TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Veszélybe sodorták a védelmi minisztériumot.

Pert indít a Google ellen a belga Védelmi Minisztérium, a vádak szerint a internetes szolgáltató a védelmi tárca külön kérésére sem törölt műhold képeiről nemzetbiztonsági szempontból érzékeny létesítményeket. Védelmi szempontokra hivatkozva a kormány külön kérvényt nyújtott be, hogy bizonyos épületek – repterek, atomreaktorok – képeit homályosítsa el, vagy törölje ki az adattárból, a cég azonban nem reagált a kérésekre – írja a Reuters.

A Google már korábban is sok megkeresést kapott különböző kormányhivataloktól, szerintük ugyanis a vállalat különböző programjai – Google Earth, Google Maps és a Street Wiew – alááshatják bizonyos épületek biztonságát. A Google szerint sajnálatos, hogy a védelmi minisztérium ilyen eszközökhöz folyamodott, mivel az utóbbi két évben velük is folyamatos összhangban működtek, és rendre eleget tettek az ilyen jellegű kéréseiknek.

Te is törölheted a képedet

A Google térkép szolgáltatását több mint egymilliárdan használják évente, a személyiségi jogok védelme pedig elkerülhetetlenül kikényszerítette a cégtől, hogy lehetővé tegye a felhasználók számára is bizonyos képek kitörlését, elhomályosítását a rendszerben. A Google erre egyébként is figyel: a fényképek döntő többségén rendre ki vannak takarva az arcok, rendszámtáblák, stb. Sok esetben nem csak a személyes adatok védelme, hanem a biztonsági kockázat is döntő erejű: a családi erőszakok áldozatait fogadó menedékek környékét szinte mindig eltüntetik a kíváncsi szemek elől - írja a Daily Dot.

Razziáztak a Google-nél: ezeken kell változtatniuk

Kötelezettségvállalással zárult a Google elleni versenyfelügyeleti eljárás. Részletek >>>

Ettől függetlenül az évek során a cég számos olyan fotót készített, amivel kényelmetlen helyzetbe hoztak másokat – vagy éppen bűncselekményeket kaptak lencsevégre. 2010-ben az Egyesült Államokban egy Google-autó például szemtanúja volt, ahogy egy brooklyni bodega előtt pár úriember kábítószer kereskedelmet folytatott az utcán. Ugyanebben az évben a német lakosság három százaléka szavazott az cég utcanézet projektre ellen, így a Google nem folytatta ott a programot. Ennek köszönhetően a mai napig jellemzően csak a nagyobb városok (Berlin, Frankfurt) vannak teljesen leképezve, de még ezen felvételek többsége is 2010 előtt készült.

Bár magunk is kérhetjük a Googletől, hogy homályosítsa el arcunkat vagy otthonunkat, érdemes vigyázni: az egyszer törölt fényképek már soha nem hozatók vissza, a korábbi és a jövőben készült fényképek is homályosak lesznek. A vállalat egyébként nem rejti véka alá ezen szokását, a felhasználási feltétekben világosan kijelentik, hogy nem tartják meg az eredeti képeket sokáig és nem áll módjukban később kiadni ezeket.

Pofátlanul átvágott mindenkit a Google: még mindig gyűjtik az adatokat?
Úgy tűnik, a vállalatóriás mégsem tett eleget a hatályos törvényeknek és továbbra is megőriz minden személyes információt az általunk meglátogatott helyekről. A vizsgálat alapján be is perelik a céget, mivel megkerülte a nemrégiben bevezetett rendelkezést a személyes adatok gyűjtésével és tárolásával kapcsolatban. Összeszedtünk pár tippet, ami segíthet megvédeni az internetre felvitt adatainkat. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Újabb milliárdos tenderek Pakson
Kollár Dóra | 2020. november 27. 19:31
Ismételten tendereztet az orosz fővállalkozó ASZE cégcsoport Paks II beruházásért felelős magyarországi fiókirodája – az az igényeik változásából is látszik, hogy a beruházás dübörög előre.
Vállalat Tovább hasít a 4iG Nyrt.
Privátbankár.hu | 2020. november 27. 18:40
Folytatja pénzügyi szárnyalását a 4iG Nyrt. - derül ki a cég harmadik negyedéves eredményeiből, amit a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján tett közzé pénteken.
Vállalat Újrateszteli a vakcináját az AstraZeneca, hogy eloszlassa a kételyeket
Privátbankár.hu | 2020. november 27. 07:59
Belátták, hogy véletlen sikerre nem lehet alapozni.
Vállalat Egyre gyűlnek a viharfellegek az AstraZeneca-féle Covid-vakcina körül
Tiszai Balázs | 2020. november 26. 17:03
Az oltóanyag hatékonyságának bejelentése óta kiderült, hogy a szérum adagolásánál hibát vétettek, és csak ennek a véletlennek köszönhetően mérhettek 90 százalék körüli eredményességet az egyik al-tesztcsoportnál. A tesztalanyok többsége az eredetileg szándékolt dózist kapta, az viszont jelentősen gyengébb eredményeket produkált. A fejlesztők ezt elhallgatták - most gyengülnek az AstraZeneca-részvények, és kérdésessé vált, hogy az USA engedélyezi-e sürgősségi eljárásban a szérumot.
Vállalat A Valton őrizheti a Puskás Arénát
Tiszai Balázs | 2020. november 25. 13:34
Egyetlen céggel versenyeztek a munkáért, de a rivális pályázata érvénytelennek ítéltetett.
Vállalat Újabb céget vásárolhat fel a 4iG
Privátbankár.hu | 2020. november 24. 12:04
Adásvételi szerződést kötött a DTSM Kft. 100 százalékos üzletrészének megvásárlására a 4iG Nyrt. - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A 140 főt foglalkoztató, IT és telekommunikációs rendszerek, valamint adatközpontok üzemeltetését végző és vállalati service desk szolgáltatást nyújtó társaság a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti engedélyezését követően kerülhet a 4iG tulajdonába. A DTSM pénzügyi átvilágítását és cégértékelését a 4iG megbízásából az EY végezte.
Vállalat Nagy lehet a baj, az online fizetés elhalasztását kérhetik a boltosok
Privátbankár.hu | 2020. november 24. 07:28
A járvány alatt más kihívásokkal kell megküzdeniük.
Vállalat Cudar évre számítanak a vállalatok 2021-ben
MTI | 2020. november 24. 07:12
Egy felmérésben a megkérdezett cégek 9 százaléka jelezte, hogy növekedést vár a következő évben.
Vállalat Koronavírus vakcina: repkednek a milliárdok, de mégsem lehet tisztán látni
Király Béla | 2020. november 24. 05:30
Az Egyesült Államokban és Európában is milliárdos beszerzésekről beszélnek a politikai vezetők, ha a koronavírus elleni oltóanyag a téma. A szert előállító vállalatok is megadnak árakat, ennek ellenére csak távolról tűnik úgy, hogy transzparens folyamatok zajlanak.
Vállalat 2,8 milliárdos kormányzati támogatás jut egy amerikai cég beruházásának
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 23. 18:27
Budapesten hozza létre új, globális termékfejlesztő központját az amerikai Diligent, a világ egyik vezető szoftverfejlesztő és -szolgáltató vállalata - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.
Friss
hírlevél