BUX
36 363.83
+0.17%
+61.00
OTP
10 920.00
+0.37%
+40.00
MOL
1 795.00
-0.83%
-15.00
RICHTER
7 075.00
+0.64%
+45.00
MTELEKOM
385.00
-0.52%
-2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. január 28. 17:15

A korábban jelzettnél tovább, csütörtökig állhat a munka az Audi ingolstadti üzemében a győri gyárban zajló munkabeszüntetés miatt. A szakszervezet 18 százalékos béremelést szeretne már az idei évben. Szerintük szlovák és lengyel kollégáik 30-40 százalékkal többet keresnek náluk. Az Audi húsz százalék pluszt ajánl – de csak két év alatt. A tárgyalások ma délután is folytatódtak.

Sztrájkoló munkások Győrben. MTI/Krizsán Csaba

Több mint tízezer embert küldtek kényszerszünetre az Audi ingolstadti gyárában a győri üzemben zajló sztrájk miatt, adta hírül a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A német konzervatív lap, amelynek online kiadása vezető anyagban foglalkozik a történésekkel, úgy tudja, hogy csütörtökig, tehát három napig tart a leállás. Korábban még arról volt szó, hogy csak hétfőn és kedden állnak le a szalagok.

Hiányoznak a motorok

Ingolstadtban azért szünetel munka, mert hiányoznak a Győrben készülő motorok. Emiatt körülbelül hétezer járművet nem tudnak legyártani a lap szerint. A győri gyárban Audikba és Volkswagenekbe készítenek motorokat, ez a legnagyobb motorgyártó üzem az autógyártó konszernen belül.

Az Audi neckarsulmi üzeme egyelőre nem érintett, ott ugyanis a hét közepéig rendelkezésre áll elengedő számú motor a járművek összeszereléséhez. Az Audi szerint a helyzet további alakulása a magyarországi tárgyalásoktól függ.

Magasrangú tárgyalót akarnak

Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) felhívására a győri gyár dolgozói múlt hét csütörtökön léptek sztrájkba, amely a tervek szerint egy hétig tart. Az AHFSZ elnökségi tagja, Szimacsek Tibor hétfőn azt mondta: támogatottságuk töretlen, a sztrájkban műszakonként továbbra is 4000-4500 dolgozó vesz részt a motor- és a járműgyártás területeiről.

„Azt kértük az Auditól Ingolstadtban, hogy küldjenek egy magasrangú képviselőt a tárgyalásokra”

- mondta a Reutersnek Szimacsek Tibor. Ma délután újabb tárgyalási fordulót tartanak, tette hozzá.

Mithay-Markó Judit, a győri Audi szóvivője szerint továbbra is megegyezésre törekszenek. Hétvégén a hetedik bérajánlatot terjesztették a szakszervezet elé, amit az elutasított.

Min megy a vita?

Az AHFSZ a többi közép- és kelet-európai üzemhez hasonló bérezést, az idei évre 18 százalékos béremelést szeretne. Szerintük Szlovákiában 28, Lengyelországban pedig 39 százalékkal keresnek többet náluk az Audi-dolgozók. A cég viszont két év alatt húsz százalékos béremelést javasol.

A győri Audi mintegy 13 ezer embert foglalkoztat. Az AHFSZ-nek kilencezer tagja van, a hétvégén pedig újabb 300 dolgozó csatlakozott hozzájuk.

A Reuters megjegyzi, hogy az elmúlt két évben több mint négy százalékos évi növekedést produkáló magyar gazdaság egyre inkább függ az autógyártóktól és beszállítóiktól. Az Audi adja a magyar GDP mintegy 1,4 százalékát.

A Mercedesnek, a Suzukinak és a General Motorsnak szintén van magyarországi gyára, a BMW pedig tavaly jelentette be, hogy üzemet épít Debrecen környékén.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Vállalat Új vezérigazgató a Keler élén
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 14:41
Az igazgatóság július 31-ével Demkó-Szekeres Zsoltot nevezte ki a pozícióra. 
Vállalat Égető szüksége van az egészségügynek a mesterséges intelligenciára: a magyar fejlesztésekben nagy a potenciál
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 10. 13:34
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az emberiség élethossznövekedése miatt 2030-ra akár 40 millió új egészségügyi munkahelyre is szükség lehet, addigra azonban 9,9 millió orvos, ápoló és szülésznő fog hiányozni a szakmából. Az EIT Health és a McKinsey&Company tanulmánya szerint a mesterséges intelligencia (AI) forradalmasíthatja az egészségügyi ellátást, segítségével jobb és hatékonyabb ápolási eredmények érhetőek el és javulhat a betegek tapasztalata az egészségügyi rendszerekkel kapcsolatban is. A magyar startupok ígéretesnek tűnnek ebben a szegmensben.
Vállalat Mészáros Lőrincék kiszálltak az üzletből, amit most jóváhagyott a GVH
Baka F. Zoltán | 2020. augusztus 10. 12:15
Az Audax megveheti az EKER-t.
Vállalat A döccenő után: mi lesz az autóipar sorsa?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 8. 16:29
A magyar járműgyártás az utóbbi években komoly sikertörténet volt. A járvány miatt viszont előbb a gyártósorok álltak le, majd a vevők is eltűntek, így az értékesítés is lenullázódott. Rövid távon ez óriási problémákat okoz, a helyzet viszont talán nem olyan tragikus, mint amilyennek tűnik.
Vállalat Trump már rendeletben szorongatja a TikTokot
MTI | 2020. augusztus 7. 09:31
Megtiltott minden a céggel kapcsolatos ügyletet. A korlátozás szeptember 20-án lép életbe.
Vállalat Nevet vált a Kika, de az Ikea marad a piac királya
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 6. 18:28
Bár a Gazdasági Versenyhivatal már tavaly jóváhagyta a Kika lakberendezési lánc felvásárlását, az új tulajdonos csak most lépett a tettek mezejére. Csütörtökön bejelentették, megkezdődött a hat hazai Kika bútoráruház átalakítása, ősztől már XXXLutz néven várják a vásárlókat.
Vállalat Ezt tette a Magyar Telekom számaival a koronavírus
MTI | 2020. augusztus 6. 08:40
Ötödével csökkent a cég adózott nyeresége a második negyedévben.
Vállalat 12,5 milliárdért adta el az állam és a MÁV a Dunakeszi Járműjavítót
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 6. 08:20
A vevő a TMH Hungary Invest Zrt., melynek résztulajdonosa a botrányosan sikerült budapesti metrófelújításról is ismert orosz Transzmasholding.
Vállalat Tesco: alaptalanok a leépítésről szóló spekulációk
MTI | 2020. augusztus 6. 07:28
Az áruházlánc reagált a Magyar Nemzet értesülésére. Közlésük szerint erős a magyar pozíció, és jók a kilátások.
Vállalat Már 1000 cég mondott nemet a Facebooknak
Király Béla | 2020. augusztus 5. 19:14
Lélektani határhoz érkezett a Facebook hirdetéseket bojkottáló vállalatok száma. A közösségi média egyelőre mégsem tesz hathatós lépéseket.
hírlevél