<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az állami intézkedések több mint 70 milliárd forinttal rövidítették meg a Mészáros Lőrinc többségi tulajdonában lévő MKB Bankot, amely azonban még így is bőven nyereséges lett és a többi mutatója is nőtt éves szinten.

Közzétette a 2022-es pénzügyi évről szóló tőzsdei jelentését az MKB Csoport, amely tartalmazza az év közben beolvadt Budapest Bank és a leányvállalatként konszolidált Takarék Csoport, illetve a sikeresen átvett Sberbank hitelállomány számait is.

2022 végén az MKB Csoport mérlegfőösszege 8,9 százalékos éves növekedést követően 10 614,4 milliárd forint volt. A bankcsoport bruttó hitelállománya egy év alatt 582,4 milliárd forinttal, 5 011,1 milliárd forintra emelkedett. A lakossági ügyfélhitelállomány 10,9 százalékkal, a vállalati hitelállomány 19,3 százalékkal gyarapodott egy év alatt. Növekedett emellett az MKB Csoport betétállománya is (+5,7 százalék), amely 2022 utolsó napján meghaladta a 6 574,4 milliárd forintot – a vállalati betétállomány 6,9 százalékkal nőtt, míg a lakossági szegmens állománya szinten maradt.

Zászlólevonás készülődik. Fotó: MTI
Zászlólevonás készülődik. Fotó: MTI

A bankcsoport tavaly számos, a gazdasági növekedés és az MKB stratégiája szempontjából kiemelt területen növelte ügyfélállományát és javította piaci részesedését. A lakossági üzletágban a fedezetlen hitelek állománya kiemelkedően (+34,2 százalékkal) nőtt 2022-ben, míg a fedezett hitelek állománya - a Sberbanktól átvett állományt is figyelembe véve - 19,9 milliárd forinttal bővült. 

Az MKB Csoport agrár- és élelmiszeripari üzletágában kezelt hitelállomány több mint 90 milliárd forinttal nőtt, év végére mintegy 540 milliárd forintot tett ki. Emellett az egyedi kezelésű kkv- és nagyvállalati kör hitelállományai 17,8 százalékkal, a kisvállalatoké pedig 15,1 százalékkal emelkedtek.

A bank saját tőkéje 808,7 milliárd forintra nőtt a 2021. év végi 692,0 milliárd forintról, ami tovább erősítette az MKB külső sokkokkal szembeni ellenállóképességét. A bankcsoport tőkemegfelelési mutatója – jelentősen meghaladva a szabályozói minimumokat – 19,7 százalékra emelkedett, stabil alapot biztosítva a további növekedéshez, valamint likviditási helyzete is stabil, bőven a szabályozói elvárások felett alakult.

„Büszkék vagyunk arra, hogy bankcsoportunk a turbulens makrogazdasági környezethez is képes volt alkalmazkodni, teljesítette stratégiai céljait és erősíteni tudta a főbb piaci szegmensekben betöltött pozícióit. Köszönjük ügyfeleink belénk vetett bizalmát, és a tavalyi eredményekre építve folytatjuk egy még hatékonyabb, az ügyféligényeket még jobban kiszolgáló bank építését” – nyilatkozta Dr. Barna Zsolt, az MKB Bank és a Magyar Bankholding elnök-vezérigazgatója.

„Az MKB Csoport 107,4 milliárd forint számviteli eredménnyel zárta a 2022-es évet, amely magában foglalja a kormányzati intézkedések összesen 73,4 milliárd forintos eredménycsökkentő hatását is. A Bankcsoport korrigált adózás utáni eredménye 176,6 milliárd forintot volt 2022-ben. Az MKB Csoport az intenzív átalakulási folyamat és a piaci bizonytalanságok közepette is tudta növelni ügyfélállományait, bevételeit és jövedelmezőségét, miközben a működési költségek jelentősen nőttek főleg az inflációs nyomás hatására” – hangsúlyozta Krizsanovich Péter, az MKB Bank és a Magyar Bankholding pénzügyi vezérigazgató-helyettese.

2022-ben az MKB Csoport működési költsége a bevételek bővülésénél kisebb mértékben nőtt, 215,8 milliárd forintot tett ki. A tavalyi évhez viszonyított 18 százalékos növekedés elsősorban a makrogazdasági környezetnek – így a jelentős inflációs nyomás és az árfolyamhatások következménye, ugyanakkor az erőteljesen növekvő bevételeknek is köszönhetően az éves költség-bevétel arány 45,2 százalékra csökkent.

A rovat támogatója a 4iG

Vállalat Így muzsikált tavaly a top ezer ukrán cég   
Mester Nándor | 2023. június 9. 15:57
Keletről az ország nyugati megyéibe menekült a jövedelmük túlnyomó része.
Vállalat Díjesővel ünnepelte a fenntartható gasztronómiát a METRO
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 11:31
A fenntartható gasztronómiában élen járók munkáját méltató díjat június 8-án, aktuális fenntarthatósági témákat körüljáró szakmai fórum keretében adta át a METRO Nagykereskedelem. A díjakat idén a következő szakemberek nyerték el.
Vállalat Jön a Tesla második európai gyára
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:45
Spanyolország Valencia tartományában fogják felépíteni. 
Vállalat Hoppá, gyerekekről tárolt adatokat a Microsoft
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 19:31
6,9 milliárdos büntetést kapott a Microsoft, mert gyerekekről gyűjtött adatot. 
Vállalat A magyar-módit terjeszti az Aldi a briteknél
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 17:29
A brit kormány árplafont fontolgat néhány alapvető élelmiszerre, ennek elkerülése érdekében a boltláncok változatos ötletekkel próbálják csökkenteni költségeiket. Az Aldi például visszaveszi a világítást minden szupermarketjében, hogy pénzt takarítson meg.
Vállalat Tettek egy lépést az olcsó áram felé a németek, a sikernek Európa lehet a nyertese
Csernátony Csaba | 2023. június 4. 06:06
Az amerikai példákat követve egy németországi startup vállalkozás is megtette az első nagy lépést a fúziós energia kereskedelmi hasznosításának lehetősége felé. A cél nincs közel, de érdemes várni.
Vállalat Új ipari forradalom indult Európában, de a vége tragikus kudarc lehet
Csernátony Csaba | 2023. június 3. 15:09
A világ geopolitikai átalakulása ipari forradalmat indított Európában, ám a változás elbukhat, ha nem áramlik elég tőke a zöld és a digitális transzformációba. Az öreg kontinens a világ perifériájára sodródhat.
Vállalat Megjelent az MVM első zöldkötvénye
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 16:25
Sikeres nemzetközi devizakötvény-kibocsátást hajtott végre az MVM Zrt., a kibocsátás eredményeként bevont forrás az MVM csoport zöld beruházásainak megvalósításához járul hozzá.
Vállalat Elárulták a NAV-osok, mostantól kikre ugranak
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 16:33
Júniustól készülhetnek az ellenőrökre.
Vállalat De ki akar itt vállalkozni?
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 15:01
Tovább csökkent a cégek száma áprilisban: mérsékelt a cégalapítási kedv, a végelszámolással megszűnt cégek aránya magas.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG