<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Bár csak kicsin múlott, de nem jött létre a német lakáspiac nagy fúziója: a Vonovia nem tudta felvásárolni a Deutsche Wohnen céget.

A hét végén hivatalossá vált, hogy a Vonovia csak a Deutsche Wohnen részvényeinek 47,62 százalékát tudta volna megszerezni – így lemaradt a szükséges 50 százalékos kvótáról, ami írányító jogokat adott volna neki. A cég visszavonta ajánlatát. A kudarc már pénteken nyilvánvalóvá vált. Rolf Buch, a Vonovia vezérigazgatója azonban nem zárta ki az újabb próbálkozást, ami már a harmadik lenne.

A lakásépítés Németországban is lassult a járvány alatt (fotó: pixabay.com)A lakásépítés Németországban is lassult a járvány alatt (fotó: pixabay.com)

A Vonovia így is a Deutsche Wohnen legnagyobb részvényese, összesen 18,36 százalékot tart a kezében. A két vállalat az 1. és a 2. helyen áll a német lakáspiacon és mindkettő szerepel a vezető DAX indexben. Ha a 18 milliárd eurós felvásárlás sikeres lenne, egy jóval több mint félmillió lakásos ingatlanóriás jött volna létre. A német versenyhivatal (Bundeskartellamt) egyébként már jóváhagyta a projektet.

A Vonovia már 2016-ban is kudarcot vallott a Deutsche Wohnen felvásárlási kísérletével. Az egymilliárd eurós ajánlat minimális elfogadási arányát még akkor sem érték el. Az új ajánlattal ellentétben a Deutsche Wohnen igazgatótanácsa 2016-ban ellenségesnek minősítette az ajánlatot, és hevesen ellenezte a tervet. Ezúttal mindkét vállalat közösen kampányolt az ajánlat elfogadásáért.

A Vonovia próbálkozása többek között azért bukott meg, mert különféle fedezeti alapok – mint az a felvásárlási helyzetekben gyakori - tömegesen vásároltak Deutsche Wohnen részvényeket. A papírok egyharmada a kezükben volt. Úgy gondolták az ezeket birtoklók, hogy a felvásárlás ugyan megvalósul, de több pénzt kaphatnak egy esetleges későbbi ajánlatban.

A tervezett egyesülés nyomán sokan a bérleti díjak emelkedésére számítottak a nagyobb német városokban. Berlin kiemelt fókuszban volt, a Deutsche Wohnen, mint a legnagyobb magánbérlő, mintegy 114 000 lakást ad bérbe a fővárosban. Egyesülési terveik során a két vállalat ígéretet tett arra, hogy korlátozzák a bérleti díjakat a fővárosban, korlátozzák a felújítási illetékeket, és eladásra kínálják a lakásokat az államnak.

Rolf Buch, a Vonovia vezérigazgatója a hétvégén azt mondta, hogy az államnak és a bérlőknek tett ajánlatot fenntartják. A Deutsche Wohnen pénteken hasonló véleményt fogalmazott meg. Az állam és a két csoport mintegy 20 000 lakás eladásáról állapodott meg.


 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Újabb 35 milliárd forintnyi innovációs pénzre pályázhatnak a hazai vállalatok
MTI | 2021. szeptember 22. 13:28
Szerdán kezdődött a PIACI KFI pályázat soros fordulója.
Vállalat Komoly uniós forrásból fejleszthet a Budapest Airport
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 21. 11:19
A Budapest Airport 1,53 millió euró értékben valósíthat meg fejlesztéseket, amelynek 70 százalékát az Európai Unió biztosítja, a fennmaradó összeget pedig a Budapest Airport állja - közölte a repülőtér üzemeltetője.
Vállalat A magyar prodHost szövetségre lépett a Microsofttal
PR | 2021. szeptember 21. 11:10
A Microsoft eddig is folyamatosan kereste a lehetőséget, hogy támogathassa a magyarországi startup-közösséget, de a Microsoft for Startups Program elindításával még magasabb fokozatba kapcsolt a vállalat itthon és világszerte. A programba a vállalatirányítási rendszerekkel foglalkozó startupok közül elsőként és eddig egyedüliként egy ígéretes magyar vállalkozás, a prodHost is bekerült. A két márka célja nem kevesebb, minthogy együttesen lépjenek be a gyártócégek piacára.
Vállalat Orbán Viktor főtanácsadója is csatlakozott a Diófa Alapkezelőhöz
Csabai Károly | 2021. szeptember 21. 05:51
A Magyar Nemzeti Bank alelnöki posztjáról tavaly májusban távozott, s 2020 június közepétől miniszterelnöki gazdaságpolitikai főtanácsadó Nagy Márton 2021. augusztus 1-jétől a Diófa Alapkezelő Zrt. felügyelőbizottságának elnöke. E társaság tulajdonosa Magyarország 9. leggazdagabb embere, Jellinek Dániel. Aki nemcsak e személyi változásról számolt be a lapunknak adott interjújában, hanem arról is, hogy a Diófa magántőkealap-kezelési üzletága sikeresen pályázott az MFB által meghirdetett krízisalap-kezelési versenyben.
Vállalat UEFA-pénzből egyeduralom: lesz-e a Fradiból az NB I Sheriffje?
Marosi Gergely | 2021. szeptember 19. 06:09
Szeptember harmadik hetében megkezdődött az európai labdarúgókupák csoportköre, a Ferencváros az Európa-liga főtábláján a német Bayer Leverkusennel, a spanyol Betisszel és a skót Celtickel vív meg a továbbjutásért. A Fradi az első magyar klub, mely egymás után háromszor kvalifikálta magát csoportkörbe európai kupában, ezzel jelentős plusz bevételi forráshoz jutott. Ahogy a környező országokban, Magyarországon is erős dominanciát hozhat ez, az UEFA-tól érkező pénz és a megszerzett presztízs hosszú időre elszakíthatja a zöld-fehéreket riválisaiktól.
Vállalat 6,5 milliárdból teremtik meg védelmi ipari szakképzés feltételeit
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 17. 13:13
A védelmi ipari szakképzés infrastrukturális feltételeit teremti meg a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Ganz Ábrahám Technikumának több mint 6,5 milliárd forintból megvalósuló teljes körű korszerűsítése - közölte Palkovics László pénteken Zalaegerszegen.
Vállalat A belföldi turizmusban népszerűsíti Budapestet a BKIK
MTI | 2021. szeptember 17. 12:45
Önálló programot indít az őszi hónapokban a Budapestre irányuló belföldi turizmus támogatására a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Szolidaritási alapjából, 25 millió forintos induló kerettel - tájékoztatott a BKIK pénteken.
Vállalat Tőzsdepszichológia kezdő és haladó befektetőknek
Natív tartalom | 2021. szeptember 10. 09:38
Amennyiben valaki arra az elhatározásra jut, hogy el szeretne kezdeni aktívan befektetni vagy tőzsdézni, általában előadásokra regisztrál, vagy vásárol egy-egy könyvet a témában. Szerencsére egyre több író könyve jelent meg az elmúlt években magyar nyelvű kiadásban, azonban még ezen felül is több tucat könyvet is érdemes lenne lefordítani amerikai vagy éppen más nemzetiségű írók műveiből, ha hasznos információt szeretnénk kapni.
Vállalat 400 milliárd! Óriási kötvénykibocsátásra készül a 4iG
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 10. 06:51
Emellett az igazgatóság 7 milliárd forintos tőkeemelésről is dönthet. Mindkét felhatalmazás két évre szólna és az informatikai cég további akvízicióit finanszírozná.
Vállalat Nagyon ritkán, de idegrendszeri rendellenességet okozhat az AstraZeneca
MTI | 2021. szeptember 9. 13:31
A Guillain-Barré szindróma esetén a szervezet saját immunrendszere megtámadja az egészséges perifériás idegsejteket.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos