Éjfél előtti fizetőpincéri rohamot és terjedelmes számlákat is hozhat az éttermi vendégeknek a szilveszter - írja összeállításában a Világgazdaság.
A napilap több éttermet is megkérdezett, körképükből kiderül, van olyan étterem, ahol két pénztárgéppel, egy idei és egy jövő évi áfakulcsra programozottal készülnek a szilveszterre, de a legjellemzőbb az előrefizetéssel lefoglalható, illetve megvásárolható vacsoracsomag, az éjfélig lezárt számlák és az éjfél után nyitott újak terve.
A lap emlékeztet: a másnapba átcsúszó fogyasztás számlázásának problémája nem is az éttermeket érinti tömegesen, hanem azokat a bárokat érinti, ahol ételt is forgalmaznak.
Böröcz Lajos, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének főtitkára a Világgazdaságnak elmondta, a NAV a bontott számlázást javasolta. Eszerint kétféle áfakulcsot alkalmazhatnak a vendéglátósok a fogyasztás időtartamának arányai szerint, az éjfél előtti és utánira bontva az összeget.