4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem csak Magyarország küzd óriási munkaerőhiánnyal: a szakképzettek mellett az iparból és az irodákból is rengeteg ember hiányzik. Ilyen esetekben mindig felmerülnek az alternatívák, amik között ott vannak a robotok is: a mesterséges intelligencia fejlesztésnek és a napról-napra fejlődő technológiának hála hamarosan nem csak a gyárakban, de a kis cégeknél is megjelenhetnek a robot kollégák. Kérdés, hogy te mennyire vagy helyettesíthető.

A robotforradalomról és a vizionált robot-armageddonról nem csak a Privátbankár.hu, de számos művész is írt és alkotott már korábban. Amennyire szeretnénk, hogy a robotok megkönnyítsék az életünket és egy csapásra megoldják a problémáinkat, annyira félünk attól, hogy végül a saját találmányaink tesznek minket fölöslegessé.

Elon Musk korábban már magára vállalta az ördög ügyvédjének szerepét, amikor bejelentette, hogy az új Model 3-at már kizárólag robotok fogják gyártani, mivel az ember csak útban van a gyártás során. Nem kell azonban feltétlenül külföldön keresni a példát: a robotika itthon is virágzik, és keresi a betöltésre váró feladatokat.

Félmillió szintetikus munkatárs

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézetének felmérése szerint itthon nagyjából 500 ezer állást lehetne robotokkal kiváltani, ezek egyharmada az iparban, ötöde pedig irodai, adminisztrációs munkákhoz köthető. Ezzel a magyarországi foglalkoztatottak 12 százalékától „vehetik el a munkát” a robotok, közölte az Universal Robots a Privátbankár.hu-val. A feldolgozóiparban és a szolgáltató szektorban is hatalmas a munkaerőhiány, előbbiben a cégek 70, utóbbinál 40 százaléka küzd a problémával, az automatizáció azonban ezt meg tudná oldani.

A munkafolyamatok automatizálása azonban magával hozná azt is, hogy azok is elveszíthetnék az állásukat, akiknek egyébként már van az adott területen. Bár a magánszektorban jelenleg még nincs akkora tőke, hogy megléphesse ezt a lépést, az IFR (International Federation of Robotics) előrejelzései azt mutatják, hogy a vállalatok mégis nagy potenciált látnak az ipari robotokban. Idén 14 százalékkal több ipari robotot üzemeltek be, mint tavaly, az előrejelzések alapján pedig 2017 és 2019 között évente átlagban további 13 százalékkal nő majd az értékesített ipari robotok száma. Ezt azt jelentené, hogy az egységek száma a 2015. év végén mért 1,6 millióról, 2019-re 2,6 millióra nő majd.

Nem mindent vehetnek át a gépek

Az IFR szerint automatizálásban leginkább érintett szektorok közé tartozik az autóipar, az elektronikai összeszerelő ipar, a fémipar, illetve a gyógyszeripar is. Az együttműködő robotok értékesítésében is extrém mértékű növekedés várható. A MARKETS AND MARKETS kutatása szerint az együttműködő robotok piaca a 2015 mért 110 millió dollár értékről 2022-re 3,3 milliárd dollárra duzzad. A termelékenység növelése, a költségek csökkentése és a munkaerőhiány kiiktatása mind-mind a robotok mellett szól.

A Universal Robots közép-kelet európai vezérigazgatója, Slavoj Musilek szerint ugyanakkor attól nem kell tartani, hogy végképp kiszorítanak minket a gépek. „Egy biztos, a robotok sosem tudják helyettesíteni az emberi kreativitást, érzékeket, intelligenciát, vagy a döntéshozatali képességeket. Ezeknek mindig jelentős szerepe lesz az ipari termelésben, így valószínűleg a teljes automatizáció sosem fog megvalósulni.”

Fontos tehát, hogy egy elfogadáson alapuló együttműködés alakuljon ki az emberi és a robot munkatársak között – a biztonsági funkcióknak, az egyszerű programozásnak és a rugalmasságnak köszönhetően az egész világon nagyon jól fogadják a robotokat. Az emberek képesek tisztán látni a termelés egész folyamatát, így tisztában vannak azzal, hogy a robotok mekkora előnyt jelentenek a mindennapi munkavégzés során, fűzte hozzá Musilek.

//privatbankar.hu/vallalat/beszallnal-a-robotforradalomba-segit-a-google-301119

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Telekom-ügyfél? Fontos bejelentést tett a szolgáltatója
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:18
Klímavédelmi, digitalizációs és sokszínűségi célok mentén meghatározott fenntarthatósági stratégiájának (2021-2030) harmadik évéről számolt be a Magyar Telekom Fenntarthatósági Jelentésében, amelyet az Éves Jelentéssel egy napon, április 16-án publikált. 
Vállalat Profitboom, forgalomcsökkenéssel: erre volt képes az Ericsson
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 12:55
Az Ericsson AB svéd távközlési berendezésgyártó negyedéves nyeresége növekedéséről, ugyanakkor bevételének csökkenéséről jelentett kedden.
Vállalat A Tesla-vezér minden tizedik dolgozót kirúgja
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 15:12
Egy vállalati belső levél is kiszivárgott, amelyben Musk lényegében elbúcsúzott az érintettektől.
Vállalat Jókora gyomrost kapott az Apple
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:32
Legnagyobb riválisa vitte be az ütést.
Vállalat Emelt osztalékot fizet a Waberer’s
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:34
Egy rekord év után.
Vállalat Horvát céggel kötött üzletet a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:12
A Janaf kőolajvezeték-üzemeltető 2,2 millió tonna kőolajat szállít 2024 végéig.
Vállalat Nagyon jól megy a Duna House-nak idén eddig
Privátbankár.hu | 2024. április 9. 09:04
Közel 4 milliárd forintot zsebeltek be csak jutalékokból, de minden szegmens jól teljesített az első negyedévben.
Vállalat Az Appeninn elkezdett kaszálni ingatlanjain
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:51
Tavaly 142 százalékkal 19,5 millió euróra növelte ingatlan-bérbeadási bevételeit az Appeninn-csoport, adózott eredménye 22,8 millió euróra emelkedett.
Vállalat Az Autowallis megújítja vezetését - kik a jelöltek?
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:10
Az AutoWallis új igzagatósági és felügyelő bizottsági tagokat választ április 26-ai rendes közgyűlésén, és nem tervez osztalékot fizetni.
Vállalat Óvatos a Vertikal Group, nem költi el a profitot
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 16:51
A Vertikal Group Nyrt. a tavalyi 765 millió forint adózott eredményét az eredménytartalékba helyezné a további növekedés finanszírozására az igazgatóság - közölte a környezetgazdálkodással foglalkozó társaság szerdán.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG