TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Kasza Tibor után Rubint Réka közösségi média-hirdetéseit vizsgálta a GVH.
Rubint Réka (MTI Fotó: Kovács Attila)

A Gazdasági Versenyhivatal korábban is vizsgálta a közösségi médiában véleményvezéreken keresztül történő reklámozást. Akkor Kasza Tibor Facebook oldalán megjelenő Telekom termékeket, szolgáltatásokat nézte meg. Erről itt írtunk részletesen >>>>

Mit és hogyan reklámozott Rubint Réka?

A GVH mostani vizsgálatában annak járt utána, hogy tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősültek-e a Rubint Réka Facebook oldalán és Instagram oldalán 2015. február 1-jétől megjelenő a The Body Shop termékeit, szolgáltatásait és a márkát népszerűsítő tartalmak és bejegyzések, hiszen az Avanzo-Trade Kft., a The Body Shop kozmetikumok magyarországi forgalmazója ezekért ellenszolgáltatást nyújtott, ami azonban az egyes posztok láttán valószínűsíthetően nem volt egyértelmű a fogyasztóknak - közölte a hatóság közleményében a Privátbankár.hu-val.

Bírság helyett hatékonyabb más eszközt alkalmazni

A GVH szerint számos versenyfelügyeleti eljárás lenne indítható, azonban az eljárásoknál hatékonyabban védhető a közérdek egy, a különböző piaci szereplőknek iránymutatást nyújtó kötelezettségvállalással – legalábbis rövidtávon. A GVH figyelembe vette a nemzetközi ajánlásokat, iránymutatásokat is, azonban úgy találta– a nyelvi és fogyasztói szokásoknál jelentkező különbségekre is figyelemmel –, hogy a jelen ügyben elfogadott kötelezettségvállalás eredményes és hatékony jelzés lehet a piaci szereplőknek.

A vállalkozásoknak értelemszerűen követniük kell a használt platform hirdetési és egyéb szabályzatait, előírásait is - mondja a hatóság.

Hirdetés Rubint Réka Facebook oldalán az új kommunikációs gyakorlat szerint.
Megjelent a támogatott tartalom és a #reklám kiírás

Hogyan kell fizetett tartalmat szabályosan hirdetni?

A Rubint Rékánál vizsgált posztokat a GVH nem minősítette, de megerősítették: akkor tekinthető jogszerűnek egy magánszemély (legyen az közszereplő, véleményvezér, kiskorú youtuber, blogger, vlogger) közösségi oldalán írt posztjainak sorában megjelenő fizetett tartalom, ha abban:

 • egyszerűen, egyértelműen, közérthetően, továbbá
 • jól észlelhetően, hangsúlyosan, a fogyasztóknak szembetűnően és szükségszerűen érzékelhetően jelenik meg, hogy az nem egy független, semleges vélemény vagy ajánlás, hanem ellenszolgáltatás vagy egyéb közvetlen gazdasági érdek is áll mögötte,
  ide értve azokat az eseteket is, amikor az oldal fenntartója, a magánszemély kedvezményt, ajándékot vagy szolgáltatást kap a posztért, az ajánlásért cserébe, valamint azt is,
  ha valaki saját vállalkozását vagy vállalkozásának termékét reklámozza

  Elfogadták a vállalásokat

  A hatóság most elfogadta az Alakreform Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. és az Avanzo-Trade Kft. vállalását, amellyel módosult a kommunikációs gyakorlat és a véleményvezérekkel kialakítandó marketing együttműködésre vonatkozó szerződéskötési gyakorlat. Ezen túl a GVH kötelezettségként írta elő a vállalkozásoknak, hogy vállalásaik alapján oktatási célú posztokat, tájékoztató anyagot tegyenek közzé.

  Mivel nem állapítottak meg jogsértést, így bírságot sem szabtak ki az ügyben.

  A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

  Az Ön bizalma a mi tőkénk

  A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

  Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


  Jól jönne 1,5 millió forint?

  A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

  Vállalat Egyre gyűlnek a viharfellegek az AstraZeneca-féle Covid-vakcina körül
  Tiszai Balázs | 2020. november 26. 17:03
  Az oltóanyag hatékonyságának bejelentése óta kiderült, hogy a szérum adagolásánál hibát vétettek, és csak ennek a véletlennek köszönhetően mérhettek 90 százalék körüli eredményességet az egyik al-tesztcsoportnál. A tesztalanyok többsége az eredetileg szándékolt dózist kapta, az viszont jelentősen gyengébb eredményeket produkált. A fejlesztők ezt elhallgatták - most gyengülnek az AstraZeneca-részvények, és kérdésessé vált, hogy az USA engedélyezi-e sürgősségi eljárásban a szérumot.
  Vállalat A Valton őrizheti a Puskás Arénát
  Tiszai Balázs | 2020. november 25. 13:34
  Egyetlen céggel versenyeztek a munkáért, de a rivális pályázata érvénytelennek ítéltetett.
  Vállalat Újabb céget vásárolhat fel a 4iG
  Privátbankár.hu | 2020. november 24. 12:04
  Adásvételi szerződést kötött a DTSM Kft. 100 százalékos üzletrészének megvásárlására a 4iG Nyrt. - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A 140 főt foglalkoztató, IT és telekommunikációs rendszerek, valamint adatközpontok üzemeltetését végző és vállalati service desk szolgáltatást nyújtó társaság a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti engedélyezését követően kerülhet a 4iG tulajdonába. A DTSM pénzügyi átvilágítását és cégértékelését a 4iG megbízásából az EY végezte.
  Vállalat Nagy lehet a baj, az online fizetés elhalasztását kérhetik a boltosok
  Privátbankár.hu | 2020. november 24. 07:28
  A járvány alatt más kihívásokkal kell megküzdeniük.
  Vállalat Cudar évre számítanak a vállalatok 2021-ben
  MTI | 2020. november 24. 07:12
  Egy felmérésben a megkérdezett cégek 9 százaléka jelezte, hogy növekedést vár a következő évben.
  Vállalat Koronavírus vakcina: repkednek a milliárdok, de mégsem lehet tisztán látni
  Király Béla | 2020. november 24. 05:30
  Az Egyesült Államokban és Európában is milliárdos beszerzésekről beszélnek a politikai vezetők, ha a koronavírus elleni oltóanyag a téma. A szert előállító vállalatok is megadnak árakat, ennek ellenére csak távolról tűnik úgy, hogy transzparens folyamatok zajlanak.
  Vállalat 2,8 milliárdos kormányzati támogatás jut egy amerikai cég beruházásának
  Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 23. 18:27
  Budapesten hozza létre új, globális termékfejlesztő központját az amerikai Diligent, a világ egyik vezető szoftverfejlesztő és -szolgáltató vállalata - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.
  Vállalat Berobbantak a magyarországi cégek, túlütötte a növekedésük a régiós átlagot
  Privátbankár.hu | 2020. november 23. 16:32
  Miközben a közép-kelet-európai régió ötszáz legnagyobb vállalata 740 milliárd euróra, azaz 5,5 százalékkal növelte árbevételét tavaly, a rangsorban szereplő 73 magyarországi társaság ezt meghaladó, 6,3 százalékos forgalombővülést ért el. A régió harmadik legnagyobb árbevételű vállalata - a lengyelországi PKN Orlen és a csehországi Skoda Auto után - a Mol. A második legjelentősebb forgalmú magyarországi vállalat az Audi Hungaria, amelyet a villamossági termékeket gyártó Legrand követ.
  Vállalat Tudatosság és technológia – kulcs a jövőhöz
  Natív tartalom | 2020. november 23. 11:10
  Ha akarjuk, ha nem: a jövőnk közös. Ez a felismerés vezetett el a globális klímavédelmi mozgalmakhoz és ezért jelentek meg a mindennapjainkat is gyökeresen átformáló technológiák, sokszor a legmeglepőbb területeken. Szinte észrevehetetlenül beszivárognak az életünkbe és olyan gyökeres pozitív változásokat indítanak el, amelyekre csak évtizedek múlva fognak rácsodálkozni a dédunokáink.
  Vállalat 70 százalékos hatékonyságú az AstraZeneca Covid-vakcinája, de mehet ez még följebb is
  Privátbankár.hu | 2020. november 23. 10:18
  Ezek még nem a végleges teszteredmények. Az Oxfordi Egyetem szerint azok akár 90 százalékosak is lehetnek.
  Friss
  hírlevél