<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

40 millió forint keretösszeggel írtak ki pályázatot, a győztes is megvan.

Áder János köztársasági elnök környezetvédelemre fókuszáló Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványa márciusban tett közzé egy nyílt eljárásos pályázatot 40 millió forint kerettel 

a Kék Bolygó Transznacionális Start-up Akcelerátor és Mentor koncepció és program kialakítására, valamint ennek alapján egy pilot projekt teljes körű végrehajtására.

A kiírás szerint

„az akcelerátor program célja, hogy a közép-európai régióban megerősödjenek a fenntartható kezdeményezések, valamint szakmai és anyagi támogatást kapjanak azok a cégek, amelyek tevékenysége kapcsolódik a Tőkealap célkitűzéseihez és alkalmassá tehetőek a Tőkealap által történő finanszírozásra. A program továbbá hozzájárul egy olyan regionális hálózat kialakulásához, melyben a környezettudatos szemléletet képviselő szereplők aktívan tudnak együttműködni”.

Milliárdos kormányzati támogatás a tőkealapnak

A Kék Bolygó Klímavédelmi Kockázati Tőkealapról bár csak most jelent meg a kormányrendelet, már hónapok óta csőben lehetett, hiszen a majdnem 3 hónappal ezelőtti tenderben már nevesítették. Csütörtökön írtunk annak kapcsán, hogy a kormány 5 milliárd forintot vissza nem térítendő támogatás biztosításáról határozott. A támogatás egyik felét, 2,5 milliárd forintot idén, 2,5 milliárd forintot jövőre kapják meg. 

Áder János köztársasági elnök klímaváltozással kapcsolatos előadást tart az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Áder János köztársasági elnök klímaváltozással kapcsolatos előadást tart az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Legalább 20 startupot várnak

A mostani program résztvevői olyan, a környezeti és társadalmi fenntarthatóságot célzó terméket, szolgáltatást nyújtó startupok, fenntartható gazdaság kialakítását szolgáló projektek, melyek érettebb fázisban vannak, befektetésre alkalmasak és a közép-kelet európai régióban működnek.

A pályázati kiírás az akcelerátor és mentor szakmai koncepció kialakítása és a program részleteinek, köztük workshopoknak, közösségépítő eseményeknek, kommunikációs feladatoknak a kidolgozása irányult. Az elvárt eredmények között szerepelt például, hogy a programba legalább 20 startup vállalkozás jelentkezzen, továbbá 12 csapat intenzív fejlesztése mentorprogramon, képzések, workshopok, közösségépítő eseményeken keresztül.

A közbeszerzési eljárás eredményéről néhány nappal ezelőtt jelent meg a tájékoztató. Eszerint a pályázatra 2 ajánlat érkezett:

  • a KDRIÜ Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft.,
  • valamint a Design Terminál Közhasznú Nonprofit Kft. ajánlata.

A két induló közül a KDRIÜ Nonprofit Kft 33,89 millió forintos ajánaltát választották ki győztesnek, szemben a Design Terminál Kft. 39,62 millió forintos nettó ajánlati árával. 

A céginformációs adatbázis szerint a székesfehérvári székhelyű nyertes vállalkozás fő tevékenységi köre az „üzleti élet szabályozása, hatékonyságának ösztönzése”. Honlapjuk szerint 2008 februárjában, három év konzorciumi formában történő működés tapasztalatai alapján, hat szervezet alapította meg a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft-t.

A két cég közül a Design Terminál Kft. lehet ismerősebb onnan, hogy 2017-ben más állami vállalatokkal együtt a bürokráciacsökkentés jegyében megszüntette a kormány. A cég mégsem tűnt el. Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál ügyvezetője akkor azt mondta, a korábbi állami háttérszervezet nonprofit cégként tevékenykedik tovább. 

A most lezárult pályázat indoklása szerint a Design Terminál ajánlata azért lett érvénytelen, mert „nem állapítható meg kétséget kizáróan a megkötendő szerződés teljesítése során alkalmazandó alvállalkozók személye”.

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványának nem ez az első pályázati kiírása. 2019-ben rendezvényszervezői munkákra és médiaügynökségi feladatok ellátására is kerestek vállalkozásokat. Ezekről ittitt és itt írtunk. 

 

A rovat támogatója a 4iG

Vállalat Megint lepaktált Brüsszel a Pfizerral
Privátbankár.hu | 2023. május 26. 19:31
Az Európai Bizottság a tagállamokkal együtt és azok nevében megállapodást között a BioNTech és a Pfizer gyógyszeripari vállalatokkal a koronavírus elleni vakcinák jövőbeli szállításának feltételeiről - tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken.
Vállalat Uniós garanciát kapott az Erste Bank
Privátbankár.hu | 2023. május 26. 13:23
Az Európai Beruházási Alap az InvestEU program keretében 53 millió eurós garanciát nyújt az Erste Csoportnak, illetve a hozzá tartozó 11 banknak Ausztriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában.
Vállalat Biogáz üzemet vesz a MOL
Privátbankár.hu | 2023. május 26. 09:16
A MOL megállapodást kötött a BayWa AG-vel a Szarvasi Biogázüzem megvásárlásáról - közölte lapunkkal a társaság.
Vállalat Részvényeket vásárolt vissza a Magyar Telekom
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 16:14
A Magyar Telekom 14,6 milliárd forint értékben fogadott el ajánlatokat részvényvisszavásárlási aukcióján
Vállalat Eléggé megtolta a Lidl a dolgozók bérét
Molnár Csaba | 2023. május 25. 13:42
A Lidl 12 hónapon belül harmadszorra emeli nagy-britanniai dolgozóinak fizetését, az áruházakban és a raktárban akár 13,15 fontot is kereshetnek óránként. Sőt, mintegy 1500 új alkalmazottat is foglalkoztatnak.
Vállalat Megvannak a bankok, ahol jó lesz diákhitelt felvenni
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 13:03
Sok szolgáltatást kaphat ingyen, aki a kiválasztott pénzintézetekkel szerződik.
Vállalat Csak úgy ömlött a dollár Nagy Mártonékhoz
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 09:49
1,125 milliárd dollárnyi forrást gyűjtött be a Magyar Fejlesztési Bank.
Vállalat Vége a jó világnak? Rég látott zuhanás a világ legnagyobb cégeinél
Privátbankár.hu | 2023. május 23. 14:48
A világ 100 legnagyobb vállalatának piaci tőkeértéke 11 százalékkal csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest, ami 2009 óta a legjelentősebb visszaesés a PwC Global Top 100 companies elemzése szerint.
Vállalat A Lego egy ’80-as évekbeli játéktermi ikonnal dobna nagyot
Molnár Csaba | 2023. május 23. 12:46
Nyolcvanas évekbeli gyerekek, eljött a ti időtök! A Lego játékgyártó cég egy 2561 darabos készletet készül kiadni az ikonikus játéktermi játékszekrény, a "Pac-Man" ünneplésére. A készlet egy valódi, 1980-as évekbeli arcade játékszekrényen alapul.
Vállalat Ez megdöbbentő: most tényleg brutális bírságot kapott a Facebook
Privátbankár.hu | 2023. május 22. 14:20
Sosem látott bírsággal vágták meg a céget.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG