3p

A szenvedélyes fogyasztók lenézik, ám az elmúlt közel száz év alatt óriási utat járt be az instant kávé. Ráadásul a kilátásai is kedvezőek. 

Az igazi „hardcore” kávéfogyasztók lenézik az egyszerűen vízben oldható instant kávékat, ám masszív helyük van a világ kávéfogyasztásában.

Változás jöhet a kávépiacon. Fotó: Pixabay
Változás jöhet a kávépiacon. Fotó: Pixabay

Az Egyesült Államokban ugyan csak az összes elfogyasztott kávé 4 százaléka tartozik ehhez a típushoz, a brazíliai instantkávé-ipari szövetség becslése szerint a világon 25 százalék a részesedése a fogyasztásból. A CNBC az instant kávé diadalútját bemutató cikke szerint a laikus megfigyelők azt gondolják, hogy az otthoni kávégépek megjelenése nyomán az emberek leszoknak az instant kávéról, ám valójában folyamatosan növekszik a fogyasztása. A világon minden másodpercben 6100 csésze Nescafét gurítanak le a torkukon az emberek – állítja a termék gyártója, a svájci Nestlé. Ez pedig csak a legismertebb instantkávé-fajta, ténylegesen ennél nagyobb fogyasztásról van szó. 

Jön a 100 éves szülinap

A Nescafé 1929-ben indult hódító útjára. Brazil üzletemberek keresték meg a Nestlét, hogy segítsen az országban termelt kávéfelesleg eladásában. Az 1930-as években már harminc országban árulták a terméket, ami a második világháborúban része volt az amerikai katonák ellátmányának. A világégésben legatyásodott országokban is az instant kávé kínált választ a hagyományos kávé hiányára.

Ez aztán nagy boomot hozott a termék fogyasztásában az 1940-es és az 1950-es években. Jelentős változást eredményezett a gyorskávézók megjelenése az 1970-es években, amelyek részben kicsalogatták a kávézást az otthonokból. A Nestlé 1986-ban dobta piacra az első Nespresso kávégépet. Az amerikai háztartások 42 százaléka rendelkezett egy csésze kávé készítésére való házi kávéfőzőgéppel 2019-ben.

Nyílik az olló a kereslet és a kínálat között

A Nescafé fogyasztói az USA-ban a fiatalabbak és a latin-amerikai bevándorlók. Az a közös bennünk, hogy kevesebb pénzük van kávézásra. Az amerikaiak 2023-ban 945,5 millió dollárt - több mint 343 milliárd forintot - költöttek instant kávéra, ami 15 százalékkal több mint 2018-ban. Nescaféból pedig 1,3 milliárdot fogyasztottak tavaly. Globálisan becslések szerint 33,8 milliárd dollár - 12 269 milliárd forint -  volt az instant kávé piacának értéke 2023-ban, ami 36 százalékkal több, mint 2018-ban. Ezt a fajta kávét főként az alapvetően teafogyasztó országokban kedvelik.

Árfolyamok és grafikonok

Ami a jövőt illeti, várakozások szerint a világ napi kávéfogyasztása a 2023-as napi hárommilliárd
csészéről hatmilliárdra nő 2050-re. A kávéipar tartaléka az a négymilliárd ember, a föld lakosságának fele, aki egy évben kevesebb, mint 20 csésze kávét iszik.

A szakértők úgy vélik, hogy őket a könnyű, édes, hideg, dobozos típusú kávékkal lehet rábírni, hogy többet fogyasszanak. A drágulás azonban elkerülhetetlen, mert a globális felmelegedés miatt várhatóan jelentősen szűkülni fog a kávébab termőterülete. Magyarán a növekvő kereslet csökkenő kínálattal áll majd szemben. Ezért várhatóan nőni fog az olcsóbb lehetőségek, például otthoni kávéfogyasztás súlya.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
Vásárló Miért nehéz fogást találni a legnagyobb boltláncokon?
Buksza blog | 2024. április 21. 13:16
A kereskedés a legősibb mesterségek közé tartozik, ám egy friss tanulmány szerint nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy talpon maradhat az a kereskedő, aki csak a kereskedői szimatára támaszkodik.  
Vásárló Kihívás, szórakozás és megmérettetés is; minden, amit a futóversenyekről tudni kell!
Márkázott tartalom | 2024. április 19. 10:51
A futás egy olyan természetes mozgásforma, amely egyszerűen kivitelezhető, nem igényel komoly anyagi beruházást, hatékony a test számára, ráadásul könnyen beiktatható a napirendünkbe. 
Vásárló Automatikusan megírt SEO szövegekkel a nagy kínai áruház ellen?
Márkázott tartalom | 2024. április 18. 12:11
Az újdonsült nagy kínai webáruház idehaza is tarol, így nem véletlen, hogy a hazai cégek többek között automatikusan megírt SEO szövegekkel és egyéb marketingmegoldásokkal is próbálnak tenni a cég térnyerése ellen. Mivel árban egyszerűen lehetetlen velük versenyezni, így nincs más lehetőség, minőségben és vásárlási élményben kell, még akkor is, ha ez sem olyan egyszerű.
Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG