<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Egyelőre nem a szállodákból fogja tovább gyarapítani a vagyonát Hernádi Zsolt Mol-vezér, akinek milliárdos állami támogatást elnyerő cége egyelőre még veszteséges lett. Igaz, az üzletember előre elmondta: piaci alapon veszteséges lesz az épülő luxusszállodája.

Úgy látszik, hogy tényleg ráfért egy kis állami támogatás Hernádi Zsolt Mol-vezér Solva Property Kft. nevű cégére, ugyanis a 2019-es beszámolója szerint a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ) 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást elnyerő társaság tavaly 0 forint árbevétel mellett ötmillió forint veszteséget termelt a tulajdonosnak.

Egy zsák pénzt kapott a cégvezető lusuxszállodája (MTI fotó - Kovács Tamás)Egy zsák pénzt kapott a cégvezető lusuxszállodája (MTI fotó - Kovács Tamás)

A Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alá tartozó MTÜ az esztergomi Mária Valéria hotel felépítésére adta a támogatást 2019-ben a Kisfaludy-programnak a Dunakanyarra kiírt pályázatának keretében. A luxusszálloda építése szépen is halad, a Solva Property beszámolójában azonban nincs nyoma annak, hogy 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kaptak volna.

A cég jegyzett tőkéje viszont hárommillió forintról 600 millió forintra hízott, a saját tőke pedig összesen 1,4 milliárd forintra ugrott, ami jelzi, hogy Hernádi Zsoltnak nagy tervei vannak az esztergomi szállodával. A Solva Property konkrétan a Solva Magántőkealap tulajdonában van, ami a Gran Private Equity Zrt. által kezelt magántőkealap.

Körkörös gazdasági hálózat

A Gran Private Equity pedig Hernádi Zsolt érdekeltsége 80 százalékban. Ez a cég már jobban teljesített a 2019-es beszámolója alapján: a 2018-as 280 millió forintos árbevétel 370 millió forintra gyarapodott, ami 214 millió forintos nyereséget eredményezett. Ezt osztalék formájában ki is fizették a tulajdonosoknak: a Mol-vezér mellett még Komondi Zsolt egyik cégének van 20 százalékos szavazati aránya.

Komondi Zsolt nem csak a szállodákhoz érthet, hanem például a vonatokhoz is, ugyanis idén április 30-án igazgatósági tag lett abban a Magyar Vagon Zrt.-ben, amely 50 százalékos tulajdont szerzett a Dunakeszi Járműjavítóban. A Magyar Vagon tulajdonosa pedig Szalay-Bobrovniczky Kristóf, volt londoni nagykövet, aki a London Capital Zrt. nevű másik cégén keresztül kisebbségi tulajdonosként Garancsi István öt budapesti kaszinójában is érdekelt. 

A körkörös gazdasági hálózat elvének megfelelően pedig az esztergomi szállodaépítésre kiírt közbeszerzést sem akárki nyerte meg: a Garancsi István tulajdonában lévő Market Építő Zrt. egyedül pályázott 6,7 milliárd forintos ajánlattal. Mivel az MTÜ-től 2,8 milliárd forintot kaptak a projektre, így biztos, hogy a beruházásnak mintegy 41-42 százalékát az adófizetők állják. Bár nyilvánvalóan hatalmas igény van most egy esztergomi luxusszállodára, ennek ellenére Harnádi Zsolt korábban elmondta: piaci alapon nem lenne nyereséges a hotel, amely állami támogatással is csak nagyon lassan térülhet meg.

Némi bosszúságot okozhatott csak csupán, hogy amúgy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint 2019-ben több jogszabálysértést is elkövetett Hernádi Zsolt cége. A Gran Private Equity ugyanis leginkább adatszolgáltatási mulasztások miatt összesen 500 ezer forint felügyeleti bírságot kapott - derül ki a cég oldalán közzétett MNB határozatból. Vélhetően ezt volt miből befizetni, ugyanis Hernádi Zsolt továbbra is oszlopos tagja a 100 leggazdagabb magyarnak a maga 18,3 milliárd forintra becsült vagyonával.

 

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Lakat kerül a Toyota-gyárra Szentpéterváron
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 23. 15:04
A Toyota Motor japán járműgyártó bezárja szentpétervári összeszerelő telephelyét - jelentette be az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium pénteken.
Vállalat Drámai helyzetben a legnagyobb német gázimportőr - átveszi a céget az állam
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 12:43
Állami tulajdonba veszik az Unipert, Németország első számú földgázimportőrét.
Vállalat A németek einstandolják a Rosznyeftyet is Németországban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 16. 09:23
A Gazprom után egy újabb orosz energetikai óriásvállalat, a Rosznyeft helyi érdekeltségét is állami vagyonkezelői felügyelet alá veszik Németországban - közölték pénteken.
Vállalat Napelemes megaprojektbe szállt be a Hiventures
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 12. 10:54
A Solar Markt Csoporttal kötött stratégiai szerződést.
Vállalat Komoly lépésekre készül a K&H a fenntarthatóság miatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 8. 15:49
A K&H a szeptember hónapot kiemelten a fenntarthatóságnak szenteli.
Vállalat Átadták a Bosch legújabb fejlesztőközpontját - 70 milliárdos beruházás készült el
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 8. 12:37
Átadták a Bosch Budapest Innovációs Kampuszt, Magyarország legújabb gépjárműtechnológiai fejlesztőközpontját.
Vállalat Bolgár adatkezelő cégbe szállt be az OTP alapkezelője
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 8. 08:28
A felhalmozott nagy mennyiségű adatvagyon értelmezését és feldolgozását segítő gráfadatbázisok területén piacvezető Ontotextben szerzett részesedést az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion, jelentette be a magyar befektető. A befektetést a Portfolion a tranzakciót vezető Integral Venture Partners-szel és a Carpathian Partners-szel közösen valósította meg. A befektetők a tranzakciót követően az Ontotext nemzetközi jelenlétének, valamint értékesítési hálózatának megerősítésére fókuszálnak majd.
Vállalat A Mol is lépett: extra juttatásokat kapnak a dolgozók 
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 6. 14:44
Már szeptembertől.
Vállalat Eldőlt, az AutoWallis lesz a Renault és a Dacia hazai importőre
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 6. 08:51
Jóváhagyták a felvásárlást.
Vállalat Kettéosztódik az Ernst & Young?
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 6. 08:17
Jövő év végére érhet véget a folyamat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG