3p
Óriási, egybefüggő esőfüggönyt ígér délutánra az OMSZ a fővárosban. Zala megyében már nemcsak elzárt területek vannak, de Lentiben embereket kellett kitelepíteni.

A felhőszakadás veszélye miatt tizennégy megyében elsőfokú, négy megyében és Budapesten másodfokú figyelmeztetés van érvényben - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében valamint Budapesten az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt akár 50 milliméternél is több csapadék hullhat.

Átmeneti szünet után délutántól egyre többfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A zivatarokat felhőszakadás és viharos szél (60-80 kilométer/óra) kísérheti. Nagyjából a Budapest-Szeged vonal szélesebb sávjában az esti órákra várhatóan összefüggő csapadékzóna alakul ki "beágyazott zivatarokkal", amelyek egymást követve többször is áthaladhatnak ugyanazon terület felett, így akár több helyen is előfordulhat 30-40 millimétert meghaladó összcsapadék - közölte az OMSZ.

Kitelepítés Lentiben

Az elmúlt napok esőzései miatt közben ma hajnalban mintegy százhúsz embert telepítettek ki a katasztrófavédelem munkatársai Lentiben, miután a lendvadedesi víztározóból átbukott a víz, és elöntötte a város egy részét.

Cseresznyés Dániel, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, a víz, fél méternél is magasabban elárasztotta a területet, ezekbe az utcákba autóbuszokkal nem tudtak bejutni, ezért teherautókkal hozták ki az embereket.

Áradó patakok, emelkedő folyók

Alig két nap alatt másfél-két méterrel emelkedett több zalai patakon is a vízszint Lenti környékén, de Zalában több folyón is árvízvédelmi készültség lépett életbe - derül ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapján közölt adatokból.

A szombat hajnali távmérési adatok szerint a Kerka-patak vízszintje Tormaföldénél két nap alatt mintegy két métert emelkedett, hajnalban 244 centiméteren állt a vízmérce, míg Bajánsenyénél ugyancsak két nap alatt másfél métert emelkedve 161 centimétert mutatott. A Kebele-patakon is jelentős árhullám alakult ki, csütörtök óta itt is másfél métert emelkedett a vízszint, ami szombat kora reggelre elérte a 274 centimétert.

A Principális-csatorna Nagykanizsánál továbbra is lassan, folyamatosan emelkedik, szombaton hat órakor 266 centiméteren állt. Itt a szakemberek számítása szerint ezen a hétvégén 290 centiméter alatt várható a tetőzés.
A Murán éjszaka elsőfokú árvízvédelmi készültséget léptettek életbe. A folyó szintje Letenyén kora reggel 351 centiméteren állt. A Zalán ugyancsak elsőfokú készültséget rendeltek el az éjszaka, Zalaegerszegen 178 centiméteren, Zalaapátinál 190 centiméteren állt a vízszint szombat hajnalban.

Elzárt települések, lezárt utak

A tartós és nagy mennyiségű eső miatt megáradt patakok utakat öntöttek el Zalában, ezért szombat hajnalra több település is megközelíthetetlenné vált. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtófőnöke, Nothoff Ingrid közölte: a Lenti környékén megáradt vízfolyások miatt közúton nem lehet megközelíteni Gáborjánházát, Szentpéterföldét, Kisszigetet, Csömödért, Pákát, Dömeföldét, Szécsiszigetet, Tormaföldét, Pákát és Lovászit.

A Principális-csatorna áradása miatt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. négy kilométer hosszan lezárta a 74-es főutat Nagykanizsánál. Az M7-es autópálya és az újudvari elágazó közötti lezárás miatt a járműveket a régebbi, Nagykanizsa palini városrészén átvezető nyomvonalra terelik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Utazás Miért érdemes itthon nyaralni, hosszú hétvégézni? Szavazzon!
Eidenpenz József | 2019. június 7. 15:30
Azt mondja a miniszter, belföldön is lehet nyaralni. Van, aki így tesz, van, aki nem, de mik a fő okok? Szavazzon! Előző szavazásunkat pedig egy német áruházlánc nyerte.
Utazás Így kezdődött az évad a Balatonon
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 16:14
Az évtizedes hagyományoknak megfelelően a balatonfüredi ünnepélyes évadnyitóval és a tó megkoszorúzásával szombaton elkezdődött a balatoni turisztikai és vitorlásszezon.
Utazás Ezeket az utakat zárják le holnap Budapesten
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 14:23
Rendezvények és építési munkálatok miatt Budapest több pontján nehéz lesz közlekedni a hétvégén.
Utazás Vegyi incidens miatt volt lezárva a londoni City repülőtere
Privátbankár.hu | 2016. október 22. 09:29
Lezárták pénteken egy időre a londoni City repülőteret, miután az a gyanú merült fel, hogy valamilyen vegyszer kerülhetett a terminál levegőjébe. A speciális felszerelésekkel kivonult tűzoltóság nem talált veszélyes anyagot, így a légikikötőt péntek este ismét megnyitották.
Utazás Egyiptom helyett idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok
Privátbankár.hu | 2016. február 27. 09:42
Egyiptom helyett az idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok az előfoglalások adatai alapján - közölte az Invia online utazási ügynökség az MTI-vel.
Utazás Ebben a városban már nyomozók keresik az illegális szálláskiadókat
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 1. 08:27
Álruhás nyomozókkal is kutatnak Barcelonában az adót nem fizető illegális szálláskiadók után, miközben új adót vetettek ki rájuk és korlátozzák az új engedélyek kiadását. Csakhogy ez egyelőre szélmalomharcnak tűnik, 14-szer annyi illegális szobakiadó lehet, mint amennyi hivatalos. A város közben nyugodtan kiteheti a megtelt táblát.
Utazás Jó a rajt: így indult az év a szállodásoknak
Privátbankár.hu | 2015. május 3. 10:21
A legfrissebb adatok szerint az év első két hónapjában 10 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma a szállodákban. Nincs ok a panaszra: a külföldiek is szép számmal jöttek, főleg a brit és amerikai vendégek száma ugrott meg drasztikusan, az oroszok továbbra is elmaradnak.
Utazás Már két ötcsillagos strand van az országban: ez az egyik
Privátbankár.hu | 2015. május 2. 15:38
Ötcsillagos minősítést kapott a hajdúszoboszlói strand, eddig csak egy ilyen strandunk volt.
Utazás BKK bérlete van? Így autózhat vele ingyen
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 11:30
Újabb szintre tört be a közösségi autózás: BKK bérlettel havidíj nélkül, fél órás távra vehetjük kölcsön az Avalon autóit.
Utazás Ma estig biztos kitart a magyar-lengyel barátság - Hajrá magyarok!
Nagy László Nándor | 2015. április 25. 10:41
Nagy Lajos óta nem volt ennyire magyar Krakkó - a korábbi lengyel királyi székhelyen ma bizonyosan percenként hallhatunk magyar szót, hiszen nagyjából 3-4 ezer magyar szállta meg a várost a divizíó IA világbajnokság - számunkra - döntőjére készülve. Ma este az elitligába jutásért játszik magyar jégkorong-válogatott.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG