8p
Mivel már beindult a nyaralási szezon és sokmillió ember tervez utazást Európában vagy akár más földrészre, az Európai Bizottság összegyűjtött néhány hasznos tanácsot arra az esetre, ha problémák merülnének fel az utazásnál. Ki állja a kezelésének költségeit, vagy tudni szeretné, milyen papírokat kell beszereznie, ha kutyáját is magával szeretné vinni? Itt vannak a válaszok!

1. Európán kívülre utazom, de országom ott nem rendelkezik nagykövetséggel vagy konzulátussal. Kivel vegyem fel a kapcsolatot, ha segítségre van szükségem?

Uniós polgárként az unió területén kívül konzuli segítségnyújtásra jogosult – abban az esetben is, ha saját országának nincs ott képviselete. Bármely más uniós tagállam konzulátusát vagy nagykövetségét felkeresheti és segítséget kérhet, ha például letartóztatják, komoly balesetet szenved, illetve fontos iratokat veszít el.

2. Kihez forduljak, ha a gyermekem eltűnt?

Az Európai Unió közös segélyhívó számot hozott létre (116 000), amelyen a gyermekek eltűnése az EU területén bárhol bejelenthető. Ezt a számot hívhatják azok a szülők, akiknek a gyermeke eltűnt, azok a gyerekek, akik eltévedtek vagy elszöktek hazulról, valamint mindazok, akik úgy gondolják, hogy hasznos információval tudnak szolgálni egy eltűnt gyermek hollétéről.

3. Kihez fordulhatok, ha nyaralásom alatt problémák adódnak egy légitársasággal, egy autókölcsönzővel vagy egy utazásszervezővel?

Amennyiben a járat több órát késik vagy az utazás hosszú késéssel kezdődik meg, a közlekedési társaság köteles méltányos kompenzációban részesíteni. Amennyiben utazását törölték, és az éjszakát utazási célállomásától távol, egy szállodában kell töltenie, akkor a légitársaságnak vagy a vasúttársaságnak ki kell fizetnie ennek költségeit.

4. Milyen különleges jogok illetik meg a fogyatékos utazókat?

Az utasjogokra vonatkozó uniós szabályok megvédik a fogyatékos és a mozgáskorlátozott személyeket a diszkriminációval szemben légi vagy vasúti utazás során, és gondoskodnak arról, hogy ugyanúgy hozzáférhessenek a közlekedéshez, mint más polgárok.

Ha autóval utazik, és saját hazájában jogosult arra, hogy mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolóhelyet vegyen igénybe, akkor Európa valamennyi országában igénybe veheti az ilyen parkolóhelyeket. Ehhez csupán a fogyatékosok egységesített parkolási igazolványára van szüksége.

5. A nyaralás annyira tetszett, hogy meg szeretném venni egy ingatlan időben megosztott használati jogát ugyanazon az üdülőhelyen. Mire kell figyelnem?

Az  ingatlan használati jogát árusítóknak részletes információkkal kell szolgálniuk a vásárlóknak, mégpedig kellő időben, mielőtt a fogyasztót bármilyen szerződés is kötné. Beletartozik ebbe a fizetendő ár, a termék leírása, illetve azon tartózkodás pontos időpontja és időtartama, amelyre a fogyasztó a szerződés szerint jogosult. Amennyiben az ügyfél úgy kívánja, az információt az ő anyanyelvén kell közölni.

A szabályok biztosítják azt is, hogy az ügyfél 14 naptári napon belül elállhat a szerződéstől, és a 14 nap letelte előtt a kereskedők semmilyen formában sem kérhetnek előleget vagy foglalót. A szerződés megkötése előtt a kereskedőtől elvárják, hogy kifejezetten hívja fel a fogyasztó figyelmét az elállási jog létezésére, az elállási időszak időtartamára, valamint az előlegfizetés tilalmára az elállási időszakon belül.

6. A nyaralásra szánt pénzem nagy részét felemésztik a rendkívül magas telefonszámlák. Hogyan tudom csökkenteni a telefonköltségeket az utazás alatt?

Az adatbarangolás tekintetében ez az eddigi legnagyobb árcsökkenés: megabájtonként 45 eurócentről 20 eurócentre csökkent a barangolás ára (egy kilobájtos számlázási egységgel). Az összes barangolási díj új felső határait megtekintheti az alábbi táblázatban.

Ezen túlmenően július 1-jétől néhány európai mobilszolgáltató lehetővé teszi, hogy utazása előtt külön szerződést kössön a barangolásra, és – amennyiben erre lehetőség van – egy helyi barangolási szolgáltató szolgáltatásait vegye igénybe abban az országban, amelyikbe ellátogat.

7. Mit kell tudnom, ha a háziállatomat magammal szeretném vinni, amikor az unióban nyaralok?

Ha az EU-n belül utazik, háziállatát gond nélkül magával viheti, amennyiben betartja a következő szabályokat. Ha kutyáját, macskáját vagy vadászgörényét viszi magával, gondoskodjon arról, hogy háziállata veszettség elleni védőoltást kapjon, és ez az állatútlevélbe is be legyen jegyezve.

Amennyiben Írországba, Máltára vagy az Egyesült Királyságba utazik, háziállatának parazitaellenes kezelésen is át kell esnie.

Ha kutyája vagy macskája 3 hónapnál fiatalabb vagy nem kutyával, macskával vagy vadászgörénnyel, hanem valamilyen más háziállattal kíván utazni, országspecifikus szabályok lehetnek érvényben. (További információkat itt talál.)

8. Hozhatok haza húst vagy sajtot a külföldi nyaralásomról?

Egy nem uniós országból való hazatéréskor tilos behozni bármilyen húsipari vagy tejterméket, akár saját magának szánja, akár másoknak adná ajándékként.

Amennyiben a Feröer-szigetekről, Grönlandról vagy Izlandról tér haza, maximum 10 kilogrammot hozhat be bizonyos állati eredetű termékekből, csecsemőknek szánt tejporból és gyerektápszerből vagy orvosi okokból indokolt speciális háziállat-eledelből. Ahhoz, hogy szállíthatók legyenek, ezeket a termékeket zárt csomagolásban kell tartani, súlyuk nem lehet több 2 kilogrammnál, és nem igényelhetnek hűtést.

Grönlandról halak és bizonyos kagylófélék is behozhatók, amennyiben súlyuk nem haladja meg a 20 kilogrammot. A Feröer-szigetek vagy Izland esetében nincs súlykorlátozás.

Más állati eredetű termékek, például a méz esetében két kilogrammos súlykorlátozás van érvényben. (Erről bővebben itt is olvashat.)

9. Mire figyeljek, ha hitelt veszek fel a nyaralásra?

A fogyasztói hitelekről szóló uniós irányelv alapján megilletik bizonyos jogok, ha hitelre vásárol. Ezek közül az öt legfontosabb, hogy a fogyasztói hitelek hirdetéseinek átláthatóknak és könnyen érthetőknek kell lenniük.

A szerződés aláírása előtt elegendő információt kell kapnia ahhoz, hogy a piac különböző ajánlatait össze tudja hasonlítani egymással. Ha aláír egy szerződést, arról másolatot kell kapnia. Amennyiben meggondolja magát, 14 naptári napon belül elállhat a szerződéstől.

A szerződésnek tartalmaznia kell azt a lehetőséget, hogy Ön egy méltányos kompenzáció ellenében a tervezettnél hamarabb is visszafizethesse a hitelt.

10. Hazatértem után kihez fordulhatok jogorvoslati segítségért, ha külföldi nyaralásom alatt egy vásárlás kapcsán problémák merülnek fel?

Ha az EU-ban, illetve Norvégiában vagy Izlandon él, térítésmentes segítségnyújtásra jogosult, amikor visszatér hazájába. Ha problémákba ütközött egy autó bérlése vagy egy utazási csomag vagy repülőjegy foglalása során az EU valamelyik országában, Norvégiában vagy Izlandon való utazásakor, hazatértét követően lépjen kapcsolatba az országában található Európai Fogyasztói Központtal.

Az Európai Fogyasztói Központok azok számára is hasznos szaktanácsadással tudnak szolgálni, akik Brazíliába utaznak a labdarúgó-világbajnokságra. Erről a weboldalról letölthet egy a labdarúgó-világbajnokság alkalmából összeállított útmutatót, amely tájékoztatást nyújt arról, hogy milyen jogok illetik meg.

11. Nyaralásom alatt vettem egy pár új cipőt, ami azonban egy hét után tönkrement. Hogyan kaphatom vissza a pénzemet?

Az eladó köteles a vásárlás időpontjától számított két éven belül térítésmentesen kijavítani vagy kicserélni a hibás terméket. Ha erre ésszerű időn belül vagy különös vesződség nélkül nincs lehetőség, árengedményre vagy a vételár teljes visszatérítésére jogosult. A kereskedelmi jótállások nem helyettesítik ezt a jogszabályban előírt kétéves garanciát, legfeljebb kiegészíthetik azt.

Függetlenül attól, hogy mely ország állampolgára, ha bárhol az EU területén árut vagy szolgáltatást vásárol, az uniós fogyasztóvédelmi rendelkezések érvényesek. Az értékesített termékekre és szolgáltatásokra vonatkozó jótállást Európa-szerte jogszabály rögzíti. Uniós irányelv határozza meg a vevők számára nyújtandó védelem minimális szintjét. A tagállamok kötelesek átültetni nemzeti jogrendjükbe az uniós rendelkezéseket. A tagállami jogszabályok ugyanakkor az EU által biztosított védelemnél magasabb szintű védelmet is előírhatnak.

12. Mi van akkor, ha orvoshoz kell mennem külföldön?

Ha megbetegszik vagy baleset éri valamelyik uniós országban, illetve Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában vagy Svájcban való utazása során, joga van a sürgős ellátáshoz. Ehhez az európai egészségbiztosítási kártyára van szüksége. A kártya felmutatásával ugyanolyan feltételekkel és ugyanolyan áron fog ellátásban részesülni, mint az adott ország biztosítottjai.

Ha elveszti a kártyát, töltse le ezt az okostelefon-alkalmazást. (Az alkalmazás 24 nyelven érhető el, ugyanakkor nem helyettesíti az európai egészségbiztosítási kártyát.)

Címkék: Utazás

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Utazás Miért érdemes itthon nyaralni, hosszú hétvégézni? Szavazzon!
Eidenpenz József | 2019. június 7. 15:30
Azt mondja a miniszter, belföldön is lehet nyaralni. Van, aki így tesz, van, aki nem, de mik a fő okok? Szavazzon! Előző szavazásunkat pedig egy német áruházlánc nyerte.
Utazás Így kezdődött az évad a Balatonon
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 16:14
Az évtizedes hagyományoknak megfelelően a balatonfüredi ünnepélyes évadnyitóval és a tó megkoszorúzásával szombaton elkezdődött a balatoni turisztikai és vitorlásszezon.
Utazás Ezeket az utakat zárják le holnap Budapesten
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 14:23
Rendezvények és építési munkálatok miatt Budapest több pontján nehéz lesz közlekedni a hétvégén.
Utazás Vegyi incidens miatt volt lezárva a londoni City repülőtere
Privátbankár.hu | 2016. október 22. 09:29
Lezárták pénteken egy időre a londoni City repülőteret, miután az a gyanú merült fel, hogy valamilyen vegyszer kerülhetett a terminál levegőjébe. A speciális felszerelésekkel kivonult tűzoltóság nem talált veszélyes anyagot, így a légikikötőt péntek este ismét megnyitották.
Utazás Egyiptom helyett idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok
Privátbankár.hu | 2016. február 27. 09:42
Egyiptom helyett az idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok az előfoglalások adatai alapján - közölte az Invia online utazási ügynökség az MTI-vel.
Utazás Ebben a városban már nyomozók keresik az illegális szálláskiadókat
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 1. 08:27
Álruhás nyomozókkal is kutatnak Barcelonában az adót nem fizető illegális szálláskiadók után, miközben új adót vetettek ki rájuk és korlátozzák az új engedélyek kiadását. Csakhogy ez egyelőre szélmalomharcnak tűnik, 14-szer annyi illegális szobakiadó lehet, mint amennyi hivatalos. A város közben nyugodtan kiteheti a megtelt táblát.
Utazás Jó a rajt: így indult az év a szállodásoknak
Privátbankár.hu | 2015. május 3. 10:21
A legfrissebb adatok szerint az év első két hónapjában 10 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma a szállodákban. Nincs ok a panaszra: a külföldiek is szép számmal jöttek, főleg a brit és amerikai vendégek száma ugrott meg drasztikusan, az oroszok továbbra is elmaradnak.
Utazás Már két ötcsillagos strand van az országban: ez az egyik
Privátbankár.hu | 2015. május 2. 15:38
Ötcsillagos minősítést kapott a hajdúszoboszlói strand, eddig csak egy ilyen strandunk volt.
Utazás BKK bérlete van? Így autózhat vele ingyen
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 11:30
Újabb szintre tört be a közösségi autózás: BKK bérlettel havidíj nélkül, fél órás távra vehetjük kölcsön az Avalon autóit.
Utazás Ma estig biztos kitart a magyar-lengyel barátság - Hajrá magyarok!
Nagy László Nándor | 2015. április 25. 10:41
Nagy Lajos óta nem volt ennyire magyar Krakkó - a korábbi lengyel királyi székhelyen ma bizonyosan percenként hallhatunk magyar szót, hiszen nagyjából 3-4 ezer magyar szállta meg a várost a divizíó IA világbajnokság - számunkra - döntőjére készülve. Ma este az elitligába jutásért játszik magyar jégkorong-válogatott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG