BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2019. január 28. 17:15

A korábban jelzettnél tovább, csütörtökig állhat a munka az Audi ingolstadti üzemében a győri gyárban zajló munkabeszüntetés miatt. A szakszervezet 18 százalékos béremelést szeretne már az idei évben. Szerintük szlovák és lengyel kollégáik 30-40 százalékkal többet keresnek náluk. Az Audi húsz százalék pluszt ajánl – de csak két év alatt. A tárgyalások ma délután is folytatódtak.

Sztrájkoló munkások Győrben. MTI/Krizsán Csaba

Több mint tízezer embert küldtek kényszerszünetre az Audi ingolstadti gyárában a győri üzemben zajló sztrájk miatt, adta hírül a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A német konzervatív lap, amelynek online kiadása vezető anyagban foglalkozik a történésekkel, úgy tudja, hogy csütörtökig, tehát három napig tart a leállás. Korábban még arról volt szó, hogy csak hétfőn és kedden állnak le a szalagok.

Hiányoznak a motorok

Ingolstadtban azért szünetel munka, mert hiányoznak a Győrben készülő motorok. Emiatt körülbelül hétezer járművet nem tudnak legyártani a lap szerint. A győri gyárban Audikba és Volkswagenekbe készítenek motorokat, ez a legnagyobb motorgyártó üzem az autógyártó konszernen belül.

Az Audi neckarsulmi üzeme egyelőre nem érintett, ott ugyanis a hét közepéig rendelkezésre áll elengedő számú motor a járművek összeszereléséhez. Az Audi szerint a helyzet további alakulása a magyarországi tárgyalásoktól függ.

Magasrangú tárgyalót akarnak

Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) felhívására a győri gyár dolgozói múlt hét csütörtökön léptek sztrájkba, amely a tervek szerint egy hétig tart. Az AHFSZ elnökségi tagja, Szimacsek Tibor hétfőn azt mondta: támogatottságuk töretlen, a sztrájkban műszakonként továbbra is 4000-4500 dolgozó vesz részt a motor- és a járműgyártás területeiről.

„Azt kértük az Auditól Ingolstadtban, hogy küldjenek egy magasrangú képviselőt a tárgyalásokra”

- mondta a Reutersnek Szimacsek Tibor. Ma délután újabb tárgyalási fordulót tartanak, tette hozzá.

Mithay-Markó Judit, a győri Audi szóvivője szerint továbbra is megegyezésre törekszenek. Hétvégén a hetedik bérajánlatot terjesztették a szakszervezet elé, amit az elutasított.

Min megy a vita?

Az AHFSZ a többi közép- és kelet-európai üzemhez hasonló bérezést, az idei évre 18 százalékos béremelést szeretne. Szerintük Szlovákiában 28, Lengyelországban pedig 39 százalékkal keresnek többet náluk az Audi-dolgozók. A cég viszont két év alatt húsz százalékos béremelést javasol.

A győri Audi mintegy 13 ezer embert foglalkoztat. Az AHFSZ-nek kilencezer tagja van, a hétvégén pedig újabb 300 dolgozó csatlakozott hozzájuk.

A Reuters megjegyzi, hogy az elmúlt két évben több mint négy százalékos évi növekedést produkáló magyar gazdaság egyre inkább függ az autógyártóktól és beszállítóiktól. Az Audi adja a magyar GDP mintegy 1,4 százalékát.

A Mercedesnek, a Suzukinak és a General Motorsnak szintén van magyarországi gyára, a BMW pedig tavaly jelentette be, hogy üzemet épít Debrecen környékén.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Vállalat Tiborcz István birodalma titokzatos hegyvidéki céggel bővült
Vég Márton | 2020. július 5. 12:28
Június végén új céget alapított a miniszterelnök veje, aki minden bizonnyal marad az ingatlanpiacon, de mellékesen sportlétesítményt is működtethet.
Vállalat A fideszes miniszteri biztos átszervezi a cégeit
Székely Sarolta | 2020. július 5. 10:20
Szatmáry Kristóf elsősorban a ma már végelszámolás alatt álló zöldséges cége miatt került be a hírekbe, akad még néhány kevésbé szem előtt lévő érdekeltsége. Ezek közül az egyik láthatóan a bővülést tűzte ki célul.
Vállalat A Duna Aszfalt ismeri a mondást: ki a kicsit nem becsüli...
Székely Sarolta | 2020. július 5. 06:32
A milliárdos útépítő cégnek a legnagyobb projektek mellett sem okoz problémát a legkisebb munkák elvállalása. Főleg, ha a tulajdonos üzlettársa, Mészáros Lőrinc falujáról, Felcsútról van szó.
Vállalat Eggyel csökkent Mészáros Lőrinc vállalatbirodalma
Csabai Károly | 2020. július 4. 18:01
Két, ugyanazon a budapesti címen bejegyzett ingatlanos vállalkozását ugyanis szeptember 30-ával összevonja.
Vállalat A home office örökre velünk marad
Privátbankár.hu | 2020. július 4. 10:21
Ez is kiderül az OTP Bank megbízásából a szeretlekmagyarorszag.hu-val közösen, májusban és júniusban, 777 (zömében nők, budapesti lakosok és szellemi foglalkozásúak körében) elvégzett,  online felmérésből.
Vállalat Mi lesz az utazási irodákkal?
Privátbankár.hu | 2020. július 4. 09:56
„Azt a pénzt nagyon nehéz visszafizetni, ami nincs az utazási irodáknál”, mondta Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke. A szakember a Piac & Profitnak adott interjúban arról is beszélt, hogy mi az, ami igazán segíthetne a nehéz helyzetbe került irodákon.
Vállalat Beigazolódott sok kkv rémálma
Privátbankár.hu | 2020. július 4. 09:50
Magyarországon az idén májusig 19,8 százalékkal nőtt a fizetésképtelenségi eljárások száma, de ezen belül a felszámolási eljárások száma 24 százalékkal csökkent, a végelszámolásoké pedig 45 százalékkal nőtt - derül ki a Coface hitelbiztosító legfrissebb, az európai vállalkozások fizetőképességét vizsgáló elemzéséből.
Vállalat Az oroszok már dolgoznak, a magyarok még csak pislognak - így áll a vasúti gigabizniszünk Egyiptomban
Privátbankár.hu | 2020. július 2. 16:59
A közös gyártókonzorcium orosz fele elkezdte leszállítani az Egyiptom által megrendelt 1300 vasúti kocsi első darabjait. A Dunakeszi Járműjavítóban még nem gyártottak a projektre semmit, de ígérik, hamarosan nekiállnak a munkának.
Vállalat Szlovén tévécsatornát szerezhetett a TV2 Csoport
Privátbankár.hu | 2020. július 2. 11:17
A TV2 Média Csoport, illetve annak tulajdonosa, Vida József sikeres ajánlatot tett a Planet TV megvásárlására, értesült a Media1 egyelőre hivatalosan nem megerősített, szlovén sajtóhírek alapján.
Vállalat Meghátrált a Facebook a gyűlöletbeszéd miatt reklámstopot hirdető cégek elől
MTI | 2020. július 1. 11:08
Beérni látszik a Stop Hate for Profit mozgalom.
hírlevél