4p

Egyre valószínűbb, hogy a hagyományos csokoládé luxuscikké válik, miután egyik fő alapanyaga, a kakaó ritkaság lesz. Az élelmiszer-fejlesztők keresik, mivel lehetne pótolni a kakaót.

Az első dolog, ami feltűnt a BBC riporterének az egyik újfajta csokoládé vagy csokoládéalternatíva megkóstolásakor, az volt, hogy nem érezte a kakaó erőteljes aromáját. Az íze sem volt olyan, mint az igazinak és nem úgy olvadt el a szájában, mint a valódi csoki. Ahhoz képest azonban nem volt rossz, hogy alapanyaga napraforgómagból készült – derül ki a brit médium csokoládériportjából.

A csokoládék kakaótartalmának pótlásával kapcsolatos élelmiszer-fejlesztések azért kerültek a képbe, mert a hagyományos termék ára extrém magasságokba ért. A csokoládék átlagosan kilenc százalékkal drágultak 2024-ben – mondta a BBC-nek Richard Caines, a brit Mintel élelmiszer- és italkutató intézet elemzője. Idén januárban a drágulás éves összehasonlításban már 14 százalékos volt. 

Az előbbi adat a csokoládé kiskereskedelmi árára vonatkozik, az alapanyagként használt kakaó esetén sokkal rosszabb a helyzet. A kakaóbab ára ugyanis 300 százalékkal ment fel 2024-ben, azaz a négyszeresére drágult. Ennek legfőbb oka, hogy a kakaó fő termőterületét, Nyugat-Afrikát is sújtja a globális felmelegedés. Emellett sok farmer inkább illegális aranybányászatból próbál megélni, mert abban több pénz van.

Többféle alternatíva lehet 

Mindennek eredménye az lett, hogy az elmúlt évben nagyjából félmillió tonna kakaó hiányzott a világpiacról. A hagyományos csokoládé luxuscikké válik – mondta Massimo Sabatini, az olasz Foreverland élelmiszergyártó társalapító-igazgatója.

Ez a vállalat Choruba néven a kakaópor egyik alternatíváját fejleszti. A cég márciusban üzembe helyezett gyárában a szentjánoskenyér héjából állítanak elő csokoládé-alapanyagot. Egy barna, banánalakú termésről van szó, amelyben magok vannak. Ebből pedig port lehet készíteni. 

A szentjánoskenyér lehet a kakaó utódja
A szentjánoskenyér lehet a kakaó utódja
Fotó: Wikipedia

A korábbi próbálkozások nem voltak fényesek. Egy amerikai újságcikk szerint az 1970-es években egy hasonló csokihelyettesítő sokkolta a fogyasztókat. Sabatini szerint az ő erjesztési és hevítési eljárásuk eredményeként olyan élelmiszert kapnak, aminek az íze közelebb van a kakaóéhoz, mint amit a korábbi próbálkozásokban elértek. Termékük a fekete csokira hasonlít, de annál édesebb és karamellesebb az íze. A cégvezető szerint drasztikusan kisebb a cukortartalma, kevésebb benne a zsír és rostosabb, mint az eredeti csoki.

Furcsán hangzik, mi mindenből lehet még műkakaót csinálni

A német Planer A Foods vállalat más kakaóalternatívát dolgozott ki – derült ki Sara Marquart társalapító-igazgató, egyben technológiai főnök szavaiból. A napraforgómag-alapú terméket ChoViva névre keresztelték. A cégvezető elmondása szerint éppen úgy dolgozzák fel a napraforgómagot, ahogy azt a csokoládégyártók a kakaóval teszik. Az alapanyagból nagy a piaci kínálat, eddig 35 különböző terméket hoztak létre. Egyik édességük földimogyoró ChoViva burkolatban.

A BBC riportere szerint a mogyoróé a domináns íz ebben a termékben, de a csokipótló-borítás meglepően hasonlít az igazira. További úttörő ezen a téren a brit Nukoko vállalat, amelynek két alapítója korábban a csokoládégyártó-iparban dolgozott. Ők élelmiszer-kutatókkal álltak össze, hogy zöldbab feldolgozásával állítsanak elő kakaópótló alapanyagot. Ez helyben rendelkezésre áll és van belőle elég. Így megszűnik a beszállítói lánc elakadásának veszélye. Ez a vállalat 2025 vége felé akar előállni az első termékeivel. A cégtulajdonosok állítása szerint a csokoládé 25 alapvető ízösszetevőjéből 24-et tudnak hozni. A BBC riportere négy karamelles golyót kapott, amelyek nagyon édesek voltak, de egész jól el lehetett őket rágcsálni.

Rossz hír lehet a kakaóbab-termesztőknek, ha beválnak az alternatívák

Ha a csokoládéalternatívák beválnak, az rosszul érintheti a kakaóbab-termesztő farmereket – mondta Tonya Lander, az Oxfordi Egyetem biológus professzora.

Ezt együtt kell megoldaniuk. Figyelembe kell venni, hogy ezek az emberek a mezőgazdasági termelők legszegényebb csoportjába tartoznak. A három említett vállalat úgy tartja, hogy nem helyettesíteni akarják a csokoládégyártásban a kakaót, csak ki akarják tölteni az űrt, amit a termény hiánya okoz.

Lander és kollégái tanulmányozták azokat a környezeti tényezőket, amelyek a kakaóbabtermés visszaeséséhez vezettek. A fő gond a gyenge beporzás és a magas hőmérséklet. Ezeket lehet enyhíteni, például olyan eszközök elhelyezésével, amelyek árnyékot vetnek a kakaócserjékre. Ezzel enyhülhet a termés mennyiségének hullámzása. Ha ehhez társulnak az új élelmiszer-alapanyagok, akkor lesz mit fogyasztania a csokoládészerető embereknek. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Többet nem nyúl bele a kormány az üzemanyagok árába Magyarország szomszédjában
Privátbankár.hu | 2025. július 14. 17:36
Elengedik a horvát intézkedést.
Vásárló Summer Colors 2025 – a paletta, ami uralni fogja a gardróbunkat
PR | 2025. július 14. 11:54
Már javában tombol a nyár, a napfény szinte minden reggel biztos pontként köszönt minket, és a hosszú, meleg esték magukkal hozzák a szabadság, a könnyedség és az önkifejezés vágyát. A ruhatárunk ilyenkor természetesen átalakul – ahogyan mi is. Nem véletlen, hogy minden nyárnak megvannak a maga színei, amelyek nemcsak a kifutókon, hanem a mindennapjainkban is határozott jelenlétet követelnek. A 2025-ös szezon palettája egyszerre vibráló, friss és mégis klasszikusan kifinomult. Mi pedig boldogan öltöztetjük fel a stílusunkat ezekbe az árnyalatokba – mert ez a nyár rólunk szól.
Vásárló Modern iroda, régi szokások: miért nyomtatunk még mindig?
Márkázott tartalom | 2025. július 13. 10:33
A legtöbb munkahely ma már digitális, vagy legalábbis annak tűnik. Felhőalapú dokumentumok, online megbeszélések, digitális aláírás. Azt gondolnánk, a nyomtatók ideje lejárt. Ennek ellenére még mindig ott búgnak a sarkokban, és napi szinten használatban vannak. De miért nyomtatunk a modern irodában, amikor papír nélkül is hatékonyak lehetnénk? És vajon mit árul el ez a szokás a vállalati működésről?
Vásárló A Spar zöld jövőt épít mindannyiunkért
PR | 2025. július 8. 15:13
Tudtad, hogy bevásárlás közben is tehetsz a bolygóért? A Spar fenntarthatósági programjaival minden apró lépés számít – és ebben te is részt vehetsz.
Vásárló Várt a tankolással? Ennek nem fog örülni
Privátbankár.hu | 2025. július 7. 16:38
Enyhén emelkedhetnek az árak.
Vásárló Ettől féltünk: visszatért a két számjegyű áremelkedés a boltokba
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2025. július 7. 05:42
Második hónapja újra drágul a családi nagybevásárlás a hazai hipermarketekben, három hónap szünet után visszatért a két számjegyű drágulás is az élelmiszer-fronton. A Privátbankár Árkosár-felmérés megnézte, hol tart most az árrésstop, mennyibe kerül a dinnye és az alkoholmentes bor.
Vásárló Építsünk brandet a csomagolással!
Márkázott tartalom | 2025. július 6. 10:42
Ahhoz, hogy hosszú távú sikereket érjen el a vállalkozásunk, elengedhetetlen a tudatos márkaépítés. Azon túl, hogy kell egy jó logó és egy találó szlogen, stratégiára is szükség van hozzá. Ennek pedig jó esetben része a termékek külső megjelenése, csomagolása is.
Vásárló Kiderült, melyik márka tarol a hazai újautó-piacon
Privátbankár.hu | 2025. július 5. 11:10
Megőrizte első helyét a BMW a prémium márkák mezőnyében az első fél évben.
Vásárló A tökéletes téglavágás titkai
Márkázott tartalom | 2025. július 5. 09:11
Sokan azt hiszik, hogy a téglavágás egyszerű feladat, de aki már próbálta, tudja, hogy közel sem az. Egy pontosan vágott tégla nemcsak az esztétikai megjelenést javítja, hanem a falazat stabilitását is nagymértékben befolyásolja. Legyen szó kisebb házi projektről vagy nagyobb építkezésről, a precíz vágások elengedhetetlenek. Kézi módszerrel gyakran több időt veszíthetünk a hibás darabok javításával vagy cseréjével.
Vásárló Egészséges hajkorona: hogyan nyerjük vissza a ragyogást?
Márkázott tartalom | 2025. július 4. 12:20
Bármilyen divatos is a hajszín vagy a frizura, ha maga a haj nem egészséges, a megjelenésünk sem lesz teljes. Egy fényes, dús hajkorona nemcsak az önbizalmunkat növeli, hanem az egészségi állapotunk tükre is. Az idő múlásával és a stresszes hétköznapok hatására egyre nehezebb lehet megőrizni a haj életerejét.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG