2p

A Volkswagen-csoport akkumulátorgyár létrehozását jelentette be Spanyolországban.

Évi 40 gigawattóra kapacitással rendelkező spanyolországi akkumulátorgyár létrehozását jelentette be a német Volkswagen-csoporthoz tartozó SEAT S.A. vállalat a szerdán Barcelonában rendezett nemzetközi sajtótájékoztatón.

A kelet-spanyolországi Valencia tartományban található Saguntóban a tervek szerint 2026-ban kezdik meg az elektromos meghajtású járművek akkumulátorainak gyártását, ezzel mintegy háromezer munkahelyet hoznak létre – ismertette a részleteket a SEAT igazgatótanácsának elnöke.

Thomas Schmall hangsúlyozta: a beruházás megvalósulása függ attól, hogy kapnak-e hozzá támogatást a spanyol kormány most indult, uniós finanszírozású, gazdaságélénkítő stratégia projekteket támogató programjának (PERTE) keretében – írja az MTI.

Wayne Griffiths: duplázást várunk a Cuprától. Fotó: volkswagenag.com
Wayne Griffiths: duplázást várunk a Cuprától. Fotó: volkswagenag.com

Wayne Griffiths, a SEAT S.A. elnöke elmondta: az üzem megvalósításának mintegy három milliárd eurós költsége része egy történelmi hétmilliárd euró értékű beruházásnak, amelyet a spanyolországi elektromos autók gyártásába fektet a cégcsoport, és kiterjed a pamplonai és martorelli üzemek fejlesztésére is.

A vállalat stratégiai céljai közül kiemelte továbbá a négy évvel ezelőtt megjelent Cupra márka terjeszkedését, amely a tavaly értékesített 79 300 gépkocsival megháromszorozta az egy évvel korábbi eladásokat, erre az évre pedig duplázást várnak a márkától.

Felhívta a figyelmet, hogy két újabb Cupra-modell bevezetésén is dolgoznak, az első egy 2024-ben érkező városi terepjáró (SUV), amelyet Magyarországon fognak gyártani és két verzióban, mild hybrid (MHEV) és plug-in hibrid (PHEV) változatban lesz elérhető.

A SEAT S.A. 2021-es bevételei meghaladták a 9,2 milliárd eurót. Illusztráció: wikipedia
A SEAT S.A. 2021-es bevételei meghaladták a 9,2 milliárd eurót. Illusztráció: wikipedia

A sajtótájékoztatón elhangzott: a SEAT S.A. 2021-es bevételei meghaladták a 9,2 milliárd eurót, ami 5,3 százalékos növekedés az előző évhez viszonyítva. Adózás utáni eredménye viszont 256 millió euróval marad el a 2020-as évtől.

A tervezetthez képest 125 ezer autóval kevesebbet tudtak legyártani a félvezetők hiánya miatt, de így is 470 500 gépjárművet értékesített az előző évben. Az eladott autók közül 60 600 volt elektromos meghajtású, négyszer annyi mint 2020-ban.

A SEAT S.A. által gyártott járművek közül a legtöbbet, 104 100-at Németországban értékesítettek, amelyet Spanyolország 81 800 és Nagy-Britannia 50 700 eladott gépkocsival követ.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Váratlanul csődöt jelentett egy amerikai elektromosautó-gyártó
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 13:24
A Fisker alig egy évvel ezelőtt dobta piacra első modelljét.
Vállalat Jól ment az INA-nak, lett is nagy osztalék
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 17:10
Az INA horvát olajipari vállalat pénteki közgyűlésén 240 millió euró (95,6 milliárd forint) osztalék kifizetéséről döntött, ez részvényenként 24 euró (9564 forint).
Vállalat Újabb jó hírt kapott Mészáros Lőrinc
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 10:02
Az OPUS Global Nyrt. jelentős hatékonyságjavulásának eredményeként rekord profitot ért el 2024 első három hónapjában. A nehéz külső körülmények mellett így ismét megmutatkozott a szinergiák kihasználásának a fontossága.
Vállalat Amíg Ön aludt, Elon Musk keresett 16 ezer milliárd forintot
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 06:41
Megszavazták a részvényesek Musk kompenzációs csomagját.
Vállalat A Liberty csehországi kohója csődöt jelentett, nem csak Dunaújvárosban vannak gondok
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:14
Az indiai tulajdonú acélvállalat súlyosan eladósodott Liberty Ostrava kohója csődeljárásba menekült -  jelentette a cseh média csütörtökön. Az acélipar árrései meredeken estek. A céget eladják.
Vállalat Csányi Sándor pincészete nem tud kikeveredni a veszteségből
Kormos Olga | 2024. június 12. 10:03
Ismét ránéztünk a borászatok tavalyi évére. Mivel oly sok figyelemreméltó borászat van Magyarországon, a szegmens csak egy szeletét tudjuk felvillantani, de így is érdekes képet kapunk a 2023-as évükről. Például a két leggazdagabb magyarnak nem a borászat a legerősebb oldala. 
Vállalat A norvégok sokallják Elon Musk juttatását, és szakszervezetet is szeretnének a Teslánál
Privátbankár.hu | 2024. június 8. 11:48
Norvégia vagyonalapja szombaton bejelentette, hogy a jövő héten esedékes részvényesi szavazáson Elon Musk, a Tesla vezérigazgatójának 56 milliárd dolláros fizetési csomagja ellen fog szavazni.
Vállalat Jó hírt közölt a magyar állammal egy hitelminősítő
Privátbankár.hu | 2024. június 6. 18:04
Az állami tulajdonú nagyvállalat MVM Zrt. osztályzatát megerősítették.
Vállalat Már nem csak a benzinkutakon vehetünk hot dogokat
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 18:28
Aki evett már a Mol-kutakon hot dogot, az minden bizonnyal díjazni fogja, hogy mostantól már az egyik üzletlánc polcain is megvásárolhatjuk a grillkolbászokat.  
Vállalat Zsíros biznisz Pintér Sándor bizalmasának lenni
Privátbankár.hu | 2024. június 3. 10:56
A Civil Biztonsági Zrt. 2023-as eredménye alapján 9 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött az őrző-védő cég. A siker titka nem is ennek a vállalkozásnak a gazdálkodása, hanem a leányvállalatok által ide utalt osztalék.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG