<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Száraz, kiégett aggyal.

És egy Armani pulcsiban, a Magyar Légierő Szállítórepülő-századának gépén. A világjáró magyar miniszter tegnap a messzi Ecuador fővárosában, Quitóban landolt:

Buenas noches. Fotó: Facebook/Szijjártó Péter
Buenas noches. Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter fáradtságszintjéről persze nincsenek megbízható információink, a kormánypárt egyik kedvenc rockere fülbemászó dalának első két sora csupán random ugrott be a kép láttán – bár lehet, hogy nagyon nem lőttünk mellé vele.

Az Emporio Armani pulcsit sem cikizésből hozzuk szóba, még ha nem is kimondottan diplomataviseletről van szó. Az árába sem tudunk belekötni, már 30-40 ezerért is lehet ilyesmit találni a neten. Persze nem csövescucc, de nem is észvesztő luxus.

A külgazdasági és külügyminiszter néhány nappal korábban Kuba fővárosába, Havannába is lazán érkezett, de ez a jelek szerint nem zavarta elegáns vendéglátóit:

Viva La Cuba! Fotó: Facebook/Szijjártó Péter
Viva La Cuba! Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

De hogy a lényegről is beszéljünk: mit csinál Latin-Amerikában Szijjártó Péter? Netvörköl. Kubában például – mint fogalmazott  – régi barátjával, Bruno Rodríguez külügyminiszterrel találkozott. 

„Kuba az elmúlt években komoly változásokon ment keresztül. Nem véletlen, hogy az Európai Unió is partnerségi együttműködési megállapodást kötött az országgal. A magyar mezőgazdasági, vízgazdálkodási és élelmiszeripari technológiák itt komoly piacra számíthatnak. (…) Magyarország teljes mellszélességgel támogatja a Kubával szembeni amerikai blokád feloldását!” – írta Facebook oldalán a karibi szigetországból. Ecuadorban pedig „külügyi tárgyalás, védelmi és energiabiztonsági egyeztetések, végül pedig kétoldalú megállapodások aláírása” van napirenden.

A miniszter azt is megüzente a karibi szigetországból – amelyet egyébként jelenleg is a Kubai Kommunista Párt irányít –, hogy “Mindenhol ott vagyunk, minden hangszeren játszunk.“

Hogy ez jó irány-e, azt mindenkinek az ízlésére bízzuk. Azt csak remélni tudjuk, hogy kézzelfogható eredménye is lesz majd a sok távoli útnak – például a külkereskedelmi mérlegben.

A mindennapi történésekre olykor lazább hangnemben reflektáló, szubjektív "A nap képe" rovatunk korábbi cikkeit egyébként itt olvashatják.

Szubjektív Élet gyomorgörcs nélkül – miért szeretjük Bécset?
Wéber Balázs | 2023. február 4. 05:33
Bármikor is jártam az osztrák fővárosban, mindig a béke, a nyugalom és a relatív jólét szigetének tűnt. Itt az számít, hogy mit teszel magadért, nem az, hogy honnan jöttél, mondják ott élő ismerőseim. Persze az ő életük sem egyszerű, de legalább nem kell görcsölniük a megélhetés miatt. Világjáró rovatunk ezúttal Bécsbe viszi el az olvasókat.
Szubjektív Viva Venezia! Ciao Venezia! – A világ leghíresebb karneválja
Elek Lenke | 2023. január 28. 05:59
A dózse és vendégei az erkélyről üdvözlik a népet. Megszólalnak a harsonák, léggömbök százai repülnek a magasba. Nincs fotós, aki ellent tudna állni a tarka színjátéknak. Világjáró rovatunk ezúttal a Velencei Karnevál élményét eleveníti fel.
Szubjektív A nap képe: Brüsszelben iszogatott az Orbán-kormány minisztere
Wéber Balázs | 2023. január 25. 16:22
Tele a pohár.
Szubjektív Egy ország, ahol egekben az infláció, mégis mindenki ünnepel
Wéber Balázs | 2023. január 24. 19:14
Argentínában egyik válság követi a másikat, az infláció tavaly 94,8 százalékra ugrott. A közös dél-amerikai valutáig pedig még hosszú az út. A foci-vb győzelem eufóriája és a helyi mentalitás ugyanakkor sok mindenre gyógyír lehet. Nagyító alatt Dél-Amerika talán legellentmondásosabb országa.
Szubjektív A nap képe: kölcsönkesztyűben és micisapkában kapták le a minisztert
Litván Dániel | 2023. január 24. 17:14
Szalay-Bobrovniczky Kristóf nem számolt a téliesre forduló időjárással egy hagyományőrző eseményen.
Szubjektív A nap képe: egy kiskorú lánnyal fotózkodott Orbán Viktor
Mester Nándor | 2023. január 22. 13:59
Erre is volt ideje Szatmárcsekén.
Szubjektív Miért kéne betiltani a modern síelést? És mit tegyünk akkor, ha ez mégsem következik be?
Litván Dániel | 2023. január 21. 05:59
Hogyan jutottunk ember és természet nemes párbajától idáig? A sport norvég ősapái biztosan nem erre gondoltak, amikor az első lesiklóléceket megalkották. Világjáró rovatunkból ezen a héten az derül ki, hogy nem volt minden jobb a régi szép időkben, de a síelés esetében ez így is volt jó.
Szubjektív Háború és média: gondoljuk meg kétszer, kinek hiszünk 
Wéber Balázs | 2023. január 17. 19:14
Háborúban a média is hadszíntér, a manipuláció a hadviselés része mindkét oldalon. Az ukrajnai vérontás elsődleges felelőse továbbra is Vlagyimir Putyin, de ez a történet sem teljesen fekete-fehér. Nagyító alatt a média, egy végzetes rakétacsapás és néhány kényes kérdés.      
Szubjektív Milliók egy kofferben – dagad az EP korrupciós botránya
Wéber Balázs | 2023. január 10. 19:22
Az EP-alelnök tavaly novemberben még a katari munkavállalói jogokat dicsérte, decemberben már egy börtönben karácsonyozott. Apját menekülés közben kapták el, kofferjában több százezer euróval. Az Európai Parlament hamarosan újabb képviselők mentelmi jogát függesztheti fel. Itt az alkalom, hogy Brüsszel példát mutasson a korrupció elleni harcban – de a magyar kormánynak is lenne bőven teendője. Nagyító alatt az EU elmúlt évtizedeinek egyik legnagyobb botránya.
Szubjektív New York-i affér: élményorgia a világ egyik legkülönösebb városában
Kugler Zsuzsanna | 2023. január 7. 05:44
Az emberek sosem felejtik el az első szerelmüket és az első napot New Yorkban. Aki egyszer megjárta a várost, már sosem lesz ugyanaz az ember. Ha leülünk egy padra és a járókelőket nézzük, itt az is tökéletes program. A Világjáró évindító cikke egy különleges utazás, amely korántsem csak egy városról szól. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG