TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Szakértők szerint az első negyedéves adatok is már azt mutatják, idén is folytatódik a kedvező tendencia a turizmusban.

Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára elmondta: a magyarországi szállodákban az első negyedévben folytatódott a kiemelkedő, 2014-ben tapasztalt növekedés, országosan az előző évinél 7,5 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak. A csaknem 9 százalékos belföldi növekedés meghaladta a külföldi vendégéjszakák 6,4 százalékos növekedését. Az első negyedéves eredmények alapján jó lesz az év - jelezte. A több vendég magasabb foglaltságot is jelent: az első negyedévben 2,3 százalékponttal 42,1 százalékra emelkedett a szállodák szobafoglaltsága.

A vendégéjszakák a kereskedelmi szálláshelyeken. Forrás: KSH

Szoba egy éjszakára

Az átlag szobaár a szállodákban az első negyedévben 7 százalékkal magasabb, 15 599 forint volt, ami szintén jó eredmény. Az egy kiadható szobára jutó bevétel (Revpar) pedig 6562 forint volt, ami 13,1 százalékkal magasabb az előző évinél. A főtitkár szerint ez összességében szép eredmény.

A legnagyobb növekedést a szállodák az ötcsillagos kategóriában tudták elérni, itt 57,9 százalékos foglaltságot mértek, 7,6 százalékkal magasabb, 33 335 forintos átlag szobaárral. A négycsillagos- és a gyógyszállodákban is szép növekedés volt - mondta.

Kovács István ismertette: a negyedéven belül a szállodákban a január-február kiemelkedő volt, a márciusi növekedés az erős bázis miatt kisebb lett.

Örülhetnek a budapesti hotelek

A vendégéjszakák budapesti növekedése az első negyedévben meghaladta az országos átlagot: országosan a szállodákban 7,5 százalékkal több, összesen 3 millió 349 ezer vendégéjszakát regisztráltak, ebből a budapesti szállodákban 1 millió 451 ezret, ami 9,1 százalékos, kiugró növekedésnek felel meg.

A belföldi vendégéjszakák száma ugyanakkor Budapesten nem nőtt az egy évvel korábbihoz képest, viszont a külföldinél mért 10,4 százalékos növekedés sokkal nagyobb volt az országos átlagnál - mutatott rá. Ebből következik, hogy a külföldi vendégéjszakák növekedése kizárólag a fővárosban jelent meg, vidéken enyhe visszaesés volt. Az első negyedévben a fővárosi szállodák teljesítménye húzta az országos átlagot - összegezte.

Milyen lesz 2015?

Kitért arra, hogy az adatok alapján jó év lesz az idei, de óvatos optimizmussal tekint a statisztikára. A főtitkár szerint a legfőbb kockázatot az orosz beutazók számának csökkenése jelenti, a balatoni vendégéjszakákban mért csökkenés jórészt ennek köszönhető. Ezt a hatást nem lehet előre megbecsülni - vélekedett.

Balatoni András, az ING vezető elemzője szintén kiemelte, hogy a belföldi vendégéjszakák száma dinamikusabban nőtt a külföldinél. A szobakihasználtság is emelkedett - tette hozzá. Ebben a keresetek és a vásárlóerő növekedése jelenik meg - mondta. Az idegenforgalom, a szálláshelyszolgáltatás és vendéglátás belső keresletre érzékeny ágazatok, ha a háztartásoknak több pénze van, ezekre is többet költ. A rendkívül alacsony inflációnak, valamint a lakosság növekvő optimizmusának jelentős hatása van a belföldi turizmusra - mutatott rá.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló A cumisüvegek is kibocsáthatnak mikroműanyagokat
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 20. 08:58
A tápszer elkészítési módjának megváltoztatásával is sokat javulhat a helyzet. 
Vásárló Nagy bajban van a vadászturizmus a koronavírus miatt
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 20. 08:08
Soha annyi pénzt nem hagytak Magyarországon a külföldi vadászok, mint az előző vadászidényben. A koronavírus-járvány azonban derékba törte az ágazat prosperitását - írja a Világgazdaság.
Vásárló eBay – kiment a divatból?
Márkázott tartalom | 2020. október 18. 17:14
Elmondható, az eBay a korral kiment a divatból - derül ki az Üzleti magazin cikkéből. Az amerikai nagyvállalat a napokban ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját, amely azonban nem telhetett felhőtlenül: az eBay-t mára jóformán lekörözték az olyan kereskedelmi platformok, mint az Amazon vagy az Aliexpress.
Vásárló Mi az energetikai tanúsítvány?
Natív tartalom | 2020. október 14. 16:49
Az energetikai tanúsítványra egy mérnöki számításokon alapuló dokumentumként tekintünk, mely egy adott ingatlan energiafelhasználásáról ad tájékoztatást. Magyarországon 2012-től tették kötelezővé az energetikai tanúsítványok kiállítását, az Európai Unió irányelveinek megfelelően. Lássuk részletezve, hogy tulajdonképpen miért is van rá szükség, és hogyan is néz ki egy energetikai tanúsítvány.
Vásárló Komoly bizonytalanságot hozhat az új törvény a kisebb magánrendelőknek
Natív tartalom | 2020. október 12. 15:59
A kedden váratlan gyorsasággal elfogadott, az egészségügy régóta húzódó kérdéseit rendező új jogszabály alapjaiban forgatta fel a szektort, a FoglaljOrvost.hu ezért a helyzet elemzésére meghívta a hazai magánszektor meghatározó szereplőit. Az orvosi bérrendezés, valamint a hálapénz kivezetése vitán felül állóan szükséges volt, azonban az ehhez kapcsolódó feltételrendszer a hétvége óta borzolja az ágazat szereplőinek kedélyeit, legyen az közkórház vagy privát klinika vezetője, vagy az érdekképviseleti szervezetek egyike – hangoztatta több megszólaló is.
Vásárló Nagyot nőhet az étrendkiegészítők piaca a járványidőszakban
Márkázott tartalom | 2020. október 11. 10:29
Az étrend-kiegészítők piaca már a járvány előtt is dinamikusan fejlődött, 2017-ben 24 milliárd forintot költött a lakosság táplálék­kiegészítőkre, míg a vény nélkül kapható gyógyszerek piaca már akkor 124 milliárd forint árbevételt hozott. Az ember általában akkor kezd el ténylegesen figyelni az egészségére, amikor valamilyen problémával néz szembe, esetleg első kézből tapasztalt egy betegséget. 2020-ban valami hasonló történt, mivel egy nem várt járvány küldte az egész országot karanténba. Már a tavasz folyamán be kellett zárkóznunk a lakásokba, így nem csoda, hogy alig jutottunk hozzá a napfényhez, és ezzel más vitaminokhoz.  Bár a járványhelyzet folyamatosan változik, most átveszi a helyét az influenzajárvány, amitől talán idén tartanak a legtöbben. Sajnos az azonos tüneteket okozó vírust nem mindenki fogja tudni gyorsan azonosítani, és talán pont emiatt nem tudunk majd menni dolgozni. Nem véletlenül tűnik úgy, hogy az étrendkiegészítők napja éppen most érkezett el. Amikor ezekről a kiegészítőkről beszélünk, akkor sokan az edzőtermekre asszociálnak. Tény, hogy sokan plusz fehérje italokkal érnek el nagyobb hatást, azonban más tápanyagra is szüksége van a testünknek, ezek pedig a vitaminok.
Vásárló 47 éves rekord dőlt meg Ferihegyen
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 8. 18:18
Az 1973-as szintre esett vissza az utasforgalom szeptemberben. 
Vásárló Halvány reménysugár: meg lehet fékezni az esztelen élelmiszerár-emelkedést?
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2020. október 7. 06:05
Augusztus és a szeptember után októberben elmaradt a kétszámjegyű áremelkedés a hipermarketekben, és történelmi csúcsot sem hozott legfrissebb Árkosár-felmérésünk - így sem sokkal került kevesebbe az októberi nagybevásárlás 22 ezer forintnál. Továbbra is méregdrága az alma? Mennyiből lehet kihozni egy teázást? Megnéztük. 
Vásárló Tervek a jövőre
Márkázott tartalom | 2020. október 5. 14:14
Ez a 2020-as év elég húzós volt már eddig is. És sajnos még mindig nincs vége. Talán mindannyian egyet értünk abban, hogy hosszú ideje a világtörténelem legrosszabb évét tapossuk. De az élet, mint sok más probléma ellenére, most sem állt meg, és nem is fog. Saját magunk, családunk és barátaink érdekében is igyekezzünk a jövőre koncentrálni. Ez nagy segítség mentálisan mindannyiunknak ebben a nehéz időszakban. Kisebb vagy nagyobb, közeli vagy távoli tervek kovácsolásával a lelki egyensúlyunkat újra megtalálhatjuk, és pozitív jövőképet tűzhetünk ki magunk elé.
Vásárló Hogyan csomagoljunk be egy raklapot?
Márkázott tartalom | 2020. október 5. 09:19
A tökéletes raklap nem csak a stabilitás és a biztonság szempontjából fontos, hanem a szállítási díjak miatt is. Ha a raklap jól van becsomagolva, akkor kevesebb helyet foglal el. A rosszul összeállított raklapok nem rakhatók egymásra, ezért sok szállító ebben az esetben külön díjat számít fel. Ebben a cikkben összeszedtük a helyes raklap-összeállítás és -csomagolás lépéseit. 
hírlevél