<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Még olcsóbb lett az euró, délelőtt már 357 forintért is hozzá lehetett jutni. Ma ismét optimista üzemmódban vannak a tőzsdék, de több jegybanki vezető is beszélni fog, és holnap fontos makroadat érkezik. A kínai autóeladások tavaly jól alakultak, de az év végén leromlottak, a VW-csoportra pedig kisebb darab jutott a tortából.

Ma ismét az optimizmus az uralkodó Európában, a német index 1,2, a francia 1,4, a brit pedig 0,5 százalékkal emelkedik. Ebben szerepel lehet annak, hogy az EKB vezető közgazdásza, Philip Lane megerősítette, nagyon valószínűtlen, hogy idén kamatot emeljen  a szervezet.

Kedd délben, a cikkünk megjelenése körüli percekben Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke beszél. Majd hazai idő szerint délután 16 órakor kezdődik Jerome Powell Fed-elnök bizottsági meghallgatása  az USA-ban. Szerdán fontos amerikai inflációs adat jön, csütörtökön egy másik Fed-vezető beszéde esedékes.

Nagy fordulat következett tegnap

Tegnap nagyon rossz hangulatban indult az amerikai kereskedés, sokáig két százalékos mínuszban is voltak egyes indexek. Azután azonban lassan emelkedtek a mutatók, és a végére lényeges javulás történt. A Nasdaq 100 technológiai index 0,1 százalékos pluszban zárt. (Az S&P 500 ugyanekkora mínuszban.) Ma az amerikai határidős indexek szintén kellemes, fél százalék körüli emelkedést mutatnak.

Árfolyamok és grafikonok

Itthon a BUX index 0,7 százalékkal megy fel, főleg az OTP 1,5 százalékos emelkedése húzza. A Mol csak 0,5, a Richter és a Telekom 0,4 százalékkal drágul. A 4iG és az Opus kissé süllyednek.

Forintkorrekció jöhet?

A forint erősödése, az euró gyengülése folytatódik, ma rövid időre a 357 forintot is elérte az euró ára. Most 357,10, egy forinttal van a tegnapi szint alatt. Kisebb korrekciót vár viszont az Equilor Befektetési Zrt. az euró (valamint a dollár) árfolyamában:

A 200 napos mozgóátlagot teszteli az euró-forint, amely rendkívül fontos támasz, innen valószínűsíthető egy korrekciós hullám felfelé. Az RSI indikátor a túladott tartományba ért, de még nem adott vételi jelzést. A korrekció elsőként a 362-es szintig viheti vissza az árfolyamot, de előtte 359 alatt is húzódik egy gyengébb ellenállás.

Az euró/forint árfolyam (Tradingview.com)Az euró/forint árfolyam (Tradingview.com)

Gyorsabb kamatemelést várnak a nagykutyák

A tegnapi rossz amerikai kezdésben komoly szerepe lehetett a kamatemelési várakozások erősödésének.

Így a Goldman Sachs kutatója, Jan Hatzius már négy Fed-kamatemelésre számít, az eddiginél gyorsabbnak látja a folyamatot. A Federal Reserve valószínűleg legkésőbb júliusban, de talán korábban megkezdi mérlegének szűkítését. Ezt eddig decemberre várták.

Az elmúlt évtizedek legjobb gazdasági növekedését várja erre az évre a JPMorgan Chase vezérigazgatói posztját régóta betöltő Jamie Dimon – írja az Equilor Befektetési Zrt.

Magabiztossága az amerikai fogyasztók robusztus költési kedvéből fakad, akik 25 százalékkal többet vásárolnak, mint a koronavírus-járvány előtti időszakban. A tőzsdék viszont viharos évet élhetnek át, mivel a Fed az infláció letörésére törekszik. Várakozása szerint több, mint négy kamatemelés jöhet idén.

Azért te csak vedd a részvényt

Ennek ellenére a JPMorgan Chase elemzői részvényvásárlásra buzdítanak a Marketwatch szerint. A befektetőknek érdemes vásárolniuk a tőzsdei esésben, mivel a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyvében előkerült „héja meglepetés” után indult eladási hullám “vitathatatlanul túlzó”.

A monetáris politikai szigorítás valószínűleg fokozatos ütemben fog haladni – írták a Marko Kolanovic vezette elemzők. A piacok pedig képesek lesznek kezelni a magasabb hozamokat is.

A Fed decemberi ülésének múlt héten közzétett jegyzőkönyve megrázta a piacokat, mivel azt mutatta, hogy a jegybank az infláció emelkedése miatt gyorsíthatja a kamatemelést. A tíz éves amerikai államkötvények hozama hétfő délután 1,78 százalék körül volt a december végi 1,5 százalék körüli értékekhez képest. Ez kifejezetten rossz a részvénypiacnak, különösen a növekedési részvényeknek.

Feszült befektetők – a FED-től tart most mindenkiFeszült befektetők – a FED-től tart most mindenki

Jó hír jött a kínai autóiparból

A kínai autópiac felfutást élt át 2021-ben, de az utolsó negyedév szörnyű volt – derül ki egy jelentésből. Három év csökkenés után 2021-ben 2020-hoz képest 4,4 százalékkal 20,15 millió darabra nőttek az eladások a Kínai Autógyártók Szövetsége szerint, a globális chiphiány és a Covid-19 járványok ellenére is.

Több mint kétszeresére, 2,99 millió darabra nőtt az újfajta meghajtású járművek eladása, beleértve az elektromos és a plug-in hibrideket is.

Az utolsó negyedévben viszont 11,4 százalékkal esett vissza a forgalom az előző év azonos időszakához képest.

A Volkswagen a rövidebbet húzta

A német Volkswagen (VW) elsőbbségi részvénye kissé esik ma a pozitív tőzsdei környezetben, mivel a globális chipválság miatt tavaly visszaestek eladásai Kínában, a világ legnagyobb autópiacán – írta az N-Tv.de. A 3,3 millió eladott jármű körülbelül 14 százalékos zsugorodást jelent.

Ám Stephan Wöllenstein, a VW China főnöke szerint a csoport idén ismét érezhetően szeretné növelni eladásait Kínában, a legfontosabb piacán. A menedzser 15 százalék körüli árbevétel-növekedésre számít, amennyiben javul az alkatrészellátás.

A Volkswagenhez tartozó Skoda Auto pedig tavaly 12.6 százalékkal kevesebb autót szállított globálisan, 878 200 járművet – jelentette a Reuters.

Volkswagen Volkswagen

Rivian le, Tesla fel

A vártnál kevesebb autót gyártott tavaly a Rivian, ráadásul újabb menedzser távozott a cégtől. A papír öt százalékkal esett tegnap.

Hétfőn a Tesla egyes modelljeinek várható drágulásáról szóltak a hírek, ezen kívül a cég egy Talon Metals nevű céggel nikkelszállításokra kötött szerződést. Az amerikai autógyártó három százalékkal drágult estig.

Mitől esett ekkorát a bitcoin?

Az említett Fed-jegyzőkönyv óta a kriptodevizák a részvényekhez hasonlóan esni kezdtek, szokás szerint jócskán alul is múlva azokat. Ezt a piaci jelentések a következőkkel indokolják:

  1. A január 5-én közzétett Fed-jegyzőkönyv, amelyből a kamatemelési ciklus gyorsítására lehetett következtetni, világszerte eladási hullámot indított a kockázatos eszközökben.
  2. A kazahsztáni tüntetéssorozat, az ottani internet lekapcsolása fennakadást okozott a bitcoin-bányászok működésében. (A kínai tiltások miatt korábban sok bányász a közeli Kazahsztánba költözött, az ország így a második legfontosabb “bányászközpont” lett a világon.)
  3. Az amerikai tőzsdefelügyelet, a Fed múlt héten ismét elhalasztotta egy spot (azonnali piaci) bitcoinvásárlásra készülő bitcoin-ETF (tőzsdén kereskedett alap) elindításáról szóló döntést. (Néhány hónapja pár, határidős ügyleteken keresztül befektető konstrukciót már engedélyeztek.)
  4. Adózási okokból sok amerikai most adja el kriptodevizáját.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17300 17150 17595 -2,20% 0 0 9 302 673 880 Ft 2022-01-21 17:14:35
MOL 2684 2620 2684 +1,21% 0 0 2 304 340 886 Ft 2022-01-21 17:13:23
MTELEKOM 422 419 425 -0,59% 0 0 129 927 268 Ft 2022-01-21 17:05:00
RICHTER 8460 8275 8460 +1,38% 0 0 2 099 933 015 Ft 2022-01-21 17:08:02
OPUS 220 216 220 -0,90% 0 0 23 642 408 Ft 2022-01-21 17:05:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Cunami lesz-e a kamatemelési és omikronhullámból?
Eidenpenz József | 2022. január 21. 12:55
Aggódnak a kamatemelés miatt, aggódnak Ukrajna miatt, aggódnak a járvány miatt, és még néhány rossz gyorsjelentés is érkezett. A tőzsdei befektetők hangulata olyan rossz, hogy abból akár emelkedés is lehet. A forint gyengül, de a cseh, lengyel pénzekkel együtt. A kriptodevizák is a tőzsdéket követik.
Részvény / Deviza / Áru Alulteljesített a budapesti börze, jó napja csak a Richternek volt
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 19:02
Korrigáltak a befektetők. A forgalom az átlagnál magasabb volt, ami főleg a gyógyszeripari vállalatnak köszönhető.
Részvény / Deviza / Áru Nem erősíti tovább az MNB a forintot, a Google kriptokártyát készít
Eidenpenz József | 2022. január 20. 12:18
A tegnapi technológiai vérengzés után már korrekcióról beszélnek a Nasdaq-on, de ma egyébként is javulni látszik a helyzet. Végre jött pár kedvező banki gyorsjelentés, és Kína is stimulálja a gazdaságát. Az energiafaló bitcoin-bányászat betiltását sürgetik, közben a Google egy olyan kártyán dolgozik, amelynek segítségével kriptodevizánkat elkölthetjük.
Részvény / Deviza / Áru Lehet, hogy kriptovaluta-témában nem Kim Kardashianra kell hallgatni?
Bíró Vilma | 2022. január 19. 18:31
Influenszerek mondják meg, milyen kriptovalutába fektessünk?
Részvény / Deviza / Áru Idegből megy a kereskedés, de ma ebből jól jöttünk ki
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 18:08
Szépen ment szerdán a BUX, a budapesti tőzsde a legjobban teljesítők között volt Európában, bár ennek különösebb oka nincsen. A forint is erősödött - az olaj ára pedig sokéves csúcsra emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Közeleg a 100 dolláros olaj, megvan a következő ezer unikornis
Eidenpenz József | 2022. január 19. 12:06
A tegnapi csúnya esés után ma az európai és a hazai részvények is magukhoz tértek, a forint is erősödött kicsit. Pedig jött egy csomó ijesztő hír a vírusról és a kamatemelési kilátásokról. Egyre feljebb araszol az olaj ára, az olajcégek jól keresnek, mégsem az övék a jövő.
Részvény / Deviza / Áru Siralmas volt a hangulat a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 17:56
Jókora mínusszal zárt a BUX.
Részvény / Deviza / Áru Próbálják ráhúzni a kriptókra a vizeslepedőt, megint riogat a kamatmumus
Eidenpenz József | 2022. január 18. 12:13
Megint elromlott a hangulat a részvénypiacokon, aminek a fő oka kamatemelési várakozások erősödése, de a vírushírek sem mind jók. A forint is gyengült, az OTP és a Richter nagyot esik. Hét éves csúcson az olaj ára. Próbaperrel lehetetlenítenék el az amerikai kriptodeviza-vállalkozásokat.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta ma a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 18:08
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 833,11 pontos, 1,58 százalékos emelkedéssel, 53 509,01 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Négy okból érdemes a szerelembe fektetni, visszaerősödött a forint
Eidenpenz József | 2022. január 17. 12:22
Az európai tőzsdék optimistán kezdték a hetet, a BUX is követte a trendet, mindegyik fontosabb részvényünk emelkedik. A forint hamar kiheverte a csúnya inflációs adatot. A Walmart kriptodevizákban és NFT-kben gondolkodik, az egyik nagy brókercég pedig a Tinder és társai felfutására számít.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló