5p
Jó hír, hogy javult a fizetési hajlandóság Magyarországon az elmúlt hónapokban. Az iparágakat tekintve is látható a kedvező folyamat, ám voltak renitensek: a krónikusan rosszul teljesítő építőipar idén sem javított.

Területi megoszlás tekintetében idén októberig a legrendesebben a Fejér megyei cégek fizettek, míg Somogy továbbra sem mozdult ki sereghajtó pozíciójából. A fizetési határidők kissé rövidültek, ami az átlagos késedelem szerencsére nem számottevő növekedését okozta - írja elemzésében a Bisnode.

Tavalyhoz képest kétszeres növekedést mutat a határidőre kifizetett számlák arányának javulása Magyarországon, a Bisnode 2018 harmadik negyedéves adatai alapján. Ez az érték a 2017 októberi 64,88-ról idénre 67,86 százalékra nőtt, vagyis jócskán felülmúlta a tavaly megfigyelt 1,44 százalékos javulást.

Kevesebb időt hagynak

Kedvezőtlen ugyanakkor, hogy négy százalékkal emelkedett az átlagos késedelem (14,8 napról 15,3 napra), amiben feltehetően közrejátszik, hogy az átlagos fizetési határidőt is csökkentették a megbízók: 2018 októberében 25 nap volt, ami 6 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 26,6 nap.

A fizetési határidőkben csupán három ágazatban - mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat; textilipar; szállítás, raktározás - volt megfigyelhető csekély növekedés, az iparágak nagy többségében ez csökkent, a legnagyobb mértékben - 6 nappal - a fémalapanyag, fémfeldolgozási termék gyártásával foglalkozó cégeknél. A leghosszabb határidőt továbbra is a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásával foglalkozó vállalkozások kapják, a 41 napos érték az utóbbi egy évben nem változott.

Az általában csökkenő határidők tekintetében nem meglepő, hogy nem javult a fizetési késedelem mértéke. A fizetésre kötelezett cégek idén átlagosan 15,53 napot késtek a fizetéssel, ami 4,6 százalékkal magasabb, mint tavaly októberben. A lejárat után rendezett számlák nagy többségét ugyanakkor 60 napon belül rendezik a társaságok.

Késők és krónikusan késők

A gazdasági ágazatokat tekintve a leginkább késők az oktatási ágazatban működő cégek voltak, amik átlagosan 33 napos késéssel rendezték a számláikat, második legrosszabbul ezen a téren a pénzügyi, biztosítási területen aktív cégek muzsikáltak, átlagosan 32 napos késéssel, a harmadik helyre pedig, 24 napos késéssel, az ingatlanügyletek kerültek.

A legkrónikusabban későn fizető cégek ugyancsak a pénzügyi, biztosítási területen működtek. Ezek az összes számla több mint 4 százalékát egyenlítették ki két hónapos, és 3,14 százalékát három hónapos csúszással, amivel mindkét kategóriában sereghajtók.

Az ágazat rossz eredményében a fizetési határidők tavalyhoz képest négy napos rövidülése is közrejátszhatott, ennek fényében talán érthető, hogy miért ilyen komoly a visszaesés az egy évvel korábbi értékekhez képest: a 60 napon túl rendezetlen számlák esetében több mint négyszeres, a 90 napon túliak esetében több mint ötszörös a romlás.

A legkevesebb 60 napon belül kifizetetlen számlával a vegyi anyag, gyógyszer termékek gyártásával, kokszgyártással és kőolaj-feldolgozással foglalkozó cégek, a legkevesebb 90 napon túl kifizetetlennel pedig a kiskereskedelem területen működő cégek rendelkeztek.

Előbbi  ágazat annak ellenére is javított az átlagos fizetési késedelmén, hogy itt 3 nappal rövidültek a fizetési határidők: a 2017 októberi 18 napról, 12 napra csökkent a késedelmes fizetés, így egy sor másik iparággal - bányászat, kőfejtés; fafeldolgozás; számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása - holtversenyben a második legjobb eredményt érték el. Az első ezen a területen a kiskereskedelmi ágazat lett idén, 11 napos átlagos késéssel.

Fizetési hajlandóságban idén októberig a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászati ágazatban működő cégek vezetnek, amik számláik több mint háromnegyedét rendezték határidőre. A legrosszabb eredményt az építőipar mutatta, itt csupán a számlák alig több mint felét (51%) fizették ki időben.

Az iparágak többségéről ugyanakkor elmondható, hogy javult a fizetési hajlandóságuk tavalyhoz képest (legnagyobbat, 9,1 százalékot a fafeldolgozás esetében), tette hozzá Keleti József a Bisnode Country Managere.

Az átlagot tíz romló értékeket mutató ágazat húzta le, amik közül a legnagyobb mértékben (61,8-ról 53 százalékra) a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártásával foglalkozó cégek rontottak.

Megyékre bontva

Földrajzi szempontból Fejér megyében volt a legjobb a fizetési hajlandóság, az itt működő vállalkozások számláik 73,6 százalékát fizették ki időben. A megyék többségében 70 százalék közelében alakult ez az érték, a legjelentősebb negatív eltérés Somogy megyében figyelhető meg, ahol csupán számláik 54,3 százalékát rendezték időben az itt működő társaságok. Az egy évvel korábbihoz képest három megye - Somogy, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok - kivételével csaknem minden megyében javult a morál legalább pár százalékponttal, még a rendre gyengén teljesítő főváros is tudott javítani 3 százalékot. A legnagyobb 8,9 százalékos javulást, Nógrád megye, a legnagyobb 3,5 százalékos romlást pedig Somogy mutatta.

A fizetési határidőkben egész komoly területi eltérés figyelhető meg. Míg a Somogy és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei cégek nagyvonalúan, átlagosan több mint 30 napot biztosítanak számláik kiegyenlítésére, Nógrád megyében iparkodhatnak a megbízók: itt három hetük van fizetni.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Négynapos? Hatnapos munkahét jön a Samsungnál
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:24
Gazdasági okokra hivatkozva hozták meg az intézkedést.
Vállalat Érkezik az új, nyolcmillió forintos elektromos Dacia
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 12:59
 A Renault francia autógyártó konszern idei eladásainak a növekedésére számít.
Vállalat A BioTechUSA-cégcsoport 2023-as éve: közel a 100 milliárdos árbevételi határ
Natív tartalom | 2024. április 22. 16:24
Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő BioTechUSA-cégcsoport. Tavaly csaknem 15 százalékkal, 90,49 milliárd forintra növelte árbevételét, és közel 5 milliárd forintot fordított beruházásokra. Évről évre nő a bevételük, pedig Lévai Bálint vezérigazgató szerint a maratoni futás 42 kilométeréből még csak az 5. kilométernél járnak.
Vállalat Telekom-ügyfél? Fontos bejelentést tett a szolgáltatója
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:18
Klímavédelmi, digitalizációs és sokszínűségi célok mentén meghatározott fenntarthatósági stratégiájának (2021-2030) harmadik évéről számolt be a Magyar Telekom Fenntarthatósági Jelentésében, amelyet az Éves Jelentéssel egy napon, április 16-án publikált. 
Vállalat Profitboom, forgalomcsökkenéssel: erre volt képes az Ericsson
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 12:55
Az Ericsson AB svéd távközlési berendezésgyártó negyedéves nyeresége növekedéséről, ugyanakkor bevételének csökkenéséről jelentett kedden.
Vállalat A Tesla-vezér minden tizedik dolgozót kirúgja
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 15:12
Egy vállalati belső levél is kiszivárgott, amelyben Musk lényegében elbúcsúzott az érintettektől.
Vállalat Jókora gyomrost kapott az Apple
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:32
Legnagyobb riválisa vitte be az ütést.
Vállalat Emelt osztalékot fizet a Waberer’s
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:34
Egy rekord év után.
Vállalat Horvát céggel kötött üzletet a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:12
A Janaf kőolajvezeték-üzemeltető 2,2 millió tonna kőolajat szállít 2024 végéig.
Vállalat Nagyon jól megy a Duna House-nak idén eddig
Privátbankár.hu | 2024. április 9. 09:04
Közel 4 milliárd forintot zsebeltek be csak jutalékokból, de minden szegmens jól teljesített az első negyedévben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG