<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Innovatív technológiákat is bevet a Mol, hogy lassítsa a hazai szénhidrogén-termelés csökkenését - mondta a Világgazdaságnak adott interjújában Homonnay Ádám, a Mol Nyrt. kutatási és termelési igazgatója, aki szerint a hazai kutatás-termelésnek nagyon fontos szerepe van az ország energiaellátásában és a zöldenergiára való átmenetben is.

A lap hétfői számában az igazgató ismertette: jelenleg összesen napi 30-35 ezer hordó olajegyenértéknyi szénhidrogént hoznak a felszínre szerte az országban, mintegy ezer aktív kútból. Történelmileg a legnagyobb a Szeged melletti algyői, valamint a nyugat-magyarországi nagylengyeli, és újabban kiemelkedő a Gödöllő közelében lévő gombai mező. Tizenhat kutatási koncessziós területével a Mol a legnagyobb az országban, ezek a területek a Dunántúlon, Kelet-Magyarországon és Budapesttől keletre találhatók.

Homonnay Ádám jelezte: vizsgálják, hogy a régen lefúrt, több ezer szunnyadó kútból új technológiával hány állítható termelésbe, illetve hol találhatnak további lelőhelyeket, a koncesszióik többsége ugyanis 2025-re kifut.

Új technológiákat is bevetne a MolÚj technológiákat is bevetne a Mol

Tavaly mélypontra kerültek az energiaárak, az olajipar azonban nem tud ilyen hektikusan működni - mutatott rá. Itt a projektek évtizedes kifutásúak, ezekhez azt kell jól belőni, hogy hosszabb távon hogyan alakul az olaj és a gáz ára. Ugyanakkor a Molnak az ellátásbiztonságot akkor is szem előtt kell tartania, ha olcsó a földgáz és az olaj, hiszen el kell látnia a lakosságot, és teljesítenie kell a szerződéses kötelezettségeit.

hirdetés

Az igazgató kifejtette: a felhozott olajat a Dunai Finomítóba juttatják, ez a létesítmény a Molé mellett fogadja az összes importot és más társaságok Magyarországon felhozott olaját is. Belföldön kel el a gázuk is, a Mol részben lakossági és ipari felhasználásra adja el. Kiemelte: bár a magyarországi gázellátás jelentős hányada importból származik, a Molnak kiemelt szerepe van az ellátásbiztonságban, a magyar lakosság gázszükségletének 50 százalékát a Mol biztosítja hazai forrásból. A hazai gáztermelés ráadásul hatékony és környezetkímélő módon történik, egyben munkahelyeket biztosít - fűzte hozzá.

Az igazgató szólt arról, hogy a Molnak ambiciózus fenntarthatósági célkitűzései vannak, ezért az ellátásbiztonság mellett a zöldberuházások és az energiaátmenet fedezetéről is gondoskodnia kell. Ma az már kevés, hogy az általuk kínált energia olcsó és biztonságos legyen, zöldnek is kell lennie - jelezte.

Az igazgató elmondása szerint a szénhidrogén-termelés a szén-dioxid begyűjtésétől és tartós tárolásától válik zölddé, amit hatalmas lehetőségnek nevezett üzleti és fenntarthatósági szempontból is. Elmondása szerint sok kiürült mező van Magyarországon, ezek közül öt földgáztárolóként működik, de számos további szén-dioxid tárolására is biztonságosan alkalmas. Várakozásai szerint a Mol az évtized közepén megkezdheti a szén-dioxid tárolását a föld alatt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Jelentősen nőtt a GuideVision ügyfélportfóliója
PR | 2021. november 29. 17:00
A német prémium luxusautókat gyártó Daimlerrel kötött szerződés az Infosys és GuideVision elmúlt egy éves történetének legjelentősebb közös projektje. Az együttműködés kezdete óta eltelt egyetlen év alatt összesen 17 projekt indult. A növekvő megbízások miatt a GuideVision magyar irodájában 25%-os létszámbővüléssel terveznek.
Vállalat Egy új projekt segíthet a Covid-sújtotta turizmusnak, vendéglátásnak
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 12:31
A különböző területeken felszabaduló munkaerő és a turizmus-vendéglátás területén meglévő munkaerőhiány „összepárosítását” célozta meg egy 2018-ban elindított program, aminek eredményeit a Covid-sújtotta piacon is lehet hasznosítani.
Vállalat Több tízezer vállalkozás sorsa válik könnyebbé
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 09:39
Jövőre még kedvezőbbé válik a kisvállalati adó (kiva), mértéke 10 százalékra csökken. A kkv-k a megfelelő adózási mód kiválasztásával rengeteg pénzt spórolhatnak meg, ebben segíti most a vállalkozásokat a Pénzügyminisztérium (PM) kiva-kalkulátora.
Vállalat Reszkess, Elon Musk: 300 ezer villanyautót fog ontani magából évente a Xiaomi új gyára
Litván Dániel | 2021. november 27. 18:55
A kínai óriáscég bejelentette, hogy Peking mellett építi fel elektromos autós divíziójának első üzemét, ahol évi 300 ezer autó készülhet majd.
Vállalat Kettős irányításra tér át a Poli-Farbe
Szakonyi Péter | 2021. november 27. 17:03
Visszalép az operatív feladatoktól Szabó Antal. A hazai piacon vezető festékipari cégének vezetését januárban adja át a cég két igazgatójának. A tavalyi csúcsév után idén csökken a vállalkozás árbevétele és nyeresége is.
Vállalat Hátrányos helyzetűek után is kaphatnak majd tapasztalatszerzést segítő támogatást a cégek
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 09:12
A jövő héten életbe lépő változtatást az ITM jelentette be, az állami hozzájárulás a szociális hozzájárulási adó összegének 100 százaléka is lehet.
Vállalat Mégsem olyan hatékony a koronavírus elleni pirula
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 08:03
A Merck tegnap közölt adatai jóval gyengébb hatásfokot mutatnak, mint a korábban közreadott számok.
Vállalat Garantiqa: kezességvállalási szándéknyilatkozat percek alatt
PR | 2021. november 26. 12:39
Kezességvállalási ügylettel még nem rendelkező hazai mikro- kis- és közepes vállalatok számára indította el a Garantiqa Direkt szolgáltatást a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. A Garantiqa Direkt lehetőséget nyújt arra, hogy az érdeklődő kkv-k garanciaképességüket és annak összeghatárát egy egyszerű webes felületen és immáron mobiltelefonos applikáción keresztül, rendkívül gyorsan, percek alatt lekérdezhessék. A Garantiqa 2021 október végén már több, mint 2260 milliárd forintnyi hitel mögött áll ott kezességvállalásával.
Vállalat Mostantól egyszerűbben igényelhetnek kezességvállalási szándéknyilatkozatot a cégek
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 16:44
Kezességvállalási ügylettel még nem rendelkező hazai mikro- kis- és közepes vállalatoknak indította el új szolgáltatását a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Vállalat Listázták a régiós óriásokat - hány magyar fért be közéjük?
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 12:14
Bár Közép- és Kelet-Európa 500 legnagyobb vállalatának árbevétele 2020-ban csökkent, a cégek jól alkalmazkodtak a járványhelyzethez. A térség legnagyobb vállalata továbbra is a lengyel olajmamut, a magyar nagyvállalatok közül csak a Mol és az Audi Hungaria fért bele a TOP 10-be.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló