4p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A brutális szabályozás miatt kivonul az Uber Magyarországról. A taxisok ezzel nyertek, és nagyon esély sincs rá, hogy a sharing economy szolgáltató visszajöjjön. Fekete Zoltán, a hazai Uber-vezér szerint ezzel a budapesti sofőrjeiket védik. Beszámoló, interjú és egy kis visszatekintés.

Nem tudom, ki, hogy van vele, de egy diszkó nappal, amikor senki sem csapatja, akkor baromi lehangoló tud lenni, sőt, kifejezetten gyászos a fekete falaival. Valószínűleg az Uber Magyarország csapata is így érezhetett, amikor kiválasztották az Akvárium Klub egyik termét, hogy sajtótájékoztatón jelentsék be: a szolgáltatás 11 nap múlva megszűnik Magyarországon.

Ezekkel értelmetlen az együttműködés

Fekete Zoltán, az Uber magyarországi operatív igazgatója jelentette be hírt, hogy kivonulnak Magyarországról, így a fővárosban július 24-én 12 órakor felfüggesztik az UberX szolgáltatást.

Ez lesz az a nap ugyanis, amikor életbe lép az Országgyűlés által június 13-án elfogadott törvény, amely alapján a szabálytalanul taxis szolgáltatást nyújtó online szolgáltatókat (értsd.: Uber) egy évre minden további nélkül felfüggeszthetik. A törvény arra is lehetőséget ad, hogy a sofőrök rendszámtábláját levegyék, a jogosítványt bevonják és több százezer forint értékű büntetést szabjanak ki.

A hazai vezető az Uber-sofőrök védelmével indokolta a nehéz döntést. Mint mondta, nem akarják, hogy bárkinek baja származzon ebből annak ellenére, hogy minden engedélyük megvan, erre külön tanfolyamot is indítottak.

"Azt kell mondjam, nem rajtunk múlott. Már az első pillanattól kerestük a döntéshozókkal való párbeszéd lehetőségét. Nyilvánvaló volt, hogy nincs megfelelő jogszabály, amely az Uberhez hasonló innovatív szolgáltatásokat, a sharing economy szereplőit szabályozná. (...) Mi többször jeleztük hajlandóságunkat arra, hogy segítsük egy modern jogszabály megalkotását. Erre nem volt igény." - mondta Fekete Zoltán a sajtótájékoztatón, és ekkor már volt olyan Uber-munkatárs a teremben, aki konkrétan sírt.

A taxisok ölték meg

Az Uber igazi kálváriája még idén januárban kezdődött, amikor a fővárosi taxisok nagyszabású tiltakozó akció során gyakorlatilag megbénították a fővárost. Követelték az alkalmazás betiltását, és a taxis törvény betartását. A tiltakozó taxisok aztán a félév során több más megmozdulást, felvonulást is szerveztek, amivel mindent elértek, csak a lakosság szimpátiáját nem. Akiket viszont sikerült maguk mellé állítani, az a kormány.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ugyan váltig állította, hogy semmi baj az innovatív és modern kezdeményezésekkel, és keresik az együttműködés lehetőségét, a dolog oda futott ki, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal rászállt a számlát nem adó Uberesekre: volt olyan, amikor az ellenőrzések 100 százaléka büntetéssel végződött.

A taxisok ez alatt sem pihentek, újabb és újabb demonstrációval jelentkeztek, de csak maguk ellen szították a népet. A kormány ugyanakkor eldöntötte, itt az ideje új szabályozást kitalálni a helyzetre, amivel csak egy baj volt: az egyeztetésre csak a taxisokat hívták meg, az Ubert nem.

Végül az Országgyűlés elfogadta a személyszállításra vonatkozó új törvényt júniusban, amivel megásták a sírt. Fónagy János akkor azt mondta, a kormány kezdeményezésének célja nem a korszerű alkalmazások ellehetetlenítése vagy betiltása, hanem a hatályos jogszabályok betartatása.

Az Uber pedig tényleg reménykedett egy hónappal ez előtt, hogy valóban erre megy ki a dolog:

„Az Uber továbbra is kitart amellett, hogy az új technológiák betiltása, blokkolása  - pusztán azért, mert azokat nem lehet beleerőszakolni az elavult szabályozás keretei közé - nem jó irány. Az Uber továbbra is elkötelezett 150 ezer magyarországi felhasználója és 1200 autóspartnere iránt, és folytatja működését.” - mondta el Fekete Zoltán még júniusban.

Az EU szerint nagyon gáz

Az Európai Bizottság a hajcihő közepette javaslatcsomagot állított össze tagországainak a sharing economy-ra vonatkozóan. A dokumentumok alapján például a betiltás csak "a végső megoldás" lehetne a nemzeti kormányok számára. Miközben sokkal megengedőbbé válna bizonyos kérdésekben Európa a reformáló techcégekkel szemben, addig más esetekben keményebb beavatkozást ígér.

Azóta az Uber, a világ egyik legnagyobb és legerősebb cége úgy találta, hogy nincs értelme folytatni Budapesten, legalább is egyelőre. Fekete Zoltán lapunknak elmondta, hogy keresik a szabályozás megváltoztatására a lehetőségeket, így akár még a későbbiekben újraindulhat a szolgáltatás. Mint ismert, más országokban nem csak az UberX működik, egyéb fuvarszolgáltatásai is vannak a cégnek. Hogy ezek közül jöhet-e Budapestre valamelyik, azt egyelőre nem tudják megmondani. Annyi viszont biztos, hogy július 24. után a magyarok már csak külföldön használhatják az Ubert.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Megegyeztek a béremelésről a GE Aviation veresegyházi gyárában
MTI | 2021. június 22. 18:09
A repülőgép-alkatrészeket előállító és javító üzemnél 4 százalékos emelés jön júliustól. 
Vállalat Megszűnhet a kukaholding
Privátbankár.hu | 2021. június 22. 08:42
A hulladék-koncessziós rendszer 2023 közepétől ígért bevezetésével okafogyottá válhat a kukaholdingként elhíresült NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő léte - írja a Népszava iparági megfigyelőkre hivatkozva.
Vállalat Már látják a fényt az alagút végén az európai cégek
Privátbankár.hu | 2021. június 21. 17:36
Egy friss felmérés szerint a cégvezetők fele szerint már az is szerencse, hogy vállalkozásuk túlélte 2020-at. 
Vállalat Egy Eb már nem elég, az impulzusvásárlás kora lejárt a fociban
Marosi Gergely | 2021. június 19. 05:37
John Jensentől Karel Poborskyig, Jan Erikssontól Nuno Gomesig sok olyan futballista volt az Európa-bajnokságok vagy világbajnokságok történetében, akinek játékjogát méregdrágán vették meg egy-egy kiugró teljesítmény után, hogy aztán a vevő végül csalódottan adja tovább őket. Öt éve Dzsudzsák Balázs lehangolva nyilatkozta, hogy a bravúros magyar Eb-szereplés után sem jöttek sorban az ajánlatok, ám az impulzus-vásárlások ideje alighanem elmúlt. Ettől függetlenül a klubok mellett ügynökségek sora figyeli játékosait hol örömmel, hol aggódva – hiszen egy nagy torna befolyásolja, befolyásolhatja a piaci értéket, és hamarosan kezdődik az átigazolási időszak.
Vállalat Óriási fejlesztés jön a Lego nyíregyházi gyáránál
MTI | 2021. június 18. 16:08
A kormány is beszáll 5,8 milliárd forinttal. 
Vállalat Hogy élesztené újra Budapestet a BKIK?
Privátbankár.hu | 2021. június 17. 13:46
A vendéglátóipar mellett más helyi, budapesti vállalkozásokat is segít majd a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara fogyasztásösztönző programja.
Vállalat Megint le lehet ülni az első ülésekre a BKK járatain
MTI | 2021. június 17. 10:40
És ismét lehet jegyet venni a sofőröknél.
Vállalat Megbírságolták Magyarország leggazdagabb emberének cégét
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 15:24
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 500 ezer forintos pénzbüntetést szabott ki az Opus Global Nyrt.-re, mivel a Magyarország leggazdagabb emberének többségi tulajdonában lévő tőzsdei cég nem tette közzé időben a hóvégi jelentését.
Vállalat A cégalapításokból is látszik, felpörgött a vállalkozási kedv
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 14:47
A cégalapítások és megszűnések is azt tükrözik, hogy a koronavírus-járvány kirobbanása utáni visszaesést követően élénkül a magyar gazdaság.
Vállalat Sokaknak kell a 219 ezer forint támogatás
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 11:11
Egy hét alatt több mint hétezren kérték az önfoglalkoztatók támogatását.
Friss
hírlevél
depositphotos