<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Amazon gyakorlatilag saját versenytársainak nyújt kereskedési platformot, így fontos adatokat is szerez tevékenységükről - Németországban azt vizsgálják, tisztességtelenül használja-e a többi kereskedőről meglévő információit, esetleg lekoppintja-e termékeiket is.
Az Amazon németországi logisztikai bázisa Wernében, 2018. novemberében. Fotó: EPA/Friedmann Vogel

A német trösztellenes hatóság vizsgálni kezdte, hogy az Amazon hátráltatja-e a tisztességes versenyt az ország online vásárterén – írja a CNBC. A Bundeskartellamt (azaz a német szövetségi versenyhivatal) azt közölte: rengeteg panaszt kaptak, emiatt megvizsgálják, hogy tisztességtelenül használja-e piaci pozícióját a társaság, hátrányba hozva ezzel az eladókat a piactéren. Megemlítenek néhány olyan gyakorlatot, ami felveti a tisztességtelenség gyanúját: az Amazon visszatartja az egyes eladóknak járó kifizetéseket, magyarázat nélkül blokkol eladói oldalakat és saját céljaira használja fel a piactéren szereplő eladók által gyűjtött adatokat.

A hivatal azt is vizsgálja, hogy az Amazon dominanciája hátráltatja-e más online kereskedők tevékenyégét, és hogy a kereskedők értékesítései mennyire függenek az Amazontól.

Az Európai Unió versenybizottsága már folytat egy vizsgálatot az Amazon adathasználati gyakorlata miatt. A bizottság vezetője, Margrete Vestager azok miatt az aggályok miatt világítja át az Amazont, melyek szerint a társaság a sikeres rivális kereskedők adatait felhasználva olcsóbb másolatokat visz a piacra. A fő probléma ugyanis éppen ez: az Amazon két szerepkörben is jelen van az online piacon. Egyrészt biztosítja a kereskedőket és vásárlókat összekötő online piacteret, másrészt maga is megjelenik ezen a felületen online szereplőként – így közvetlen versenytársainak tevékenységére, értékesítésére tökéletes rálátással bír.

Bár a most indult németországi vizsgálat az Amazon német kereskedőire gyakorolt hatásokra koncentrál, a két párhuzamosan futó ügyben természetesen támogatják egymást a felek.

Az Amazon szóvivője a CNBC-nek a borítékolható választ adta: teljes mértékben együttműködnek a Bundeskartellamttal a vizsgálat során, és továbbra is keményen dolgoznak azon, hogy támogassák a kis- és középvállalkozásokat. Hozzátették: több tízezer német kkv használja az Amazon.de platformot, 70 százalékuk pedig exportál is, azaz világszerte szolgál ki vásárlókat.

Arról nincs elérhető statisztika, hogy hány magyar eladó kínálja termékeit az Amazon.de-n keresztül. A magyar vásárlók mindenesetre másfél éven keresztül szerethették nagyon a platformot: 2016 ősze és 2018 tavasza között a 39 eurót (bő 12 ezer forintot) meghaladó értékű vásárlásoknál elérhető volt az ingyenes kiszállítás lehetősége – ez Európában már csak a cseh, a dán, a svéd és a finn kiszállításokhoz érhető el.

Az Amazon részvényei idén elképesztő utat járnak be: szakadatlan emelkedéssel ősz elejére 2000 dollár fölé emelkedett az árfolyam, hogy aztán több lépcsőben nagyot zuhanjon: novemberben már 1500 alatt is lehetett Amazon-részvényt venni. A háttérről itt írtunk bővebben >>

A rovat támogatója a 4iG

Vállalat Új vezetők érkeztek a Vodafone akvizíció után a 4iG-hez
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 12:32
A 4iG Nyrt. igazgatósága a Vodafone Magyarország és a meglévő távközlési portfólió integrációja érdekében új felsővezetőket nevezett ki a cégcsoporthoz frissen csatlakozott társaság, valamint a 4iG Nyrt. irányításába.
Vállalat Iratokat vár a Teslától az amerikai igazságügyi minisztérium
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 18:49
Az amerikai igazságügyi minisztérium az önvezető autókról szóló dokumentációért fordult kedden a Tesla járműgyártóhoz - derül ki az amerikai tőzsdefelügyelethez benyújtott iratokból.
Vállalat Kiderült, mennyit keresett a Pfizer a Covid-vakcinán
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 18:26
 A Pfizer amerikai gyógyszeripari cég nyeresége és bevétele is nőtt tavaly a negyedik negyedévben, az éves árbevétel rekord nagyságú volt.
Vállalat Csúnya számokat közölt a Samsung
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 17:07
A Samsung Electronics dél-koreai vállalat működési eredménye jelentősen, csaknem 69 százalékkal csökkent a tavalyi utolsó negyedévben éves összevetésben a chipek és okostelefonok iránti alacsony kereslet miatt - derült ki a cég kedden közzétett jelentéséből.
Vállalat Lezárult a 4iG-Vodafone biznisz
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 15:06
A Budapesti Értéktőzsde honlapján jelent meg a tájékoztatás.
Vállalat Újabb kemény csörte bontakozik ki Amerika és Kína között
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 12:59
A Huawei elleni újabb amerikai intézkedések heves tiltakozást váltottak ki Peking részéről.
Vállalat Az amerikai politikai elitnek magyarázkodhat a TikTok-vezér
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 14:51
Meghallgatásra kell mennie a videós közösségi oldal vezérének.
Vállalat Alacsonyabb költség, kisebb környezeti hatás: felértékelődik a last mile logisztikai raktárak szerepe
PR | 2023. január 27. 19:51
A gyors kiszállítás elengedhetetlen az ügyfelek elégedettségének és hűségének megtartásához a modern piacon. A GKI beszámolója szerint 2021-ben Magyarországon közel 67 millió megrendelést szállítottak ki a szolgáltatók, és ez a tendencia továbbra is meghatározó marad. De mitől lesz gyors a kiszállítás ?
Vállalat Gördülő Generációk
PR | 2023. január 27. 10:57
Megvásárolta az ország egyik meghatározó magyar tulajdonú flottakezelő cégét az AutoWallis. Az idén harminc éves Nelson Flottalízing Kft-re egy jelentős átalakulási folyamatot követően tett ajánlatott a tőzsdén jegyzett társaság. A Nelson korszerűsítését követő tulajdonváltás ötlete egy fiatal, 29 éves menedzserhez köthető - aki cseppet sem véletlenül került a céghez.
Vállalat Enged a Google az uniós hatóságok nyomásának
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 16:50
A Google egyértelműbb tájékoztatást vállalt az európai fogyasztóvédelmi hatóságok nyomására; Magyarországon a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) erőfölényes vizsgálatot folytat az óriáscéggel szemben - közölte a versenyhatóság.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG