3p

Öles léptekkel haladnak előre kutatásaikban azok a finn tudósok, akik a fejükbe vették, hogy akár fagyos hazájukban is kávét fognak előállítani mesterséges körülmények között.

Nyilvánosságra hozták kutatási eredményeiket a finnországi VTT Technical Research Centre kutatói, akik  hogy laboratóriumi körülmények között fognak kávét „termesztetni”.

A kutatók publikációjából kiderült, hogy komolyan gondolják találmányuk gazdasági hasznosítását is. A Journal of Agricultural and Food Chemistry folyóiratban megjelent tanulmány két évvel követi a mesterséges kávéval kapcsolatos első nagy sikert. Az első év, amikor a sejt szintjéről indulva hoztak létre kávét, 2021 volt. Ekkor sikerült ebből először valóban iható italt készíteni - idézi a kutatókat az ESM Magazine kiskereskedelmi szakportál cikke. 

Ha minden jól megy, bárki, bárhol termeszthet kávét. Fotó: Pixabay
Ha minden jól megy, bárki, bárhol termeszthet kávét. Fotó: Pixabay

A  kávé előállítása az eredi kávécserjéből kiinduló sejtkultúra létrehozásával kezdődik. Az így képződött alapanyag a pörkölés során nyeri el a végső aromáját. A kávé ízét azután egy tesztelőkből álló csapat segítségével igyekeztek finomítani a finn kutatók.

„Egy dolog kávésejteket növeszteni egy bioreaktorban és másik kereskedelmi forgalomba hozható terméket előállítani” – ismételte el a régi igazságot Heiko Rischer professzor, a VVT növény- biotechnológiai részlegének vezetője. Ez különösen igaz egy olyan termékre, mint a kávé, aminek az íze függ a termesztés helyétől, az idejétől, a talajtól, az évjárattól, a pörköléstől és a főzéstől is.

A laboratóriumi kávé előállítása ugyan jóval pontosabban ellenőrzött körülmények között történik, mint a hagyományos termesztés, ám a pörkölés jelentősen befolyásolja az aromáját, amire nagyon érzékenyek a fogyasztók – derült ki a professzor szavaiból.

A kutatók úgy gondolják, hogy létrehoztak egy újfajta kávét, amelynek ipari szintű előállításához megteremthetők az erőforrások és az eszközök. A VTT mindenesetre kész ez ügyben partneri együttműködésre a kávéipar minden szereplőjével. A kereslettel vélhetően nem lenne gond.

Miközben a hagyományos kávétermesztés komoly kihívásokkal küszködik, egyebek mellett a klímaváltozás miatt, az európai országok 2021-ben 3,6 millió tonna zöld kávét importáltak. A kontinens lakói évente fejenként átlagosan öt kilogramm kávét fogyasztanak el – derül ki az Európán kívüli forrásokból származó import erősítésén dolgozó Centre for the Promotion of Imports adataiból.

A mesterséges kávé előnye, hogy előállítása bárhol meghonosítható, évi maximum két betakarítással szemben havonta újraindulhat a sejttenyésztés és nincs szükség új kávécserjék ültetésére és felnevelésére. Idén októberben a seattle-i Atomo Coffee startup állt elő kávébabmentes mesterséges kávéval.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Magyar szakmai partnert választott a dán bajnok: együttműködésre lép a BioTechUSA és a Brøndby IF
PR | 2025. július 29. 12:52
Legendás dán labdarúgó egyesület felkészülését segíti idéntől a BioTechUSA: a tisztán hazai tulajdonú étrendkiegészítők gyártásával és forgalmazásával foglalkozó cégcsoport Dánia egyik legmeghatározóbb futballklubja, a Brøndby IF hivatalos táplálékkiegészítő partnere lett.
Vásárló Csütörtökön lesz némi mozgás a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2025. július 23. 11:13
Csak az egyik üzemanyagfajta ára változik.
Vásárló Veszélyes kínai csomagok szivárognak Magyarországra is? Megkongatták a vészharangot
Privátbankár.hu | 2025. július 20. 10:21
Aggasztó híreket hozott az uniós biztos.
Vásárló Többet nem nyúl bele a kormány az üzemanyagok árába Magyarország szomszédjában
Privátbankár.hu | 2025. július 14. 17:36
Elengedik a horvát intézkedést.
Vásárló Summer Colors 2025 – a paletta, ami uralni fogja a gardróbunkat
PR | 2025. július 14. 11:54
Már javában tombol a nyár, a napfény szinte minden reggel biztos pontként köszönt minket, és a hosszú, meleg esték magukkal hozzák a szabadság, a könnyedség és az önkifejezés vágyát. A ruhatárunk ilyenkor természetesen átalakul – ahogyan mi is. Nem véletlen, hogy minden nyárnak megvannak a maga színei, amelyek nemcsak a kifutókon, hanem a mindennapjainkban is határozott jelenlétet követelnek. A 2025-ös szezon palettája egyszerre vibráló, friss és mégis klasszikusan kifinomult. Mi pedig boldogan öltöztetjük fel a stílusunkat ezekbe az árnyalatokba – mert ez a nyár rólunk szól.
Vásárló A 2025-ös év színtrendjei: a barna és a Mocha Mousse hódítása
Márkázott tartalom | 2025. július 13. 11:30
Ahogy múlnak az évek, a színtrendek új lendületet vesznek, alkalmazkodva az aktuális divatigényekhez. Mire számíthatunk 2025-ben? A szakértők egy új divatos színt jeleznek előre: a Mocha Mousse-t. Vajon hogyan alakíthatja át ez a finom nevű árnyalat a babakocsi piacot? A sötétbarna visszahódítja régi helyét, új lehetőségeket nyitva meg.
Vásárló Modern iroda, régi szokások: miért nyomtatunk még mindig?
Márkázott tartalom | 2025. július 13. 10:33
A legtöbb munkahely ma már digitális, vagy legalábbis annak tűnik. Felhőalapú dokumentumok, online megbeszélések, digitális aláírás. Azt gondolnánk, a nyomtatók ideje lejárt. Ennek ellenére még mindig ott búgnak a sarkokban, és napi szinten használatban vannak. De miért nyomtatunk a modern irodában, amikor papír nélkül is hatékonyak lehetnénk? És vajon mit árul el ez a szokás a vállalati működésről?
Vásárló A Spar zöld jövőt épít mindannyiunkért
PR | 2025. július 8. 15:13
Tudtad, hogy bevásárlás közben is tehetsz a bolygóért? A Spar fenntarthatósági programjaival minden apró lépés számít – és ebben te is részt vehetsz.
Vásárló Várt a tankolással? Ennek nem fog örülni
Privátbankár.hu | 2025. július 7. 16:38
Enyhén emelkedhetnek az árak.
Vásárló Ettől féltünk: visszatért a két számjegyű áremelkedés a boltokba
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2025. július 7. 05:42
Második hónapja újra drágul a családi nagybevásárlás a hazai hipermarketekben, három hónap szünet után visszatért a két számjegyű drágulás is az élelmiszer-fronton. A Privátbankár Árkosár-felmérés megnézte, hol tart most az árrésstop, mennyibe kerül a dinnye és az alkoholmentes bor.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG