5p
Már most sem biztos, hogy szükséged van rá, főleg, ha értesz idegen nyelvet. Számos módon el lehet érni külföldi és hazai adókat az interneten, a Youtube-on keresztül, a tévétársaságok honlapjain vagy néhány keretprogram segítségével. Tucatszám vannak ingyenes élő adások is.
Új megoldás

Az év elején jelentették be, hogy a Youtube – Youtube TV néven – televíziós szolgáltatást is indít, hol másutt, mint az interneten keresztül. Egyelőre csak az USA polgárai családonként 35 dollárért számos csatornát nézhetnek, máris rengeteg vezető tévétársaság csatlakozott a szolgáltatáshoz.

Meglepő módon ettől függetlenül, a normál Youtube-on is több tucat élő (live) adást láthatunk, igaz, főleg hírtelevíziókat. Van ilyen adása az USA-ból a CNN-nek, az MSNBC-nek, a Bloombergnek („Global News Coverage on Bloomberg Live” címmel), a Fox News-nak, van NBC2 adás.

Van egy magyar nyelvű hírtelevízió

Magyarul az Euronews-t láthatjuk élőben, ezen kívül csak helyi televíziókat találtunk, amelyek az adott körzet lakóinak, vagy az onnét származóknak lehetnek érdekesek (pl. Zemplén, Budaörsi).

(A Youtube TV kínálata)

Számos más adót gyűjtöttünk össze június 12-én, de inkább nem linkeljük ezeket, csak felsoroljuk, mert úgy tűnik, gyakran változik a helyük. Érdemesebb a Youtube keresőjébe beírni a nevüket, a „live” kifejezéssel együtt. Némelyik vélhetően csak időszakosan vagy a nap bizonyos szakában üzemel.

Élő adások a Youtube-on (június 12.)

- Afrika, angolul: Africanews, ANN7, Channels Television, TVC News Nigeria, TVC News.

- Ázsia, angolul: Al-Jazeera (Al-Dzsazíra, Közel-Kelet), CGTN (Kína), TRT World (török).

- Törökül vagy feliratozva: BloombergHT Canlı Yayın (üzleti).

- Európa: Sky News (Nagy-Britannia), France 24 (Franciaország, angolul), Euronews (EU, több nyelven), DW (Deutsche Welle, német, több nyelven), RT (Russian Telegraph, orosz, több nyelven), Rosszija 24 (orosz, oroszul), MUZ-TV Onlajn (orosz, zenei), Kuran Hidayah (orosz, iszlám vallási), TechTV (London, angol, technika), Fashion TV (divat), Málaga 24H (spanyol), Córdoba Internacional (spanyol-mohamedán adó

- Ausztrália: ABC News

- Latin-Amerika, spanyolul: CNN En Español, NTN24, teleSur, Canal 6 San Rafael, Televisión Pública Argentina, Canal 7 Mendoza, Mirá LN+, TN (Todo Noticias), El Venezolano TV, VPI (Venezolanos por la información), TiVa TV, Telemedellín, HispanTV (iráni adó spanyolul), Canal 8 de Mar del Plata.

Jó vadászterületet jelentenek a televíziók nem élő Youtube-csatornái is, ahol hosszabb-rövidebb műsorokat lehet megnézni, illetve a televíziók saját weboldalai. Sok társaság az élő műsort is elérhetővé teszi, mások csak részleteket vagy egyes műsorokat. A Bloomberg üzleti televízió például itt érhető el, nagy felbontásban, ingyen.

Visszanézni a műsorokat

Ami a magyar televíziókat illeti, az alacsony nézettségű közszolgálati csatornák elérhetőek az interneten is, elég jó minőségben (a minőségük állítható). Néhány másik adó is elérhető online, esetenként késleltetve (pl. HírTV, ATV).

Sok helyen van médiatár, filmtár, amelyben vissza lehet nézni korábbi műsorokat. Egyes országokban, társaságoknál, mint német csatornák (pl. ZDF) nem engedik, hogy külföldről megnézzék ezeket, de erre is van orvosság: VPN vagy proxy, amely azt imitálja, mintha más országban lennénk. Ennek talán legegyszerűbb módja az Opera nevű böngésző, ahol ez egy beépített, a címsorból két kattintással elérhető szolgáltatás.

A Youtube mint filmtár

Egy másik megoldás, vagy inkább trükk, hogy ha a kiszemelt műsort, például egy német dokumentumfilmet nem tudjuk megnézni, akkor beírjuk a Youtube keresőjébe. Van rá talán 30-50 százaléknyi esély, hogy oda feltöltötte valaki, és ott mégis meg tudjuk nézni. A Youtube egyébként is kész kalózmozi-gyűjtemény, keressünk például rá a „teljes film” (full movie, ganzer Film, película completa stb.) kifejezésre.

A Filmon.com weboldala és mobilalkalmazása talán több száz televízióadást is tartalmaz, részben ingyen. A legújabb filmeket és sorozatokat valószínűleg hiába keressük, egyes adók időkorlátosak, és csak a fizetős verzióban érhetők el, de így is marad rengeteg. Ingyen inkább hírtelevíziók, filmmúzeum-jellegű vagy C, D kategóriás filmeket vetítő adások jellemzőek, de van gyerekcsatorna vagy ismeretterjesztő is. Egy próbát megér.

Szebben tévézni

A Schoener-Fernsehen nevű német oldal és mobilalkalmazás főleg a németeseknek nagy öröm, de angol és francia nyelvű csatornákat is tartalmaz. A nagy részüket sajnos nemrég fizetőssé tették, igaz, nevetséges, havi egy eurós összegért. Ingyen csak mintegy tucatnyi német adó látható jelenleg, egyszerű regisztráció mellett. Jó a műsorújságja, érdemes belenézni.

Ezen kívül még rengeteg olyan weboldal van, ahol megpróbálják az ingyenesen elérhető csatornákat összegyűjteni. A kísérletező kedvűek például a „best free online tv channel site” keresőkérdésre kaphatnak ilyen találatokat a Google-ben.

Az iPanda Live televízióval búcsúzunk, amely szerencsére mentes a politikától, és a szerzői jogokkal sem lehet sok baja – ugyanis a nap 24 órájában egy kínai pandamackó-rezervátum lakóit mutatja. („24/7 HD Panda Live @ iPanda”)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Figyelem, nagyot változik a bankolás vasárnaptól
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 30. 07:22
Rengeteg új szabályozás lép életbe szeptember 1-jétől. Ez változik és erre kell figyelnie az ügyfeleknek.
Személyes pénzügyek Menekítik a pénzüket a magyarok
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 28. 09:06
Közel másfélszeresére nőtt egy év alatt a tbsz-számlákon nyilvántartott értékpapír-állomány aktuális piaci értéke.
Személyes pénzügyek Lakáshitele van? Akkor most milliókat spórolhat
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 28. 06:31
Az elmúlt években felvett méregdrága jelzálogkölcsönüket törlesztő adósoknak mostanra eljöhetett a hitelkiváltás ideje.
Személyes pénzügyek Egyre magasabb fizetéseket ígérnek az Ausztriában dolgozóknak
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 26. 18:43
Elérte a 130 ezer főt az Ausztriában dolgozó magyarok száma, ami eddig még a németeknek sem sikerült. Az osztrák turizmusban, vendéglátásban továbbra is nagy a munkaerőhiány, ezért egyre magasabb béreket kínálnak. Az árupiaci termékek inflációval korrigálva nem drágák, nagyobb áremelkedés is elképzelhető. Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Eidenpenz József a Trend FM reggeli műsorában.
Személyes pénzügyek Kitört az őrület: egyre több magyar él ezzel a lehetőséggel
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 26. 16:10
Egy kisvárosnyi magyar lépett be az idén az egészségpénztárakba.
Személyes pénzügyek Több hitel jut a magyaroknak, mint korábban
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 26. 14:57
Ebből a szempontból mindenképpen pozitívum a fizetések alakulása.
Személyes pénzügyek Küzdelem a diákokért: a díjmentes számlavezetés már rég nem elég
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 25. 18:05
Az ingyenes számlavezetés már klasszikusnak mondható marketingelem a diákoknak szánt csomagoknál, ám ma már a jóváírási akciók is majdnem ilyen elterjedtek az iskolakezdés előtti kampányidőszakban. A kedvezményeken túl viszont egy sor egyéb kiegészítő szolgáltatást nyújtanak a bankok, hogy megnyerjék a számukra igen értékes korosztályt.
Személyes pénzügyek Kinek lehet előnyös a bizalmi vagyonkezelés? Klasszis podcast Bálint Attilával
Csabai Károly | 2024. augusztus 22. 15:03
A Raiffeisen Bank privátbanki üzletágának vezetőjével a bizalmi vagyonkezelésről beszélgettünk, arról, hogy az miben különbözik a gombamód szaporodó vagyonkezelő alapítványoktól, illetve arról, mi a kapcsolat a bizalmi vagyonkezelés és a private banking között.
Személyes pénzügyek Rendületlenül menetel a forint
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 21. 18:46
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Személyes pénzügyek Ha a személyi kölcsön már nem elég: egyre jobban fogynak a jelzáloghitelek
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 19. 18:34
A tavaszi hónapokban a szabad felhasználású jelzáloghitelek iránti kereslet is érezhetően növekedni kezdett, május után a júniusi hónap is bőven nyolcmilliárd forint feletti új kihelyezést hozott. A jelzáloghitelek viszont láthatóan a nagyobb összeg felvételében gondolkodó háztartások számára jelentenek valós alternatívát: erre utal, hogy az átlag jelenleg 15 millió forint körül mozog az új szerződéseknél.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG