4p

Egyre valószínűbb, hogy a hagyományos csokoládé luxuscikké válik, miután egyik fő alapanyaga, a kakaó ritkaság lesz. Az élelmiszer-fejlesztők keresik, mivel lehetne pótolni a kakaót.

Az első dolog, ami feltűnt a BBC riporterének az egyik újfajta csokoládé vagy csokoládéalternatíva megkóstolásakor, az volt, hogy nem érezte a kakaó erőteljes aromáját. Az íze sem volt olyan, mint az igazinak és nem úgy olvadt el a szájában, mint a valódi csoki. Ahhoz képest azonban nem volt rossz, hogy alapanyaga napraforgómagból készült – derül ki a brit médium csokoládériportjából.

A csokoládék kakaótartalmának pótlásával kapcsolatos élelmiszer-fejlesztések azért kerültek a képbe, mert a hagyományos termék ára extrém magasságokba ért. A csokoládék átlagosan kilenc százalékkal drágultak 2024-ben – mondta a BBC-nek Richard Caines, a brit Mintel élelmiszer- és italkutató intézet elemzője. Idén januárban a drágulás éves összehasonlításban már 14 százalékos volt. 

Az előbbi adat a csokoládé kiskereskedelmi árára vonatkozik, az alapanyagként használt kakaó esetén sokkal rosszabb a helyzet. A kakaóbab ára ugyanis 300 százalékkal ment fel 2024-ben, azaz a négyszeresére drágult. Ennek legfőbb oka, hogy a kakaó fő termőterületét, Nyugat-Afrikát is sújtja a globális felmelegedés. Emellett sok farmer inkább illegális aranybányászatból próbál megélni, mert abban több pénz van.

Többféle alternatíva lehet 

Mindennek eredménye az lett, hogy az elmúlt évben nagyjából félmillió tonna kakaó hiányzott a világpiacról. A hagyományos csokoládé luxuscikké válik – mondta Massimo Sabatini, az olasz Foreverland élelmiszergyártó társalapító-igazgatója.

Ez a vállalat Choruba néven a kakaópor egyik alternatíváját fejleszti. A cég márciusban üzembe helyezett gyárában a szentjánoskenyér héjából állítanak elő csokoládé-alapanyagot. Egy barna, banánalakú termésről van szó, amelyben magok vannak. Ebből pedig port lehet készíteni. 

A szentjánoskenyér lehet a kakaó utódja
A szentjánoskenyér lehet a kakaó utódja
Fotó: Wikipedia

A korábbi próbálkozások nem voltak fényesek. Egy amerikai újságcikk szerint az 1970-es években egy hasonló csokihelyettesítő sokkolta a fogyasztókat. Sabatini szerint az ő erjesztési és hevítési eljárásuk eredményeként olyan élelmiszert kapnak, aminek az íze közelebb van a kakaóéhoz, mint amit a korábbi próbálkozásokban elértek. Termékük a fekete csokira hasonlít, de annál édesebb és karamellesebb az íze. A cégvezető szerint drasztikusan kisebb a cukortartalma, kevésebb benne a zsír és rostosabb, mint az eredeti csoki.

Furcsán hangzik, mi mindenből lehet még műkakaót csinálni

A német Planer A Foods vállalat más kakaóalternatívát dolgozott ki – derült ki Sara Marquart társalapító-igazgató, egyben technológiai főnök szavaiból. A napraforgómag-alapú terméket ChoViva névre keresztelték. A cégvezető elmondása szerint éppen úgy dolgozzák fel a napraforgómagot, ahogy azt a csokoládégyártók a kakaóval teszik. Az alapanyagból nagy a piaci kínálat, eddig 35 különböző terméket hoztak létre. Egyik édességük földimogyoró ChoViva burkolatban.

A BBC riportere szerint a mogyoróé a domináns íz ebben a termékben, de a csokipótló-borítás meglepően hasonlít az igazira. További úttörő ezen a téren a brit Nukoko vállalat, amelynek két alapítója korábban a csokoládégyártó-iparban dolgozott. Ők élelmiszer-kutatókkal álltak össze, hogy zöldbab feldolgozásával állítsanak elő kakaópótló alapanyagot. Ez helyben rendelkezésre áll és van belőle elég. Így megszűnik a beszállítói lánc elakadásának veszélye. Ez a vállalat 2025 vége felé akar előállni az első termékeivel. A cégtulajdonosok állítása szerint a csokoládé 25 alapvető ízösszetevőjéből 24-et tudnak hozni. A BBC riportere négy karamelles golyót kapott, amelyek nagyon édesek voltak, de egész jól el lehetett őket rágcsálni.

Rossz hír lehet a kakaóbab-termesztőknek, ha beválnak az alternatívák

Ha a csokoládéalternatívák beválnak, az rosszul érintheti a kakaóbab-termesztő farmereket – mondta Tonya Lander, az Oxfordi Egyetem biológus professzora.

Ezt együtt kell megoldaniuk. Figyelembe kell venni, hogy ezek az emberek a mezőgazdasági termelők legszegényebb csoportjába tartoznak. A három említett vállalat úgy tartja, hogy nem helyettesíteni akarják a csokoládégyártásban a kakaót, csak ki akarják tölteni az űrt, amit a termény hiánya okoz.

Lander és kollégái tanulmányozták azokat a környezeti tényezőket, amelyek a kakaóbabtermés visszaeséséhez vezettek. A fő gond a gyenge beporzás és a magas hőmérséklet. Ezeket lehet enyhíteni, például olyan eszközök elhelyezésével, amelyek árnyékot vetnek a kakaócserjékre. Ezzel enyhülhet a termés mennyiségének hullámzása. Ha ehhez társulnak az új élelmiszer-alapanyagok, akkor lesz mit fogyasztania a csokoládészerető embereknek. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Energiatakarékos hűtők 2025-ben: mennyit spórolhat egy A-osztályos modell?
PR | 2025. október 7. 13:44
A háztartások energiafogyasztásának jelentős részét a folyamatosan üzemelő készülékek adják. Közülük is a hűtőszekrény az, amely a nap 24 órájában működik, így választása hosszú évekre meghatározza a villanyszámlát. 2025-ben az energiahatékonyság már nemcsak környezetvédelmi kérdés, hanem egyre inkább pénzügyi döntés is: egy A-osztályos modell éves szinten tízezreket hagyhat a családi kasszában.
Vásárló Eldobja a „csodafegyverét” a kormány a választásokig? Kizártnak tűnik
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2025. október 7. 05:37
Már nem csak tavalyhoz képest drágább a nagybevásárlás: két hónap után újra emelkedésnek indultak az élelmiszerárak a hipermarketekben. Az viszont jó hír, hogy az éves drágulás tempója legalább egy kicsit újra lassult. Elképzelhetetlennek tűnik az árrésstop november végi kivezetése a Privátbankár Árkosár legfrissebb eredményei alapján.
Vásárló 10 spórolási tipp, amit bárki könnyedén bevezethet a mindennapokban
PR | 2025. szeptember 30. 11:11
A spórolás sokaknak egyet jelent a lemondással, pedig valójában apró szokásokról van szó. Ha kicsit tudatosabban figyelünk a mindennapi döntéseinkre, a hónap végén sokkal több pénz maradhat a zsebünkben. Nem kell drasztikus változtatásokat tennünk, elég, ha néhány kisebb lépést fokozatosan beépítünk az életünkbe.
Vásárló Esedékes egy tankolás? Ennyibe kerül most a benzin és a gázolaj
Privátbankár.hu | 2025. szeptember 18. 13:14
Jó hír, hogy nem változik sem a benzin, sem a gázolaj nagykereskedelmi ára pénteken.
Vásárló Legalább rossz hírt nem kaptak a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2025. szeptember 11. 12:11
De jót sem.
Vásárló Régi kazetták: felbecsülhetetlen emlék, pontosan meghatározott érték
Márkázott tartalom | 2025. szeptember 9. 11:57
Nem is olyan régen ki gondolta volna, hogy a VHS kazetták csillaga egyszer leáldozik majd. Az ilyen kazettákon őrzött emlékek felbecsülhetetlen értéket képviselnek, de technológiai akadályok miatt egyre nehezebben válnak hozzáférhetővé – ami érthető okokból kétségbeejtő lehet.
Vásárló Miért fontos a hőkamerás vizsgálat házfelújítás előtt?
Márkázott tartalom | 2025. szeptember 8. 14:38
Egy lakás vagy ház felújítása előtt az alapos tervezés nélkülözhetetlen. A hőkamerás vizsgálat az egyik legjobb módszer, amely révén pontosan láthatóvá válnak az épület hőveszteségi pontjai. 
Vásárló A székhelyhasználat jogcímét igazoló okirat jelentősége
Márkázott tartalom | 2025. szeptember 8. 14:27
Gondolt már arra, miért elengedhetetlen, hogy egy vállalkozás a bérbe vett ingatlanra vonatkozó jogviszonyt írásban is igazolni tudja? 
Vásárló Hogyan tüntesd el a nikotin- és beázásfoltokat a falról?
Márkázott tartalom | 2025. szeptember 8. 11:27
Képzeld el, hogy frissen festett falra tekintesz. Minden nagyszerűen néz ki, de néhány nap múlva észreveszed, hogy a régi, makacs foltok újra megjelennek. Az ilyen problémák igazán bosszantóak, hiszen a beázás nyomai, a dohányfüst okozta sárgás elszíneződések vagy egy konyhai baleset után ottmaradt korom foltjai rendre visszatérnek. 
Vásárló A frontok hatása a szervezetünkre
Márkázott tartalom | 2025. szeptember 8. 11:06
Talán nincs is olyan ember, akit ne viselne meg az állandó időjárás-változás. Ki az ízületeiben érzi, ha jön a melegfront, ki fejfájástól szenved, ha hidegebbre fordul az idő. A kellemetlen tünetek befolyásolják a közérzetet, de a napi feladatok elvégzésére is kihathatnak – akár a munka során is teljesíthetünk rosszul, amely anyagi következményekkel is járhat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG