3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az idei harmadik negyedévben a világjárvány által lefékezett 2020-as második negyedév óta az első alkalommal csökkent éves bázison a frankfurti DAX-indexet alkotó cégek összesített értékesítési árbevétele és működési eredménye az EY vezetési tanácsadó vállalat kimutatása alapján, amit az MTI idézett.

Az EY csütörtökön közzétett adatai szerint a DAX-cégek értékesítési árbevétele a július-szeptemberi negyedévben az előző évhez képest öt százalékkal, mintegy 436 milliárd euróra csökkent. A cégek forgalma az Egyesült Államokban és Ázsiában csökkent a legnagyobb mértékben.

A működési eredmény (EBIT) bő 11 százalékkal 39,2 milliárd euróra csökkent, de még ezzel együtt is a legnagyobb, harmadik negyedévben elért eredménynek számít.

"Németország vezető vállalatai egyre inkább érzik a globális gazdasági ellenszél hatásait" - foglalta össze Henrik Ahlers, az EY vezérigazgatója a csütörtökön publikált jelentés megállapításait. "A gazdasági lassulás, a magas energia- és anyagárak, a szállítási nehézségek, a politikai válságok és a fegyveres konfliktusok veszélyes elegye látszik kialakulni. Egyre több iparág küzd nehézségekkel és kénytelen költségcsökkentő intézkedéseket hozni a válság ellen. Elérkezett a piros tollak ideje" - fogalmazott a vezérigazgató.

Ahlers a DAX-cégek működési eredményének a további csökkenésére számít az elkövetkező hónapokban. "Jelenleg semmi nem utal arra, hogy a fogyasztók és a vállalatok körében megváltozott volna a hangulat, éppen ellenkezőleg. Ráadásul a jelenlegi pénzügyi számokat az infláció viszonylatában kell vizsgálni, amely a közelmúltig magas maradt. Reálértéken - azaz árfolyamhatással kiigazítva - az árbevétel és az eredmény alakulása még borúsabbnak tűnik" - fogalmazott a vezérigazgató.

A német gazdaság számára különösen fontos autóiparban is erősödnek a figyelmeztető jelek, teszi hozzá Mathieu Meyer, az EY szakértője: "Igaz, hogy a vezető autógyártók profitja a harmadik negyedévben is magas szinten maradt, az iparág azonban egyelőre még az új autók magas áraiból és az előző évi magas rendelésállományból húz hasznot. Időközben azonban a chiphiány már alig-alig érezteti a hatását, a vásárlók vásárlási hajlandósága pedig jelentős mértékben visszaesett, és az ágazat megrendelései is csökkenőben vannak" - fogalmazott. Rámutatott ugyanakkor, hogy az iparág ismételten olyan problémákkal küzd, mint az anyaghiány és szállítási fennakadások a beszállítói oldalon.

Meyer elmondása szerint a második negyedévhez hasonlóan a harmadik negyedévben is az európai kontinensen alakultak a legjobban az eladások: a DAX-vállalatok által Európában elért forgalom hat százalékkal nőtt. Hozzátette, hogy ez elsősorban az újautó-értékesítések 19 százalékos növekedésének volt köszönhető. Észak-Amerikában viszont hat százalékkal, Ázsiában pedig akár tíz százalékkal is zsugorodott a DAX-vállalatok forgalma.

"Kína már nem a növekedés motorja, az ottani kilátások is nagyon bizonytalanok jelenleg" - mutatott rá Meyer.

Sok a bizonytalanság a tőzydéken. Fotó: Depositphotos
Sok a bizonytalanság a tőzydéken. Fotó: Depositphotos

Az EY szakértője arra számít, hogy az autóipar kedvező helyzetének a végével az európai forgalom is csökkenésnek indul. "Jelenleg alig érkezik növekedési impulzus Európából, és a németországi belföldi kereslet is meglehetősen kiábrándítóan alakul" - mutatott rá.

Címkék: Vállalat DAX Elemzés EY
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Nemcsak fogyaszt, hizlal is a népszerű tabletta
Privátbankár.hu | 2024. február 24. 18:44
A Wegovy súlycsökkentő és az Ozempic cukorbetegség elleni gyógyszereknek, amelyek berobbantak a lekeresettebb gyógykészítmények élvonalába 2023-ban, van egy hasznos mellékhatásuk is.
Vállalat Bajban a BASF, kirúgások jönnek
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 15:33
A BASF német vegyipari vállalat további költségcsökkentést és leépítést jelentett be pénteken a tartósan gyenge európai kereslet miatt.
Vállalat Majdnem 100 milliárdos profitot zsebelt be a Magyar Telekom
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 19:33
A Magyar Telekom Nyrt. adózott nyeresége 25,8 milliárd forint volt tavaly a negyedik negyedévben, éves bázison 50,5 százalékkal nőtt, konszolidált árbevétele pedig 15,1 százalékkal 229,2 milliárd forintra emelkedett - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült gyorsjelentésében.
Vállalat 881 millió eurót keresett rajtunk a Danone
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 13:16
A Danone bevétele a negyedik negyedévben és a teljes tavalyi évben egyaránt nőtt összehasonlítható alapon - közölte a francia élelmiszeripari konszern csütörtökön.
Vállalat Csoda, hogy ilyen körülmények között Lewis Hamilton Forma 1-es csapatot váltott?
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 11:33
Csökkent a Mercedes-Benz Group negyedéves nyeresége.
Vállalat Már kezdjük érteni, miért érdemes az alumni közösséget építeni
PR | 2024. február 21. 09:57
A tény, hogy a legtöbb hazai gazdasági szakember a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) vagy annak egyik jogelődintézményben végzett, nagyon erős kapcsolatot jelent az intézmény és az üzleti szféra között – véli a BGE üzleti partnerségért és alumni kapcsolatokért felelős vezetője. Vértesy Eszter szerint nálunk még csak alakulóban vannak azok a rendkívül erős és tartós közösségek, amelyeknek az angolszász országokban nagy hagyományuk van. Pedig ezek komoly előnyöket is hordoznak, például a kapcsolatépítés vagy a szakmai fejlődés lehetőségét. A február végi BGE Alumni Festen BGE-s alumnik, ma már sikeres vállalkozók és üzleti szakemberek osztják meg saját tapasztalataikat a sikerhez vezető útról. A beszélgetésből az is kiderül, miként értékeli fel a személyes kapcsolatokat az online tér előretörése.
Vállalat Megmentheti Zelenszkijt az európai hadiipari óriás
Mester Nándor | 2024. február 19. 15:09
Harcskocsijavító gyárán kívül egy nagy lőszergyártó üzemet is épít a német Rheinmetall Ukrajnában. A hatalmas vállalat otthon is létrehoz egy új üzemet amerikai partnerei kiszolgálására, ezenkívül romániai cégfelvásárlással is terjeszkedik Európában. 
Vállalat Azonnali vizsgálatot rendelt és önfeljelentett a VW
Privátbankár.hu | 2024. február 18. 09:11
Kínos helyzetbe került a Volkswagen, mert nem fordított kellő figyelmet beszállítói láncára, pontosabban egyik szállítójának beszállítójára, amelyről kiderült, hogy termékei nem kívánatosak az USA-ban.
Vállalat Most örülhet igazán, akinek van DIGI-előfizetése
Privátbankár.hu | 2024. február 17. 09:28
Egy felmérés szerint idehaza e távközlési cég vezetékes hálózata a leggyorsabb.
Vállalat A Cascóval is trüközött egy nagy biztosító, repült a bírság
Privátbankár.hu | 2024. február 16. 09:48
Odacsaptak Matolcsy Györgyék a CIG Pannóniának is, számos jogsértést tártak fel az ellenőrök.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG