2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Akárcsak Magyarországon, Romániában is a Lidl az egyik legnépszerűbb áruházlánc. Évek óta első helyen áll, most megvédte a címét. 

Tavaly is a Lidl volt a legnagyobb forgalmat elérő kiskereskedelmi vállalat Romániában. A német kézben lévő boltlánc romániai 2023-as árbevétele 21,76 milliárd lej  - 1719 milliárd forint - volt. Ez 17,6 százalékkal nagyobb, mint egy évvel korábban, írja. A Lidl 2020-ban lett a legnagyobb romániai kiskereskedő, azóta őrzi piacvezető pozícióját.

Romániában is jól megy a Lidlnek / A kép illusztráció
Romániában is jól megy a Lidlnek / A kép illusztráció
Fotó: Lidl

A következő nyolc vállalat sorrendje megegyezik az egy évvel korábbival:

  • a második - a Lidl-tulajdonos Schwarz Csoporthoz tartozó - Kaufland 18,34 milliárd lejes - 1449 milliárd forintos árbevétellel,
  • harmadik a francia hátterű Carrefour 17,56 milliárd lejjel (1387 milliárd forinttal). 

Utánuk jön a Profi, a Metro, a Mega Image, a Penny, az Auchan és a Selgros. A romániai kiskereskedelem történetében első alkalommal történt meg, hogy öt áruházlánc bevételei is meghaladták a 10 milliárd lej (790 milliárd forint). A piacot uraló multik közül legnagyobb arányban, 19 százalékkal, a Carrefour bevételei nőttek. Ez nagyrészt annak tudható be, hogy tavaly a francia vállalat felvásárolta a Corát, ami 1,4 milliárd lej pluszbevételt hozott a cégnek. A Cora eltűnésével felszabadult a toplista 10. helye, amit hosszú évek óta először egy román tőkével működő cég, a La Cocoș foglalt el. A raktáráruházakat működtető ploiești-i vállalkozás tavalyi árbevétele 974 millió lej volt.

A top 10-ben szereplő cégek közül kilenc nyereséges volt 2023-ban. A legnagyobb, 1,07 milliárd lej (83,8 milliárd forint) profitot a Lidl érte el, majd a Kaufland következett 864 millió lejjel. A legnagyobb arányban, 56,5 százalékkal a Mega Image nyeresége nőtt. A vállalat profitja így 218 millió lej lett. Az Auchan és a Selgros profitja egyaránt 13,5 százalékkal csökkent az előző évihez képest. Egyedül a Profi zárta veszteséggel a tavalyi évet. Kiadásai 213 millió lejjel haladták meg a bevételeit, ami 25,5 százalékos javulást jelent az előző év eredményéhez viszonyítva. Ha a versenyhivatal jóváhagyja a Profi felvásárlását, akkor idén már valószínűleg a Mega Image lesz az első számú romániai kiskereskedő. (Via maszol.ro

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Vizsgálat indult az Aldi ellen - mi volt igazából a hűtőpultokban?
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 11:22
100 százalék magyar - írták a hűtőpultokra, de a GVH azt gyanítja, hogy ez nem volt igaz.
Vásárló Hamarosan kiderülhet, melyik áruház nyert a júliusi „karácsonyi” vásárban
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 10:05
A karácsonyi vásárra emlékeztető júliusi nagy akciósorozatot az Amazon kezdte a Prime Dayjel, ám az online áruházak gyorsan átvették az ötletet, sőt a hagyományos játékosok is beszálltak a versenybe. 
Vásárló Legyen résen, árcsökkenés jön a kutakon!
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 15:46
Keddtől a benzin nagykereskedelmi ára 2 forinttal, a gázolajé pedig 3 forinttal mérséklődik.
Vásárló Az Oktogonról elment, most Romániából rajtolna újra az amerikai gyorsétteremlánc
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 12:55
Románia lehet térségünkben az az ország, ahol az amerikai Wendy’s teszteli, hogy képes lenne-e visszatérni Európába. A kudarccal végződött előző kísérletnek Magyarország is részese volt.
Vásárló Intézkedett a Lidl: majdnem milliós fizetést kínál a kezdőknek a német üzletekben
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 12:21
Szeptembertől többet kapnak a német Lidl-üzletek dolgozói. 
Vásárló Eddig bírta, példátlan lépésre szánta el magát a másik Aldi
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 07:47
Az Aldi szerint minden termékét olyan olcsón kínálja a vevőknek, amilyen olcsón csak tudja, ezért a cég áruházai egyfajta kedvezményt testesítenek meg a kiskereskedelemben. Ez változhat a jövőben.
Vásárló A legfelsőbb szintet is elérte a botrány: mérgezték a lakosságot, nem csoda, hogy bedühödtek a kínaiak
Buksza blog | 2024. július 14. 14:37
Kínában nem ritkák az élelmiszer-biztonsági botrányok, amelyeknek ismert és ismeretlenül maradt halálos áldozatai is vannak. A legújabb ügyre a legfelsőbb pekingi vezetés is kénytelen volt reagálni.
Vásárló A vásárlóknak és a boltosoknak is elege lett
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 13. 19:14
Nagy változás jöhet az önkiszolgáló pénztáraknál egy felmérés nyomán. Nagyjából kétszer annyian vannak, akik szerint meg kellene szüntetni az önkiszolgáló pénztárakat, mint akik támogatják ezeknek a megtartását. 
Vásárló Spóroljunk a légkondicionálás költségén inverteres split klímával!
Márkázott tartalom | 2024. július 10. 12:50
A nyári hónapokban az energiaszámlánk az egekig nőhet, hiszen áramfogyasztásunk is emelkedik. Elsősorban a régi típusú, nem túl energiahatékony klímák, ventilátorok okozhatják a magas villanyszámlákat.
Vásárló A hőszigetelés a nyári hőség ellen is megoldást jelent!
Márkázott tartalom | 2024. július 8. 10:19
A hőszigetelés fontossága megkérdőjelezhetetlen az energiahatékonyság szempontjából, mivel általa jelentős fűtési- és hűtésiköltség-megtakarítást, illetve nagyobb komfort érhetünk el. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG