<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Értesült a Reuters. Hogy melyek lesznek ezek a cégek, azt még nem tudni, de már pénteken nyilvánosságra hozhatják a listát.

Több mint 10 kínai céget tehet feketelistára pénteken Joe Biden, értesült a Reuters. A hírügynökség egyik amerikai kormányzati forrása szerint a pontos szám 14 lesz. A cégek feketelistázásának oka az, hogy a kínai kormány elnyomja az ujgur lakosságot Hszincsiang tartományban. Vélhetően olyan vállalatokat korlátoznak majd, melyeket megvizsgálva arra jutottak, hogy azok a hszincsiangi üzemeikben kényszermunkára fogják az ujgur dolgozókat. A Reuters friss értesülésére Kína washingtoni nagykövetsége egyelőre nem reagált.

Nem ez az első eset, hogy az USA kínai cégeket korlátoz a Kínai Kommunista Párt ujgurellenes fellépése miatt - melyek egyébként hivatalosan továbbra is csak vádak, hiszen a kínai kormány minden elnyomásról szóló értesülésre, cikkre, videóra agresszív tagadással válaszol, mondván náluk semmiféle jogsértés nincs, minden ilyesmi nyugati koholmány. Az előző hónapban öt céget tett feketelistára az USA a Hszincsiang tartományban vélhetően alkalmazott kényszermunka miatt.

Hogy melyek az új listázott cégek, és egyáltalán az, hogy milyen szektorban tevékenykednek, egyelőre nem ismert. Ugyanakkor a kínai vállalatok mellett néhány olyan társaság is felkerül a listára, mely más országokban működik.

Gyakorlatban a feketelistázás azt jelenti, hogy a kiválasztott cégeknek a továbbiakban szigorú ellenőrzésnek kell alávetniük magukat, valamint engedélyeket kell kérniük az amerikai Kereskedelmi Minisztériumtól, ha amerikai beszállítóktól származó termékeket akarnak fogadni. A termékek körébe nemcsak alkatrészek tartoznak, hanem például szoftverek, anyagok is.

Nem ma kezdték

A kínai cégek a hszincsiangi elnyomás miatt történő feketelistázása még 2019-ben, a Trump-kormányzat alatt kezdődött. Akkor még elsődlegesen az ujgurok, kazahok és további muszlim kisebbségek jogait sértő, kiterjedt, videós megfigyelőrendszer szolgáltatta az okot, a kényszermunka még nem. 2019-ben első nekifutásra 28 kínai céget tettek feketelistára.

Hszincsiang tartományban néhány év alatt több száz átnevelőtábort építettek, ahová a helyi ujgurokat hurcolják. Kína szerint egyszerűen csak fellépnek a muszlim terrorizmus ellen, de folyamatosan látnak napvilágot jelentések nagyon súlyos ujgurellenes jogsértésekről. A táborokban a hivatalos verzió szerint csak oktatnak, jogvédő szervezetek szerint rendszeresek a verések, a nemi erőszak, és gyilkosságok is történnek. A hszincsiangi muszlimokat érő elnyomást ezért a korábbi amerikai külügyminiszter népirtásnak nevezte.

Nem minden hszincsiangi muszlimot visznek ugyanakkor munkatáborba. Akit nem visznek el, azokat a kínai propagandaminsztérium keresi meg, hogy megadott forgatókönyv szerint készítsenek videókat, melyeken arról beszélnek, hogy valójában mennyire nagyon szabadok. Ezeket a videókat később a minisztérium a nyugati közösségi oldalakon terjeszti.

(Reuters)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Jelentősen nőtt a GuideVision ügyfélportfóliója
PR | 2021. november 29. 17:00
A német prémium luxusautókat gyártó Daimlerrel kötött szerződés az Infosys és GuideVision elmúlt egy éves történetének legjelentősebb közös projektje. Az együttműködés kezdete óta eltelt egyetlen év alatt összesen 17 projekt indult. A növekvő megbízások miatt a GuideVision magyar irodájában 25%-os létszámbővüléssel terveznek.
Vállalat Egy új projekt segíthet a Covid-sújtotta turizmusnak, vendéglátásnak
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 12:31
A különböző területeken felszabaduló munkaerő és a turizmus-vendéglátás területén meglévő munkaerőhiány „összepárosítását” célozta meg egy 2018-ban elindított program, aminek eredményeit a Covid-sújtotta piacon is lehet hasznosítani.
Vállalat Több tízezer vállalkozás sorsa válik könnyebbé
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 09:39
Jövőre még kedvezőbbé válik a kisvállalati adó (kiva), mértéke 10 százalékra csökken. A kkv-k a megfelelő adózási mód kiválasztásával rengeteg pénzt spórolhatnak meg, ebben segíti most a vállalkozásokat a Pénzügyminisztérium (PM) kiva-kalkulátora.
Vállalat Reszkess, Elon Musk: 300 ezer villanyautót fog ontani magából évente a Xiaomi új gyára
Litván Dániel | 2021. november 27. 18:55
A kínai óriáscég bejelentette, hogy Peking mellett építi fel elektromos autós divíziójának első üzemét, ahol évi 300 ezer autó készülhet majd.
Vállalat Kettős irányításra tér át a Poli-Farbe
Szakonyi Péter | 2021. november 27. 17:03
Visszalép az operatív feladatoktól Szabó Antal. A hazai piacon vezető festékipari cégének vezetését januárban adja át a cég két igazgatójának. A tavalyi csúcsév után idén csökken a vállalkozás árbevétele és nyeresége is.
Vállalat Hátrányos helyzetűek után is kaphatnak majd tapasztalatszerzést segítő támogatást a cégek
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 09:12
A jövő héten életbe lépő változtatást az ITM jelentette be, az állami hozzájárulás a szociális hozzájárulási adó összegének 100 százaléka is lehet.
Vállalat Mégsem olyan hatékony a koronavírus elleni pirula
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 08:03
A Merck tegnap közölt adatai jóval gyengébb hatásfokot mutatnak, mint a korábban közreadott számok.
Vállalat Garantiqa: kezességvállalási szándéknyilatkozat percek alatt
PR | 2021. november 26. 12:39
Kezességvállalási ügylettel még nem rendelkező hazai mikro- kis- és közepes vállalatok számára indította el a Garantiqa Direkt szolgáltatást a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. A Garantiqa Direkt lehetőséget nyújt arra, hogy az érdeklődő kkv-k garanciaképességüket és annak összeghatárát egy egyszerű webes felületen és immáron mobiltelefonos applikáción keresztül, rendkívül gyorsan, percek alatt lekérdezhessék. A Garantiqa 2021 október végén már több, mint 2260 milliárd forintnyi hitel mögött áll ott kezességvállalásával.
Vállalat Mostantól egyszerűbben igényelhetnek kezességvállalási szándéknyilatkozatot a cégek
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 16:44
Kezességvállalási ügylettel még nem rendelkező hazai mikro- kis- és közepes vállalatoknak indította el új szolgáltatását a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Vállalat Listázták a régiós óriásokat - hány magyar fért be közéjük?
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 12:14
Bár Közép- és Kelet-Európa 500 legnagyobb vállalatának árbevétele 2020-ban csökkent, a cégek jól alkalmazkodtak a járványhelyzethez. A térség legnagyobb vállalata továbbra is a lengyel olajmamut, a magyar nagyvállalatok közül csak a Mol és az Audi Hungaria fért bele a TOP 10-be.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló