4p

Klímavédelmi, digitalizációs és sokszínűségi célok mentén meghatározott fenntarthatósági stratégiájának (2021-2030) harmadik évéről számolt be a Magyar Telekom Fenntarthatósági Jelentésében, amelyet az Éves Jelentéssel egy napon, április 16-án publikált. 

Bár a Magyar Telekom fenntarthatósági törekvéseinek három pillére a klímavédelem, a digitalizáció és a sokszínűség, esélyegyenlőség nem változott, a 2023-as év elején a vállalat felülvizsgálta ezirányú stratégiáját és a megváltozott körülményekre még pontosabb számítások mentén határozta meg vállalásait. Emellett az éghajlatváltozás mérséklésére irányuló átmenetre vonatkozó részletes tervet is elkezdte a vállalat kidolgozni, mellyel összességében a scope 1-2-ben 80 százalékos üvegházhatású gáz kibocsátás csökkentést tud majd elérni 2030-ig.

2026-ben 99 százalékos lehet a lakosság-arányos kültéri 5G lefedettség
2026-ben 99 százalékos lehet a lakosság-arányos kültéri 5G lefedettség
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Folyamatosan változó világunkban a siker és a fenntartható működés kulcsa az, hogy minél gyorsabban reagáljunk és alkalmazkodjunk. Változásokból és kihívásokból pedig a 2023-as évben sem volt hiány. Gondoljunk csak a minden piaci szereplőt egyaránt érintő drasztikus energiaár-emelkedésre az egyre fokozódó energiaigények kielégítése mellett. A folyamatos változások folyamatos alkalmazkodást kívánnak meg. Ennek jegyében 2023-ban megújítottuk fenntarthatósági stratégiánkat, ám három pillérünk – a klímavédelem, a digitalizáció és a befogadó, sokszínű munkahely - továbbra is változatlan maradt, ahogy az is, hogy a fenntarthatóság terén továbbra is a vezető vállalatok között kívánunk maradni Magyarországon. – mondta Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója.

2023-as eredmények

Klímavédelem terén kiemelendő, hogy a Magyar Telekom a Csoport teljes villamosenergia-felhasználását már 2021 óta teljes mértékben megújuló energiából fedezi, fennmaradó kibocsátásait pedig minden évben kompenzálja. 2023-ban kilencedik alkalommal vásárolt hitelesített kibocsátás-csökkentési egységeket.

A vállalat saját energiahatékonyságának növelése mellett 2023-ban feltérképezte azt is, milyen további termékeket és szolgáltatásokat tud nyújtani, mely az éghajlatváltozás mérséklését vagy az ahhoz való alkalmazkodást segíti elő. Ezek egy része tesztelési fázisban van, ilyen az energiamenedzsment megoldás is, melyet elsőként a saját székház működésénél vizsgált. 

A körforgásos gazdaságra vonatkozó törekvéseket szem előtt tartva Magyarországon első távközlési szolgáltatóként a Magyar Telekom 2023 októberétől felújított telefonokat is forgalmaz.  Amellett, hogy ezek a készülékek az újakhoz képest kedvezőbb áron érhetők el, az őket választó ügyfelek nem csak az eszköz élettartamát növelhetik, de egyút­tal az elektronikai hulladék mennyiségét is csökkenthetik.

A digitalizáció terén tovább folytatódott az a hálózatmodernizációs program, amelynek köszönhetően 2023 végére a gigabit-képes hozzáférési pontok száma országszerte meghaladta a 3,6 milliót.  A Telekom vállalása, hogy 2027-ig 4,5 millió háztartásban és vállalatnál biztosít gigabit-képes hozzáférést.

Magyarország digitalizációját tovább segíti az 5G kiépítés minél gyorsabb megvalósulása. 2026-ig 99 százalékos lakos­ság-arányos kültéri 5G lefedettség biztosítását vállalta a Magyar Telekom, ez a szám 2023-ban már meghaladta a 65 százalékot.

Nemcsak az infra­struktúra, hanem az emberek digitális kész­ségfejlesztését is kiemelten kezeli a vállalat, és ebben a szelle­miségben indult 2023-ban a Hello Szülő platform, valamint Netrevalók program is.

Az akadálymentes ügyfélélmény kapcsán is nagy előrelépést tett 2023-ban a Magyar Telekom azzal, hogy országszerte 29 kijelölt üzletében és a telefonos ügyfélszolgálaton is ingye­nesen elérhetővé tette a KONTAKT jelnyelvi tolmácsszolgáltatást, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével együttműködve.

A vállalat 2023-as fenntart­hatósági tevékenységét és eredmé­nyeit a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) is elismerte: a BÉT Legek díját a Felelősség­vállalás, Fenntarthatóság, Felelős Vállalat­irányítási kategóriában a Magyar Telekom Nyrt. nyerte el.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat A tengeri szállítási problémák visszafogták az AutoWallis nagykereskedelmi járműeladásait
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 11:17
Az AutoWallis nagykereskedelmi üzletága által értékesített járművek száma elsősorban bázishatások és a tengeri szállítások nehézségei miatt csökkent az első negyedévben, így árbevétele 89 milliárd forintra csökkent, míg EBITDA-ja 4,8 milliárd forint lett.
Vállalat Nincs ok a panaszra: jól ment a Waberer's
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 16:37
Szép kis növekedést jelentett a vállalat. 
Vállalat Összeugrott az EU és a Facebook anyacége, mi lesz ebből?
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 14:28
Jogszabályt sérthetett a Meta, most vizsgálódnak.
Vállalat Hiábavaló Matolcsy György unokatestvéreinek igyekezete?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 11:11
A Szemerey-testvérek tulajdonában lévő Pécsi Sörfőzde két évnyi veszteség után lett nyereséges, ám még így is több milliárd hiányzik a cégből.
Vállalat Szállodai szintű szolgáltatásokat és zöldenergiát is nyújt az egyik legnagyobb hazai ingatlanüzemeltető
Natív tartalom | 2024. május 15. 10:16
A BudaPart Gate irodaház kapcsán számol be innovatív szolgáltatásairól a legnagyobb magyarországi irodaportfólióval rendelkező CPI Hungary. Sajtóanyagukban kihangsúlyozzák, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra legyen szó a beépített anyagok jelentős újrahasznosítottanyag-tartalmáról vagy éppen a megújuló energiáról, ami a kiszámítható rezsiszámlához is hozzájárul.
Vállalat Figyelemre méltó versenyben lett első a Mol
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 07:48
A regionálissá nőtt hazai energetikai multié lett a funkcionális átalakítás nagydíja az SAP Quality Awards versenyen Közép- és Kelet-Európában.  
Vállalat Megrohamozták a Tesla gyárát - videó
Privátbankár.hu | 2024. május 11. 10:40
A Tesla Németországban bővítene, ezt azonban sokan ellenzik.
Vállalat Trükközött a Shell, de lebukott
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 12:41
Jókora botrányba keveredett a Shell, amely sok éven át úgy adott el szén-dioxid-kibocsátási kvótákat más olajipari vállalatoknak, hogy a gáz jelentős részét nem vonta ki a levegőből.
Vállalat Űripari gyár építését kezdte el itthon a 4iG
Bózsó Péter | 2024. május 6. 16:56
Magyarország első űripari gyártóközpontjának alapkövét a 4iG csoporthoz tartozó Remred a főváros vonzáskörzetéhez tartozó Martonvásáron tette le.
Vállalat Bajban a Google és az Apple? Kiderült egy eddig titkolt részlet a megállapodásukról
Privátbankár.hu | 2024. május 4. 08:41
Egy első ránézésre apró dologért annyit fizet az Apple a Google-nek, amennyiből szinte az összes magyarországi akkumulátorgyár felépíthető lenne.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG