3p

Már hónapokkal ezelőtt belengette a brit kormány, hogy szigorítanak a vízumrendszeren, most pedig azt közölte a miniszterelnök, hogy felemelik a vízumok árát, mivel a közszféra béremelését várhatóan e plusz bevételből fogják fedezni.

Ha a közeljövőben szeretne brit vízumot igényelni, az többe kerülhet, mint amire eddig számított. Az ország Rishi Sunak miniszterelnök júliusi bejelentését követően október 4-től megemeli a legtöbb vízum árát – beleértve a diákokét és a turistákét is - adta hírül az euronews.

Ez az intézkedés természetesen csak azokra az utazókra vonatkozik, akiknek vízumra van szükségük az Egyesült Királyságba való belépéshez vagy ott tartózkodáshoz. A döntés még az Egyesült Királyság új elektronikus utazási engedélyezési vízumrendszerének elindítása előtt született meg.

A tranzitvízumok nem drágulnak

Milyenek lesznek a tarifák? Például a hat hónapnál rövidebb időre szóló vizitvízum ára 15 fonttal (18 euróval) 115 fontra (133 euróra) emelkedik. A két-, öt- és tízéves vizitvízum díja is emelkedni fog. Az Egyesült Királyságon kívülről érkező diákok számára szintén jelentősen drágább lesz a beutazási engedély. 

Drágább lesz a londoni kiruccanás. Fotó: Depositphotos
Drágább lesz a londoni kiruccanás. Fotó: Depositphotos

Várhatóan nem drágulnak viszont a tranzitvízumok, amelyek lehetővé teszik, hogy valaki ideiglenesen beléphessen az ország területére, például ott váltson repülőjáratot, vagy más közlekedési formában, átszállással érjen el úti céljáig. Az új díjakat október 4-től kell bevezetni, a parlament jóváhagyása esetén.

Egymilliárd font plusz bevételre számítanak

Már júliusban bejelentette a brit miniszterelnök, hogy a vízumköltségek emelkedni fognak, hogy fedezzék a közszféra béremelését. Ez az intézkedés ez több mint 1 milliárd fontot fog hozni az országnak – hangsúlyozta akkor.

A bevándorlási egészségügyi pótdíj – amely az Egyesült Királyság államilag finanszírozott Nemzeti Egészségügyi Szolgálatának fizetendő díj – mértéke szintén emelkedni fog. A Belügyminisztérium szerint azonban ezt a változást várhatóan csak később - de még most ősszel - vezetik be.

A honosítás is drágább lesz

Az Egyesült Királyság belügyminisztériuma szerint a munka- és látogató belépési engedélyek ára átlagosan 15 százalékkal emelkedik. Az elsőbbségi, valamint tanulmányi vízumok legalább 20 százalékkal drágulnak.

A döntés a legtöbb ott tartózkodási engedélyt érinti, beleértve a brit állampolgárként való regisztrálást és a honosítás iránti kérelmeket is.

A vízumok részletes új árlistája ezen a honlapon is elérhető.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Turizmus Újabb kényszerszünet Münchenben
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 08:56
Az ónos eső átírta a forgatókönyvet. 
Turizmus Klasszis TopDesign 2023: íme, a győztesek!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 10:36
November 30-án, a napokban megnyílt ötcsillagos pesti belvárosi Hotel Dorotheában átadták a győzteseknek a díjakat a Klasszis Csoport által meghirdetett Klasszis TopDesign 2023 gálaestjén.
Turizmus Mit nekik a háború! Nem otthon várják az oroszok a Gyed Marózt
Elek Lenke | 2023. november 28. 15:04
Az oroszok lassan megszokták a háborút – már azok, akik túlélték. Az óriási ország egyes régióiban ugyanúgy zajlik az élet, mintha nem tartana évek óta az öldöklés. Az emberek az ünnepre készülnek, vásárolnak – és utaznak.
Turizmus Tudta, hogy a szomszédunkban lesz az európai Yellowstone park?
Kormos Olga | 2023. november 26. 17:44
Romániának óriási ambíciói vannak, hogy egy hatalmas új vadonrezervátumot hozzon létre Európa szélén, és már nagy lépéseket tett a megvalósítás érdekében.
Turizmus Dobogón a horvát tengerpart, menő bizonyítványt "kaptak" a turisták
Privátbankár.hu | 2023. november 21. 17:01
Az európai idegenforgalom egyes országokban elemi erővel állt vissza a koronavírus-járvány előtti szintjére. 
Turizmus Józanság, Netflix és MI - így utazunk majd jövőre
Elek Lenke | 2023. november 19. 14:21
Mi várható a turisztikában 2024-ben? Belép a mesterséges intelligencia, fontos lehet az alkoholmentes kínálat és a streamingszolgáltatók is nagy befolyásra tesznek szert.
Turizmus Politikai vihar készülődik a magyarok által is kedvelt turistaparadicsomban
Privátbankár.hu | 2023. november 19. 12:21
Változtatna az ország külpolitikai irányvonalán a Maldív-szigetek új elnöke, de mit szól ehhez India?
Turizmus Új szállodamárka érkezett Budapestre, vajon mennyibe kerül a dunai kilátás?
Privátbankár.hu | 2023. november 19. 09:11
Az Újlipótvárosban adták át a Marriott különleges almárkájának első magyarországi egységét.
Turizmus Rossz ötlet éhesen, szomjasan elindulni - nyitnak a karácsonyi vásárok
Elek Lenke | 2023. november 18. 17:52
Kinézek az ablakon: még minden csupa zöld. Alig látni idén sárga leveleket, aminek okát agrárszakemberek is kielemezték már, lásd klímaváltozás. Ugyanakkor a hétvégén nyílnak a karácsonyi vásárok, elkezdődik a több mint egy hónapig tartó fogyasztói-vásárlói áruzuhatag. Ez lett a harminc éve még csak „ártatlan” fényes-kedves-ünnepi hangulatú belvárosi sétákból. Elek Lenke jegyzete.
Turizmus Így alakult a hazai turizmus az ősz első hónapjában
Privátbankár.hu | 2023. november 8. 08:50
Szeptemberben a vendégek száma 9,4, a vendégéjszakáké 5,8 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG