<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Intelligens zebra segíti a közlekedést Tatán ezentúl.

A 4iG Nyrt. átadta az intelligens zebra fejlesztését Tatán, amivel jelentősen biztonságosabbá válik a közeli általános iskola tanulói, a szülők és minden gyalogos átkelése a város egyik legforgalmasabb, belvárost átszelő útján – áll a cég közleményében. Az intelligens zebra lehet az okos város felépítésének első eleme. Az okosváros megoldásaival jelentős idő és pénz takarítható meg: az átfogó forgalomirányítási rendszerrel a közlekedési idő 10-25 százalékkal csökkenhet, illetve mérsékelhetők az energiaköltségek és a fényszennyezés.

Az intelligens zebra jelentősen csökkenti a gyalogátkelőhelyeken bekövetkezett gázolásos balesetek számát. Magyarországon évente több ezer gázolásos baleset következik be, amelyek ötöde súlyos, 5 százalékuk pedig halálos kimenetelű. Ezeknek a baleseteknek a többsége jellemzően a nem megfelelő látási viszonyok vagy figyelmetlenség miatt következik be, így figyelmeztető rendszerekkel – mint például az intelligens zebra – számottevően csökkenthető a balesetek száma és súlyossága.

Fotó: Tata Város Önkormányzata
Fotó: Tata Város Önkormányzata

A 4iG új IT-megoldása a gyalogos átkelők biztonságát és védettségét segíti, meghibásodás esetén riasztást küld és jelzi a közelgő karbantartási igényeket is – mondta Nagy Tamás, a 4iG Nyrt. project vezetője az intelligens zebra átadóján. A 4iG a rendszerből kinyert adatokkal tovább javíthatja az átkelő biztonságát és a később telepített intelligens zebráknál is felhasználhatóak a megszerzett tapasztalatok. – tette hozzá a projekt vezetője.

Fenntartható módon gondoltuk újra az intelligens zebra koncepcióját, 100 százalékig magyar fejlesztésű és gyártású megoldást kínálunk a 4iG-vel közösen a magyar településeknek – hangsúlyozta Nagy László, a Visible Crossing ügyvezető igazgatója a gyalogátkelő átadóján. Az intelligens zebránk napelemmel, vezeték nélkül üzemeltethető, és más rendszerekkel ellentétben az útburkolat megbontása nélkül telepíthető. A korábban üzembe helyezett rendszereink átkelőhelyeinél a telepítésük óta nem volt gázolásos baleset – fűzte hozzá a Visible Crossing ügyvezető igazgatója.

A 4iG okosváros mintaprojektje Győrött indult, amely a dugók megelőzését, a közlekedés biztonságosabbá tételét, az energiafogyasztás mérséklését, a közműfogyasztás észszerűsítését tűzte ki célul. A közműfogyasztási, illetve energiafelhasználási megoldások nemcsak komplett városoknak, hanem közintézmények, irodaházak, ipari parkok, bevásárlóközpontok számára is elérhetőek. A 4iG győri mintaprojektjének különlegessége, hogy a forgalmat irányító mesterséges intelligenciát a város digitális úthálózati modelljén, valós forgalmi, tömegközlekedési adatokra építve tanítják be, ezzel optimalizálható a közlekedés irányítása.

Tudomány-technika Kínai is megcélozza a Holdat
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 19:26
Kína 2030-ig űrhajóst tervez eljuttatni a Holdra - közölte hétfőn a kínai űrhivatal (CMSA) sajtótájékoztatón.
Tudomány-technika Forradalmi lépés: emberek agyába ültethet chipeket Elon Musk
Privátbankár.hu | 2023. május 26. 09:46
Különleges emberkísérletek kezdődhetnek.
Tudomány-technika Korszakos felfedezésre jutottak a tudósok
Privátbankár.hu | 2023. május 17. 09:38
Megtalálhatták a gyilkos galóca mérgének ellenszerét.
Tudomány-technika Repülő járművek? Nem fikció, van, ahol hamarosan tesztelik
Privátbankár.hu | 2023. május 12. 11:58
A szöuli önkormányzat jövőre repülő járműveket fog tesztelni a dél-koreai főváros felett egy olyan projekt részeként, melynek célja hogy 2025-re új közlekedési eszközök kerüljenek forgalomba a dél-koreai nagyvárosokban - közölte a város önkormányzata pénteken.
Tudomány-technika Korszakos bejelentést tett Elon Musk
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 09:12
Hanghívással és titkosított üzenetküldési funkcióval bővül a Twitter.
Tudomány-technika Ha nem is vérhold, de részleges holdfogyatkozás lesz péntek éjjel
Kormos Olga | 2023. május 5. 15:27
2023. május 5-én világszerte részleges holdfogyatkozásnak lehetnek szemtanúi az emberek, amikor a Nap és a Hold közé kerül a Föld, s árnyékának egy része a Holdra vetül.
Tudomány-technika A Holdon fog debütálni a világ legdrágább női ruhája
Elek Lenke | 2023. május 1. 14:58
2025-ben az Artemis III küldetés során egy női űrhajóst terveznek a Holdra juttatni. Viselete szó szerint csillagászati összegbe fog kerülni.
Tudomány-technika Ez a japán Holdra szállás nem jött össze
Privátbankár.hu | 2023. április 26. 08:08
Sikertelen volt a japán magánűrhajó leszállása a Holdra, az Ispace japán cég szerdán közölte, hogy a Hakuto-R nevű holdjárójuk valószínűleg lezuhant.
Tudomány-technika Nem várt helyen csapódott be a svéd kísérleti rakéta
Privátbankár.hu | 2023. április 26. 07:32
Svédország az északi Esrange űrközpontból indított kísérleti rakétát, amely meghibásodás miatt a szomszédos Norvégia területén csapódott be - közölte kedden a svéd Sweden Space Corp (SSC) űrkutatási vállalat.
Tudomány-technika Kína sosem látott manőverre készül – ilyen még nem történt az ország történelmében
Privátbankár.hu | 2023. április 24. 14:19
Néhány év, és útnak indulhat egy újabb kínai űrszonda – és történelmet írhat az ázsiai országban.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG