3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A korábban jelzettnél tovább, csütörtökig állhat a munka az Audi ingolstadti üzemében a győri gyárban zajló munkabeszüntetés miatt. A szakszervezet 18 százalékos béremelést szeretne már az idei évben. Szerintük szlovák és lengyel kollégáik 30-40 százalékkal többet keresnek náluk. Az Audi húsz százalék pluszt ajánl – de csak két év alatt. A tárgyalások ma délután is folytatódtak.
Sztrájkoló munkások Győrben. MTI/Krizsán Csaba

Több mint tízezer embert küldtek kényszerszünetre az Audi ingolstadti gyárában a győri üzemben zajló sztrájk miatt, adta hírül a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A német konzervatív lap, amelynek online kiadása vezető anyagban foglalkozik a történésekkel, úgy tudja, hogy csütörtökig, tehát három napig tart a leállás. Korábban még arról volt szó, hogy csak hétfőn és kedden állnak le a szalagok.

Hiányoznak a motorok

Ingolstadtban azért szünetel munka, mert hiányoznak a Győrben készülő motorok. Emiatt körülbelül hétezer járművet nem tudnak legyártani a lap szerint. A győri gyárban Audikba és Volkswagenekbe készítenek motorokat, ez a legnagyobb motorgyártó üzem az autógyártó konszernen belül.

Az Audi neckarsulmi üzeme egyelőre nem érintett, ott ugyanis a hét közepéig rendelkezésre áll elengedő számú motor a járművek összeszereléséhez. Az Audi szerint a helyzet további alakulása a magyarországi tárgyalásoktól függ.

Magasrangú tárgyalót akarnak

Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) felhívására a győri gyár dolgozói múlt hét csütörtökön léptek sztrájkba, amely a tervek szerint egy hétig tart. Az AHFSZ elnökségi tagja, Szimacsek Tibor hétfőn azt mondta: támogatottságuk töretlen, a sztrájkban műszakonként továbbra is 4000-4500 dolgozó vesz részt a motor- és a járműgyártás területeiről.

„Azt kértük az Auditól Ingolstadtban, hogy küldjenek egy magasrangú képviselőt a tárgyalásokra”

- mondta a Reutersnek Szimacsek Tibor. Ma délután újabb tárgyalási fordulót tartanak, tette hozzá.

Mithay-Markó Judit, a győri Audi szóvivője szerint továbbra is megegyezésre törekszenek. Hétvégén a hetedik bérajánlatot terjesztették a szakszervezet elé, amit az elutasított.

Min megy a vita?

Az AHFSZ a többi közép- és kelet-európai üzemhez hasonló bérezést, az idei évre 18 százalékos béremelést szeretne. Szerintük Szlovákiában 28, Lengyelországban pedig 39 százalékkal keresnek többet náluk az Audi-dolgozók. A cég viszont két év alatt húsz százalékos béremelést javasol.

A győri Audi mintegy 13 ezer embert foglalkoztat. Az AHFSZ-nek kilencezer tagja van, a hétvégén pedig újabb 300 dolgozó csatlakozott hozzájuk.

A Reuters megjegyzi, hogy az elmúlt két évben több mint négy százalékos évi növekedést produkáló magyar gazdaság egyre inkább függ az autógyártóktól és beszállítóiktól. Az Audi adja a magyar GDP mintegy 1,4 százalékát.

A Mercedesnek, a Suzukinak és a General Motorsnak szintén van magyarországi gyára, a BMW pedig tavaly jelentette be, hogy üzemet épít Debrecen környékén.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Telekom-ügyfél? Fontos bejelentést tett a szolgáltatója
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:18
Klímavédelmi, digitalizációs és sokszínűségi célok mentén meghatározott fenntarthatósági stratégiájának (2021-2030) harmadik évéről számolt be a Magyar Telekom Fenntarthatósági Jelentésében, amelyet az Éves Jelentéssel egy napon, április 16-án publikált. 
Vállalat Profitboom, forgalomcsökkenéssel: erre volt képes az Ericsson
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 12:55
Az Ericsson AB svéd távközlési berendezésgyártó negyedéves nyeresége növekedéséről, ugyanakkor bevételének csökkenéséről jelentett kedden.
Vállalat A Tesla-vezér minden tizedik dolgozót kirúgja
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 15:12
Egy vállalati belső levél is kiszivárgott, amelyben Musk lényegében elbúcsúzott az érintettektől.
Vállalat Jókora gyomrost kapott az Apple
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:32
Legnagyobb riválisa vitte be az ütést.
Vállalat Emelt osztalékot fizet a Waberer’s
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:34
Egy rekord év után.
Vállalat Horvát céggel kötött üzletet a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:12
A Janaf kőolajvezeték-üzemeltető 2,2 millió tonna kőolajat szállít 2024 végéig.
Vállalat Nagyon jól megy a Duna House-nak idén eddig
Privátbankár.hu | 2024. április 9. 09:04
Közel 4 milliárd forintot zsebeltek be csak jutalékokból, de minden szegmens jól teljesített az első negyedévben.
Vállalat Az Appeninn elkezdett kaszálni ingatlanjain
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:51
Tavaly 142 százalékkal 19,5 millió euróra növelte ingatlan-bérbeadási bevételeit az Appeninn-csoport, adózott eredménye 22,8 millió euróra emelkedett.
Vállalat Az Autowallis megújítja vezetését - kik a jelöltek?
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:10
Az AutoWallis új igzagatósági és felügyelő bizottsági tagokat választ április 26-ai rendes közgyűlésén, és nem tervez osztalékot fizetni.
Vállalat Óvatos a Vertikal Group, nem költi el a profitot
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 16:51
A Vertikal Group Nyrt. a tavalyi 765 millió forint adózott eredményét az eredménytartalékba helyezné a további növekedés finanszírozására az igazgatóság - közölte a környezetgazdálkodással foglalkozó társaság szerdán.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG