3p

A cukorbetegséget kezelő és a súlycsökkentő gyógyszerek kereslete messze meghaladja a kínálatot, amit jól tükröz ezeknek a készítményeknek a csillagászati ára. Ez várhatóan hamarosan változni fog.

A súlycsökkentő gyógyszerek piaca a közgazdasági szakirodalomban duopóliumnak nevezett állapotban van, ami azt jelenti, hogy két vállalat osztozik a kereslet kiszolgálásán. Az igények azonban olyan nagyon, hogy bőven van hely másoknak is.

Jönnek a konkurensek a fogyókúrás tabletták piacára. Fotó: Pixabay
Jönnek a konkurensek a fogyókúrás tabletták piacára. Fotó: Pixabay

Jelenleg a dán Novo Nordisk Ozempic cukorbetegség elleni készítménye és Wegovy súlycsökkentője, illetve az amerikai Eli Lilly Zepbound gyógyszere szolgálja ki a vásárlókat. A Quartz amerikai hírportál szerint máris megjelent azonban a színen egy új kihívó, a San Diegó-i központú Viking Therapeutics, amelynek bejelentése szerint egyelőre GLP-1-es néven futó készítménye – ami az Ozempic versenytársa lehet – ígéretes teszteredményeket mutat.

A második fázisban lévő klinikai kísérletek szerint a tesztalanyok súlya átlagosan 14 százalékkal csökken az elsődleges vizsgálatban. A placebót szedő kontrollcsoporttal összehasonlítva 13 százalékos adat adódott a 13 héten át tartó kezelés során. A Viking következő lépése az lesz, hogy tárgyalásokat kezd az USA gyógyszerhatóságával (FDA) a készítmény engedélyezési folyamatáról. A bejelentés nyomán annak rendje és módja szerint elszállt a vállalat részvényeinek ára a tőzsdén.

Árfolyamok és grafikonok

A papírok jegyzése egy nap alatt 80 százalékkal ugrott meg február 27-én, megközelítve a 70 dolláros szintet. A magyarázat egyszerű: a befektetők olyan vállalatokat keresnek, amelyek azt ígérik, hogy olcsóbb súlycsökkentőkkel állhatnak elő. Ezzel ugyanis még tovább fokozhatják az ezek iránt a szerek iránt mutatkozó őrült keresletet. Az Ozempic 2017-ben került piacra. Az ezt követő években a csillagos égbe emelkedett a súlycsökkentő gyógyszerek iráni kereslet. A Novo Nordisk olyan sokat adott el készítményeiből, hogy az tavaly felrántotta Dánia gazdasági növekedését a negatív tartományból a pozitívba.

Nem meglepő, hogy számos gyógyszergyártó elkezdett gyúrni a hasonló készítmények gyártására. A Viking mellett a Regeneron, az Amgen és a Zealand Pharma fejleszt súlycsökkentőket. A dán Zealand Pharma részvényárfolyama 34 százalékkal ugrott meg február utolsó hetében azt követően, hogy sikeres tesztekről számolt be saját gyógyszerével kapcsolatban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
Vásárló Miért nehéz fogást találni a legnagyobb boltláncokon?
Buksza blog | 2024. április 21. 13:16
A kereskedés a legősibb mesterségek közé tartozik, ám egy friss tanulmány szerint nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy talpon maradhat az a kereskedő, aki csak a kereskedői szimatára támaszkodik.  
Vásárló Kihívás, szórakozás és megmérettetés is; minden, amit a futóversenyekről tudni kell!
Márkázott tartalom | 2024. április 19. 10:51
A futás egy olyan természetes mozgásforma, amely egyszerűen kivitelezhető, nem igényel komoly anyagi beruházást, hatékony a test számára, ráadásul könnyen beiktatható a napirendünkbe. 
Vásárló Automatikusan megírt SEO szövegekkel a nagy kínai áruház ellen?
Márkázott tartalom | 2024. április 18. 12:11
Az újdonsült nagy kínai webáruház idehaza is tarol, így nem véletlen, hogy a hazai cégek többek között automatikusan megírt SEO szövegekkel és egyéb marketingmegoldásokkal is próbálnak tenni a cég térnyerése ellen. Mivel árban egyszerűen lehetetlen velük versenyezni, így nincs más lehetőség, minőségben és vásárlási élményben kell, még akkor is, ha ez sem olyan egyszerű.
Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG