Az első dolog, ami feltűnt a BBC riporterének az egyik újfajta csokoládé vagy csokoládéalternatíva megkóstolásakor, az volt, hogy nem érezte a kakaó erőteljes aromáját. Az íze sem volt olyan, mint az igazinak és nem úgy olvadt el a szájában, mint a valódi csoki. Ahhoz képest azonban nem volt rossz, hogy alapanyaga napraforgómagból készült – derül ki a brit médium csokoládériportjából.
A csokoládék kakaótartalmának pótlásával kapcsolatos élelmiszer-fejlesztések azért kerültek a képbe, mert a hagyományos termék ára extrém magasságokba ért. A csokoládék átlagosan kilenc százalékkal drágultak 2024-ben – mondta a BBC-nek Richard Caines, a brit Mintel élelmiszer- és italkutató intézet elemzője. Idén januárban a drágulás éves összehasonlításban már 14 százalékos volt.
Az előbbi adat a csokoládé kiskereskedelmi árára vonatkozik, az alapanyagként használt kakaó esetén sokkal rosszabb a helyzet. A kakaóbab ára ugyanis 300 százalékkal ment fel 2024-ben, azaz a négyszeresére drágult. Ennek legfőbb oka, hogy a kakaó fő termőterületét, Nyugat-Afrikát is sújtja a globális felmelegedés. Emellett sok farmer inkább illegális aranybányászatból próbál megélni, mert abban több pénz van.
Többféle alternatíva lehet
Mindennek eredménye az lett, hogy az elmúlt évben nagyjából félmillió tonna kakaó hiányzott a világpiacról. A hagyományos csokoládé luxuscikké válik – mondta Massimo Sabatini, az olasz Foreverland élelmiszergyártó társalapító-igazgatója.
Ez a vállalat Choruba néven a kakaópor egyik alternatíváját fejleszti. A cég márciusban üzembe helyezett gyárában a szentjánoskenyér héjából állítanak elő csokoládé-alapanyagot. Egy barna, banánalakú termésről van szó, amelyben magok vannak. Ebből pedig port lehet készíteni.
Fotó: Wikipedia
A korábbi próbálkozások nem voltak fényesek. Egy amerikai újságcikk szerint az 1970-es években egy hasonló csokihelyettesítő sokkolta a fogyasztókat. Sabatini szerint az ő erjesztési és hevítési eljárásuk eredményeként olyan élelmiszert kapnak, aminek az íze közelebb van a kakaóéhoz, mint amit a korábbi próbálkozásokban elértek. Termékük a fekete csokira hasonlít, de annál édesebb és karamellesebb az íze. A cégvezető szerint drasztikusan kisebb a cukortartalma, kevésebb benne a zsír és rostosabb, mint az eredeti csoki.
Furcsán hangzik, mi mindenből lehet még műkakaót csinálni
A német Planer A Foods vállalat más kakaóalternatívát dolgozott ki – derült ki Sara Marquart társalapító-igazgató, egyben technológiai főnök szavaiból. A napraforgómag-alapú terméket ChoViva névre keresztelték. A cégvezető elmondása szerint éppen úgy dolgozzák fel a napraforgómagot, ahogy azt a csokoládégyártók a kakaóval teszik. Az alapanyagból nagy a piaci kínálat, eddig 35 különböző terméket hoztak létre. Egyik édességük földimogyoró ChoViva burkolatban.
A BBC riportere szerint a mogyoróé a domináns íz ebben a termékben, de a csokipótló-borítás meglepően hasonlít az igazira. További úttörő ezen a téren a brit Nukoko vállalat, amelynek két alapítója korábban a csokoládégyártó-iparban dolgozott. Ők élelmiszer-kutatókkal álltak össze, hogy zöldbab feldolgozásával állítsanak elő kakaópótló alapanyagot. Ez helyben rendelkezésre áll és van belőle elég. Így megszűnik a beszállítói lánc elakadásának veszélye. Ez a vállalat 2025 vége felé akar előállni az első termékeivel. A cégtulajdonosok állítása szerint a csokoládé 25 alapvető ízösszetevőjéből 24-et tudnak hozni. A BBC riportere négy karamelles golyót kapott, amelyek nagyon édesek voltak, de egész jól el lehetett őket rágcsálni.
Rossz hír lehet a kakaóbab-termesztőknek, ha beválnak az alternatívák
Ha a csokoládéalternatívák beválnak, az rosszul érintheti a kakaóbab-termesztő farmereket – mondta Tonya Lander, az Oxfordi Egyetem biológus professzora.
Ezt együtt kell megoldaniuk. Figyelembe kell venni, hogy ezek az emberek a mezőgazdasági termelők legszegényebb csoportjába tartoznak. A három említett vállalat úgy tartja, hogy nem helyettesíteni akarják a csokoládégyártásban a kakaót, csak ki akarják tölteni az űrt, amit a termény hiánya okoz.
Lander és kollégái tanulmányozták azokat a környezeti tényezőket, amelyek a kakaóbabtermés visszaeséséhez vezettek. A fő gond a gyenge beporzás és a magas hőmérséklet. Ezeket lehet enyhíteni, például olyan eszközök elhelyezésével, amelyek árnyékot vetnek a kakaócserjékre. Ezzel enyhülhet a termés mennyiségének hullámzása. Ha ehhez társulnak az új élelmiszer-alapanyagok, akkor lesz mit fogyasztania a csokoládészerető embereknek.