<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A Fővárosi Önkormányzat közútjainak kezelője, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az M1-M7 autópálya közös, immár a BKK kezelésében levő szakaszán és a 6-os számú főút bevezető szakaszán, valamint kapcsolódó főútjain állította föl azokat a forgalomjelző digitális táblákat, amelyek arról informálják a gépjárművezetőket, hogy Dunán átvezető hidakhoz mennyi idő alatt lehet eljutni. A táblák így csökkentik a forgalmi dugók kialakulásának lehetőségét, mivel a kijelzett információ alapján a torlódó útvonalakról és hidakról a gyorsabb átjutást biztosító átkelők felé terelődik a forgalom.

Sikeresnek bizonyult az M1-es és az M7-es autópálya közös szakaszán, és a 6-os főút bevezető szakaszán valamint a Budafoki úton és a Szerémi úton telepített változtatható jelzésképű, számítógép-vezérelt, automatikusan frissülő, várható utazási időket kijelző táblák tesztüzeme. A táblákon megjelenő információk arról tájékoztatják az autósokat, hogy az adott időpontban melyik fővárosi Duna-hídhoz mennyi idő alatt juthatnak el, megkönnyítve ezzel az útirányválasztást. A rendszer az alábbi hidak elérési idejét jeleníti meg: Lánchíd, Erzsébet híd, Petőfi híd, Rákóczi híd. A 6-os főút bevezető szakaszára telepített kijelző emellett a P+R parkoló telítettségéről és az onnan induló közösségi közlekedési járművek indulási idejéről is tájékoztatást ad.

Júliustól él a rendszerHogyan működik?

Az intelligens kamerákra épülő rendszer a szóban forgó útszakaszokról a Duna-hidakig tartó tényleges utazási időket határozza meg ún. diszkrét mérőhelyek (kamerás portál vagy konzol) között. A mérések az egyes járművek szakaszsebességét adják meg, de a várható eljutási idő tényleges értékét a mérőpontokon áthaladó járművek pillanatnyi és szakaszsebességének értékelésével számos mérés átlagából, valamint a forgalomintenzitás jellemzőiből (összforgalom az úton, sávok kihasználtsága) becsüli meg a központi egység anélkül, hogy a rendszámokat rögzítené. A forgalomtechnikai adatok értékelése valós időben történik, és szükség szerint a rendszer a központ részére figyelmeztető jelzéseket ad a szokásos trendektől eltérő folyamatok esetén. Az Állami Autópálya Kezelővel, mint társüzemeltetővel a gyorsforgalmi úthálózat érintett fővárosi bevezető szakaszai tekintetében folyamatos adatcserét végez a BKK.

A BKK és a BKK Közút az euro-regionális EasyWay projekt II. fázisában építette ki a változtatható jelzésképű táblákat, a kamerás megfigyelésre, jármű-azonosításra és számlálásra alkalmas intelligens végpontokat, amely egy kapcsolódó számítóközpont telepítésére is kiterjedt. A projekt keretében létesített intelligens táblák sokféle – az útvonalra jellemző – forgalmi helyzet előjelzésére alkalmasak, a táblák jelenleg az utazásbefolyásolás illetve a tájékoztatás legegyszerűbb módját, a várható eljutási időket jelenítik meg.

Utazás Miért érdemes itthon nyaralni, hosszú hétvégézni? Szavazzon!
Eidenpenz József | 2019. június 7. 15:30
Azt mondja a miniszter, belföldön is lehet nyaralni. Van, aki így tesz, van, aki nem, de mik a fő okok? Szavazzon! Előző szavazásunkat pedig egy német áruházlánc nyerte.
Utazás Így kezdődött az évad a Balatonon
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 16:14
Az évtizedes hagyományoknak megfelelően a balatonfüredi ünnepélyes évadnyitóval és a tó megkoszorúzásával szombaton elkezdődött a balatoni turisztikai és vitorlásszezon.
Utazás Ezeket az utakat zárják le holnap Budapesten
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 14:23
Rendezvények és építési munkálatok miatt Budapest több pontján nehéz lesz közlekedni a hétvégén.
Utazás Vegyi incidens miatt volt lezárva a londoni City repülőtere
Privátbankár.hu | 2016. október 22. 09:29
Lezárták pénteken egy időre a londoni City repülőteret, miután az a gyanú merült fel, hogy valamilyen vegyszer kerülhetett a terminál levegőjébe. A speciális felszerelésekkel kivonult tűzoltóság nem talált veszélyes anyagot, így a légikikötőt péntek este ismét megnyitották.
Utazás Egyiptom helyett idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok
Privátbankár.hu | 2016. február 27. 09:42
Egyiptom helyett az idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok az előfoglalások adatai alapján - közölte az Invia online utazási ügynökség az MTI-vel.
Utazás Ebben a városban már nyomozók keresik az illegális szálláskiadókat
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 1. 08:27
Álruhás nyomozókkal is kutatnak Barcelonában az adót nem fizető illegális szálláskiadók után, miközben új adót vetettek ki rájuk és korlátozzák az új engedélyek kiadását. Csakhogy ez egyelőre szélmalomharcnak tűnik, 14-szer annyi illegális szobakiadó lehet, mint amennyi hivatalos. A város közben nyugodtan kiteheti a megtelt táblát.
Utazás Jó a rajt: így indult az év a szállodásoknak
Privátbankár.hu | 2015. május 3. 10:21
A legfrissebb adatok szerint az év első két hónapjában 10 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma a szállodákban. Nincs ok a panaszra: a külföldiek is szép számmal jöttek, főleg a brit és amerikai vendégek száma ugrott meg drasztikusan, az oroszok továbbra is elmaradnak.
Utazás Már két ötcsillagos strand van az országban: ez az egyik
Privátbankár.hu | 2015. május 2. 15:38
Ötcsillagos minősítést kapott a hajdúszoboszlói strand, eddig csak egy ilyen strandunk volt.
Utazás BKK bérlete van? Így autózhat vele ingyen
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 11:30
Újabb szintre tört be a közösségi autózás: BKK bérlettel havidíj nélkül, fél órás távra vehetjük kölcsön az Avalon autóit.
Utazás Ma estig biztos kitart a magyar-lengyel barátság - Hajrá magyarok!
Nagy László Nándor | 2015. április 25. 10:41
Nagy Lajos óta nem volt ennyire magyar Krakkó - a korábbi lengyel királyi székhelyen ma bizonyosan percenként hallhatunk magyar szót, hiszen nagyjából 3-4 ezer magyar szállta meg a várost a divizíó IA világbajnokság - számunkra - döntőjére készülve. Ma este az elitligába jutásért játszik magyar jégkorong-válogatott.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG