<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A legelszántabb vállalkozók dolgoznak azon, hogy újra lehessen olyan űrjárművet indítani, amely épségben visszatér a földre, így többször is indítható. 35 éve ez ugyan sikerült az amerikai államnak, de nem bizonyult tartós megoldásnak, így 10 éve leállt a program. Most az amazonos Jeff Bezos újít egy óriás rakétával.

A lelkes vállalkozók, mint a Tesla-vezér Elon Musk, a Virgin-birodalm feje, Richard Branson és Jeff Bezos egyaránt azon dolgoznak, hogy újra előre haladjon a megakadt, sőt visszalépett űrhajózás. 1981-ben sikerült először olyan járművet az űrbe bocsátani, ami onnan épségben vissza is tért, hogy aztán még számtalanszor újra repülhessen. Összesen öt ilyen űrsiklót építettek Amerikában, ebből kettő végzetes balesetet szenvedett, így végül 20 év után leállt a program. Azóta ismét csak úgy lehet az űrbe jutni, és főleg onnan visszatérni, mint 1981 előtt. Ami talán hatékonyabb és olcsóbb lett, az a műholdak feljuttatása.

Két irány

A vállalkozók két irányban próbálnak előrelépni: az egyik egy olyan jármű, ami nem megy ki teljesen a világűrbe, nem áll földörüli pályára, így nem kell elérnie azt az óriási sebességet (nagyjából a hangsebesség 25-szöröse), amelynél a rá ható centrifugális erő megegyezik a gravitációval. Inkább űrugrásról lenne szó: ballisztikus rakéta módjára érne el nagyjából 100 km-es magasságot, majd térne vissza a jármű. Ez sokkal kisebb sebesség, így a szükséges üzemanyag is kevesebb, és a visszatéréskor sincs extrém hőhatás.

A másik fejlesztési irány a visszatérő űrhajó, megfelelő rakétákkal. Ez az igazán nagy kihívás, és Jeff Besos most ezen dolgozik. A vállalkozó hétfőn a Twitteren közzétette a képét annak a BE-4 jelzésű rakétamotornak, amely 4 évi munka után most készült el, és a New Glenn nevű nagyméretű űrhajót fogja meghajtani. Hét darab BE-4-es fogja az óriási tolóerőt biztosítani az óriási járműnek, melynek átmérője közel 8 méter, hossza pedig 100 méter fölötti is lehet. Bezos még ebben az évtizedben próbaútra szeretné bocsátani az űrhajót.

Kihívások

Bezos cége, a Blue Origin már kísérletezett visszatérő és függőlegesen leszállni képes rakétával: a New Shepard rakéta visszakormányozza magát lényegében az indítóállásba. A New Shepard az űrugráshoz használt eszköz lesz, a nagy kihívás a New Glenn visszajuttatása a földre. Két dolgot kell megoldani: az egyik, hogy a jármű függőlegesen vissza tudjon ereszkedni az indítóállásba vagy bármely alkalmas helyre, ha már a föld közelében van.

A másik feladat a jármű lelassítása a hatalmas világűrbeli sebességről. Ha nem akarják a hagyományos módszert alkalmazni, ahol a mozgási energia teljes egészében hővé alakul, és ez a jármű egyes részeit több ezer fokosra izzítja, akkor nagy mennyiségű többlet üzemanyagot kell a járműnek magával vinni, erre lehet alkalmas a jármű mérete, és az erős hajtómotorok.

Együttműködés

Bezos cége emellett együtt dolgozik a Lockheed Martin és a Boeing cégekkel a United Launch Alliance (ULA) nevű közös vállalkozásban, melynek célja, hogy rakétaindításokat szervezzen az amerikai kormány részére. Jelenleg egy Vulcan nevű új űrrakéta kifejlesztésén dolgoznak, amely már a BE-4 meghajtórakétákat fogja alkalmazni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Megtámadják a fővárosi villamosbeszerzést
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 25. 16:22
Jogorvoslati eljárást kezdeményez a Közbeszerzési Hatóság a fővárosi villamosbeszerzés kapcsán - közölte a hatóság szombaton az MTI-vel.
Vállalat Elképesztő összegekkel tartozik a bankoknak a bajba került kínai óriás
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 24. 18:27
Egyes kínai bankok pénteken nyilvánosságra hozták, hogy mennyivel tartozik nekik az eladósodott China Evergrande Group.
Vállalat Megtorpant az internetes kereskedelem terjedése
MTI | 2021. szeptember 24. 07:19
Az elmúlt években megszokottnál jóval lassabban nőtt az interneten keresztül végrehajtott bankkártyás vásárlási tranzakciók száma és értéke a második negyedévben - írta a Világgazdaság pénteken a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzforgalmi statisztikái alapján.
Vállalat Vizsgálat a téglapiacon: mire jutott az építőanyag-kommandó?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 12:47
Lezárult a Gazdasági Versenyhivatalnak az a vizsgálata, amelyet még nyáron indítottak. Ebben többek között arra jutottak, hogy a fuvarozási és logisztikai díjak miatt történhetett drágulás a téglapiacon. 
Vállalat Újabb elismerést kapott a Haris Digital IoT-megoldása
PR | 2021. szeptember 23. 09:43
A Haris Digital magyar startupként a kis- és közepes vállalatok gyártás-digitalizációjával foglalkozik. A közelmúltban több versenyen is megmérették technológiájukat: a harmadik helyet szerezték meg a SelectUSA Investment Summiton, Amerika egyik legrangosabb startuprendezvényén, legutóbb pedig egy magyar seregszemlén, az iPon Novation versenyen győzedelmeskedtek a „végtelenül egyszerű, plug and play machine monitoring megoldásukkal”. De miben segíthet egy innovatív megoldás a kkv-knak növelni a hatékonyságukat, és hogyan áll Magyarország a digitalizáció ilyen tekintetében?
Vállalat Újabb 35 milliárd forintnyi innovációs pénzre pályázhatnak a hazai vállalatok
MTI | 2021. szeptember 22. 13:28
Szerdán kezdődött a PIACI KFI pályázat soros fordulója.
Vállalat Komoly uniós forrásból fejleszthet a Budapest Airport
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 21. 11:19
A Budapest Airport 1,53 millió euró értékben valósíthat meg fejlesztéseket, amelynek 70 százalékát az Európai Unió biztosítja, a fennmaradó összeget pedig a Budapest Airport állja - közölte a repülőtér üzemeltetője.
Vállalat A magyar prodHost szövetségre lépett a Microsofttal
PR | 2021. szeptember 21. 11:10
A Microsoft eddig is folyamatosan kereste a lehetőséget, hogy támogathassa a magyarországi startup-közösséget, de a Microsoft for Startups Program elindításával még magasabb fokozatba kapcsolt a vállalat itthon és világszerte. A programba a vállalatirányítási rendszerekkel foglalkozó startupok közül elsőként és eddig egyedüliként egy ígéretes magyar vállalkozás, a prodHost is bekerült. A két márka célja nem kevesebb, minthogy együttesen lépjenek be a gyártócégek piacára.
Vállalat Orbán Viktor főtanácsadója is csatlakozott a Diófa Alapkezelőhöz
Csabai Károly | 2021. szeptember 21. 05:51
A Magyar Nemzeti Bank alelnöki posztjáról tavaly májusban távozott, s 2020 június közepétől miniszterelnöki gazdaságpolitikai főtanácsadó Nagy Márton 2021. augusztus 1-jétől a Diófa Alapkezelő Zrt. felügyelőbizottságának elnöke. E társaság tulajdonosa Magyarország 9. leggazdagabb embere, Jellinek Dániel. Aki nemcsak e személyi változásról számolt be a lapunknak adott interjújában, hanem arról is, hogy a Diófa magántőkealap-kezelési üzletága sikeresen pályázott az MFB által meghirdetett krízisalap-kezelési versenyben.
Vállalat UEFA-pénzből egyeduralom: lesz-e a Fradiból az NB I Sheriffje?
Marosi Gergely | 2021. szeptember 19. 06:09
Szeptember harmadik hetében megkezdődött az európai labdarúgókupák csoportköre, a Ferencváros az Európa-liga főtábláján a német Bayer Leverkusennel, a spanyol Betisszel és a skót Celtickel vív meg a továbbjutásért. A Fradi az első magyar klub, mely egymás után háromszor kvalifikálta magát csoportkörbe európai kupában, ezzel jelentős plusz bevételi forráshoz jutott. Ahogy a környező országokban, Magyarországon is erős dominanciát hozhat ez, az UEFA-tól érkező pénz és a megszerzett presztízs hosszú időre elszakíthatja a zöld-fehéreket riválisaiktól.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos