<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szalay-Bobrovniczky Kristóf nem számolt a téliesre forduló időjárással egy hagyományőrző eseményen.

A honvédelmi miniszter Kaposváron vett részt egy hadtörténeti egyesület a II. magyar hadsereg doni katasztrófájáról megemlékező eseményen, ám úgy tűnik, nem készült arra, hogy a program szabad téren lesz megtartva, és közben az elmúlt hetek tavaszias időjárása is átadja a helyét a havazásnak. Elegáns kabátban, és egy másik felvétel tanúsága szerint barna bőr félcipőben érkezett az eseményre, és így szemrevételezte a korhű ruhában felsorakozott hagyományőrzőket.

Feltehetően így eshetett, hogy a kormányba sikeres üzletemberként érkező miniszter kénytelen volt átfázott kezeire egy kölcsönvett, terepszínű mintás, meglehetősen stílusidegen katonai kesztyűt felhúzni, és a továbbiakban így élvezni a programot, meglehetősen kontrasztos és furcsa párost alkotva Babák László nyugalmazott ezredessel, az egyesület elnökével. Az állami hírügynökség fotósa mindenesetre lekapta a minisztert, és valamilyen furcsa oknál fogva ez a felvétel alkalmasnak találtatott arra, hogy a nagyközönség is megismerhesse.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (b) és Babák László ezredes, a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület elnöke a Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár doni megemlékezésén Kaposváron 2023. január 22-én. Fotó: MTI/Kiss Dániel
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (b) és Babák László ezredes, a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület elnöke a Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár doni megemlékezésén Kaposváron 2023. január 22-én. Fotó: MTI/Kiss Dániel

A felvételnek némi további pikantériát kölcsönöz a tény, hogy egy Szalay-Bobrovniczky által jegyzett rendelet néhány nappal ezelőtt alakította át teljesen a Magyar Honvédség tisztjeire vonatkozó nyugalmazási szabályozást, lehetővé téve a miniszternek, hogy a 45 évnél idősebb, legalább 25 éve szolgáló katonák szolgálati viszonyát egyoldalúan folmondja. A rendelet megjelenése után nem sokkal már olyan hírek érkeztek honvédségi körökből, hogy 100-200 magas rangú katonával közölhették, hogy szolgálataikra ezentúl nem számítanak. A történteket egyesek egyenesen a Magyar Honvédség "lefejezésének", politikai tisztogatásnak értelmezték.

A miniszter mindenesetre "a korszerű fegyverek, hadműveleti és harcászati eljárások alkalmazásához" szükséges fiatalításról, egy új parancsnoki generáció felemelkedése előtti út megnyitásáról beszélt a rendelet kapcsán. Csak remélni tudjuk, hogy ez így fog történni, mindenesetre a Honvédség téli felszerelésének összeállítását talán érdemes lehet majd valaki olyanra bízni, aki ha nem is a Don-kanyarnál, de legalább hadgyakorlatokon megtanulta, rendes téli ruházat nélkül a katona a legmodernebb fegyverekkel sem képes jó teljesítményre.

A rovat korábbi cikkeit itt találja.

Szubjektív Élet gyomorgörcs nélkül – miért szeretjük Bécset?
Wéber Balázs | 2023. február 4. 05:33
Bármikor is jártam az osztrák fővárosban, mindig a béke, a nyugalom és a relatív jólét szigetének tűnt. Itt az számít, hogy mit teszel magadért, nem az, hogy honnan jöttél, mondják ott élő ismerőseim. Persze az ő életük sem egyszerű, de legalább nem kell görcsölniük a megélhetés miatt. Világjáró rovatunk ezúttal Bécsbe viszi el az olvasókat.
Szubjektív Viva Venezia! Ciao Venezia! – A világ leghíresebb karneválja
Elek Lenke | 2023. január 28. 05:59
A dózse és vendégei az erkélyről üdvözlik a népet. Megszólalnak a harsonák, léggömbök százai repülnek a magasba. Nincs fotós, aki ellent tudna állni a tarka színjátéknak. Világjáró rovatunk ezúttal a Velencei Karnevál élményét eleveníti fel.
Szubjektív A nap képe: Brüsszelben iszogatott az Orbán-kormány minisztere
Wéber Balázs | 2023. január 25. 16:22
Tele a pohár.
Szubjektív Egy ország, ahol egekben az infláció, mégis mindenki ünnepel
Wéber Balázs | 2023. január 24. 19:14
Argentínában egyik válság követi a másikat, az infláció tavaly 94,8 százalékra ugrott. A közös dél-amerikai valutáig pedig még hosszú az út. A foci-vb győzelem eufóriája és a helyi mentalitás ugyanakkor sok mindenre gyógyír lehet. Nagyító alatt Dél-Amerika talán legellentmondásosabb országa.
Szubjektív A nap képe: egy kiskorú lánnyal fotózkodott Orbán Viktor
Mester Nándor | 2023. január 22. 13:59
Erre is volt ideje Szatmárcsekén.
Szubjektív Miért kéne betiltani a modern síelést? És mit tegyünk akkor, ha ez mégsem következik be?
Litván Dániel | 2023. január 21. 05:59
Hogyan jutottunk ember és természet nemes párbajától idáig? A sport norvég ősapái biztosan nem erre gondoltak, amikor az első lesiklóléceket megalkották. Világjáró rovatunkból ezen a héten az derül ki, hogy nem volt minden jobb a régi szép időkben, de a síelés esetében ez így is volt jó.
Szubjektív A nap képe: éjjel érkezett Szijjártó Péter
Wéber Balázs | 2023. január 19. 12:48
Száraz, kiégett aggyal.
Szubjektív Háború és média: gondoljuk meg kétszer, kinek hiszünk 
Wéber Balázs | 2023. január 17. 19:14
Háborúban a média is hadszíntér, a manipuláció a hadviselés része mindkét oldalon. Az ukrajnai vérontás elsődleges felelőse továbbra is Vlagyimir Putyin, de ez a történet sem teljesen fekete-fehér. Nagyító alatt a média, egy végzetes rakétacsapás és néhány kényes kérdés.      
Szubjektív Milliók egy kofferben – dagad az EP korrupciós botránya
Wéber Balázs | 2023. január 10. 19:22
Az EP-alelnök tavaly novemberben még a katari munkavállalói jogokat dicsérte, decemberben már egy börtönben karácsonyozott. Apját menekülés közben kapták el, kofferjában több százezer euróval. Az Európai Parlament hamarosan újabb képviselők mentelmi jogát függesztheti fel. Itt az alkalom, hogy Brüsszel példát mutasson a korrupció elleni harcban – de a magyar kormánynak is lenne bőven teendője. Nagyító alatt az EU elmúlt évtizedeinek egyik legnagyobb botránya.
Szubjektív New York-i affér: élményorgia a világ egyik legkülönösebb városában
Kugler Zsuzsanna | 2023. január 7. 05:44
Az emberek sosem felejtik el az első szerelmüket és az első napot New Yorkban. Aki egyszer megjárta a várost, már sosem lesz ugyanaz az ember. Ha leülünk egy padra és a járókelőket nézzük, itt az is tökéletes program. A Világjáró évindító cikke egy különleges utazás, amely korántsem csak egy városról szól. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG