3p

Intelligens zebra segíti a közlekedést Tatán ezentúl.

A 4iG Nyrt. átadta az intelligens zebra fejlesztését Tatán, amivel jelentősen biztonságosabbá válik a közeli általános iskola tanulói, a szülők és minden gyalogos átkelése a város egyik legforgalmasabb, belvárost átszelő útján – áll a cég közleményében. Az intelligens zebra lehet az okos város felépítésének első eleme. Az okosváros megoldásaival jelentős idő és pénz takarítható meg: az átfogó forgalomirányítási rendszerrel a közlekedési idő 10-25 százalékkal csökkenhet, illetve mérsékelhetők az energiaköltségek és a fényszennyezés.

Az intelligens zebra jelentősen csökkenti a gyalogátkelőhelyeken bekövetkezett gázolásos balesetek számát. Magyarországon évente több ezer gázolásos baleset következik be, amelyek ötöde súlyos, 5 százalékuk pedig halálos kimenetelű. Ezeknek a baleseteknek a többsége jellemzően a nem megfelelő látási viszonyok vagy figyelmetlenség miatt következik be, így figyelmeztető rendszerekkel – mint például az intelligens zebra – számottevően csökkenthető a balesetek száma és súlyossága.

Fotó: Tata Város Önkormányzata
Fotó: Tata Város Önkormányzata

A 4iG új IT-megoldása a gyalogos átkelők biztonságát és védettségét segíti, meghibásodás esetén riasztást küld és jelzi a közelgő karbantartási igényeket is – mondta Nagy Tamás, a 4iG Nyrt. project vezetője az intelligens zebra átadóján. A 4iG a rendszerből kinyert adatokkal tovább javíthatja az átkelő biztonságát és a később telepített intelligens zebráknál is felhasználhatóak a megszerzett tapasztalatok. – tette hozzá a projekt vezetője.

Fenntartható módon gondoltuk újra az intelligens zebra koncepcióját, 100 százalékig magyar fejlesztésű és gyártású megoldást kínálunk a 4iG-vel közösen a magyar településeknek – hangsúlyozta Nagy László, a Visible Crossing ügyvezető igazgatója a gyalogátkelő átadóján. Az intelligens zebránk napelemmel, vezeték nélkül üzemeltethető, és más rendszerekkel ellentétben az útburkolat megbontása nélkül telepíthető. A korábban üzembe helyezett rendszereink átkelőhelyeinél a telepítésük óta nem volt gázolásos baleset – fűzte hozzá a Visible Crossing ügyvezető igazgatója.

A 4iG okosváros mintaprojektje Győrött indult, amely a dugók megelőzését, a közlekedés biztonságosabbá tételét, az energiafogyasztás mérséklését, a közműfogyasztás észszerűsítését tűzte ki célul. A közműfogyasztási, illetve energiafelhasználási megoldások nemcsak komplett városoknak, hanem közintézmények, irodaházak, ipari parkok, bevásárlóközpontok számára is elérhetőek. A 4iG győri mintaprojektjének különlegessége, hogy a forgalmat irányító mesterséges intelligenciát a város digitális úthálózati modelljén, valós forgalmi, tömegközlekedési adatokra építve tanítják be, ezzel optimalizálható a közlekedés irányítása.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Tudomány-technika Gigabírságot róhat ki az EU a Twitter utódjára
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 15:21
Az X közösségimédia-platform megsértette az Európai Unió digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályát. A szolgáltató teljes világméretű éves forgalmának 6 százalékáig terjedő bírságot is kiszabhatnak rá.
Tudomány-technika Itt a rózsaszínű rizs! Jó étvágyat!
Buksza blog | 2024. július 2. 15:08
A néhány évvel ezelőtti óriás felhajtás után lecsendesedett a növényi alapú húspótló élelmiszerek körüli felhajtás, ám ez csak azt jelenti, hogy nyugodtabb körülmények között folyik ezek fejlesztése.
Tudomány-technika "Nem lehet nyom nélkül felszívódni" - egy magyar cég az egész világon üldözi a kiberbűnözőket
Privátbankár.hu | 2024. június 25. 10:07
Megvannak a módszerek a kiberbűnözők kézre kerítésére, de a magyar piac nem képes kitermelni ezek költségeit.
Tudomány-technika Komoly versenyelőnyt jelent egy kiberbiztonsági audit
Dobos Zoltán | 2024. június 24. 18:51
A kiberbiztonsági törvény hatályba lépése körüli teendőkről, kétségekről, hasznos tanácsokról rendezett szakmai konferenciát a lapunkat is megjelentető Klasszis Média. A panelbeszélgetésen Király Anna, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága kiberbiztonsági szakértője, Pataki Tünde, az Invitech stratégiai és kiemelt ügyfelek csoport üzletágvezetője és Alföldi Judit, a Tigra információbiztonsági üzletágvezetője osztotta meg tapasztalatait.
Tudomány-technika Véget érhet a tengeralattjárók kora? Ez nagyon rossz hír lenne mindannyiunk számára
Litván Dániel | 2024. június 24. 05:41
Az új technológiák belátható időn belül semissé tehetik a tengeralattjárók legfontosabb előnyét. De miért lenne veszélyesebb hely a világ, ha eltűnnének ezek a teljes emberi civilizáció megsemmisítésére képes fegyverek?
Tudomány-technika Egy kibertámadás a vadászgépekre nagyobb veszélyt jelent, mint egy ellenséges rakéta
Kormos Olga | 2024. június 22. 14:27
Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2, vagyis a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv. Ennek apropóján tartott a Klasszis Média Lapcsoport konferenciát a NIS2-ről, ahol Bor Olivér kiberbiztonsági és kommunikációs szakértő a kiberbiztonsági trendekről beszélt.
Tudomány-technika Félelmetes adat: óriási pusztítást végez a gyerekek közt ez a jelenség
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 13:53
Sokkoló tanulmányt tett közzé egy bostoni nonprofit.
Tudomány-technika Ha letelik a június végi határidő, a hatóság mindenkit megtalál
Litván Dániel | 2024. június 16. 13:02
Már csak két hét maradt az önkéntes regisztrációra, és megvannak a módszerei a hatóságnak, hogy megtalálják a kiberbiztonsági törvény által érintett, de nem jelentkező cégeket. De ezek már bajban lesznek.
Tudomány-technika Véletlenül hozta a frászt a világra a NASA
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 07:37
Szürreális helyzet miatt volt kénytelen magyarázkodni az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal.
Tudomány-technika Már csak június 30-ig maradt idő, bajba kerül, aki elmulasztja ezt a határidőt
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 18:22
Sok érintett cég és szervezet viszont nem is tudja, hogy jelentkeznie kéne a hatóságnál. Közeleg az uniós kiberbiztonsági irányelv alkalmazásának első fontos mérföldköve.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG