3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egyes hírek szerint megvan az aláírt szerződés, hogy 2021-ig lesz Magyar Nagydíj a Forma 1-ben, ám most még csak az biztos, hogy a hétvégi futamért 30,84 millió dollárt fizettünk Ecclestone-nak.

A korábban megkötött szerződés alapján az idén először fizetett a magyar állam 30 millió dollárt meghaladó, pontosan 30,84 millió dolláros – közel 7,08 milliárd forintot – a magyar állam a Forma-1-es Magyar Nagydíjért a Bernie Ecclestone által vezetett jogtulajdonos cégbirodalomnak. A Figyelő arról ír, hogy az összeget a jogtulajdonos, a magyar állam és a Hungaroring Sport Zrt. közötti megállapodás értelmében elvileg hétfőn kellett átutalnia a magyar félnek.

Változó jogdíj

A jogdíj mértékéről még 2002-ben állapodtak meg a felek, akkor 10,29 millió dollárt fizetett hazánk azért, hogy ellátogatott Mogyoródra a száguldó cirkusz. A megállapodás szerint a jogdíj mértéke 2012-ig évi 10 százalékkal emelkedett, ezt követően ugyanakkor a növekedés üteme - a legutóbbi szerződésmódosítás értelmében - 7,5 százalékra csökken.

Van szerződés a folytatásra vagy nincs?

A futam jövője 2016-ig biztos, a továbbiakról a tavalyi Magyar Nagydíj hétvégéjén az akkori fejlesztési miniszter, Németh Lászlóné csak szándéknyilatkozatot írt alá Bernie Ecclestone-nal. Eszerint 2021-ig lehetnek futamok Budapesten, de az Origo GPhíreknek Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. vezérigazgatój megerősítette, hogy a megállapodás hivatalos formában is megszületett a két aláíró fél, a Hungaroring Sport Zrt. és Ecclestone között. Ez annak fényében komoly dolog, hogy a 9 európai futam ma már sok – főleg, hogy a dohányreklámok az EU-ban tiltottak és persze azért is, mert a feltörekvők tömege áll komoly bukszával sorban, hogy futamot kapjon. Bár a hírek szerint az, hogy 2016-ban Bakiban is köröznének a versenyzők, még az istállóknál is kiverte a biztosítékot...

A most a folytatásról tárgyaló Seszták Miklós elmondta, hogy Ecclestone konkrét garanciát nem kért a verseny jövőjének biztosítására és ismét kezet adott a folytatásra. A magyar GP az idén rendkívül színes volt, a versenyzők szeretik Budapestet, ez is mellettünk szólhat.

Öregecske a pálya

Ugyanakkor a hipermodern pályák mellett mindenképp szükség van a Hungaroring felújítására. Az elaggott kiszolgáló-létesítmények felújítása is fontos lenne, de most a prioritást a pálya újraaszfaltozása jelenti, hiszen vannak olyan részek, ahol még az eredeti, 1986-os burkolat van. A vita most azon van, hogy ki viselje a költségeket - a Hungaroring szeretné a költségvetés terhére elvégezni a fejlesztést, a minisztérium viszont azt szeretné, ha nem kellene költségvetési pénz ehhez.

Tavaly 6,4, egy évvel korábban 5,9 milliárd forintba került a költségvetésnek a mogyoródi Forma-1-es hétvége, a válság kirobbanása előtt 2008-ban azonban - az erős forintnak köszönhetően - még csak 2,7 milliárdot fordított ilyen célra az állam. A hazai futam azonban még így is masszívan megéri, becslések szerint ugyanis a Magyar Nagydíj a jogdíjnak több mint dupláját hozza vissza adóbevétel, és országreklám formájában.

Nézőket remélve

Az idei versenyen ugyanakkor a vártnál visszafogottabb volt az érdeklődés – meglehet, ebben az időjárás is ludas - a Magyar Nagydíj négy napja alatt összesen 169 ezren látogatták meg a Hungaroringet. Tavaly 247 ezren mentek ki a mogyoródi versenypályára – ám az a szervezők jó előre mondták, hogy azt a csúcsot nem lehet elérni, főleg úgy, hogy idén az osztrák vendégek immár a régóta újra első saját futamukra utaztak. A cél a 2012-es 220 ezer rajongó megismétlése volt – ez sem sikerült. Magát a futamot 67 ezren nézték végig a helyszínen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Utazás Miért érdemes itthon nyaralni, hosszú hétvégézni? Szavazzon!
Eidenpenz József | 2019. június 7. 15:30
Azt mondja a miniszter, belföldön is lehet nyaralni. Van, aki így tesz, van, aki nem, de mik a fő okok? Szavazzon! Előző szavazásunkat pedig egy német áruházlánc nyerte.
Utazás Így kezdődött az évad a Balatonon
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 16:14
Az évtizedes hagyományoknak megfelelően a balatonfüredi ünnepélyes évadnyitóval és a tó megkoszorúzásával szombaton elkezdődött a balatoni turisztikai és vitorlásszezon.
Utazás Ezeket az utakat zárják le holnap Budapesten
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 14:23
Rendezvények és építési munkálatok miatt Budapest több pontján nehéz lesz közlekedni a hétvégén.
Utazás Vegyi incidens miatt volt lezárva a londoni City repülőtere
Privátbankár.hu | 2016. október 22. 09:29
Lezárták pénteken egy időre a londoni City repülőteret, miután az a gyanú merült fel, hogy valamilyen vegyszer kerülhetett a terminál levegőjébe. A speciális felszerelésekkel kivonult tűzoltóság nem talált veszélyes anyagot, így a légikikötőt péntek este ismét megnyitották.
Utazás Egyiptom helyett idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok
Privátbankár.hu | 2016. február 27. 09:42
Egyiptom helyett az idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok az előfoglalások adatai alapján - közölte az Invia online utazási ügynökség az MTI-vel.
Utazás Ebben a városban már nyomozók keresik az illegális szálláskiadókat
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 1. 08:27
Álruhás nyomozókkal is kutatnak Barcelonában az adót nem fizető illegális szálláskiadók után, miközben új adót vetettek ki rájuk és korlátozzák az új engedélyek kiadását. Csakhogy ez egyelőre szélmalomharcnak tűnik, 14-szer annyi illegális szobakiadó lehet, mint amennyi hivatalos. A város közben nyugodtan kiteheti a megtelt táblát.
Utazás Jó a rajt: így indult az év a szállodásoknak
Privátbankár.hu | 2015. május 3. 10:21
A legfrissebb adatok szerint az év első két hónapjában 10 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma a szállodákban. Nincs ok a panaszra: a külföldiek is szép számmal jöttek, főleg a brit és amerikai vendégek száma ugrott meg drasztikusan, az oroszok továbbra is elmaradnak.
Utazás Már két ötcsillagos strand van az országban: ez az egyik
Privátbankár.hu | 2015. május 2. 15:38
Ötcsillagos minősítést kapott a hajdúszoboszlói strand, eddig csak egy ilyen strandunk volt.
Utazás BKK bérlete van? Így autózhat vele ingyen
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 11:30
Újabb szintre tört be a közösségi autózás: BKK bérlettel havidíj nélkül, fél órás távra vehetjük kölcsön az Avalon autóit.
Utazás Ma estig biztos kitart a magyar-lengyel barátság - Hajrá magyarok!
Nagy László Nándor | 2015. április 25. 10:41
Nagy Lajos óta nem volt ennyire magyar Krakkó - a korábbi lengyel királyi székhelyen ma bizonyosan percenként hallhatunk magyar szót, hiszen nagyjából 3-4 ezer magyar szállta meg a várost a divizíó IA világbajnokság - számunkra - döntőjére készülve. Ma este az elitligába jutásért játszik magyar jégkorong-válogatott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG