7p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Ma már kevés igazi, 110. életévét betöltő, és azóta is szállodaként üzemelő épület van a világon, ezen kevesek közé tartozik a Nagykörúton a Béke. Mi történt az elmúlt bő évszázadban? A patinás szálloda jelenéről Heréb István igazgatóval beszélgettünk.

Az 1900-as évek elején a világ nagyvárosaiban egyre-másra nőttek ki a szállodák a földből, többnyire a vasúti pályaudvarok környékén. Létrejött egy izmosodó polgárság, azaz már nemcsak az arisztokraták keltek gyakran útra. Jóllehet, ők jobbára palotáikban laktak, amelyeket egy napi járóföldre építtettek, szerte az országban.

Ma már kevés igazi, 110. életévét betöltő, és azóta is szállodaként üzemelő épület van a világon, ezen kevesek közé tartozik a Nagykörúton a Béke. Fábri Henrik kávékereskedő angliai és távol-keleti utazásairól hazatérve elhatározta, hogy korszerű szállodát létesít a Nyugati pályaudvar környékén. Választása egy négyemeletes sarokházra esett, melyet átépíttetett és külföldön szerzett tapasztalatai alapján a kor minden igényét kielégítő szállodává alakított. 1913. május 10-én nyitotta meg kapuit a mai Radisson Blu Hotel őse, melynek alapítója - akire nagy hatással volt az angol szállodaipar - a Britannia nevet adta.

Fotó: Facebook / Radisson Blu Béke Hotel
Fotó: Facebook / Radisson Blu Béke Hotel

A Székely Ivó meg a Móra-szoba

1926-ban Németh Aladár került a szálloda élére, s hozzáértésének köszönhetően megkezdődhetett a Britannia második fénykora. A polgárság igényeinek megfelelő helyiségeket alakítottak ki, lehetővé téve a szálloda bekapcsolódását Budapest virágzó kulturális és művészeti életébe.

 Haranghy Jenőnek, az Iparművészeti Főiskola tanárának művei díszítették a termeket. Ekkor alakították ki a híres Kupola termet, a Szondi sörözőt, a Nótás éttermet, a Székely Ivót és a Móra-szobát. Ez utóbbi Móra Ferencről kapta a nevét, aki sokat tartózkodott itt. A szálloda körútra néző oldalán kávéházat nyitottak, falai között pezsgő kulturális élet zajlott.

A háború megviselte az épületet, bombatalálat érte, majd hadikórház működött falai között. A harcok végeztével azonban ismét megnyithatta kapuit, ekkor már az új és beszédes Béke szálloda néven. A ház sok hírességet, politikust, művészt fogadott.

A legendás Kupola és az Orfeum

A Béke Kupola és az Orfeum fogalommá vált: olyan valódi sztárok, Kossuth-díjas művészek léptek itt fel, mint Honthy Hanna, Feleki Kamill, valamint Hofi Géza, Máté Péter. Az Orfeum Pest legszínvonalasabb éjszakai mulatójává vált, a híres budapesti kabaré világát idézte fel.

1985-ben a Hungarhotels teljes körűen felújította és modernizálta az épületet, így megkezdődhetett a szálloda harmadik fénykora. Az újjáépítéskor szem előtt tartották a múlt értékeinek megőrzését: Haranghy munkái ma is az épület díszei. 1988-ban, Európában elsőként a szálloda az amerikai Radisson SAS hotellánc tagja lett. 1995 óta a Danubius Hotels Groups tagja. 2009-től viseli a Radisson Blu Béke Hotel nevet.

Egy kép a múltból. Fotó: Facebook / Radisson Blu Béke Hotel
Egy kép a múltból. Fotó: Facebook / Radisson Blu Béke Hotel

A mai Béke – bocsánat, Radisson Blu Béke - igazodik a legfrissebb enteriőr trendekhez. A hall tágas, levegős, pasztellszínek, kényelmes fotelek, puha fények, szelíd, kicsit skandináv beütésű design jellemzi.

Fotó: Facebook / Radisson Blu Béke Hotel
Fotó: Facebook / Radisson Blu Béke Hotel

A földszintre évekkel ezelőtt leköltözött a régebben az emeleten lévő Zsolnay kávéház, amely, miután nem lehetett az utcáról megközelíteni, kevéssé volt felfedezhető a Nagykörúton sétálók körében. A mostani vendégkör? Csiripelő japán lánykák, mellettük a laptopján dolgozó, hevesen gesztikuláló magyar férfi, capuccino-ra vágyó barátnők, taxira váró holland turisták.

Az utóbbi öt évben is sokat változott ez a patinás, tipikusan városi szálloda. A jelenéről Heréb István igazgatóval beszélgettem.

Kulcskérdés az energia

A teljes megújulás hosszú, 2017 telétől tavaly nyárig tartó folyamat volt, ezzel egy új fejezet nyílt a Béke szálloda történetében; nem először. A mostani vendégforgalomra nem panaszkodhatunk, 80 százalékos a foglaltság, ahol viszont minden fifikát be kell vetni, az a rezsivel való takarékoskodás, melynek fő elveit a Danubius Hotels központi energiapolitikájához igazítjuk. 

Napelemek felszerelésében, hőszivattyúban gondolkodunk, éberen figyeljük, hogy a szobák ne legyenek túlfűtve, de a vendég se fázzon.  Holtszezonban, ha szükséges, lezárunk egy vagy két emeletet, ez jelentős energiamegtakarítást eredményezhet. A Radisson Blu Béke nyáron véget ért teljes szállodai megújulása után során már kiemelten kezelték az energiatakarékossági szempontokat, mind az izzók, mind a csapok a hatékony, felelős üzemeltetést segítik. 

Mi lett a régi hagyományos magyar étteremmel?

Feleleveníteni a nagypolgári miliőt

Az utóbbi évtizedekben már oly mértékben szélesedett a budapesti vendéglátás palettája, hogy a magyarok ritka vendéggé váltak az utcáról egyébként sem látható étteremben. melynek mai feladata a reggeliztetés mellett a rendezvények ellátása. 2019-ben újult meg teljesen a régen oly kedvelt Szondi söröző, és ekkor kapta a The Globe nevet, amit az 1930-as évekből származó, Haranghy Jenő műemlékvédelem alatt álló Shakespeare témájú faliképei díszítenek ma is.

A’la carte étkezésre megtartottuk és kinyitottuk az utcára a Zsolnay Kávéházat, ami a 2018-as megújulása óta újra népszerű lett a budapestiek körében. Tóth Zoltán séf gasztronómiai önálló koncepciójának lényege, hogy a monarchia korabeli nagypolgári vendéglátást, a közös étkezések örömét és jelentőségét szeretné visszahozni, megmutatni minden szezonális étlapon.

Ötórai tea a Nagykörúton

A kávéházi vendéglátás intim jellegű, hiszen elsősorban a találkozás, a beszélgetés az itteni randevúk fő célja, de gyakoriak az üzleti ebédek, baráti csevelyek vagy békülős randevúk is.

Újdonság az ötórai tea, vagy nevezzük high tea-nek - és a zónaadagok felelevenítése. A modern küllemű, kézműves süteményeken kívül megjelennek itt a klasszikus magyar desszertek is, az Esterházy tortától a somlói galuskáig, csak egy kicsit másképp, de kézműves technikával, egyedileg készítve, és kézzel festett Zsolnay porcelánokban tálalva, ragaszkodva a hagyományhoz.

Hárfa esthez hárfás menü dukál

A jelent egyébként prózaibb körülmények is befolyásolják a szálloda életében, nem egyedüliként a szektorban. A franchise szerződéssel 1988 óta, Európában először, a Radisson lánchoz tartozó szálloda a Danubius Hotels tagja, ami könnyebbséget jelent a költséggazdálkodásban is.

Ami iszonyú nehéz manapság, hiszen minden alapanyag és kellék ára a többszörösére nőtt, nem beszélve a bérigényekről. Ekkora áremelkedést nem lehet érvényesíteni sem a szobaárakban, sem az étlapokon – emeli ki Heréb István .

Amikor emlékeztetem rá az igazgatót, hogy hajdanán a ház egyik fontos vonzereje volt a kortárs művészet megjelenítése, és az emeleten sorra nyíltak a kiállítások, megjegyzi, hogy - különösen idén, a 110. születésnap évében - sem mondtak le a művészeti programokról, irodalmi estekről és vezetett vendégsétákról.

A Zsolnay Kávéházban jelenleg is népszerűek a hárfás délutánok, amelyhez külön hárfás menü dukál.

Foster úr, a szigorú törzsvendég

Ma a világ egyik legnagyobb szállodalánca a Radisson, - négyezernél is több házat mondhatnak a magukénak - amely több almárkával rendelkezik, ezek egyike a Blu. Rengeteg legenda kötődik az épülethez, szeretnénk ezeket feleleveníteni a turistáknak, és a Zsolnay Kávéház belföldi közönségének is.

Gondoljunk csak a szálloda előterében álló Foster Úrra, aki a hagyomány szerint rajtunk, a mindenkori házigazdákon tartja a szemét, azt figyelve, hogy jól szolgáljuk-e ki a betérőket. A hagyomány szerint ő az első törzsvendégünk, aki ma a blogján keresztül mutatja be a város nevezetességeit, programjait és gasztronómiai kínálatát.

Foster úr. Fotó: Facebook / Radisson Blu Béke Hotel
Foster úr. Fotó: Facebook / Radisson Blu Béke Hotel

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Turizmus Mibe kerülhet egy európai vakáció a túloldalról?
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 12:55
Egyelőre kiszámíthatatlan, hogy idén nyáron több amerikai turista árasztja-e el Európát, mint tavaly, mert az utazni vágyok céljai és lehetőségei ellentmondanak egymásnak.
Turizmus Az oroszok kezdik felfedezni Oroszországot - Van, aki nem szobát vesz, hanem szállodát
Elek Lenke | 2024. június 9. 15:19
A kívülálló azt gondolná, hogy egy olyan országban, ahol naponta halnak meg a frontra küldött katonák, kisebb bajuk is nagyobb az állampolgároknak annál, hogy azon törjék a fejüket, hova is utazzanak nyaralni.
Turizmus Mit csinálnak az olaszok, hogy kezelni tudják a turistaáradatot?
Mester Nándor | 2024. június 8. 17:33
Egymás után jelentenek be különféle szigorításokat a jelentősebb európai turisztikai célpontokon. Egyelőre még nem látszik, hogy sikerül-e megállítani az egyre nagyobb hullámokat. Arra pedig alig van példa, hogy az adott ország kormánya, a helyi önkormányzatok és a turisztikai szakmai szervezetek közösen találnának ki valami életszerű gyakorlatot a túlturizmus (overtourism) kezelésére. Olaszország jó példa, bár Velence lépései miatt most sokan tiltakoznak.
Turizmus Kezd felpörögni a turizmus egész Európában
Privátbankár.hu | 2024. június 7. 14:10
Az európai uniós tagországok szálláshelyein eltöltött vendégéjszakák száma 7 százalékkal 452,6 millióra emelkedett 2024 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken.
Turizmus Megnéztük a világ egyik legszebb katedrálisát – galéria!
Privátbankár.hu | 2024. június 2. 18:46
Az északkelet-franciaországi Elzász kellemes hely és igazán bővelkedik látnivalókban – a közelmúltban mi is ellátogattunk oda.
Turizmus Milliárdokat herdált el az Orbán-kormány a vidéki turizmusra? - A hét videója
Izsó Márton-Mester Nándor-Vég Márton | 2024. május 31. 18:56
Egy évtized alatt sem sikerült milliárdokból olyan látványosságot varázsolni vidékre, ami miatt a külföldi vendégek elhagynák Budapestet. Ki fog megszállni a luxusszállodákban? Budapest turizmusa viszont újra szárnyal. Ezektől a témákról is beszélt a hét videójában Mester Nándor és Vég Márton.
Turizmus Elriasztja a külföldieket, ami most Magyarországon zajlik?
Privátbankár.hu | 2024. május 29. 08:30
A külföldi turisták kevesebb éjszakára szálltak meg áprilisban, mint egy évvel korábban.
Turizmus Olaszországban van megoldás a turistaáradat kezelésére
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 17:22
Hogyan akarják megfékezni a túlzott turistaáradatot Európában és főleg Olaszországban? Mi lesz az Airbnb sorsa és mit tehetnek az önkormányzatok. Ezekről beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend Fm Reggeli monitor című adásában. A műsor első részében pedig arról, hogy miért folytatódik a lakásdrágulás itthon és hogy mennyit hozott eddig az otthonfelújítási program folytatása.
Turizmus Egészen meghökkentő, hol támad a rezsidémon
Kollár Dóra | 2024. május 18. 17:44
A megugró energiaköltségek szokatlan helyeken is felütötték a fejüket – az apácáknak is foglalkoznia kell a kérdéssel.
Turizmus Megújult Bécs egyik különleges látványossága - érdemes megnézni
Vágó Ágnes | 2024. május 14. 11:32
A 2023-24-ben teljesen felújított és átalakított, nemrégiben ismét megnyílt bécsi Hundertwasser KunstHausba látogatott el laptársunk.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG