2p

Szerény tervekkel vág neki a következő éveknek a Volkswagen Kínában, de még ezek eléréséhez is alaposan fel kell kötnie a gatyáját és rengeteg erőforrást kell fordítania fejlesztésekre.

A Volkswagen azt a célt tűzte maga elé, hogy az évtized végéig lényegében megőrzi részesedését a kínai újautó-piacon, amihez jelentős befektetésekre van szükség – mondta Ralf Brandstätter, a német autógyártó kínai vállalkozásának vezetője a Reuters tudósítása szerint. A kiadásokat az elektromos autók piacán kialakult őrült árverseny ellenére vállalniuk kell.

15 százalék a cél
15 százalék a cél
Fotó: Depositphotos

A cél az, hogy 2030-ban az ázsiai országban eladott új autók 15 százalék készüljön a VW-nél szemben a 2023-as 14,5 százalékos piaci részesedéssel.

„Az árak gyorsabban csökkennek, mint ahogy a fejlesztéseknek köszönhetően a költségek” – mondta a cégvezető. A vállalat arra számít, hogy ez a durva tempó a következő két évben is ki fog tartani, ami nyomást gyakorol a profitra.

A Volkswagennek át kellett adni a Kína legkedveltebb autómárkájának járó címet a BYD-nak. Piaci részesedése 2022 végén csökkent 14,5 százalékra a 2020-as 19,3 százalékról, miután fokozatosan visszaszorulnak a belső égésű motorral hajtott autók. Válaszul olcsóbb elektromos autókkal kell előállniuk. A 15 százalékos részesedéshez 2030-ban négymillió autót kell eladniuk a jelenlegi kicsit több mint  hárommillió helyett. Ennek szellemében új fejlesztőbázist hoznak létre Kínában és erősítik a helyi autógyártókkal és beszállítókkal kialakított kapcsolataikat. Tárgyalnak a SAIC autógyártóval arról, mit kezdjenek Hszincsiangban lévő közös üzemükkel, amelyről kiderült, hogy kényszermunkát alkalmazott.

Jónak tűnik a váltás

A hibák belátása és a számonkérhető eredmény vállalása jó irány – írták a Citi elemzői a VW terveit értékelve. Szerintük ezzel stratégiát vált a német cég, amelyet korábban inkább az jellemzett, hogy a végtelenségig ragaszkodott ahhoz, ami bevált. Szerencsés döntés, hogy legalább Kínában elmozdulnak ettől.

Az ID.3 az egyik legkeresettebb villanyautóvá vált a kínai autósok körében azt követően, hogy árát 5100 dollárral - 1,88 millió forint)tal - csökkentették. A versenytársak azonban ma már alákínálnak ennek, így a VW előtt álló nagy kihívás, hogy az alap- és a közepes szintű autók körében álljon elő újdonságokkal.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat A NIS2-vel nem mismásol a hatóság
Bózsó Péter | 2024. június 23. 14:02
Az SZTFH kiberbiztonsági igazgatója, Bencsik Balázs a Klasszis Kiberbiztonségi Klub vendége volt. A kőkemény fellépés okairól és az elvárt megfelelésről is beszélt.
Vállalat Váratlanul csődöt jelentett egy amerikai elektromosautó-gyártó
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 13:24
A Fisker alig egy évvel ezelőtt dobta piacra első modelljét.
Vállalat Jól ment az INA-nak, lett is nagy osztalék
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 17:10
Az INA horvát olajipari vállalat pénteki közgyűlésén 240 millió euró (95,6 milliárd forint) osztalék kifizetéséről döntött, ez részvényenként 24 euró (9564 forint).
Vállalat Újabb jó hírt kapott Mészáros Lőrinc
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 10:02
Az OPUS Global Nyrt. jelentős hatékonyságjavulásának eredményeként rekord profitot ért el 2024 első három hónapjában. A nehéz külső körülmények mellett így ismét megmutatkozott a szinergiák kihasználásának a fontossága.
Vállalat Amíg Ön aludt, Elon Musk keresett 16 ezer milliárd forintot
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 06:41
Megszavazták a részvényesek Musk kompenzációs csomagját.
Vállalat A Liberty csehországi kohója csődöt jelentett, nem csak Dunaújvárosban vannak gondok
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:14
Az indiai tulajdonú acélvállalat súlyosan eladósodott Liberty Ostrava kohója csődeljárásba menekült -  jelentette a cseh média csütörtökön. Az acélipar árrései meredeken estek. A céget eladják.
Vállalat Csányi Sándor pincészete nem tud kikeveredni a veszteségből
Kormos Olga | 2024. június 12. 10:03
Ismét ránéztünk a borászatok tavalyi évére. Mivel oly sok figyelemreméltó borászat van Magyarországon, a szegmens csak egy szeletét tudjuk felvillantani, de így is érdekes képet kapunk a 2023-as évükről. Például a két leggazdagabb magyarnak nem a borászat a legerősebb oldala. 
Vállalat A norvégok sokallják Elon Musk juttatását, és szakszervezetet is szeretnének a Teslánál
Privátbankár.hu | 2024. június 8. 11:48
Norvégia vagyonalapja szombaton bejelentette, hogy a jövő héten esedékes részvényesi szavazáson Elon Musk, a Tesla vezérigazgatójának 56 milliárd dolláros fizetési csomagja ellen fog szavazni.
Vállalat Jó hírt közölt a magyar állammal egy hitelminősítő
Privátbankár.hu | 2024. június 6. 18:04
Az állami tulajdonú nagyvállalat MVM Zrt. osztályzatát megerősítették.
Vállalat Már nem csak a benzinkutakon vehetünk hot dogokat
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 18:28
Aki evett már a Mol-kutakon hot dogot, az minden bizonnyal díjazni fogja, hogy mostantól már az egyik üzletlánc polcain is megvásárolhatjuk a grillkolbászokat.  
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG