5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Hó alig volt a téli időszakban, viszont csapadék annál több. Az elmúlt évek legmelegebb tele volt a mostani, a 0 Celsius-fokos átlaghőmérséklethez képest 2,4 fokkal mértek többet, a februári hőmérséklet pedig 5 fokkal volt magasabb az átlagnál. Kérdés, hogy milyen időjárásra kell Magyarországnak berendezkednie?
Hóvirág és időszakos karsztforrás a Bükkben, a Vöröskő alatt, Felsőtárkány közelében 2016. február 24-én. A csapadékos időjárás és a hóolvadás miatt időszakos karsztforrások vize tört fel a Bükkben. MTI Fotó: Komka Péter

Melegebb és esősebb volt a szokásosnál a téli időszak, különösen a február, amikor az átlaghőmérséklet 5 Celsius-fokkal haladta meg a sokéves átlagot. A legtöbb eső is februárban hullott, csaknem háromszor több, mint máskor - közölte adatait az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Felmelegedés

Kifejtették: az évszak középhőmérséklete országos átlagban 2,4 Celsius-fok volt, ami jelentős elmozdulást jelent a sokéves (1981 és 2010 közötti), 0 fok körüli normálértékhez viszonyítva. Január elején és végén egy-egy hét erejéig országszerte kifejezetten hideg idő uralkodott, a januári átlaghőmérséklet mínusz 1 fok volt, ami megfelel a sokéves átlagnak. Ezt leszámítva viszont a február és a december is különösen enyhe volt. Az első téli hónap átlaghőmérséklete is 2,3 fokkal meghaladta a sokéves átlagot.

Havat csak januártól?

A téli időszakban a legalacsonyabb hőmérsékletet, mínusz 18,5 fokot január 23-án mérték a Nógrád megyei Mihálygergén. Az évszak legmagasabb hőmérsékletét, 19,6 fokot február 22-én Verpeléten regisztrálták. A decemberi időjárást alapvetően borongós, párás, ködös időjárás jellemezte, az elő-előforduló ködszitálások ellenére az év utolsó hónapja meglehetősen száraznak bizonyult. Az újév hozta meg "a sokak által karácsony táján várva várt havat". Először csak a Dunántúlon, majd a keletebbre fekvő területeken is megjelent a hótakaró. Január 8-tól viszont megkezdődött az enyhülés, január 13-ra országszerte el is olvadt a hó. Január 23-ig csak a magasabban fekvő területeken volt havazás. Ekkor viszont országos havazás kezdődött, de - mint felidézték - a lehullott hó már másnapra olvadni kezdett. Január végére fokozatosan az északkeleti tájakra szorult vissza a tél. A február enyhe és rendkívül csapadékos időt hozott esővel, záporokkal.

Országos átlagban decemberben kevesebb (tizenegy helyett csak hét), a másik két téli hónapban viszont több csapadékos napot regisztráltak. Januárban tíz helyett tizenöt, februárban a szokásos kilenc helyett idén tizenhét csapadékos nap volt.

Az eső viszont szakad

Ezzel együtt télen összességében csaknem 40 százalékkal több csapadék hullott, mint a sokéves átlag, de - mint megjegyezték - ennek havi eloszlása eltérő volt. Decemberben például mindössze 5,7 milliméter csapadékot regisztráltak, ami az országos átlagnak csak mintegy 12,3 százaléka. Januárban viszont a normálnál 76,5 százalékkal több eső esett. "Igazán csapadékosnak" pedig az "egyébként legszárazabb hónapunk, a február bizonyult". Az utolsó téli hónapban a megszokott mennyiségnek majdnem háromszorosa (292,7 százalék) hullott. A legtöbb csapadék - országos átlagban 13,7 milliméter - a tél utolsó napján, február 29-én hullott. A három hónap csapadékösszege 156,2 milliméter volt, ami mintegy 39 százalékkal haladja meg az 1981 és 2010 közötti telek átlagát - tették hozzá.

Nem csak Magyarországon, Európa-szerte enyhe volt a téli időszak. Olyannyira, hogy több sípálya is fontolgatja, bezárja a kapuit. Ahogy arról korábban írtunk, a globális felmelegedés és az El Niño hatására egy francia pálya a hó hiánya miatt inkább állatkertet nyitott. Az Alpok más vidékein hasonló helyzetről számoltak be tavaly, volt olyan, aki helikopterrel vitetett a pályára a havat. Teljes összefoglalónak az európai sí- és hóhelyzetről itt olvashatja.

A meteorológiai szolgálat évszakos összesítésében kitért arra is, hogy idén decemberben az ilyenkor szokásos öt nappal ellentétben egyáltalán nem volt havas nap. Januárban viszont hat nap helyett tíz napon hullott hó. Februárban a havas napok száma szintén a normál alatt maradt, a szokásos hat nap helyett csak két napon regisztráltak havazást.

Mire számíthatunk innentől?

A várható időjárásról azt írták: változékony, csapadékos és enyhe napokra kell készülni. A következő bő egy hétben szinte minden nap lehet több-kevesebb esőre számítani, csütörtökön és pénteken a magasabban fekvő helyeken havas eső, hó is hullhat. Mindezek ellenére a hőmérséklet az átlag felett alakul: az éjszakák többnyire fagymentesek lesznek, napközben pedig rendszerint 10 fok körüli vagy afeletti értékek várhatók.

Globális felmelegedés: valós veszély, vagy hisztéria? A saját környezetünkön tapasztaljuk, hogy valóban átalakulóban van éghajlat és egyre melegebb az idő. 2015-öt minden idők legmelegebb évének nyilvánította az amerikai Nemzeti Oceanografiai és Légköri Hivatal, az adatokat pedig a Meteorológiai Világszervezet is megerősítette.

Az átlagosnál melegebb és csapadékosabb időjárás előreláthatóan március második feléig kitart - írta a meteorológiai szolgálat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Hogyan védhetjük az izületeinket az ülő munka adta nehézségektől?
Márkázott tartalom | 2024. április 29. 19:45
Az ülő munka legalább olyan szinten terhelheti az ízületeket, mintha kemény fizikai munkát végeznénk. Gyakran pedig 40 óránál is többet töltünk a számítógép előtt ülve, ezért különösen fontos, hogy tudatosan védjük az ízületeinket. Mit tehetünk egészségünk érdekében? Mutatjuk a leghasznosabb tippeket!
Vásárló Örömteli hír érkezett a magyar benzinkutakról
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 11:24
Olcsóbb lesz megtölteni a tankokat. 
Vásárló Bevetik a "mindent tudó" tanácsadót az élelmiszereknél
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 15:28
Komoly változás jöhet az élelmiszer- és italpiacon, miután minden vállalat a mesterséges intelligenciára támaszkodva akar versenytársai fölé kerekedni. 
Vásárló Használtcikk-forradalmat hirdet a Decathlon
Buksza blog | 2024. április 28. 14:41
Magasabb szintre emeli használtcikk-üzletét a Decathlon.
Vásárló Ki lehet mosni a legkoszosabb ruhákat is 15 perc alatt?
Buksza blog | 2024. április 28. 12:57
A távmunka egyik kevésbé ismert mellékhatása, hogy sokan többet sportolnak, amihez nem az öregebb pólókat használják, hanem az úgynevezett athleisure ruházatot. Ennek is van azonban egy mellékhatása.
Vásárló Meglepő újdonsággal állt elő az Aldi, mérföldkő lehet a boltlánc életében
Buksza blog | 2024. április 28. 08:33
Az Aldi és építőipari beruházó partnere új szintre emelte Németországban közös tevékenységét azzal, hogy többre vállalkozott egyszerűen egy új áruház felépítésénél. A bolt felett lakóház épült.
Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Csempésszünk egy kis zöldet bárhová!
Márkázott tartalom | 2024. április 22. 16:32
A szép, zöld, gondozott fűfelület nagyon vonzó és kellemes látványt nyújt. Azonban tény, hogy sok odafigyelést is igényel. A rendszeres fűnyírás, öntözés, esetlegesen a gyomirtás vagy a különféle növényvédelmi kezelések időt és energiát igényelnek. Emellett költségesek is, és még a környezetet is terhelik.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG