5p

A francia főváros az olimpia idejére különleges közlekedési bérletet bocsátott forgalomba, amely lehetővé teszi a sportrajongók számára, hogy egy adott összeg fejében, korlátlanul utazhassanak a város minden olimpiai és paralimpiai helyszínére, a játékok egész ideje alatt.

 Az nem meglepő, hogy az olimpia alatt minden szolgáltatás ára majd kétszeresére emelkedik, miközben Párizs egyébként is a világ egyik legdrágább városa. Ez azonban nem riasztja el az érdeklődőket, akik száma bizonyára több lesz, mint a metropolis turisztikai befogadóképessége, illetve szálláslehetősége. Légi káosz is várható – a menetrendszerinti járatokon kívül óriási mértékbe megnő majd a chartergépek és a privátgépek forgalma is - és sosem látott mértékű biztonsági intézkedések jellemzik már a nyitás előtti napokat is – írja a France24.

A regionális közlekedési szolgáltató, az Île de France Mobilités szerint a Paris 2024 utazási bérletet azért hozzák forgalomba, hogy a turisták utazásait egyszerűbbé tegyék a városban – adta hírül több francia és nemzetközi hírmagazin. Már hónapok óta a főpróba lázában ég a város, amely a látogatók áradatára készül. Nem árt tehát időben jegyet foglalni – már alig van hely egyes sportágak versenyeire – és a szállásfoglalással sem árt igyekezni. A közlekedés a másik kulcskérdés, ezért is hangsúlyozzák a szervezők, hogy a turisták időben vegyék meg a bérleteket.

Már nagyon készülnek az olimpiára
Már nagyon készülnek az olimpiára
Fotó: Depositphotos

Fontos: a bérlet a reptéri transzfert is tartalmazza

Hogyan lehet kiváltani? Most még csak „fizikai valójában” vásárolható meg, digitális   alkalmazás formájában június közepén kerül forgalomba. Egyetlen napra 16 euróba, egy teljes hétre 70 euróba kerül. Minden kártya kiváltása ezen felül egyszeri 2 eurós költséggel jár.

Azt mindenki sejtette eddig is, hogy az árak emelkedni fognak Párizs-szerte a játékok ideje alatt – és ez igaz a közlekedési hálózatra is. A párizsi metró, busz, villamos és RER vonatok jegyárai várhatóan megduplázódnak, de ez nem érinti azokat a helyi lakosokat, akik már rendelkeznek normál párizsi utazási igazolvánnyal, vagy azokat, akik előre megvásárolták az említett olimpiai bérletet.

Ami nagyon fontos: a párizsi Charles de Gaulle és az Orly repülőtér és a város központja közötti utazást is benne van az árban, ami bónusz szolgáltatás, mivel ilyet általában nem tartalmaznak a speciális alkalomra szóló bérletek sem.

Távol esnek a központtól a verseny helyszínek

Azért is fontos ez a fajta közlekedési kártya, mert sok sporthelyszín meglehetősen távol esik a város központjától, mint például az atlétikai programok, amelyekre a Stade de France-ban kerül sor, vagy például a Saint-Denis-i vízi sportközpont. A lovas eseményeket és a kenu versenyeket még távolabb rendezik meg, – a Versailles-i palota környékén, illetve a Vaires-sur-Marne víziparkban.

Ahhoz, hogy a kezébe vehessen valaki egy ilyen bérletet, valamelyiket, létre kell hoznia egy fiókot az Île-de-France Mobilités webhelyen, még akkor is, ha már rendelkezik bejelentkezéssel. Akár 50 országba is kiszállítják ezután a bérleteket – a szervezők szerint a szállítási idő nem fogja meghaladni a 10 napot.

Ha digitális formában szeretnénk birtokolni a közlekedési kártyát, akkor állítólag júniusig kell várni a jelentkezéssel, de mindenképp érdemes figyelni a webhely frissítéseit.

A párizsi régió közlekedési hatóságának vezetője, Valerie Pecresse egy régebbi nyilatkozatában hangsúlyozta,  nem akarják pótdíjjal terhelni az olimpiát egyébként is „elszenvedő” párizsiakat, tehát azt tanácsolta nekik, hogy még július előtt vásárolják meg bérletüket, hogy elkerüljék a pótdíjat, amely július 20-tól szeptember 8-ig lesz érvényben.

Egyes megállókat és sávokat lezárnak

A www.sortiraparis.com -ra érdemes rápillantani, mert naprakészen próbál tájékoztatni egyes párizsi közlekedési változásokról, amelyek nem szerepelnek még a friss guide-okban sem. A káosz elkerülése érdekében a város vezetése változásokat vezet be a tömegközlekedésben: néhány, az olimpiai helyszínekhez közeli állomás, például a Concorde és a Tuileriák, például júniustól bezár.

Más tekintetben is alternatív közlekedési módokat kell majd találni, akár metróval, akár autóval közlekedünk, mivel számos területet lezárnak a motorizált járművek elől, és az események körüli helyszíneken lezárások várhatók.

A párizsiakat távmunkára kérik

A párizsi körgyűrűn, és a fővárost körülvevő mintegy száz kilométeres szakaszon, fenntartott olimpiai sávokat alakítanak ki, hogy a sportolók időben megérkezhessenek a helyszínekre, és a mentőszolgálatok gyorsan haladhassanak. Az autósoknak tehát türelmesnek kell lenniük, és korábban kell majd elindulniuk. Ami a kerékpározást illeti, minden olimpiai helyszín védett kerékpárúton keresztül lesz megközelíthető, és 3000 új Vélib' kerékpár fog üzemelni a nyárig.

Az olimpia alatt közel félmillió szurkoló és helyi, hétköznapi ingázó utazik majd tehát minden nap ugyanabban az időpontban, ezért a francia közlekedési hatóság arra kéri a párizsiakat, hogy a hálózat túlterheltségének elkerülése érdekében, dolgozzanak távmunkában vagy halasszák el utazásaikat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Turizmus Mibe kerülhet egy európai vakáció a túloldalról?
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 12:55
Egyelőre kiszámíthatatlan, hogy idén nyáron több amerikai turista árasztja-e el Európát, mint tavaly, mert az utazni vágyok céljai és lehetőségei ellentmondanak egymásnak.
Turizmus Az oroszok kezdik felfedezni Oroszországot - Van, aki nem szobát vesz, hanem szállodát
Elek Lenke | 2024. június 9. 15:19
A kívülálló azt gondolná, hogy egy olyan országban, ahol naponta halnak meg a frontra küldött katonák, kisebb bajuk is nagyobb az állampolgároknak annál, hogy azon törjék a fejüket, hova is utazzanak nyaralni.
Turizmus Mit csinálnak az olaszok, hogy kezelni tudják a turistaáradatot?
Mester Nándor | 2024. június 8. 17:33
Egymás után jelentenek be különféle szigorításokat a jelentősebb európai turisztikai célpontokon. Egyelőre még nem látszik, hogy sikerül-e megállítani az egyre nagyobb hullámokat. Arra pedig alig van példa, hogy az adott ország kormánya, a helyi önkormányzatok és a turisztikai szakmai szervezetek közösen találnának ki valami életszerű gyakorlatot a túlturizmus (overtourism) kezelésére. Olaszország jó példa, bár Velence lépései miatt most sokan tiltakoznak.
Turizmus Kezd felpörögni a turizmus egész Európában
Privátbankár.hu | 2024. június 7. 14:10
Az európai uniós tagországok szálláshelyein eltöltött vendégéjszakák száma 7 százalékkal 452,6 millióra emelkedett 2024 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken.
Turizmus Megnéztük a világ egyik legszebb katedrálisát – galéria!
Privátbankár.hu | 2024. június 2. 18:46
Az északkelet-franciaországi Elzász kellemes hely és igazán bővelkedik látnivalókban – a közelmúltban mi is ellátogattunk oda.
Turizmus Milliárdokat herdált el az Orbán-kormány a vidéki turizmusra? - A hét videója
Izsó Márton-Mester Nándor-Vég Márton | 2024. május 31. 18:56
Egy évtized alatt sem sikerült milliárdokból olyan látványosságot varázsolni vidékre, ami miatt a külföldi vendégek elhagynák Budapestet. Ki fog megszállni a luxusszállodákban? Budapest turizmusa viszont újra szárnyal. Ezektől a témákról is beszélt a hét videójában Mester Nándor és Vég Márton.
Turizmus Elriasztja a külföldieket, ami most Magyarországon zajlik?
Privátbankár.hu | 2024. május 29. 08:30
A külföldi turisták kevesebb éjszakára szálltak meg áprilisban, mint egy évvel korábban.
Turizmus Olaszországban van megoldás a turistaáradat kezelésére
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 17:22
Hogyan akarják megfékezni a túlzott turistaáradatot Európában és főleg Olaszországban? Mi lesz az Airbnb sorsa és mit tehetnek az önkormányzatok. Ezekről beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend Fm Reggeli monitor című adásában. A műsor első részében pedig arról, hogy miért folytatódik a lakásdrágulás itthon és hogy mennyit hozott eddig az otthonfelújítási program folytatása.
Turizmus Egészen meghökkentő, hol támad a rezsidémon
Kollár Dóra | 2024. május 18. 17:44
A megugró energiaköltségek szokatlan helyeken is felütötték a fejüket – az apácáknak is foglalkoznia kell a kérdéssel.
Turizmus Megújult Bécs egyik különleges látványossága - érdemes megnézni
Vágó Ágnes | 2024. május 14. 11:32
A 2023-24-ben teljesen felújított és átalakított, nemrégiben ismét megnyílt bécsi Hundertwasser KunstHausba látogatott el laptársunk.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG