BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2020. június 16. 06:12

Egyelőre nem a szállodákból fogja tovább gyarapítani a vagyonát Hernádi Zsolt Mol-vezér, akinek milliárdos állami támogatást elnyerő cége egyelőre még veszteséges lett. Igaz, az üzletember előre elmondta: piaci alapon veszteséges lesz az épülő luxusszállodája.

Úgy látszik, hogy tényleg ráfért egy kis állami támogatás Hernádi Zsolt Mol-vezér Solva Property Kft. nevű cégére, ugyanis a 2019-es beszámolója szerint a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ) 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást elnyerő társaság tavaly 0 forint árbevétel mellett ötmillió forint veszteséget termelt a tulajdonosnak.

Egy zsák pénzt kapott a cégvezető lusuxszállodája (MTI fotó - Kovács Tamás) Egy zsák pénzt kapott a cégvezető lusuxszállodája (MTI fotó - Kovács Tamás)

A Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alá tartozó MTÜ az esztergomi Mária Valéria hotel felépítésére adta a támogatást 2019-ben a Kisfaludy-programnak a Dunakanyarra kiírt pályázatának keretében. A luxusszálloda építése szépen is halad, a Solva Property beszámolójában azonban nincs nyoma annak, hogy 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kaptak volna.

A cég jegyzett tőkéje viszont hárommillió forintról 600 millió forintra hízott, a saját tőke pedig összesen 1,4 milliárd forintra ugrott, ami jelzi, hogy Hernádi Zsoltnak nagy tervei vannak az esztergomi szállodával. A Solva Property konkrétan a Solva Magántőkealap tulajdonában van, ami a Gran Private Equity Zrt. által kezelt magántőkealap.

Körkörös gazdasági hálózat

A Gran Private Equity pedig Hernádi Zsolt érdekeltsége 80 százalékban. Ez a cég már jobban teljesített a 2019-es beszámolója alapján: a 2018-as 280 millió forintos árbevétel 370 millió forintra gyarapodott, ami 214 millió forintos nyereséget eredményezett. Ezt osztalék formájában ki is fizették a tulajdonosoknak: a Mol-vezér mellett még Komondi Zsolt egyik cégének van 20 százalékos szavazati aránya.

Komondi Zsolt nem csak a szállodákhoz érthet, hanem például a vonatokhoz is, ugyanis idén április 30-án igazgatósági tag lett abban a Magyar Vagon Zrt.-ben, amely 50 százalékos tulajdont szerzett a Dunakeszi Járműjavítóban. A Magyar Vagon tulajdonosa pedig Szalay-Bobrovniczky Kristóf, volt londoni nagykövet, aki a London Capital Zrt. nevű másik cégén keresztül kisebbségi tulajdonosként Garancsi István öt budapesti kaszinójában is érdekelt. 

A körkörös gazdasági hálózat elvének megfelelően pedig az esztergomi szállodaépítésre kiírt közbeszerzést sem akárki nyerte meg: a Garancsi István tulajdonában lévő Market Építő Zrt. egyedül pályázott 6,7 milliárd forintos ajánlattal. Mivel az MTÜ-től 2,8 milliárd forintot kaptak a projektre, így biztos, hogy a beruházásnak mintegy 41-42 százalékát az adófizetők állják. Bár nyilvánvalóan hatalmas igény van most egy esztergomi luxusszállodára, ennek ellenére Harnádi Zsolt korábban elmondta: piaci alapon nem lenne nyereséges a hotel, amely állami támogatással is csak nagyon lassan térülhet meg.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360 és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Az Erste Bank személyi kölcsöne 32 229 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 721 forint a havi törlesztőrészlet. A Cetelemnél az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 513 Ft, míg a Raiffeisen Banknál 28 410 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 35 631 Ft. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Némi bosszúságot okozhatott csak csupán, hogy amúgy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint 2019-ben több jogszabálysértést is elkövetett Hernádi Zsolt cége. A Gran Private Equity ugyanis leginkább adatszolgáltatási mulasztások miatt összesen 500 ezer forint felügyeleti bírságot kapott - derül ki a cég oldalán közzétett MNB határozatból. Vélhetően ezt volt miből befizetni, ugyanis Hernádi Zsolt továbbra is oszlopos tagja a 100 leggazdagabb magyarnak a maga 18,3 milliárd forintra becsült vagyonával.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Vállalat A home office örökre velünk marad
Privátbankár.hu | 2020. július 4. 10:21
Ez is kiderül az OTP Bank megbízásából a szeretlekmagyarorszag.hu-val közösen, májusban és júniusban, 777 (zömében nők, budapesti lakosok és szellemi foglalkozásúak körében) elvégzett,  online felmérésből.
Vállalat Mi lesz az utazási irodákkal?
Privátbankár.hu | 2020. július 4. 09:56
„Azt a pénzt nagyon nehéz visszafizetni, ami nincs az utazási irodáknál”, mondta Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke. A szakember a Piac & Profitnak adott interjúban arról is beszélt, hogy mi az, ami igazán segíthetne a nehéz helyzetbe került irodákon.
Vállalat Beigazolódott sok kkv rémálma
Privátbankár.hu | 2020. július 4. 09:50
Magyarországon az idén májusig 19,8 százalékkal nőtt a fizetésképtelenségi eljárások száma, de ezen belül a felszámolási eljárások száma 24 százalékkal csökkent, a végelszámolásoké pedig 45 százalékkal nőtt - derül ki a Coface hitelbiztosító legfrissebb, az európai vállalkozások fizetőképességét vizsgáló elemzéséből.
Vállalat Az oroszok már dolgoznak, a magyarok még csak pislognak - így áll a vasúti gigabizniszünk Egyiptomban
Privátbankár.hu | 2020. július 2. 16:59
A közös gyártókonzorcium orosz fele elkezdte leszállítani az Egyiptom által megrendelt 1300 vasúti kocsi első darabjait. A Dunakeszi Járműjavítóban még nem gyártottak a projektre semmit, de ígérik, hamarosan nekiállnak a munkának.
Vállalat Szlovén tévécsatornát szerezhetett a TV2 Csoport
Privátbankár.hu | 2020. július 2. 11:17
A TV2 Média Csoport, illetve annak tulajdonosa, Vida József sikeres ajánlatot tett a Planet TV megvásárlására, értesült a Media1 egyelőre hivatalosan nem megerősített, szlovén sajtóhírek alapján.
Vállalat Meghátrált a Facebook a gyűlöletbeszéd miatt reklámstopot hirdető cégek elől
MTI | 2020. július 1. 11:08
Beérni látszik a Stop Hate for Profit mozgalom.
Vállalat Ez még a Facebooknak is fájhatma
Privátbankár.hu | 2020. június 29. 19:44
Jó ideje folyik a vita arról, hogy a Facebook mennyire felelős akár jogi, akár erkölcsi értelemben az oldalakon megjelenő véleményekért. A cég eddig ezeket a kritikákat sikeresen szerelte le, és érzékelhetően nem sokat tett ezek szűrésére vagy elrejtésére. Most viszont komoly nyomás alá kerülhet a közösségi oldal.
Vállalat Egyre mélyebb gödörben a Nissan, bezárják a dél-koreai gyárakat
MTI | 2020. június 29. 11:01
Ha ez így megy tovább a Nissan két év múlva már nem is fog létezni, mondta az egyik részvényes a vállalat hétfői közgyűlésén.
Vállalat Mi lesz a járvány után az autógyártással?
Privátbankár.hu | 2020. június 28. 16:38
A magyar járműgyártás az utóbbi években komoly sikertörténet volt. A járvány miatt viszont előbb a gyártósorok álltak le, majd a vevők is eltűntek, így az értékesítés is lenullázódott. Rövidtávon ez óriási problémákat okoz, a helyzet viszont talán nem olyan tragikus, mint amilyennek tűnik.
Vállalat Cégek, amelyek jól jöttek ki a válságból
Privátbankár.hu | 2020. június 27. 11:33
A Piac & Profit azok között a cégek között tallózott, amelyek úgy tűnik, nyertesei a válságnak. Voltak iparágak, amelyeket a koronavírus-járvány nem érintett közvetlenül, ám ezek is szembesültek kihívásokkal. Bár a megváltozott helyzet többek számára kínál új lehetőségeket, ezeket nem mindenki tudja kihasználni.
Friss
hírlevél