3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Öles léptekkel haladnak előre kutatásaikban azok a finn tudósok, akik a fejükbe vették, hogy akár fagyos hazájukban is kávét fognak előállítani mesterséges körülmények között.

Nyilvánosságra hozták kutatási eredményeiket a finnországi VTT Technical Research Centre kutatói, akik  hogy laboratóriumi körülmények között fognak kávét „termesztetni”.

A kutatók publikációjából kiderült, hogy komolyan gondolják találmányuk gazdasági hasznosítását is. A Journal of Agricultural and Food Chemistry folyóiratban megjelent tanulmány két évvel követi a mesterséges kávéval kapcsolatos első nagy sikert. Az első év, amikor a sejt szintjéről indulva hoztak létre kávét, 2021 volt. Ekkor sikerült ebből először valóban iható italt készíteni - idézi a kutatókat az ESM Magazine kiskereskedelmi szakportál cikke. 

Ha minden jól megy, bárki, bárhol termeszthet kávét. Fotó: Pixabay
Ha minden jól megy, bárki, bárhol termeszthet kávét. Fotó: Pixabay

A  kávé előállítása az eredi kávécserjéből kiinduló sejtkultúra létrehozásával kezdődik. Az így képződött alapanyag a pörkölés során nyeri el a végső aromáját. A kávé ízét azután egy tesztelőkből álló csapat segítségével igyekeztek finomítani a finn kutatók.

„Egy dolog kávésejteket növeszteni egy bioreaktorban és másik kereskedelmi forgalomba hozható terméket előállítani” – ismételte el a régi igazságot Heiko Rischer professzor, a VVT növény- biotechnológiai részlegének vezetője. Ez különösen igaz egy olyan termékre, mint a kávé, aminek az íze függ a termesztés helyétől, az idejétől, a talajtól, az évjárattól, a pörköléstől és a főzéstől is.

A laboratóriumi kávé előállítása ugyan jóval pontosabban ellenőrzött körülmények között történik, mint a hagyományos termesztés, ám a pörkölés jelentősen befolyásolja az aromáját, amire nagyon érzékenyek a fogyasztók – derült ki a professzor szavaiból.

A kutatók úgy gondolják, hogy létrehoztak egy újfajta kávét, amelynek ipari szintű előállításához megteremthetők az erőforrások és az eszközök. A VTT mindenesetre kész ez ügyben partneri együttműködésre a kávéipar minden szereplőjével. A kereslettel vélhetően nem lenne gond.

Miközben a hagyományos kávétermesztés komoly kihívásokkal küszködik, egyebek mellett a klímaváltozás miatt, az európai országok 2021-ben 3,6 millió tonna zöld kávét importáltak. A kontinens lakói évente fejenként átlagosan öt kilogramm kávét fogyasztanak el – derül ki az Európán kívüli forrásokból származó import erősítésén dolgozó Centre for the Promotion of Imports adataiból.

A mesterséges kávé előnye, hogy előállítása bárhol meghonosítható, évi maximum két betakarítással szemben havonta újraindulhat a sejttenyésztés és nincs szükség új kávécserjék ültetésére és felnevelésére. Idén októberben a seattle-i Atomo Coffee startup állt elő kávébabmentes mesterséges kávéval.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
Vásárló Miért nehéz fogást találni a legnagyobb boltláncokon?
Buksza blog | 2024. április 21. 13:16
A kereskedés a legősibb mesterségek közé tartozik, ám egy friss tanulmány szerint nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy talpon maradhat az a kereskedő, aki csak a kereskedői szimatára támaszkodik.  
Vásárló Kihívás, szórakozás és megmérettetés is; minden, amit a futóversenyekről tudni kell!
Márkázott tartalom | 2024. április 19. 10:51
A futás egy olyan természetes mozgásforma, amely egyszerűen kivitelezhető, nem igényel komoly anyagi beruházást, hatékony a test számára, ráadásul könnyen beiktatható a napirendünkbe. 
Vásárló Automatikusan megírt SEO szövegekkel a nagy kínai áruház ellen?
Márkázott tartalom | 2024. április 18. 12:11
Az újdonsült nagy kínai webáruház idehaza is tarol, így nem véletlen, hogy a hazai cégek többek között automatikusan megírt SEO szövegekkel és egyéb marketingmegoldásokkal is próbálnak tenni a cég térnyerése ellen. Mivel árban egyszerűen lehetetlen velük versenyezni, így nincs más lehetőség, minőségben és vásárlási élményben kell, még akkor is, ha ez sem olyan egyszerű.
Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG