<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Bár csak kicsin múlott, de nem jött létre a német lakáspiac nagy fúziója: a Vonovia nem tudta felvásárolni a Deutsche Wohnen céget.

A hét végén hivatalossá vált, hogy a Vonovia csak a Deutsche Wohnen részvényeinek 47,62 százalékát tudta volna megszerezni – így lemaradt a szükséges 50 százalékos kvótáról, ami írányító jogokat adott volna neki. A cég visszavonta ajánlatát. A kudarc már pénteken nyilvánvalóvá vált. Rolf Buch, a Vonovia vezérigazgatója azonban nem zárta ki az újabb próbálkozást, ami már a harmadik lenne.

A lakásépítés Németországban is lassult a járvány alatt (fotó: pixabay.com)A lakásépítés Németországban is lassult a járvány alatt (fotó: pixabay.com)

A Vonovia így is a Deutsche Wohnen legnagyobb részvényese, összesen 18,36 százalékot tart a kezében. A két vállalat az 1. és a 2. helyen áll a német lakáspiacon és mindkettő szerepel a vezető DAX indexben. Ha a 18 milliárd eurós felvásárlás sikeres lenne, egy jóval több mint félmillió lakásos ingatlanóriás jött volna létre. A német versenyhivatal (Bundeskartellamt) egyébként már jóváhagyta a projektet.

A Vonovia már 2016-ban is kudarcot vallott a Deutsche Wohnen felvásárlási kísérletével. Az egymilliárd eurós ajánlat minimális elfogadási arányát még akkor sem érték el. Az új ajánlattal ellentétben a Deutsche Wohnen igazgatótanácsa 2016-ban ellenségesnek minősítette az ajánlatot, és hevesen ellenezte a tervet. Ezúttal mindkét vállalat közösen kampányolt az ajánlat elfogadásáért.

A Vonovia próbálkozása többek között azért bukott meg, mert különféle fedezeti alapok – mint az a felvásárlási helyzetekben gyakori - tömegesen vásároltak Deutsche Wohnen részvényeket. A papírok egyharmada a kezükben volt. Úgy gondolták az ezeket birtoklók, hogy a felvásárlás ugyan megvalósul, de több pénzt kaphatnak egy esetleges későbbi ajánlatban.

A tervezett egyesülés nyomán sokan a bérleti díjak emelkedésére számítottak a nagyobb német városokban. Berlin kiemelt fókuszban volt, a Deutsche Wohnen, mint a legnagyobb magánbérlő, mintegy 114 000 lakást ad bérbe a fővárosban. Egyesülési terveik során a két vállalat ígéretet tett arra, hogy korlátozzák a bérleti díjakat a fővárosban, korlátozzák a felújítási illetékeket, és eladásra kínálják a lakásokat az államnak.

Rolf Buch, a Vonovia vezérigazgatója a hétvégén azt mondta, hogy az államnak és a bérlőknek tett ajánlatot fenntartják. A Deutsche Wohnen pénteken hasonló véleményt fogalmazott meg. Az állam és a két csoport mintegy 20 000 lakás eladásáról állapodott meg.


 

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Lakat kerül a Toyota-gyárra Szentpéterváron
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 23. 15:04
A Toyota Motor japán járműgyártó bezárja szentpétervári összeszerelő telephelyét - jelentette be az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium pénteken.
Vállalat Drámai helyzetben a legnagyobb német gázimportőr - átveszi a céget az állam
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 12:43
Állami tulajdonba veszik az Unipert, Németország első számú földgázimportőrét.
Vállalat A németek einstandolják a Rosznyeftyet is Németországban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 16. 09:23
A Gazprom után egy újabb orosz energetikai óriásvállalat, a Rosznyeft helyi érdekeltségét is állami vagyonkezelői felügyelet alá veszik Németországban - közölték pénteken.
Vállalat Napelemes megaprojektbe szállt be a Hiventures
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 12. 10:54
A Solar Markt Csoporttal kötött stratégiai szerződést.
Vállalat Komoly lépésekre készül a K&H a fenntarthatóság miatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 8. 15:49
A K&H a szeptember hónapot kiemelten a fenntarthatóságnak szenteli.
Vállalat Átadták a Bosch legújabb fejlesztőközpontját - 70 milliárdos beruházás készült el
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 8. 12:37
Átadták a Bosch Budapest Innovációs Kampuszt, Magyarország legújabb gépjárműtechnológiai fejlesztőközpontját.
Vállalat Bolgár adatkezelő cégbe szállt be az OTP alapkezelője
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 8. 08:28
A felhalmozott nagy mennyiségű adatvagyon értelmezését és feldolgozását segítő gráfadatbázisok területén piacvezető Ontotextben szerzett részesedést az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion, jelentette be a magyar befektető. A befektetést a Portfolion a tranzakciót vezető Integral Venture Partners-szel és a Carpathian Partners-szel közösen valósította meg. A befektetők a tranzakciót követően az Ontotext nemzetközi jelenlétének, valamint értékesítési hálózatának megerősítésére fókuszálnak majd.
Vállalat A Mol is lépett: extra juttatásokat kapnak a dolgozók 
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 6. 14:44
Már szeptembertől.
Vállalat Eldőlt, az AutoWallis lesz a Renault és a Dacia hazai importőre
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 6. 08:51
Jóváhagyták a felvásárlást.
Vállalat Kettéosztódik az Ernst & Young?
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 6. 08:17
Jövő év végére érhet véget a folyamat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG