6p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A gyerekek mostantól szülői felügyelettel használhatják a cég új chat-programját. A fiataloknak készült program éles kritikákat váltott ki, a Facebook azonban szakértőkkel egyeztetve próbálja garantálni a fiatalok biztonságát. Az utóbbi időben rengeteget tettek a szélsőséges tartalmak és a hamis hírek kiszűréséért, legújabb programjuk pedig az öngyilkosságot fontolgatóknak is segítségére lehet.

Új alkalmazást mutatott be a Facebook, ezúttal az igazán fiatal célközönséget célba véve – írja a Reuters. A Messenger Kids alkalmazással már a gyereke is legálisan használhatják a vállalat szolgáltatásait – a Facebook szabályzata alapján ugyanis minden felhasználónak legalább 13 évesnek kell lennie a regisztrációhoz, így a weboldalhoz tartozó Messenger programot sem használhatják.

A terjeszkedés persze nem csak gyerekeket szolgálja, a Facebook így kívánja márkahűségét erősíteni abban a célközönségben, akik már egyébként is aktívan használják a versenytársnak számító Snapchat felületét is. Ráadásul máris számos alkalmazás van a piacon, amivel a gyerekek biztonságosan tudnak chatelni.

Piaci rést fedeztek fel

Az Investopedia cikke szerint a Facebook jelenlegi legnagyobb riválisai az képmegosztás alapú Instagram és Snapchat, a szakmai körökben ismert LinkedIn és a leplezetlenül vetélytársként létrehozott Google+. Bár ezen szolgáltatások formátumukban nem hasonlók, a Facebook pénzügyi politikájának alapja, hogy a felhasználókat minél több ideig az oldalon tartsa - ezzel garantálva, hogy a reklámok minél tovább a célközönség orra előtt maradnak.

A vállalat kutatása alapján a 13 év alatti korosztály máris aktív közösségi tag az oldalon, sok szülő azonban attól tart, hogy az üzenetküldőn keresztül idegenek is felvehetnék a kapcsolatot gyermekükkel. A felmérések szerint viszont a szülők hajlandóak lennének engedni mindezt, ha teljes irányításuk és rálátásuk lenne gyerekük aktivitására. A Facebook szóvivője hozzátette: a gyerekeknek készült üzenetküldő programok és a szülői felügyelet között komoly piaci rés látunk – a gyerekek chatelési szokásainak megfigyelésével pedig tovább javíthatunk a programon.

A szülő saját Facebook felhasználóján keresztül tudja irányítani, irányítani kik lehetnek gyereke ismerősei, így csak az általuk engedélyezett videó, kép és szöveges tartalmak kerülhetnek elküldésre. Az applikáció inkább próbaverzió, hiszen jelenleg csak az Egyesült Államok területén használható, kizárólag Apple telefonokon. A fejlesztések már másfél éve elkezdődtek, ehhez 1200 szülővel és gyermekvédelmi szakemberekkel is konzultáltak.

A bejelentés részben felháborodást keltett, a brit egészségügyi miniszter Twitter üzenetben kritizálta a vállalat lépését, különösen azért, mert nem érzi tisztességesnek a minél fiatalabb közönség bevonzását a cég érdekeltségébe. Jeremy Hunt hozzátette: A Facebook olyan ötleteket ígért, amelyek megelőzni hivatottak termékük használatát, most meg kifejezetten a gyerekeket vették célba - írja a Business Insider.

Mesterséges intelligenciával az öngyilkosság ellen

A Facebook azonban máris komoly bővítéseket és fejlesztéseket vitt véghez a felhasználók elszaporodó szélsőséges tartalmak kiszűrése végett a Facebook jelentősen szigorította szabályzatát és ellenőrző rendszerét, de az utóbbi hírek szerint megduplázza azon alkalmazottak számát, akik a oldal tartalmainak szűrésével foglalkoznak. Mark Zuckerberg szerint azonban ezek ellenére sem garantálható a teljes biztonság, akárhány ember is dolgozik az ügyön.

Az nyilvános öngyilkosság tavaly áprilisban került ismét reflektorfénybe, amikor tömegszám jelentek meg az ilyen jellegű közvetítések, különösen, miután egy férfi nem csak magával, hanem saját lányával is végzett a kamerák előtt. A vállalat májusban 3 ezer új alkalmazottal bővítette csaknem 5 ezer főből álló közösségi operátorainak számát, hogy jobban kiszűrhesse ezeket a tartalmakat.

Bár a tartalmakat végző emberek szerepe fontos, a felületet átlagosan 1,3 milliárd ember használja napi szinten. A hihetetlen mennyiségű adat kezelése érdekében a Facebook így jelentős energiát fordít a mesterséges intelligencia fejlesztésére, ami képes elemezni és megjelölni azokat a bejegyzéseket, amik tartalmukban kifogásolhatók. A weboldalon ugyanis nem csak szélsőséges tartalmak terjedtek el, hanem az élőben közvetített öngyilkosságok is.

A téma kényelmetlen, de komoly problémát okoz a vállalatnak, amit a Facebook nemcsak letiltani kíván, hanem felismerni is. Új mesterséges intelligencia alapú programjuk folyamatosan kutat a bejegyzések között, olyan mintákat keresve a felhasználók kommunikációjában, ami segélykérést vagy  önbántó szándékot feltételeznek – ezzel segítve az operátorokat, hogy hamarabb rátaláljanak, hiszen az ilyen esetekben az gyors reagálás a legfontosabb szempont.

Facebook illusztráció: ilyen lehetőségeket és üzeneteket ajánl fel a program élőközevetítés közben a segítségre szorulnak. Forrás: Facebook

Szöveges tartalmakkal szemben az élő videóközvetítéseknél nehéz az ilyen jelek felismerése.  Az ilyen online segélykiáltások esetében a Facebook inkább a többi felhasználó jelentéseire reagál, hogy a bajban lévő ember közvetítése közben segítséget kínáljon fel – egyrészt krízisvonal figyelembe ajánlásával, másrészt a barátok figyelmét felhívva.

A Facebook jelenleg az Egyesült Államok területén teszteli  a szolgáltatást, később azonban mindenki számára elérhetővé teszi – kivéve az Európai Uniós országokban. Az EU-ban jelentősen más törvények élnek a személyiségi jogok és az internetes szabályozások tekintetében, a vállalat közleménye szerint azonban próbálnak tárgyalni a döntéshozókkal, hogy mindezt beolvasszák az európai jogrendbe.

Méghogy adózni fog a Facebook: Magyarország megint hoppon marad?

"Helyi értékesítési modellre" áll át a Facebook 2018-tól - közölte a társaság pénzügyi vezetője, Dave Wehner kedden egy blogposztban. A hazai tudósítások szerint így már Magyarországon is fog adót fizetni a társaság, mi ebben nem vagyunk olyan biztosak - pedig jól jönne a pénz, a digitális multikat már így is a legnagyobb adótartozók között tarja nyilván a NAV. - Részletek >>>

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Szilárdabb lett a Market minősítése
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 16:55
A Növekedési Kötvényprogramhoz kapcsolódó éves felülvizsgálat során a Market Építő Zrt. BB-(Stabil) kibocsátói minősítését megerősítette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által megbízott Scope Ratings GmbH. - közölte a Market Építő Zrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) oldalán hétfőn.
Vállalat Sok dolgozónak itt a vég egy közeli autógyárban
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 15:57
Leépít az egyik legnagyobb romániai autóipari cég, a Leoni Besztercén.
Vállalat Válságállóak a magyar kkv-k, de még tanulniuk kell
Natív tartalom | 2024. július 22. 11:32
Az elmúlt évek válságai után a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások most a kilábalás korszakát tapasztalhatják. A vállalkozóknak nem szabad kizárólag a vissza nem térítendő támogatásokra alapozniuk, emiatt nélkülözhetetlen az alapos szemléletváltás a közeljövőben. Ezt megerősíti, hogy az Európai Unió támogatási struktúrájában is változások történtek, emellett a különböző ESG előírások miatt is szükséges a további edukáció a vállalati szektorban.
Vállalat Az Embraer leányvállalata bemutatta repülő taxijának prototípusát
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 13:59
Az elektromos repülőgépeket gyártó Eve először mutatta be a repülő taxi prototípusát. A brazil vállalat célja, hogy 2026-ra megszerezze a tanúsítványokat és a jármű szolgálatba lépjen.
Vállalat Hoppá! Leszállította alaptőkéjét az Opus Global Nyrt.
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 16:33
Mi állhat e döntés mögött?
Vállalat A hőségben sokat érhet a Wiz: a Google anyacége gigabevásárlásra készül
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 13:57
A Google anyavállalata, az Alphabet előrehaladott tárgyalásokat folytat a Wiz nevű kiberbiztonsági startup felvásárlásáról, mintegy 23 milliárd dollárért.
Vállalat A szakértő szerint hosszú távú tervezés szükséges a kkv-k számára
Natív tartalom | 2024. július 16. 08:53
Az elmúlt évek nehézségei után 2024-ben a gazdasági mutatók ismét javulást mutatnak, azonban az EU-ban már érezhető a forrásszűkülés, kevesebb lesz a vissza nem térítendő támogatás. A finanszírozási környezet változása mellett az ESG-követelmények is egyre szigorúbbak a vállalkozások számára. Mindezek következtében a kkv-k számára a hosszú távú tervezés egy különösen kiemelt feladat.
Vállalat Hitelezési lendület: mire számíthatnak a vállalkozások 2024-ben?
Natív tartalom | 2024. július 16. 08:34
2023-ban a gazdasági környezet, különösen a kamatok alakulása jelentősen hatott a hitelezési struktúrára. A vállalati hitelezés lendülete mérséklődött, sok cég az államilag támogatott hitel- és garanciaprogramokhoz fordult. Idén úgy tűnik, hogy a vállalati hitelpiac élénkülhet, bár a kkv-szektorban továbbra is nagy az érdeklődés a támogatási programok iránt – hangzott el a Garantiqa támogatásával elindult Cégkassza Podcast első adásában.
Vállalat Eldőlt: egy kolozsvári banké lesz az OTP Románia
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 15:16
Jóváhagyta a bukaresti versenyhivatal az OTP Románia felvásárlását - írja az economedia.ro az intézmény közleménye alapján.
Vállalat Vajon mikor derül ki, Rogán Antal kire bízza a kórházi patikák kiszervezését?
Kormos Olga | 2024. július 15. 11:45
Annak árnyékában pillantottunk rá a legnagyobb patikaláncok tavalyi évére, hogy a kormány bármikor bejelentheti a kórházi gyógyszertárak kiszervezésére létrehozott projekttársaság megalakulását. A szakma értetlenül áll a változtatás előtt, de közben a patikák most sem panaszkodhatnak az elmúlt évükre. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG