Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az év végéig kell kiosztani a Jeremie-pénzeket, a befektetők pedig próbálnak minél több üzletet nyélbe ütni. Több mint 4 milliárd forint a befektetések összértéke.

A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) jelentésében szereplő adatok szerint 2015 első negyedéve során 26 kockázatitőke-befektetés zárult le eredményesen, amelyek 4,4 milliárd forintos összértéke 56 százalékos bővülést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Ezen tranzakciókhoz egy kiemelkedő, 95 milliárd forint értékű private equity (magántőke) befektetés is társult az első három hónapban, azonban a befektetések értéke és száma utóbbi tranzakciót leszámítva is felülmúlta a tavalyi átlagot. A január és március közti invesztíciók 40 százaléka az üzleti és ipari szolgáltatások szektorban realizálódott, amely a fogyasztási cikk és kiskereskedelem, illetve a számítógép és fogyasztói elektronikai ágazatokkal együtt a befektetések közel háromnegyedét tette ki.

A három hónap során két kilépés (exit) történt, amelyek azonban csupán kisebb érdekeltségek eladását jelentették, összesen 70 millió forint értékben.

 

 

Nagyon erős három hónap

„2014. első negyedévéhez képest ismét növekedett a kockázati tőke tranzakciók száma és további emelkedésre számíthatunk a következő hónapokban, hiszen a Jeremie alapok, valamint a Széchenyi Tőkealap befektetési időszaka lejár 2015. végén” - emelte ki Horgos Lénárd, a HVCA elnökségi tagja, az M27 Absolvo partnere.

„Ezen alapok befektetési aktivitása az elmúlt és az elkövetkező hónapokban is erősödik, így 2015-ben a teljes tranzakciószám akár meg is haladhatja az előző évi 100-as szintet, amely ösztönző lehet a tehetséges, dinamikusan növekedő vállalkozások számára.”

Az első negyedév során a kockázatitőke-befektetések összértéke 4,4 milliárd forintos szintet ért el, amely 9 százalékkal haladja meg az előző négy negyedév 4,1 milliárdos átlagát, és 56 százalékos bővülést jelent az előző év azonos időszakához képest. A befektetések átlagos értéke 171 millió forint volt, az egyes ügyletek között azonban igen jelentős szórás mutatkozott: a skála a néhány millióstól a 767 milliós tranzakciókig terjed. Ez az érték minimális mértékben meghaladja a 2014-es 170 millió forintos átlagot, illetve 22 százalékkal túlszárnyalja az előző év azonos időszakának adatát.

Ezeket a cégeket pénzelik

Az első negyedév befektetései kiegyensúlyozott arányban finanszíroztak későbbi életciklusban lévő (51 százalék), illetve startup (49 százalék) cégeket. A befektetett tőke 83 százaléka új befektetési célpontokba  áramlott, szemben a 2014 első negyedévi 62 százalékos aránnyal. A fennmaradó 17 százalék folytatólagos tőkeinjekciók  - azaz olyan befektetés, ahol már korábban tőkét kapott társaságot finanszírozott újra a befektető - formájában került kihelyezésre, a korábbi befektetések 55 százalékával megegyező összegben. A fenti befektetések tíz alaphoz kötődtek, amelyek közül ebben a negyedévben csupán egy lépte át az egymilliárd forintos szintet. A befektetések 64 százalékát a három legaktívabb befektetési alap valósította meg,  mindegyikük legalább 400 millió forint tőkét helyezett ki ebben az időszakban.

 

 

Az idei első negyedévben az összes tőkebefektetés 40 százaléka áramlott az üzleti és ipari szolgáltatások szektorába, amelyet 18 százalékkal követ a fogyasztási cikkek és kiskereskedelem, valamint 16 százalékkal a számítógép és fogyasztói elektronika ágazata. Az említett három szektorba érkezett együttesen az időszak során eszközölt tőkebefektetések 74 százaléka.

Óriási üzlet magántőkéből

Az első negyedévben mindemellett egy kimagasló, magántőke alapú befektetés is megvalósult az üzleti és ipari szolgáltatások szektorban, amelynek értéke 95 milliárd forintra rúgott. E tranzakció  a Pamplona Capital Management-hez kötődik, amely a budapesti székhelyű Partner in Pet Food-ot vásárolta meg. A befektetés nagyságát jól érzékelteti, hogy összege 73 százalékkal magasabb volt, mint a 2014-es év magyarországi tőkebefektetéseinek összértéke.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat A Transcend is bekerült a magyar startup sikertörténetek közé!
Natív tartalom | 2021. május 13. 15:07
Az egyik legelső nemzetközi sikereket elérő magyar startup, az Organica Water spinoffjaként létrejött Transcend is a nagy előd nyomdokaiba lépett szoftverével. „Büszkeség számunkra, hogy nem csak a startup vezetői és teljes fejlesztői csapatában vannak jelen magyarok, hanem a befektetők körében is” – mondta el Sohajda Júlia, a Vespucci Partners társalapítója. A budapesti székhelyű kockázatitőkealap-befektető már magvető fázistól kezdve támogatta a startup útját. Ennek eredménye a napokban zárult nemzetközi növekedési tőkebevonás, amely végül tízmillió dollárosra duzzadt.
Vállalat Közel 12 milliárdot bukhatnak az állam egykori bankjának hitelezői
Csabai Károly | 2021. május 12. 05:07
A Széchenyi Kereskedelmi Bankról van szó, amelybe 2013 nyarán szállt be kisebbségi tulajdonosként a Nemzetgazdasági Minisztérium - a hitelintézet azonban 2014 végén bedőlt, 2015 nyarától pedig felszámolás alatt áll. A felszámoló értékesítette a Széchenyi Bank teljes vagyonát, és jelenleg az eljárás technikai zárását készíti elő, majd összeállítja, és a Törvényszékre benyújtja a felszámolási zárómérleget – derült ki lapunk megkeresésére. Azt azonban, hogy a bank egykori vezetői ellen indított büntetőügyek mikor fejeződnek be, még megjósolni sem lehet.
Vállalat Koronavírus-vakcina: a Richter nem fog részt venni a gyártásban és a fejlesztésben
Király Béla | 2021. május 10. 11:21
Hétfőn ismertette az első negyedéves számait a Richter Gedeon Nyrt., amelynek forgalma és nyeresége is némileg elmaradt az egy évvel korábbitól. A vállalat menedzsmentje ennek ellenére éves szinten továbbra is bővülést vár. Az eredményeket ismertető sajtótájékoztatón a koronavírus-vakcináról is szót ejtett Orbán Gábor vezérigazgató.
Vállalat Mészáros Lőrinc egri hotelje több állami pénzt kapott, mint Eger városa
Privátbankár.hu | 2021. május 10. 08:34
Nagyságrendekkel több pénzzel segítették meg az egri szállodát, mint az önkormányzatot.
Vállalat Vajna Tímea öröksége 5 milliárdos veszteséget termelt
Privátbankár.hu | 2021. május 10. 07:52
Távol került örökségétől Vajna Tímea.
Vállalat 130 milliós veszteséget termelt a DVSC az NBII-ben
Székely Sarolta | 2021. május 9. 17:56
Nemcsak a koronavírus-járvány és a miatta felborult mindennapok miatt volt eseménydús éve a debreceni focicsapatnak. Az NBI-ből történő kiesés a csapat mögött álló társaság gazdálkodásán is meglátszódott - persze, ebben az esetben nem lehet teljesen elkülöníteni, a számokra milyen mértékig hatott a COVID és milyen mértékig az NBII-es szereplés. 
Vállalat Hosszas huzavona után lett vége a kétes ingatlanhiteleket nyújtott cégnek
Csabai Károly | 2021. május 9. 12:21
A Magyar Ingatlanhitel Zrt.-vel szemben még a 2000-es évek elején merült fel a gyanú, eleve azért adott lakáshiteleket, hogy aztán megszerezhesse az adósok ingatlanait. Többszöri bírságolás után a felügyelet 2014 októberében vonta vissza a pénzügyi vállalkozás engedélyét, s kezdeményezte a felszámolását. Ez zárult le a napokban, amelyet követően a cégbíróság törölte a társaságot. 
Vállalat 30 milliárdos támogatást ad a kormány a versenyképesség-növelésére
MTI | 2021. május 9. 10:16
A versenyképesség növelésére irányuló újabb támogatási programot indít a kormány 30 milliárd forint értékben - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán vasárnap.
Vállalat Pénzre váltanák a követőiket, de a netes gyűlölködésből nem kérnek a futballklubok
Marosi Gergely | 2021. május 8. 12:21
Futballklubok, játékosok és szervezetek sora sötétítette el közösségimédia-csatornáit május 1. és 4. között, ezzel tiltakozva a gyűlölködő, illetve rasszista kommentáradat, valamint a különféle platformok szerintük nem megfelelő moderálása miatt. Gesztusnak látványos volt, de ha az összes üzleti és kommunikációs érv a közösségimédiás-jelenlét növelése mellett szól, kivonulni aligha lehet, a teljes megrendszabályozás meg szélmalomharcnak tűnik.
Vállalat Valakik nagyot kaszálnak Mészáros Lőrinc vidéki szállodáinak felújításán
Vég Márton | 2021. május 7. 15:55
Több évtizedes építőipari tapasztalattal rendelkező cégek dolgoznak Mészáros Lőrinc vidéki szállodáinak kicsinosításán, de a Hunguest Hotels a konkrét neveket nem hozza nyilvánosságra, pedig a vissza nem térítendő állami milliárdokat is felhasználva dübörög a renoválás.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.