<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Februárban továbbra is kedvezően alakult a hazai vendégforgalom, az előző év azonos időszakához képest a vendégéjszakák száma 5,3 százalékkal emelkedett. Az öt- és kétcsillagos házak forgalma azonban visszaesett, az ötcsillagos szállodák vendégéjszakáinak 4 százalékos visszaeséséhez a Malév leállása is hozzájárult.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a külföldi vendégek 451 ezer vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 9, az éjszakáké pedig 12 százalékkal nőtt 2011. február hónaphoz viszonyítva. A legjelentősebb küldő országok közül – Ausztriából, Romániából – érkezett vendégek eltöltött éjszakáinak száma csökkent, míg a Németországból, Oroszországból, Olaszországból, Franciaországból, Csehországból, az Egyesült Államokból, valamint az Egyesült Királyságból érkezett vendégek éjszakáinak száma nőtt.

A két és ötcsillagos szállodákban esett vissza a forgalom

A külföldivendég-forgalom jelentős részét fogadó szállodákon belül – a két- és ötcsillagos egységek kivételével – minden kategóriában növekedés volt. Az ötcsillagos szállodák esetében – a kedvező januári adatok után – a külföldi vendégek száma februárban 9, a vendégéjszakák száma pedig 4 százalékkal visszaesett, melyet a Malév februári leállása is befolyásolt. A külföldi vendégek száma – Észak-Alföld és Balaton kivételével – mindegyik turisztikai régióban emelkedett.

Az év második hónapjában a belföldi vendégek 480 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. Számuk 2 százalékkal mérséklődött, míg az éjszakáké stagnált az előző év azonos időszakához képest. A vendégforgalom visszaesése kilenc turisztikai régióból hármat érintett. A belföldivendég-forgalom 82 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma szintén stagnált.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 34 százalékos volt, ezen belül az ötcsillagosok 44, a négy-csillagosok 40 százalékos foglaltságot értek el. A gyógyszállodák szobáinak igénybevétele is átlagon felüli: 45 százalék volt. A szállodai kihasználtság összességében 1,7 százalékponttal elmaradt az egy évvel korábbi szinttől.

Négy százalékkal emelkedett az árbevétel

Februárban a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára stagnált (13 118 forint), az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó REVPAR) 4 százalékkal (4516 forint) visszaesett 2011 azonos időszakához viszonyítva. Budapesten a vendégforgalom döntő részét fogadó három–öt csillagos kategóriákban a szobák átlagára februárban 8300 és 30 400, az egy kiadható szobára jutó árbevétel 2400 és 13 700 forint között alakult.

A kereskedelmi szálláshelyek összes árbevétele folyó áron 4 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban,  összesen 14 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 6,9 milliárd forint volt. A forint/euró árfolyam 291 forint volt februárban, 19 forinttal (7 százalékkal) gyengébb, mint egy évvel korábban.

Februárban 26 ezer fő dolgozott szálláshelyeken

A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján februárban még 1524 egység fogadott el fizetőeszközként üdülési csekket és már 1147 egység Széchenyi Pihenőkártyát. A belföldi vendégek januárban 481 millió forint értékben fizettek ezen fizetőeszközökkel a szálláshely-szolgáltatásokért, melyből az üdülési csekkek aránya 90 százalék volt. Az összeg megfelelt a belföldi szállásdíjbevétel 18 százalékának. Budapesten a vendégforgalom összességében 16 százalékkal emelkedett – mind a belföldi, mind a külföldivendég-forgalom dinamikus növekedésének eredményeképpen.

A szálláshely-szolgáltatást nyújtó – több, különböző ágazatban működő – vállalkozások a szálláshelyeken januárban közvetlenül 26 ezer főt foglalkoztattak, ez 4 százalékkal magasabb, mint az előző év azonos időszakának adata. A részmunkaidős foglalkoztatás aránya a szállodákban kategóriánként változó, kölcsönzött munkaerőt lényegében csak a négy-, illetve az ötcsillagos egységek foglalkoztattak, minimális arányban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Utazás Miért érdemes itthon nyaralni, hosszú hétvégézni? Szavazzon!
Eidenpenz József | 2019. június 7. 15:30
Azt mondja a miniszter, belföldön is lehet nyaralni. Van, aki így tesz, van, aki nem, de mik a fő okok? Szavazzon! Előző szavazásunkat pedig egy német áruházlánc nyerte.
Utazás Így kezdődött az évad a Balatonon
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 16:14
Az évtizedes hagyományoknak megfelelően a balatonfüredi ünnepélyes évadnyitóval és a tó megkoszorúzásával szombaton elkezdődött a balatoni turisztikai és vitorlásszezon.
Utazás Ezeket az utakat zárják le holnap Budapesten
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 14:23
Rendezvények és építési munkálatok miatt Budapest több pontján nehéz lesz közlekedni a hétvégén.
Utazás Vegyi incidens miatt volt lezárva a londoni City repülőtere
Privátbankár.hu | 2016. október 22. 09:29
Lezárták pénteken egy időre a londoni City repülőteret, miután az a gyanú merült fel, hogy valamilyen vegyszer kerülhetett a terminál levegőjébe. A speciális felszerelésekkel kivonult tűzoltóság nem talált veszélyes anyagot, így a légikikötőt péntek este ismét megnyitották.
Utazás Egyiptom helyett idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok
Privátbankár.hu | 2016. február 27. 09:42
Egyiptom helyett az idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok az előfoglalások adatai alapján - közölte az Invia online utazási ügynökség az MTI-vel.
Utazás Ebben a városban már nyomozók keresik az illegális szálláskiadókat
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 1. 08:27
Álruhás nyomozókkal is kutatnak Barcelonában az adót nem fizető illegális szálláskiadók után, miközben új adót vetettek ki rájuk és korlátozzák az új engedélyek kiadását. Csakhogy ez egyelőre szélmalomharcnak tűnik, 14-szer annyi illegális szobakiadó lehet, mint amennyi hivatalos. A város közben nyugodtan kiteheti a megtelt táblát.
Utazás Jó a rajt: így indult az év a szállodásoknak
Privátbankár.hu | 2015. május 3. 10:21
A legfrissebb adatok szerint az év első két hónapjában 10 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma a szállodákban. Nincs ok a panaszra: a külföldiek is szép számmal jöttek, főleg a brit és amerikai vendégek száma ugrott meg drasztikusan, az oroszok továbbra is elmaradnak.
Utazás Már két ötcsillagos strand van az országban: ez az egyik
Privátbankár.hu | 2015. május 2. 15:38
Ötcsillagos minősítést kapott a hajdúszoboszlói strand, eddig csak egy ilyen strandunk volt.
Utazás BKK bérlete van? Így autózhat vele ingyen
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 11:30
Újabb szintre tört be a közösségi autózás: BKK bérlettel havidíj nélkül, fél órás távra vehetjük kölcsön az Avalon autóit.
Utazás Ma estig biztos kitart a magyar-lengyel barátság - Hajrá magyarok!
Nagy László Nándor | 2015. április 25. 10:41
Nagy Lajos óta nem volt ennyire magyar Krakkó - a korábbi lengyel királyi székhelyen ma bizonyosan percenként hallhatunk magyar szót, hiszen nagyjából 3-4 ezer magyar szállta meg a várost a divizíó IA világbajnokság - számunkra - döntőjére készülve. Ma este az elitligába jutásért játszik magyar jégkorong-válogatott.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG