8p

Az Oroszországban több mint 20 éve működő svéd lakberendezési óriás távozását az ottani fogyasztók súlyos veszteségként élik meg, ugyanakkor az orosz bútorpiacnak lehet, hogy ezzel jót tesznek, mert nő a forgalmuk, miközben előbb-utóbb kénytelenek igazodni a svéd áruházlánc szabványaihoz, fogyasztóvédelmi gyakorlatához.

A vásárlók nagyon sajnálják

Annak persze nincs akadálya, hogy a márka hűséges rajongói online rendeljenek termékeket, más országokból. De a kereslet egy része nyilvánvalóan az orosz versenytársakhoz száll át, akik elkezdték bővíteni a választékot, és új eladási formákat vezetnek be.

A cég még márciusban jelentette be oroszországi és fehér-oroszországi üzleti tevékenységének felfüggesztését, pár nappal a háború kitörése után. Augusztus közepén az IKEA közölte, hogy eladja orosz gyártó üzemeit. A 17 oroszországi áruház tevékenysége, valamint egyes áruk importja és exportja, e két érintett országba, továbbra is „szünetel.”

.A Webbankir szeptemberi felmérése szerint a világmárkák közül az IKEA bezárását sajnálják leginkább az orosz fogyasztók - többen, mint a Coca-Cola és az Apple kivonulását.

Nem lesz új Jokkmokk asztal az oroszoknak - de lesz helyette más? Fotó: IKEA
Nem lesz új Jokkmokk asztal az oroszoknak - de lesz helyette más? Fotó: IKEA

Sok a jelentkező az oroszországi gyárakra

Alekszandr Illarionov, az Orosz Föderáció faipari dolgozóinak szakszervezetének szervezője szerint az IKEA-nak három gyára van Tihvinben, Vjatkában és Novgorodban. A vállalkozások már régóta nem bocsátanak ki semmilyen készterméket, csak egyfajta előkészítő munkát végeznek, hogy működőképes állapotban tartsák a majdani termelést. A tervek szerint már december előtt már találnak új tulajdonosokat, de a folyamat 2023 februárjáig is elhúzódhat – mondta Illarionov.

Az IKEA a Kommerszantnak megerősítette, hogy a négy orosz gyár eladásáról szóló döntése ma is érvényes. A bútorgyártás nem indul újra, az alkalmazottak "a karbantartásra, takarításra, valamint a továbbképzésre koncentrálnak, annak érdekében, hogy a vállalkozás a lehető legjobb állapotban kerüljön át az új tulajdonoshoz".

 Az alkalmazottak felének ajánlották fel, hogy menjenek szabadságra, és sokan éltek is ezzel a lehetőséggel.  Az IKEA Oroszországban jelenleg is 1,5 ezer embert foglalkoztat

Egyelőre üzleti titokként kezelik, hogy kik azok a vevők, akik eddig komolyan érdeklődtek a megvásárlás iránt. Az alkalmazottakkal való megbeszéléseken üzleti tervpályázatok kerültek szóba, és gyárlátogatásokat is terveznek a potenciális vásárlóknak. A szakszervezet – tette hozzá Illarionov – szerződéseket köt az IKEA-val, annak érdekében, hogy a tulajdonosváltás után is fenntartsák a munkavállalók szociális juttatásait.

Minél előbb, annál jobb

Alekszandr Sesztakov, az Oroszországi Bútor- és Faipari Szövetség (AMDPR) elnöke szerint az új tulajdonosok kiválasztása az IKEA-tól, valamint az orosz kormánytól függ. Ez lehet egy iparághoz közeli befektetői kör, vagy egy nagyvállalat.

Az AFK Sistema fő tulajdonosa, Vlagyimir Jevtusenkov június közepén a Vedomosztyi újságnak azt mondta, hogy vállalata érdeklődik a bútorgyárak megvásárlása iránt, hasonlóan  a Segezha holdinghoz, valamint a Hoff bútor- és lakberendezési üzletlánchoz.

A Kommerszant befektetői körökből származó forrása úgy véli, hogy a legutóbbi politikai események - a „népszavazások”, valamint a szeptember 21-én bejelentett részleges mozgósítás az Orosz Föderációban - befolyásolhatják a gyárak eladásának időpontját és az árakat. Szakértők szerint a cég maga fel akarja gyorsítani ezt a folyamatot.

Ugyanakkor piaci elemzők szerint az IKEA oroszországi gyárai a lánc helyi kínálatának csak kis részét adták, az áruk nagy részét külső gyártók széles körétől rendelték meg. Az érem másik oldala, hogy az IKEA a saját maga által gyártott termékeknek mindössze 20 százalékát értékesítette a helyi boltokban, a többit pedig exportálta.

Kihasználják a piaci rést

Alekszandr Sesztakov kiemelte, hogy az orosz bútorgyártók „határozottan uralják” a felszabaduló piaci rést. Szavai szerint a hazai orosz gyártóknál már márciusban 50 százalékkal nőtt az értékesítés. „Az ügyfelek mindent megvásároltak, amit csak tudtak, amire spóroltak, vagy már régóta tervezték a vásárlást” – mondja. 

Dmitrij Petrovszkij, egy másik korábbi IKEA beszállító, az Angstrem kereskedelmi igazgatója azt állítja, hogy a svéd cég távozása nem okozott nekik nagy problémákat, a megrendelések részesedése náluk mindössze 5 százalékot tett ki. "Ez a veszteség kisebb, mint a növekedés, amelyet a vállalat a megüresedett piaci résnek köszönhetően elérhet" - mondta.

Petrovszkij  szerint az Angstrem már "az oroszok által kedvelt skandináv stílusban" fejleszti az új kollekciókat. „Az IKEA kilépett, de minden partnere, köztük mi is, megmaradtunk” – hangsúlyozza. Szerinte a piaci szereplők a fő kockázatokat a lakosság vásárló erejének csökkentésében látják.

Más orosz gyártók számára azonban az IKEA kilépése valóban megszakította az értékesítési láncot. Áprilisban a Forbes szerint körülbelül 600 ember maradt munka nélkül az Askona nevű, hálószobai termékeket gyártó cégnél – de csak rövid időre, mert ezeket az alkalmazottakat átirányították az online platformokra szánt termékek gyártására. Emellett tervezik saját weboldaluk funkcióinak bővítését és a fő termékkategóriák átdolgozását.

Mi védett és mi nem?

Egy másik orosz cég vezető munkatársa arra figyelmeztet, hogy az IKEA-modellek alapján bútorgyártást tervező orosz vállalatok először ellenőrizzék, mely elemek – technológiai megoldások, tervek, modellek - védettek szabadalommal. „2021 végén a vállalat több mint 50 szabadalommal rendelkezett Oroszországban” – jegyzi meg a szakértő.

Ellenkező esetben a kártérítés Anasztaszija Dudko szabadalmi ügyvéd szerint akár 5 millió rubelig is elmehet. Veronika Popelenszkaja, az Andrey Gorodissky & Partners szellemi tulajdonjoggal foglalkozó főmunkatársa azonban kétli, hogy az IKEA összes termékét találmányként, ipari formatervezési mintaként vagy védjegyként szabadalmaztatták volna, mivel a kereskedő túl széles termékválasztékkal rendelkezik. Magukat a rajzokat szerinte nem védi a szabadalmi jog, alkalmazásuk a cég és a gyártók közötti szerződések rendelkezéseitől, felmondásuk feltételeitől függ.

Vjacseszlav Igumnov, a Kosenkov & Suvorov ügyvédje szerint viszont az IKEA birtokolhatja a világszerte gyártott modellek tervezési jogait: például a Pax, Billy, Hemnes szekrényeket. De ha a bútorokat kizárólag az orosz piacon való eladásra hozták létre, akkor a helyi gyár is felléphet a szerzői jog tulajdonosaként – mutat rá.

Kicsit másolni és más néven eladni

A Seitenberg ügyvezető partnere, Kirill Lapin a helyi cégek számára a legegyszerűbb lehetőségre hívja fel a figyelmet: kisebb változtatásokkal, és természetesen más néven folytatni a gyártást. "Ebben az esetben rendkívül nehéz lesz bizonyítani a szerzői jogok megsértését, és nem valószínű, hogy az IKEA foglalkozni fog ezzel a kérdéssel az ország területén" - mondta.

Azt a tényt, hogy az IKEA modellek továbbra is keresettek az orosz piacon, egyebek között az is bizonyítja, hogy a Yandex.Market piacterén megjelent az  IKEA termékek rovat. A vásárló közönség körében élénk a kereslet: a rovat augusztus eleji indulása óta a lakástextil eladások egy hét alatt több mint négyszeresére, a háztartási cikkek eladása pedig másfélszeresére nőtt, és most is folytatódik a trend.

Lehet is kapni, meg nem is

A nagy webáruházak mellett újabb online szereplők léptek színre, a CDEK.Shopping platform lehetővé teszi , hogy az oroszok árukat rendeljenek a svéd cég török ​​üzleteiből. A platformon, ahol a rendelést oroszországi bankkártyával lehet kifizetni, a cég gondoskodik az áruk házhoz szállításáról is . -„Most teszteljük a vásárlást és a szállítást más országokból, közte Finnországból, Németországból” – nyilatkozta Dmitrij Pivovarov, a CDEK.Shopping vezérigazgatója.

(Ami meglepő, hiszen ezek az országok mélyen elítélik az oroszok ukrajnai háborúját.)

Pivovarov szerint az IKEA márka bekerült a CDEK.Shopping legnépszerűbb három termékcsaládjába. Körülbelül 30 napba telik a cégnek ahhoz, hogy a török ​​IKEA árukat Oroszországba szállítsák, így az első rendelések még nem érkeztek meg a címzettekhez.

Az orosz áruházaknak jót tett a kivonulás

Az IKEA távozásának másik fő haszonélvezői a helyi kiskereskedelmi láncok. A cég piacról való kivonulásáról szóló bejelentése után átlagosan 30 százalékkal nőtt a kereslet azokban a régiókban, ahol korábban a cég áruházai működtek. A piackutatók most részleteiben elemzik a svéd áruházlánc eladási szokásait, feltehetően azért, hogy utánozzák azt. 

Ráadásul a svéd cég kivonulása lehetővé tette az orosz kiskereskedelmi láncok számára, hogy bevonzzák annak korábbi beszállítóit. Sorra kötnek új szerződéseket azokkal a gyártókkal, amelyeknek a kivonulás miatt felszabadult a gyártási kapacitása, valamint bővítik a skandináv stílusban készített bútorok és lakberendezési cikkek körét.

(Komerszant)

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Megjött az eredmény a márkák szépségversenyéről
Privátbankár.hu | 2024. május 28. 08:33
Nem a legismertebb fogyasztói termékek, autók, üdítőitalok valamelyike lett a legjobb hírnevű márka az idei reputációs listán, hanem egy nemrégiben még alis ismert, szürke chipgyártó.
Vállalat Így segíthet egy inspiráló irodai környezet a legjobb kollégák megtartásában
Natív tartalom | 2024. május 27. 18:20
Egyre több szektorban válik kiemelten fontossá a munkavállalók megtartásának kérdése, vagy az, mivel motiválhatná egy vállalat a munkatársait. Ha egy cég a szakma legjobbjait szeretné a csapatában tudni, akkor biztos, hogy ma már a piacon elérhető legjobb irodai megoldásokat kell számukra felkínálnia. Nem árt, ha személyre szabható, prémium minőségű és stabil informatikai háttérrel rendelkezik az a bizonyos munkahely – sőt, még jobb, ha azonnal bérelhető – hívja fel a figyelmet a myhive irodamárka közleményében.
Vállalat Tökéletes konferenciahelyszín - megújult az egyik legkedveltebb fővárosi szálloda
PR | 2024. május 27. 08:55
A pesti Belváros közepén, a legendás Hungária Fürdő és a történelmi emlékű Continental szálloda helyén nyílt meg 2010-ben, a 272 szobás Continental Hotel Budapest****Superior, és rögtön az egyik legkedveltebb fővárosi szállodává vált. Az pedig ritka szakmai erény, hogy azóta őrzi rangos pozícióját, pedig a budapesti szállodai fejlesztések miatt az utóbbi években egyre erősödött a verseny.
Vállalat Megszállják Lengyelországot az ukrán vállalkozások
Mester Nándor | 2024. május 25. 14:02
Sok szolgáltató lát üzleti lehetőséget a szomszédos országban, közben folyamatosan növekszik a lakásvásárló ukránok száma is.
Vállalat Hazai fejlesztések segítik a felületkezelési ipart
Natív tartalom | 2024. május 24. 09:47
Pár éve még 90 százalékos volt a kézierő mértéke a felületkezelési szegmensben – hívja fel a figyelmet sajtóközleményében a Kematechnik Innomontage Kft. (KI-Group). A fejlesztő és felületkezelési gyártósorokat előállító vállalkozás vezetője, Bognár Péter kifejtette, hogy pár év alatt jutottunk el oda, hogy már alap tartozéknak számítanak az ipar 4.0-ás fejlesztések. A magyar cég a General Electric, a Bosch, a Grundfos, az Arago Csoport, a BKK, a MÁV és a Stadler számára is szállít, éves bevétele meghaladta a 8,5 millió eurót.
Vállalat A Microsoft emirátusi üzlete kulcstechnológiát szivárogtat a kínaikanak?
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 16:26
Egy amerikai republikánus kongresszusi képviselő arra figyelmeztet, hogy a Microsoft és az emirátusi G42 cég üzlete mesterséges intelligencia technológiát szivárogtathat ki harmadik országnak, akár Kínának is.
Vállalat Méretes bírságot szabott ki Brüsszel, fizethetnek az amerikaiak
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 13:40
Az amerikai cégóriás megsértette a versenyszabályokat.
Vállalat Esett az Alteo bevétele
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 15:49
Az Alteo Nyrt. konszolidált árbevétele az első negyedévben meghaladta a 26,6 milliárd forintot az előző év azonos időszakában elért 36 milliárd forintot követően, a 26 százalékos csökkenést elsősorban a szignifikánsan alacsonyabb energiapiaci árkörnyezet okozta a hő- és villamosenergia-termelés szegmensben - közölte az energetikai szolgáltató- és kereskedővállalat.
Vállalat Lavinát indíthat el az egyik legmenőbb divatmárka csődje
Elek Lenke | 2024. május 21. 14:48
A Covidot és az ukrajnai háborút ma is megérzi a divatipar, több nagy nemzetközi márka jelentett a közelmúltban csődöt. A hongkongi tőzsdén jegyzett Esprit csoport szintén a csőd szélén táncol. Hét németországi vállalatuk nem tudja kifizetni a számláit, és fizetésképtelenséget jelentettek be.
Vállalat A tengeri szállítási problémák visszafogták az AutoWallis nagykereskedelmi járműeladásait
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 11:17
Az AutoWallis nagykereskedelmi üzletága által értékesített járművek száma elsősorban bázishatások és a tengeri szállítások nehézségei miatt csökkent az első negyedévben, így árbevétele 89 milliárd forintra csökkent, míg EBITDA-ja 4,8 milliárd forint lett.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG