<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A Pfizer és a Moderna szere mellett sokan várják a nagy dobást, azt a vakcinát, amelyből egyetlen dózis is immunitást biztosít. A most napvilágot látott információk szerint ez most kézzelfogható közelségbe került.

Óriási a versenyfutás az idővel, hiszen a koronavírusos fertőzések száma továbbra is nagyon magas világszerte, és az egészségügyi ellátórendszerek a túlterheltség közelében vannak. Eközben a politikusok korábbi optimista nyilatkozatai miatt túlzott reményeket tápláló közvélemény sok helyen nagyon csalódott az oltások a vártnál lassabb tempója miatt.

Erre reagálva egyes országokban ráadásul úgy próbálják a vakcinázás eredményeit kozmetikázni, hogy a jelenleg forgalomban lévő vakcinák előírásaival szembe mennek. Az elsőként engedélyt kapott Pfizer-BioNTech, a Moderna és a még csak néhány helyen forgalomba hozott AstraZeneca szeréből is két adagot kell kapnia az érintetteknek az immunitáshoz. Az ismétlő oltásokat ugyanakkor több helyen igyekeznek minél inkább kitolni, így az újonnan érkező szállítmányokból inkább első oltásokat adnak be.

Joe Biden megkapja a koronavírus elleni oltást. (Forrás: a Bloomberg Politics YouTube-videója)Joe Biden megkapja a koronavírus elleni oltást. (Forrás: a Bloomberg Politics YouTube-videója)

Egy oltás is védettséget nyújthat

A helyzeten a szakemberek szerint az segíthet sokat, ha újabb szerek kapnak a gyógyszerfelügyeleti hatóságoktól engedélyt, és ennek révén még több elérhető oltóanyag lesz világszerte. Persze ez is felvet majd kérdéseket, hiszen akár a logisztika, akár az oltásszervezés megoldása okozhat nehézségeket. Amíg nincs elég oltóanyag, addig persze ezzel a kérdéssel nem feltétlen akar senki foglalkozni. Ugyanakkor van remény arra, hogy hamarosan javul a helyzet, hiszen állítólag a Johnson & Johnson (J&J) szere február elején már megkaphatja az első engedélyeket.

A szer kereskedelmi forgalomba kerülése egyes elemzők szerint azért jelent fontos mérföldkövet a koronavírus elleni harcban, mert ebből az oltásból elegendő egy adag az immunitás eléréséhez.

A vállalat által előzetesen közölt eredmények biztatóak, és ígéretük szerint hamarosan lezárják a klinikai vizsgálatok tömeges tesztelési időszakát, az úgynevezett harmadik fázist. Ezt követően pedig benyújtják engedélyezésre a legfontosabb gyógyszerfelügyeleti hatóságoknak a vakcina dokumentációját.

A cég azt ígérte, hogy amennyiben a szer zöld utat kap, akkor az év végéig 1 milliárd adagot tudnak legyártani és kiszállítani. A vállalat által korábban közöltekből az is kiderült, hogy J&J vakcináját a cég belga egysége, a Janssen Pharmaceutica fejlesztette ki. Ők, az Oxfordi Egyetem-AstraZeneca által használt adenovírus-vektor technológiát használták, amely fejlettség tekintetében egy lépcsőfokkal a Pfizer-BioNTech és a Moderna által kifejlesztett messenger RNS technológia alatt van. Az adenovírus-vektor használata mellett szól a szakértők szerint az, hogy ez ugyanakkor egyrészt egy kiforrottabb technológia, másrészt, könnyebb méretezni és kezelni, mint az mRNS-típusú vakcinákat.

Óriási üzlet a vakcina (Illusztrációs - Fotó: pixabay.com)Óriási üzlet a vakcina (Illusztrációs - Fotó: pixabay.com)

A Morgan Stanley egészségügyi csoportja a múlt héten tett közzé jegyzetet a vakcinákról, amiben a J&J oltása kapcsán úgy vélekedtek, hogy a maga módján nem csak egyedülálló, de az egyszeri oltás miatt olyan hatékonyságot hozhat, amely jelentősen segítheti a Covid elleni védekezést. Megjegyzik azt is, hogy az AstraZeneca klinikai vizsgálatai körüli anomáliák sokak bizalmát ingatták meg, és a J&J vakcinája segíthet azt visszaállítani.

A befektetési bank megjegyzi, hogy előzetesen megvan az ok az optimizmusra, hiszen a vállalat korábban több alkalommal is bizonyított. Példaként említik, hogy a fent említett technológiát sikeresen alkalmazták az ebola-vakcinájukban. Emellett a HIV, RSV és Zika esetében végzett kutatási alkalmazásaikban is jó eredményeket mutattak fel.

Nem kell speciális hűtés a vakcinának

A J&J technológiája mellett szól az is, hogy a vakcina a becslések szerint legalább három hónapig stabil marad normál hűtési hőmérsékleten is, így a szállításhoz nem kell új infrastruktúra. A vállalat korábban azt közölte, hogy december 17-én befejezte a 45 000 résztvevővel lefolytatott harmadik fázisú klinikai vizsgálatot, és a kutatás eredményeit most összesítik, illetve állítják össze a jóváhagyáshoz szükséges anyagot. Így reményeik szerint rövid időn belül be tudják nyújtani a sürgősségi felhasználási engedély iránti kérelmet az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalához (FDA). Illetve várhatóan ezzel párhuzamosan a világ más nagy egészségügyi szabályozási hivatalaihoz, így az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) is.

Noha a kutatási eredmények nem ismertek, mind az elemzők, mind a szakemberek bizakodók, amit vélhetőleg az a pletyka is táplálhat, hogy a J&J vakcinájának hatékonysága elérheti a 80 százalékot. Amennyiben ezt a vizsgálati eredmények is alátámasztják, akkor a már piacon lévő legsikeresebb oltóanyagok, a Pfizer és a Moderna szere mellett ez lehet, amelyet a nyugati világban a legtöbb ember megkaphat.

A cég egyébként korábban számos óriási megrendelésről adott számot, így az Egyesült Államok 100 millió adag vakcinát rendelt tőlük, és további 200 millió adagra szereztek opciót. Az Egyesült Királyság 30 millió oltást kötött le, amit még 22 millió egységgel tudnak megtoldani, míg az Európai Unió egy maximum 400 millió adag megvásárlására szerzett jogot. Emellett a vállalat részt vesz a WHO programjában a COVAX-ban is, amelynek az a célja, hogy a rendelések összefogásával a szegény országokat is ellássák kedvező áron beszerzett oltóanyaggal. Ehhez a tervek szerint 2022 végéig 500 millió adag vakcinát biztosítanának.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Garantiqa: kezességvállalási szándéknyilatkozat percek alatt
PR | 2021. november 26. 12:39
Kezességvállalási ügylettel még nem rendelkező hazai mikro- kis- és közepes vállalatok számára indította el a Garantiqa Direkt szolgáltatást a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. A Garantiqa Direkt lehetőséget nyújt arra, hogy az érdeklődő kkv-k garanciaképességüket és annak összeghatárát egy egyszerű webes felületen és immáron mobiltelefonos applikáción keresztül, rendkívül gyorsan, percek alatt lekérdezhessék. A Garantiqa 2021 október végén már több, mint 2260 milliárd forintnyi hitel mögött áll ott kezességvállalásával.
Vállalat Mostantól egyszerűbben igényelhetnek kezességvállalási szándéknyilatkozatot a cégek
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 16:44
Kezességvállalási ügylettel még nem rendelkező hazai mikro- kis- és közepes vállalatoknak indította el új szolgáltatását a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Vállalat Listázták a régiós óriásokat - hány magyar fért be közéjük?
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 12:14
Bár Közép- és Kelet-Európa 500 legnagyobb vállalatának árbevétele 2020-ban csökkent, a cégek jól alkalmazkodtak a járványhelyzethez. A térség legnagyobb vállalata továbbra is a lengyel olajmamut, a magyar nagyvállalatok közül csak a Mol és az Audi Hungaria fért bele a TOP 10-be.
Vállalat Csak a gazdagoknak lesz idén édes a karácsony?
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 10:25
Az édességgyártók várakozásai szerint kevesebb szezonális édesség fogyhat el idén a hazai piacon, az értéket tekintve azonban enyhe növekedéssel számolnak - írta szerdai számában a Magyar Nemzet.
Vállalat A forint mélyrepülése a legnagyobb magyar cégeknek is betesz
Király Béla | 2021. november 24. 05:03
Hétfőn történelmi mélypontra került a magyar fizetőeszköz az euróhoz képest, ami a hazai szereplők számára, legyen szó vállalatokról vagy éppen a lakosságról is, komoly gazdasági hatással bír. Lássuk a legnagyobb tőzsdei cégek esetében mi a helyzet.
Vállalat Ördögi pokoljárás: múltját megfeji, de jelenét felprédálja a Manchester United
Marosi Gergely | 2021. november 23. 15:00
Nevezhetünk-e egy futballklubot sikeresnek, ha gazdaságilag jól irányítják, ám a pályán elmaradnak az eredmények? Belegabalyodhat-e egy csapat saját legendájának hálójába? A Manchester United – mely a világ legnagyobb klubjaként jellemzi magát – vasárnap menesztette edzőjét, Ole Gunnar Solskjaert és ismét trénert, utat keres. A saját korábbi sikereik által nyomasztott „vörös ördögök” nem tudnak kikeveredni a pokoljárásból.
Vállalat 8 milliárd forintból épül vakcinagyár Monoron
Privátbankár.hu | 2021. november 23. 12:50
A Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. beruházásával az EU legnagyobb mélyhűtött vakcina tároló létesítménye jön létre.
Vállalat Közel 20 milliárdos közbeszerzésen nyert a Mészáros és Mészáros Zrt.
Privátbankár.hu | 2021. november 22. 15:13
Az Opus Global tőzsdei tájékoztatásából derült ki mindez.
Vállalat Lengyel start-up cégbe szállt be az OTP-hez tartozó PortfoLion
Privátbankár.hu | 2021. november 22. 11:33
A lengyel Packhelp, az európai piac vezető, egyedi csomagolásokkal foglalkozó menedzselt piactere lezárta 40 millió eurós Series B tőkeemelési körét, jelentette be a befektetésben részt vevő budapesti székhelyű PortfoLion Capital Partners.
Vállalat A tanácsadói tevékenység előretörése az alkatrészgyártás piacán
Natív tartalom | 2021. november 22. 10:29
A nemzetközi szintű válságok minden esetben dinamizálják a tanácsadói tevékenységek piacát, hiszen az üzleti döntéshozók még inkább megfontolt, még inkább költséghatékony megoldásokat keresnek. De a tanácsadói tevékenységnek is reagálnia kellett a piaci elvárásokra, ennek köszönhető, hogy ebben az üzletágban is ma már egyre inkább egy adott speciális részterületre kell koncentrálni, ahol valóban a szakmaiságé a kiemelt szerep. Ez a változási folyamat ma már a legkisebb elemek, az alkatrészek gyártását sem kerülheti el, pláne, ha azok a termelés egészére, a cég imázsára is jelentős hatással vannak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló