5p

A magyarok által annyira kedvelt tartomány, Steiermark ezúttal jubileumi rendezvénnyel várta az újságírókat. Fél évszázada használják a zöld szívet, mint logót és szimbólumot, amely az utóbbi időben egyre aktuálisabbá vált, és mind sikeresebb lett.

Ebből az alkalomból Budapestre érkezett Stájerország Tartományi Idegenforgalmi Hivatalának vezetője, Erich Neuhold. Az egyes régiók szakemberei külön is bemutatták szűkebb hazájukat: Schladming-Dachsteinből Stefanie Drosg, Magas-Stájerországból Stefanie Zündl, a Termál- és Vulkánvidék képviseletében pedig Harald Wohnhas utazott a magyar fővárosba, hogy a sajtó képviselőit a tartomány nyári újdonságairól tájékoztassa.

Turisztikai rekord a járvány idején

A tartomány nem annyira szenvedte meg a járványt, nagyrészt éppen a magyaroknak köszönhetően, akik hűségesek maradtak az elmúlt két nehéz évben is Ausztriához. Bizonyára a jövőben is megmarad ez a bizalom – hallhattuk a bevezetőben - bár itt is felmentek az árak, de még így is jó ár-érték arányra számíthatnak az utazásukat most tervezők.
Olyannyira nem szenvedte meg a Covidot az ágazat, hogy tavaly több mint 7 millió vendégéjszakát rögzítettek a tartomány szállodáiban, ami abszolút rekord. Ez persze nemcsak a magyar vagy a környező országból érkező turistáknak köszönhető, hanem annak is, hogy Ausztriában szintén a belföldi turizmusra helyeződött a hangsúly,- külföldre nem is volt ajánlott a kiruccanás. Sok osztrák fedezett fel magának olyan tájakat és élményeket, amelyek számukra is újak voltak.

Rekord a járvány után
Rekord a járvány után

Ami a magyarok utazásait illeti, szintén elégedettek lehetnek az osztrák turisztikai szakemberek, hiszen 27.902-en érkeztek hozzájuk, ami 50 százalékos növekedést jelent. A vendégéjszakáké pedig 46,8 százalékkal nőtt: több mint 107 ezerre. Az átlagos tartózkodási idő 3,8 éjszaka.

Újdonság a woodness

Az osztrák turizmus belső igazgatásában változás állt be, mintegy 11 régióra csökkent az eddigi szakmai felosztás, ezáltal könnyebb lesz a tájékozódás és az áttekintés, mind a belföldi, de elsősorban a külföldi vendégek számára.

Woodness, legújabb divat
Woodness, legújabb divat

 
Tudja, mi az woodness? Nos, ez a wellness egyik legújabb válfaja. Magas-Stájerország (Hochsteiermark) területének 75 százalékát erdő borítja. Távol a nyüzsgő turistaközpontoktól és a különféle zajforrásoktól nyugalomra lelhetünk és gyorsan visszanyerhetjük az erőnket – az erdőkben. Szabadtéri kalandok impozáns hegyi kulisszák között, valamint kulináris és kulturális élvezetek egészítik ki a sok százezer fának köszönhető pihentető élményt. A kulináris élményeket is kedvelő kerékpárosok a Genuss-Radl-Haubentour kerékpárútvonalon bizonyíthatják kitartásukat és étvágyukat.

Több tematikus kerékpárút is található a környéken
Több tematikus kerékpárút is található a környéken

Járt már a Vulkanland Route 66-en?

Stájerország fővárosától, Graztól mindössze 65 kilométerre található a stájer termálvidék, ahol Bad Radkersburg, Bad Gleichenberg, Loipersdorf, Bad Blumau, Bad Waltersdorf és Sebersdorf hat termálfürdőjének forró forrásai törnek fel a földből. Ezek a források akár 3000 méter mélyről is indulhatnak és vizük akár 110 °C-os hőmérsékletű is lehet. Nyáron emellett fürdőtavakban vagy szabadtéri strandokon – például Európa legnagyobb szabadtéri medencéjében, az összesen 23 000 négyzetméternyi vízfelülettel rendelkező fürstenfeldi strandon – is felfrissülhetünk. 

A vidék érdekes látnivalókban és különleges kulináris élményeket kínáló kirándulóhelyekben is gazdag. Újdonság a Vulkanland Route 66,de csak nevében emlékeztet az amerikai Route 66-ra – inkább a helyi, kulináris és kézműves látnivalók egyedülálló sűrűségével hódít. A 43 élménymanufaktúra már most európai léptékű turisztikai látványosság. 

A kerékpárosokat a dimbes-dombos régióban 6000 kilométernyi kerékpárút várja. A 14 tematikus kerékpárúton néhány kilométerenként hangulatos borvendéglők, ínyenc éttermek vagy helyi manufaktúrák csábítanak megállásra és a regionális ízek felfedezésére, és persze bringázóknak való szállodák és szervizek.  A szőlőskertekben tett borséta megint másoknak szól, ahogyan a golfpályák, kenutúrák, hőlégballonozás, ejtőernyőzés, mászópark, vagy akár a fúvócsöves lövészet.

Sztárséfek főznek a hüttékben

Schladming Dachstein újdonságait felsorolva először egy különleges játszóteret ajánlott figyelmünkbe a kolléganő, meseutakkal, nyuszikkal és bárányokkal. Ami a turisztikai szolgáltatásokat illeti, a helyi Sommercard tulajdonosok naponta egy alkalommal ingyenesen használhatják a régió valamelyik felvonóját egy hegy- és völgymenetre.|A Bikepark Schladming és Reiteralm Trails Schladming a hegyikerékpárosok egyik legkedveltebb célpontja az egész Alpokban. 

Kulináris különlegességek
Kulináris különlegességek

Talán még többeket érdekelnek a kulináris különlegességek: idén nyáron a négy Gault & Millau szakácssapkával kitüntetett stájer séf, Richard Rauch a helyi hüttetulajdonosokkal együtt 14 kiválasztott hegyi hüttében gondoskodik a különleges kulináris élményekről. A helyi „ínyencpartnerek” szinte kizárólag regionális élelmiszereket termelnek, állítanak elő vagy dolgoznak fel. 

 Itt sem hiányoznak a túrázási lehetőségek, méghozzá az ezer forrás és tó völgyében. Nyáron az Alacsony-Tauernben és a Dachstein-hegységben a kirándulók a víz meglepően sokféle előfordulási formáját tapasztalhatják és csodálhatják meg – a titokzatos forrásoktól és a csendes hegyi tavaktól a rohanó patakokig és vízesésekig. 
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Új címke került a régi élelmiszerekre, amitől „egészségesebbek lettek”
Buksza blog | 2024. december 22. 17:09
A korábban mérgelődő élelmiszeripari vállalatok észrevették, hogy egyre többen kapnak súlycsökkentő gyógyszereket, ami magában hordoz egy jó lehetőséget.
Vásárló Luxuscikkek „bagóért”: megjelent a „lefelé eladás”
Buksza blog | 2024. december 22. 16:16
A luxustermékek egyik jellemzője volt, hogy a piacuk válságálló, érzéketlenek az általános kereslet hullámzására, ám ez sem látszik már örök igazságnak.
Vásárló Veszedelmes járvány jelent meg Magyarország határánál
Privátbankár.hu | 2024. december 22. 13:21
Szerbiában a magyar határ közelében ismét megjelent az afrikai sertéspestis, ami jelenős veszteséget okozhat a sertésállományban. A belgrádi kormány rendkívüli intézkedéseket vezetett be.
Vásárló Kapaszkodjon: ilyen idén egy trendi karácsonyfa
Elek Lenke | 2024. december 21. 10:19
Az idei karácsonyi dekorációkban a fenntarthatóság, a természetesség és a letisztult stílus keveredik a fényűző, csillogó elemekkel.
Vásárló Így kell ételt és pénzt menteni – Ön már muncholt?
Elek Lenke | 2024. december 20. 15:12
Egy magyar startup forradalmasította az ételmentést, miközben divattá tette a fenntarthatóságot.
Vásárló Már a munkavállalók vannak jobb alkupozícióban, nem a munkáltatók – interjú Szimeiszter Sándorral, a JYSK vezérével
Csernátony Csaba | 2024. december 19. 05:46
A vásárlóknak kínált termékek kiválasztásában a mesterséges intelligencia helyett inkább az emberi döntésben bízik Szimeiszter Sándor, a JYSK Magyarországért, Görögországért és Ausztriáért felelős országigazgatója. A dán kiskereskedő cég nem tervez jelentős további áruháznyitásokat Magyarországon, mert közel lefedettnek tekintheti a piacot. Ugyanakkor más, hagyományos boltláncokkal szemben jól boldogul az online értékesítéssel a JYSK.  A cégvezető beszélt arról is, hogy a gyenge forint milyen hatással lehet az árcímkékre. 
Vásárló Megjelent az űrkutatásból származó technológia a fogkrémeknél
Buksza blog | 2024. december 15. 18:03
Az űrhajók és a fogkrémek meglehetősen távol állnak egymástól, ám összekötheti őket, hogy hasonló módszerekkel készülnek. Legalábbis a Colgate ebbe az irányba megy. 
Vásárló Ki lehet törni a bejgli, halászlé, töltött káposzta háromszögből? A franciák mutatják a karácsonyi lakomadivatot
Buksza blog | 2024. december 15. 11:13
A franciák karácsonyi ételválasztása megmutatja, hogy ki lehet törni a halászlé, töltött káposzta, bejgli készítésének Bermuda-háromszögéből, ha egy kicsit bonyolultabban gondolkodik a házi szakács.
Vásárló Furcsa balesetben halt meg egy Magyarországon is népszerű márka alapítója
Privátbankár.hu | 2024. december 15. 08:26
Kirándulás közben történt a szerencsétlenség.
Vásárló Futárok nevében verik át a gyanútlan online vásárlókat a csalók: figyelmeztet a szlovák rendőrség
Privátbankár.hu | 2024. december 12. 12:59
Egy újfajta csalásra hívja fel a figyelmet a magyar nyelvű szlovákiai sajtó, ami vélhetően nem csupán Magyarország északi szomszédjának lakóit veszélyezteti.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG