<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Több millió fogyasztó átverésével vádolják az Apple-t a korábbi készülékek teljesítményének szándékos rontása miatt. A vád szerint ezzel nem csak elkezdőzni kívánták a gyengén szuperáló akkumulátorokat, de így próbálták rávenni a tulajdonosokat a legújabb telefonok megvásárlására. A cégóriás szerint ez csupán biztonsági intézkedés, több állami szövetségi bíróságon azonban csoportos keresetet nyújtanának be. A kialakult botrány komoly árnyékot vet a cég jövőbeli eladásaira, az elemzők jelentős visszaeséstől tartanak.

A fogyasztók megtévesztésével vádolják az Apple-t, eddig nyolc szövetségi bíróság nyújtott be keresetet a cégóriással szemben. A vádak szerint az régebbi típusú iPhone készülékek frissítései szándékosan rontották az eszközök teljesítményét, hogy kompenzálják a gyengülő akkumulátorok okozta problémákat – írja a Reuters.

Kalifornia, New York és Illinois államokban csoportos keretet terveznek benyújtani a vállalat ellen, hogy ezzel potenciálisan több millió felhasználót tudjanak képviselni világszerte, az utóbbi hírek szerint viszont az izraeli bíróságon is megjelent egy hasonló indítvány.

Az Apple nemrég elismerte, hogy az utóbbi évben kiadott frissítések egy olyan kódot is tartalmaztak, amelyek „kiegyenlítik” a régi, vagy alacsony töltöttségű akkumulátorok teljesítményét. A vállalat szerint az iPhone 6, iPhone 6s, iPhone SE és iPhone 7-es telefonok a frissítés nélkül bármikor kikapcsolhattak volna, mivel egy biztonsági óvintézkedés megakadályozta volna az eszközök túlhevülését.

Aksicsere helyett inkább rontották a minőséget

A vád szerint azonban ez a módosítás számos iPhone használót vezetett félre, akik saját pénzükből próbálták megoldani a problémát az utóbbi évben. Az egyik vádirat szerint az akkumulátorok nem voltak képesek kezelni a processzor sebességét, a hibát azonban nem szoftverfrissítéssel kellett volna foltozgatni. Hozzátették: Az Apple-nek ezen a ponton ingyenesen kellett volna kicserélnie a hibás elemeket, de helyette inkább elkendőzték a problémát.

Arról, hogy mit tud az Apple legújabb és eddigi legdrágább készüléke, és hogy mennyiért lehet hozzájutni Magyarországon,
ebben a cikkünkben írtunk részletesen

A felperesek szerint ezzel félrevezették a fogyasztókat, mivel sokan az idősödő processzorokat okolták a telefonok gyatra teljesítményéért, így inkább új telefont vettek – miközben a gyenge akkumulátorok kicserélése csupán töredéke lett volna az új eszközök árának. A Bostoni Egyetem szakértője szerint a vállalat nem tájékoztatott megfelelően sem a problémáról, sem a frissítések paramétereiről, így joggal gyanakodhatunk csalásra, megtévesztésre.

Az Apple eddig nem válaszolt a Reuter megkeresésére, kaliforniai Berkeley ügyvédi iroda közleménye szerint azonban nem biztos, hogy etikátlanul járt el a cégóriás. Az illetékes igazgató elmondta: még mindig nincsenek megfelelő biztonsági normák az ilyen jellegű, idősödő eszközökkel kapcsolatban, óvintézkedések híján pedig etikus hozzáállás lehet a teljesítmény lerontása, de esetenként akár az eszköz használhatatlanná tétele is. A felperesek bizonyos esetekben anyagi megtérítést követelnek a cégtől, mások megtiltanák az Apple-nek a teljesítmény szándékos visszavetését – vagy legalább annak bejelentését kérnék a későbbi frissítések előtt.

Az Apple részvényeinek visszaesése a hírt követően. A pénteki kereskedést még 175 dollár fölött zárta, kedd reggelre azonban 170 körül indult a tőzsdén. Forrás: Google (2017.12.27.)
Friss árfolyamok >>>
hirdetés

Túl drága, visszaesett az érdeklődés

A hírek komoly árnyékot vetettek a vállalat előrejelzéseire az eladásokkal kapcsolatban, az első negyedéves várakozások ugyanis 10 millióval kevesebb, mindössze 35 millió darab telefon eladását prognosztizálják. Más előrejelzések szerint pedig csak 25 millió készülék fogy majd 2018 első három hónapjában.

Az elemzők egyöntetűen úgy látják: a hardcore iPhone-vásárlók az első hullámban már beszerezték maguknak a készüléket, ami a piac többi részét sokkal nehezebben hódítja meg. 1000 dollár feletti kezdőára ellenére ugyanis hiányoznak belőle olyan eget rengető technikai innovációk is, ami miatt a rendkívül borsos árat esetleg könnyebb szívvel pengetnék ki a vásárlók.

A Forbes összeállítása szerint azonban még ezek a számok is elég jóindulatúak. Ha az iPhone X várakozásait egybevesszük a régebbi eszközök eladásaival, akkor kiderül, hogy az Apple nagyjából 69 milliárd dolláros bevételre számít a január és március közötti időszakban, ami körülbelül 65 millió eladott eszközt jelentene.

Tekintve, hogy az iPhone 8 és 8 Plus még mindig egészen újnak számít, elég valószínűtlen, hogy a profit több mint felét képes lenne fedezni a legújabb telefon. A DIGITIMES cikke szerint a 30-35 millió eladott példány ugyanakkor nem okozna különösebb profitkiesést, figyelembe véve a szezonális hatásokat. Hozzátették: az előrendelések Tajvan, Szingapúr és az Egyesült Államok esetében visszaestek, ugyanakkor Japánban továbbra is töretlen az érdeklődés.

Meg nem erősített értesülések szerint egyébként maga az Apple is visszafogta első negyedéves előrejelzését: a korábbi 50 millió helyett már csak 30 millió jubileumi iPhone eladásával számolnak. A lapok arról is beszámolnak, hogy a legfontosabb Apple-beszállítóknál leálltak a munkaerő-toborzással.

A cenzúra sem állíthatja meg az Apple szárnyalását

Hihetetlen bevételeket generál a vállalat webáruháza, a kínai fejlesztők milliárdokat keresnek a platformon keresztül. Kína szabályozásai miatt azonban egyre nehezebb helyzetbe kerül a telefongyártó, a szólásszabadság pártiak egyre rosszabb szemmel nézik, ahogy az Apple is kiáll a kínai kormány korlátozott internetprogramja mellett. További részletek >>>

Készült a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. támogatásával.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Óriási összeget kapott Csányi Sándor az OTP-részvényeiért
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 10:15
A tegnap nyélbe ütött megatranzakciót a hitelintézet most tette közzé a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
Vállalat Meglepő fordulat - 480 alá kerül sok kútnál a benzin
Király Béla | 2021. december 2. 08:37
Jelentősen csökken pénteken az üzemanyagok nagykereskedelmi ára, ennek köszönhetően sok kútnál kerülhet a kiskereskedelmi ár is a hatóságilag megszabott 480-as szint alá.
Vállalat Adóspórolási lehetőséget ajánlott a cégeknek az államtitkár
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 06:55
A kisvállalati adó (kiva) választásával a Pénzügyminisztérium számításai szerint legalább 91 ezer cég spórolhatna a fizetendő adón jövőre. Az érintettek ma és holnap kapják meg az erről szóló tájékoztatást – tájékoztatott Izer Norbert.
Vállalat Növekedett a cégalapítási kedv, de sokezer megszűnés is volt idén
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 07:00
Többéves rekord dőlt meg az idén a vállalkozások bejegyzésében, ezzel együtt még több mint 17 ezer cég szűnt meg. 
Vállalat VII. Messi és az Aranylabda: komolyan vehető-e a futballvilág legnagyobb egyéni díja?
Marosi Gergely | 2021. december 1. 05:24
Lionel Messiből hétfő este VII. Messi lett – a Paris Saint-Germain argentin sztárfutballistája pályafutása során hetedszer kapta meg a labdarúgóvilág legnagyobb elismerésének számító Aranylabdát. Díjazása mellett és ellen is hosszan lehetne érvelni, de nem véletlenül csaptak megint magasba a hullámok szurkolói és szakmai körökben. Felvetődik a kérdés: 65 évvel a díj megalapítása után mennyire vehető komolyan az Aranylabda?
Vállalat Jelentősen nőtt a GuideVision ügyfélportfóliója
PR | 2021. november 29. 17:00
A német prémium luxusautókat gyártó Daimlerrel kötött szerződés az Infosys és GuideVision elmúlt egy éves történetének legjelentősebb közös projektje. Az együttműködés kezdete óta eltelt egyetlen év alatt összesen 17 projekt indult. A növekvő megbízások miatt a GuideVision magyar irodájában 25%-os létszámbővüléssel terveznek.
Vállalat Egy új projekt segíthet a Covid-sújtotta turizmusnak, vendéglátásnak
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 12:31
A különböző területeken felszabaduló munkaerő és a turizmus-vendéglátás területén meglévő munkaerőhiány „összepárosítását” célozta meg egy 2018-ban elindított program, aminek eredményeit a Covid-sújtotta piacon is lehet hasznosítani.
Vállalat Több tízezer vállalkozás sorsa válik könnyebbé
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 09:39
Jövőre még kedvezőbbé válik a kisvállalati adó (kiva), mértéke 10 százalékra csökken. A kkv-k a megfelelő adózási mód kiválasztásával rengeteg pénzt spórolhatnak meg, ebben segíti most a vállalkozásokat a Pénzügyminisztérium (PM) kiva-kalkulátora.
Vállalat Reszkess, Elon Musk: 300 ezer villanyautót fog ontani magából évente a Xiaomi új gyára
Litván Dániel | 2021. november 27. 18:55
A kínai óriáscég bejelentette, hogy Peking mellett építi fel elektromos autós divíziójának első üzemét, ahol évi 300 ezer autó készülhet majd.
Vállalat Kettős irányításra tér át a Poli-Farbe
Szakonyi Péter | 2021. november 27. 17:03
Visszalép az operatív feladatoktól Szabó Antal. A hazai piacon vezető festékipari cégének vezetését januárban adja át a cég két igazgatójának. A tavalyi csúcsév után idén csökken a vállalkozás árbevétele és nyeresége is.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló