TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Biztosan Ön is ismer trükköket, amelyekkel elviselhetővé válik a hőség, de talán elkelne még egy pár most, hogy történelmi rekordok is dőlnek.
Valahol Európában (Wikimedia Commons)

1. Válasszunk másik szobát

A lakásoknak sokszor nem minden helyisége egyformán meleg, az egyikre esetleg süt a nap, a másikra nem, az egyiket hűtik a csövek, a világítóudvar, a másikat meg melegíti a hűtő.

Ilyenkor nem szégyen leköltözni a galériáról, átvinni a matracot a hálóból nappaliba, leteríteni a hűvös kőre, egyedülállóak akár a fürdőszobában is aludhatnak, ha ott jobb és van hely. Ha pedig van erkély, kert, akkor ott is megpróbálhatjuk az alvást, a pihenést.

2. Játék az ablakkal

Sokaknak nem jut eszükbe, vagy nem ezt szokták meg, de nap közben nem kellene ilyenkor szellőztetni. Mivel hajnalban, kora reggel van a leghűvösebb, akkor érdemes becsukni az ablakokat, késő este, sőt inkább éjszaka pedig kinyitni és lehetőleg minél nagyobb kereszthuzatot csinálni.

3. Klíma híján ventilátor

A klímaberendezés drága, a ventilátorból egész olcsók is akadnak, és jól magunkra irányozva sokat javítanak a helyzetünkön. Ha huzatot csináltunk, de nem mozog a levegő, helyes irányba állítva azon is javíthatnak.

4. Vizet, amennyit csak lehet

A rezsicsökkentés megvolt, zuhanyozzunk vagy legalább mosakodjunk naponta akár ötször is hűvös vízben, ha jól esik. A hajunkat hagyjuk nedvesen,a törölközést ne siessük el. Este az ágyban is borogathatjuk magunkat vizes törölközővel, sőt lepedővel.

5. Sapka, kalap

Nem szégyen ilyenkor sapkát, kalapot húzni az utcán vagy a szabadban, persze könnyedet, szellőset, világosat. Be is vizezhetjük az utcán, hogy hűsítsen, és a napszúrástól is véd.

6. Barikádozzuk el az ablakot

Ha az ablakra süt a nap, besütve felforrósítja a helyiséget. Ha van redőny, reluxa, ablaktábla, engedjük le, ha tehetjük, szereljünk napellenző tetőt az ablak elé. Minél távolabb marad a nap sugara, annál jobb. Hosszú távon pedig ültessünk az ablak elé fát vagy bokrot – lehet, hogy pár évtized múlva olyan lesz itt az éghajlat, mint Athénban.

7. Aludjunk zokniban

Nem vicc: a nedves zokni csodákat művelhet, mert a lábak hajszálerein keresztül az egész testet hűti. Csak meg ne fázzunk. Mások hűtött vizesüveget, jégakkut tesznek ilyenkor a lábukhoz vagy a lábaik közé legalább az elalváshoz.

8. Igyunk rengeteg folyadékot

Ügyeljünk, hogy naponta két-három liter folyadék ilyenkor biztosan kell, de talán a több sem árt meg. Meglepő módon a meleg tea kifejezetten jót tesz, mert izzadásra serkent a hőségben, sivatagi népek is alkalmazzák.

A hideg ital csak rövid távon esik jól, de azután a felmelegítése csak elvonja a szervezet erőforrásait. A cukrozott üdítőket pedig egyáltalán nem ajánlják.

9. Ne ugráljunk, és kerüljük a nehéz ételeket

A nehéz, zsíros ételek, vörös húsok is leterhelik a szervezetet, lekötik a vérkeringés erőforrásait, akárcsak a testmozgás. Együnk könnyedeket, mozogjunk lassabban.

10. Ne fűtsünk

Kapcsoljuk ki a felesleges elektromos készülékeket, ne főzzünk babot vagy más nagy energiaigényű dolgokat, hogy ne melegítsük ezekkel is a lakást vagy irodát.

11. Öltözzünk vagy vetkőzzünk jól

Nem minden ruházat, hálóruha, ágynemű egyforma, a szakértők a gyapjút ajánlják a hőségre. Ha pedig még nem próbált meztelenül aludni vagy tenni-venni a lakásban, de van kedve hozzá, talán itt az ideje megpróbálni. Ha nem akarja az ágyneműt közvetlenül összeizzadni, egy plusz lepedő segíthet rajta.

+1: Ötletek, amelyeket még nem próbáltunk

Ilyenkor számos lap ad hasonló tippeket itthon és külföldön egyaránt, így további néhány, őrültebbnek tűnő, de elvileg szintén működő ötletet összeszedtünk. Van, aki szerint az alvás előtt a mélyhűtőben tárolt hálóruha segít nekik az elalvásban - kérdés, meddig tart a hatása.

Mások úgy vélik, a szobában vagy az ablakban felakasztott vizes lepedő, törölköző működik miniklímaként a száradáshoz szükséges hő miatt. Ebben lehet valami, mert másutt meg azt javasolják, teregessünk ilyenkor a szobánkban.

A nagyon erős napfénynek kitett ablakokra fényvédő, UV-sugárzást szűrő fóliát is javasolnak. Mások szerint házilag, kartonpapírból, alufóliából is nagyszerű és olcsó fény- és hővédelmet lehet készíteni az ablakra kívülre – legalábbis amíg az első vihar le nem tépi.

(Ha strandra menne, először olvassa el ezt, hogy ne veszélyeztesse egészségét: 12 életveszélyes tévedés, amit a tűző napon folyton elkövetnek)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Fűtési kisokos a fától a hőszivattyúig: hogyan működnek?
Natív tartalom | 2020. november 25. 12:47
Dübörög a fűtési szezon Magyarországon. Ez nem csak akkor válik nyilvánvalóvá, ha a hőmérőre nézünk: a légszennyezettségi adatokat nézve is látszik, hogy országszerte füstölnek a kémények. Magyarországon a szakértői becslések szerint 800 ezer és 1 millió közé tehető az elavult, több mint 20 éve felszerelt kazánok száma, így sok háztartásban esedékes vagy válik hamarosan esedékessé a fűtőberendezés cseréje.
Vásárló Újra visszajöhet az idősek vásárlási idősávja
Privátbankár.hu | 2020. november 23. 10:47
Az Idősek Tanácsa javasolja.
Vásárló Hagyományos vagy modern karikagyűrű?
Márkázott tartalom | 2020. november 18. 10:35
Milyen is az a hagyományos karikagyűrű? Mivel érdemli ki egy gyűrű ezt a titulust, és mitől válik modernné? Ezekre keressük ma a választ, és ezzel talán segítünk abban, hogy ki tudd választani azt is, hogy hozzád melyik stílus áll a legközelebb.
Vásárló Ragyogó tisztaság a HORECA szektorban is!
Márkázott tartalom | 2020. november 16. 12:22
A vendéglátóipar egyes szegmenseiben, az éttermek, a szállodák és a kávéházak személyében, azaz a HORECA szektorban kifejezetten fontos a vendégek számára a higiénikus és egészséges környezet biztosítása. Hiszen ahol az ember alszik és ételeket vagy italokat fogyaszt, ott érzékenyebb a megfelelő higiéniára. Amennyiben ezzel nincsen megelégedve, akkor többször garantáltan nem fogja látogatni az adott helyszínt, és más lehetőség után néz.    Az ő helyzetében könnyű a váltás, míg a szektorban tevékenykedő szálloda, kávéház vagy étterem hírneve egyetlen rossz tapasztalat hatására is romolhat. Ennek tükrében érdemes beszerezni a legideálisabb ipari tisztítószereket, hiszen jó minőségű szerek segítségével képes az ember biztosítani a megfelelő higiéniát és elégedetté tenni a vendégeit. 
Vásárló Ne féljen a budapesti költözéstől! Így néz ki a költöztetés egy profi csapattal
Márkázott tartalom | 2020. november 15. 12:43
Sajnos a legtöbben félnek a költözéstől. Akik nem vesznek igénybe költöztető cégtől segítséget, azoknak többféle félelmük is van. Egyrészt attól félnek, hogy hogyan fogják kilogisztikázni az egész fuvart. Gondolok itt a segítőkre, a parkolásra, a fel-le cipelésre, a sérülésmentes szállításra, stb. Ez mind-mind jogos félelem, mert nem profi költöztetők végzik a költöztetést, a pakolást, a rakodást.   Akik viszont költöztető segítségét veszik igénybe, részben másfajta félelemmel rendelkeznek. Persze ők is félnek attól, hogy valóban épségben meg fog-e minden érkezni, vagy megérkezik-e egyáltalán minden. Attól is tartanak, hogy a felpakolás pillanatában valóban meg fog-e érkezni a teherautó, és megkezdik-e a felpakolást. És természetesen ott van a végösszegtől való félelem, nehogy többe kerüljön, mint amire számítanak. Nézzük, hogy miért érdemes költöztető cég segítségét kérni, és kis körültekintéssel miért alaptalanok a félelmek!
Vásárló Így lehet megoldani házilag a gumicserét a robogón
Márkázott tartalom | 2020. november 14. 17:55
Mi szükséges ahhoz, hogy a robogó gumicseréje akár önállóan, házilag is megoldható legyen? Ezt a kérdést fogjuk részletesen megválaszolni ebben a bejegyzésben. Megnézzük a műveletet indokoló tényezőket, a beavatkozás eszközigényét, illetve a leghasznosabb tudnivalókat a robogó gumicseréjére vonatkozóan. Szóval, amennyiben előszeretettel javítjuk és tartjuk karban a motorunkat önállóan, akkor a házilag történő gumicserét is sikeresen oldhatjuk meg.
Vásárló Szigorítások - mit léptek a vidéki városok?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 12. 18:18
Több helyen is korlátozták, hogy egy időben hányan tartózkodhatnak a piacokon. Van, ahol újra bevezették az idősek vásárlási idősávját.
Vásárló A magyar GDP háromnegyedét költötték el pár nap alatt két áruházban
MTI | 2020. november 12. 08:19
Majdnem kéthetesre húzták el a szinglik napját, és egyébként is pörög az internetes vásárlás - el is költötték pár nap alatt a tavalyi éves magyar GDP háromnegyedét két áruházban.
Vásárló Sehol sincs már a fekete péntek: ma van a legnagyobb vásárlási őrület
MTI | 2020. november 11. 06:43
Úgy tűnik, hogy nem a fekete péntek lesz idén sem a vásárlók legnagyobb ünnepe, hanem a szinglik napja: már a felvezető időszakban megdőlt a tavalyi rekord az Alibabán.
Vásárló A jövő innovatív technológiái egy helyen: Moon Store
Márkázott tartalom | 2020. november 10. 13:10
Most egy olyan hazai céget fogok bemutatni neked, ahol felismerték, hogy a jövő elkezdődött. A Moon Store azért jött létre, hogy globális, vezető, innovatív márkák termékeit hozza el Magyarországra. Olyan termékeket, melyekről egyszerűen bűn lenne lemaradni.    Fókuszban az innováció és a minőség, valamint a kiváló felhasználói élmény. Ezeket az igényeket, elvárásokat, vágyakat veszik figyelembe egy-egy innovatív termék forgalmazásának megkezdésekor. Ha szeretnél betekinteni a jövőbe, jó helyen vagy, ugyanis a Moon Store elhozta számodra is a jövő innovatív technológiáit. Lássuk, hogy az Anker cégcsoport milyen innovatív termékeit érheted el immár te is Magyarországon az otthon, biztonság és szórakozás területén.
hírlevél