<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Átalakulóban vannak a húsvéti szokások, egyre több család tölti szállodában az ünnepeket, a belföldi hotelek többségében teltház lesz húsvétkor.

Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára szerint a vidéki wellness- és gyógyszállodákban húsvétkor a magyar vendégek vannak többségben. A vidéki hotelek kedvezményes árakon jellemzően félpanziós csomagokat kínálnak, amelyeket plusz szolgáltatásokkal, ünnepi programokkal, a népi hagyományok felelevenítésével egészítenek ki. A foglalási idő egyre rövidebb, a többség az utazási időponthoz közel foglalja le a kiválasztott szállást.

Hetekkel előre lefoglalják

A korábbi évekkel ellentétben az idei húsvétra általában már hetekkel az ünnep előtt lefoglalták a szállodai férőhelyeket Pest megyében. Beeső vendégeket csak kivételesen tudnak fogadni a szokásosnál 10-25 százalékkal magasabb szobaárakkal dolgozó hotelek.

A visegrádi Silvanus Konferencia és Sport Hotelnél az idei ünnep előtt 2 héttel már nemigen akadt szabad szoba. Ilyenkor sokan érkeznek gyermekekkel, a vendégek 95 százaléka magyar. A legtöbben 2 éjszakára foglalnak szobát még akkor is, ha az ünnepi hétvége ennél hosszabb. A húsvéti árak idén 10 - 12 százalékkal magasabbak a normál árnál, cserébe extra szolgáltatásokkal kínálnak.

Valahol már minden szoba elkelt

A ceglédi Hotel Aquarellt választók 80 százaléka már 2-3 héttel az ünnepek előtt lefoglalta és kifizette a szállást, az utolsó pillanatban ébredőket a teltház miatt el kell utasítaniuk. A ráckevei Hotel Termálkristály Aqualand valamennyi szobája is előfoglalásban kelt el.

Debrecenben a Nagyerdőben lévő Termál szállóban teltház lesz húsvétkor, a vendégek 90 százaléka belföldi turista. A Lycium szállóban még félházas a foglalás, de ez várhatóan nő a 2-3 éjszakás élményfürdő-belépőt is tartalmazó húsvéti csomagnak köszönhetően.

Romániából is jönnek

Az idén is teltház lesz a hajdúszoboszlói Hungarospa Zrt. szállodájában, ahova a belföldi vendégek mellett a legtöbben Romániából érkeznek. Az ugyancsak hajdúszoboszlói Silver Hotelbe a magyarok mellett román, orosz és ukrán vendégeket várnak, a szobák 80 százalékát már lefoglalták.


Tolna megye nagyobb, wellness-szolgáltatásokat is kínáló szállóiban teljes kihasználtságra számítanak az ünnepnapokon. A 94 szobás dombóvári Gunaras Resort Spa Hotelben is alig maradt szabad szoba, és a bikácsi Zichy Park Hotelben is telt ház lesz, elsősorban a fővárosból és nagyobb, vidéki városokból érkező vendégekre számítanak. A főleg belföldi vendégeket váró simontornyai Fried kastélyszállóban a szobák felét foglalták le, de arra számítanak, hogy az utolsó hétre teljes lesz a foglaltság.

A többi fürdővárosban is teltház lesz

Már szinte minden hely foglalt a húsvéti ünnepekre Hévízen és Zalakaroson, a két legnagyobb zalai fürdőhely szállodáinak többségében is. A Danubius csoport Aqua szállodában már csaknem 93 százalékos, a Hévíz hotelben pedig több mint 95 százalékos a foglaltság. A hévízi NaturMed Hotel Carbonában ugyancsak teltházra számítanak. Zalakaroson a Hunguest Hotels által üzemeltetett Hotel Damona szobáiban a magyarok lesznek többségben, az előzetes foglalások alapján 90 százalék a belföldi vendég. 

Baranya megye legnépszerűbb turisztikai szálláshelyének, a tavaly 64 ezer vendégéjszakát produkáló bikali Puchner Kastélyszállónak már hónapokkal ezelőtt minden szobáját lefoglalták húsvétra a szinte kizárólag belföldről érkező vendégek. Pécsen a nagyobb hotelek húsvéti kihasználtsága a tavalyinál valamivel nagyobb, a népszerűségüktől függően elérheti a 70 százalékot is.

Programokkal csábítanak

Idén is teltházzal várja a húsvétot a négycsillagos Hotel Eger & Park Konferencia és Wellness Szálloda a hevesi megyeszékhelyen, a 214 szobás szálloda többféle húsvéti, és wellness programot is kínál a családoknak. Szintén teltház lesz az ünnepek alatt az egerszalóki Saliris Resort Spa & Conference Hotelben, a 204 szobás, négy csillag superior szállodában tavaly húsvétkor sem volt szabad szoba.

Városlistán vannak

Megteltek a Vas megyei wellness szállodák, Bükfürdőn és Sárváron a hét elején már az utolsó szabad szobákat is lefoglalták. Akadt olyan hely is ahol várólistára tették a jelentkezőket. A falusi turizmussal foglalkozó szállásadók azonban még kínáltak szabad szobákat az Őrségben is, a kevésbé ismert, ám hasonlóan értékes vidék szálláshelyeken, mint például Kőszeg környékén, vagy a Kemenesalján még bőven lehetett szabad szobákat találni.

Itt még van hely

Komárom-Esztergom megye nagyvárosaiba mindenhová lehet még szállást foglalni a húsvéti ünnepekre, a hotelek kihasználtsága általában 60-70 százalékos.

A Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn lévő négycsillagos Hotel Aventinusnak jelenleg nagyjából 60 százalékos a foglaltsága, így a húsvéti hosszú hétvégére itt is van még szabad hely. A vendégek 90 százaléka itt is magyar.

Győr-Moson-Sopron megye idegenforgalmát nem dobja meg jelentősebben a húsvét; Győr sokkal inkább üzleti desztináció, ezt a profilt próbálják bővíteni azzal, hogy országszerte ismertté teszik a nagyobb közönséget vonzó helyi eseményeket. Ezeken általában 70-90, húsvétkor 50-60 százalékos a szállodák kihasználtsága, de előfordult már, hogy valamennyi szálláshely megtelt.

Húsvétra már csak néhány szoba kiadó a mórahalmi Colosseum Hotelben, és csaknem teltház van a szegedi Hunguest Hotel Forrásban is. A vendégek elsősorban belföldről érkeznek, és 2-3 napot töltenek a csongrádi megyeszékhelyen. A gyerekeket kézműves foglalkozások, húsvéti tojás keresés várja, a felnőtteknek zenés esti programok és gyermekfelügyelet biztosítja a pihenést.

Utazás Miért érdemes itthon nyaralni, hosszú hétvégézni? Szavazzon!
Eidenpenz József | 2019. június 7. 15:30
Azt mondja a miniszter, belföldön is lehet nyaralni. Van, aki így tesz, van, aki nem, de mik a fő okok? Szavazzon! Előző szavazásunkat pedig egy német áruházlánc nyerte.
Utazás Így kezdődött az évad a Balatonon
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 16:14
Az évtizedes hagyományoknak megfelelően a balatonfüredi ünnepélyes évadnyitóval és a tó megkoszorúzásával szombaton elkezdődött a balatoni turisztikai és vitorlásszezon.
Utazás Ezeket az utakat zárják le holnap Budapesten
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 14:23
Rendezvények és építési munkálatok miatt Budapest több pontján nehéz lesz közlekedni a hétvégén.
Utazás Vegyi incidens miatt volt lezárva a londoni City repülőtere
Privátbankár.hu | 2016. október 22. 09:29
Lezárták pénteken egy időre a londoni City repülőteret, miután az a gyanú merült fel, hogy valamilyen vegyszer kerülhetett a terminál levegőjébe. A speciális felszerelésekkel kivonult tűzoltóság nem talált veszélyes anyagot, így a légikikötőt péntek este ismét megnyitották.
Utazás Egyiptom helyett idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok
Privátbankár.hu | 2016. február 27. 09:42
Egyiptom helyett az idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok az előfoglalások adatai alapján - közölte az Invia online utazási ügynökség az MTI-vel.
Utazás Ebben a városban már nyomozók keresik az illegális szálláskiadókat
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 1. 08:27
Álruhás nyomozókkal is kutatnak Barcelonában az adót nem fizető illegális szálláskiadók után, miközben új adót vetettek ki rájuk és korlátozzák az új engedélyek kiadását. Csakhogy ez egyelőre szélmalomharcnak tűnik, 14-szer annyi illegális szobakiadó lehet, mint amennyi hivatalos. A város közben nyugodtan kiteheti a megtelt táblát.
Utazás Jó a rajt: így indult az év a szállodásoknak
Privátbankár.hu | 2015. május 3. 10:21
A legfrissebb adatok szerint az év első két hónapjában 10 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma a szállodákban. Nincs ok a panaszra: a külföldiek is szép számmal jöttek, főleg a brit és amerikai vendégek száma ugrott meg drasztikusan, az oroszok továbbra is elmaradnak.
Utazás Már két ötcsillagos strand van az országban: ez az egyik
Privátbankár.hu | 2015. május 2. 15:38
Ötcsillagos minősítést kapott a hajdúszoboszlói strand, eddig csak egy ilyen strandunk volt.
Utazás BKK bérlete van? Így autózhat vele ingyen
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 11:30
Újabb szintre tört be a közösségi autózás: BKK bérlettel havidíj nélkül, fél órás távra vehetjük kölcsön az Avalon autóit.
Utazás Ma estig biztos kitart a magyar-lengyel barátság - Hajrá magyarok!
Nagy László Nándor | 2015. április 25. 10:41
Nagy Lajos óta nem volt ennyire magyar Krakkó - a korábbi lengyel királyi székhelyen ma bizonyosan percenként hallhatunk magyar szót, hiszen nagyjából 3-4 ezer magyar szállta meg a várost a divizíó IA világbajnokság - számunkra - döntőjére készülve. Ma este az elitligába jutásért játszik magyar jégkorong-válogatott.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG