TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Nem csak hétfőn, hanem kedden, szerdán is zárva tartanak ugyanis egyes Coop boltok - olyan üzletek is akadnak, amelyek csak másfél órára nyitnak ki. Igaz, az ilyesmi leginkább kis falvakban fordul elő, nem tömegesen.
RedCountry Meska-felhasználó kézműves Nyitva / Zárva táblája

Nehéz kitermelni a béreket

Az RTL Klub híradója számolt be nemrég arról, hogy a Coop-üzletlánc hétfőnként zárva tartja boltjai egy részét, ugyanis túl nagy gondot jelent nekik a kormányzattal kötött megállapodás szerinti 180 ezer forintos garantált bérminimum kitermelése.

Az Áfeosz-Coop Szövetség elnöke szerint viszont nincs szó tömeges bezárásról, nincsenek működési problémáik, ugyanakkor már tavaly kezdeményezték a kormánynál, hogy támogassák a 2000 fő alatti lakossággal rendelkező települések ellátásában részt vevő vállalkozásokat ott, ahol a környéken nincsenek nagyáruházak. Az erről szóló szakmai javaslatok lapértesülés szerint már a kormányzat asztalán vannak.

Abból élnek, hogy néha nem nyitnak ki?

A blokkk.com portál összeállítása alapján erre tényleg nagy szükség lehet: nem csak hétfőn, hanem kedden, szerdán  is zárva tartanak ugyanis egyes Coop boltok, kapásból találtak is több tucatnyi ilyet. Ráadásul olyan Coop-üzletek is akadnak, amelyek csak fél napot vannak nyitva, de van másfél órás nyitvatartás is a listában.

Igaz azonban, hogy a jelenség csak a kisboltok egy kisebb körében figyelhető meg - a Trademagazin toplistája szerint a Coop láncnak 2 800 boltja van, és további 2 500-at lát el áruval. Ráadásul a városi embereknek szokatlan nyitva tartás a kisebb falvakban nem feltétlenül új keletű jelenség: a hajdanán csak áfészboltnak nevezett falusi üzletek egy része bizony jó néhány évvel ezelőtt is bezárt napközben, hiszen a kistelepülés lakói ekkor dolgoztak, így lehetetlen lett volna közben bevásárolniuk és idegenek sem tévedtek olyan nagy számban a falusi kisboltba. Persze nem fér hozzá kétség, hogy 2017 és 2018 a korábbiaknál sokkal zaklatottabb időszak a boltos világban is, a minimálbérek emelése és a munkaerőhiány miatt, aminek bérköltsége tetemes. Így emiatt is megszaporodtak a lehúzott redőnyök a kisebb falvakban - írja a portál.

Bár a csoporthoz tartozó vállalkozások honlapjai nem egységesek és sok esetben nem is adnak megfelelő és naprakész információt az üzletek nyitva tartásáról, a blokkk.com összeszedett 50 olyan üzletet, amelyek valamelyik hétköznapon nem nyitnak ki:

település

boltnév

Coop tag neve

zárva

Encs-Abaújdevecser

1.sz. Mini Coop

Abaúj

hétfő

Encs-Abaújdevecser

2.sz. Mini Coop

Abaúj

hétfő

Szendrő

10.sz. Élelmiszer

Abacser

hétfő

Szentisvánbaksa

109. sz. Mini Coop

Abaúj

hétfő

Demecser

12.sz. Élelmiszerbolt

Demecser és   Vidéke

hétfő

Telkibánya

133.sz. Mini Coop

Abaúj

hétfő

Hajdúdorog

1.sz. kenyérbolt

Egyetértés

péntek

Szendrőlád

11.sz. Élelmiszerbolt

Abacser

szerda

Fony

116.sz. Mini Coop

Abaúj

szerda

Imola

12.sz. élelmiszerbolt

Abacser

szerda

Darvas

13. sz. Mini Coop

Zsáka

szerda

Jákfalva

13.sz élelmiszerbolt

Abacser

szerda

Telkibánya

133.sz. Mini Coop

Abaúj

hétfő

Tornyosnémeti

134. Mini Coop

Abaúj

hétfő

Vilmány

135. Mini Coop

Abaúj

hétfő

Vizsoly

138. sz. Mini Coop

Abaúj

hétfő

Múcsony

14.sz. Mini Coop

Abacser

kedd

Szalonna

16.sz. Mini Coop

Abacser

szerda

Beret

16.sz. Mini Coop

Abaúj

kedd

Erdőhorváti

161.sz. Mini Coop

Abaúj

szerda

Furta

17.sz. Mini

Zsáka

szerda

Martonyi

17. Mini Coop

Abacser

szerda

Vámosújfalu

174.sz. Mini Coop

Abaúj

szerda

Meszes

18.sz. Mini Coop

Abacser

szerda

Felsőkelecsény

2.sz. Coop Mini

Abacser

szerda

Abód

20.sz. ABC

Abacser

szerda

Székely

20.sz. Élelmiszer

Demecser és   Vidéke

hétfő

Zilíz

21.sz. Mini Coop

Abacser

hétfő

Rudabánya

23.sz. Mini Coop

Abacser

hétfő

Nyírbogdány

26.sz. Mini Coop

Demecser és   Vidéke

hétfő

Encs

27.sz. Mini Coop

Abaúj

hétfő

Rakaca

29.sz. Mini Coop

Abacser

szerda

Zsáka

3.sz. Mini

Zsáka

szerda

Rakacaszend

30.sz. Coop

Abacser

szerda

Encs

32.sz. Mini Coop

Abaúj

hétfő

Köröszegapáti

36.sz. Mini

Zsáka Coop

hétfő

Abaújkér

4.sz. Mini Coop

Abaúj

hétfő

Szendrő

40.sz. ABC

Abacser

hétfő

Szécsényfelfalu

40.sz. Vegyesbolt

Palóc

hétfő

Nógrádsipek

42.sz. Mini Coop

Palóc

hétfő

Kánó

46.sz. ABC

Abacser

szerda

Beszterec

50.sz. Élelmiszer

Demecser és   Vidéke

hétfő

Fancsal

50.sz. Mini Coop

Abaúj

kedd

Kék

55. Mini Coop

Demecser és   Vidéke

hétfő

Forró

56.sz. Coop ABC

Abaúj

hétfő

Fulókércs

59.sz. Mini Coop

Abaúj

szerda

Bodvarákó

6.sz. Vegyesbolt

Bodvaszilaskörenyéki

szerda

Encs-Fügöd

60.sz. Mini Coop

Abaúj

kedd

Garadna

64.sz. Mini Coop

Abaúj

kedd

Gibárt

65.sz. Mini Coop

Abaúj

szerda

Forrás: Coop csoporttagok / blokkk.com

Végül néhány példa "extrém" nyitva tartásra:

  • Véménden a bolt kinyit minden hétköznap hat órakor, de hétfőn 11 órakor, a többi napon 15 órakor bezár.
  • Somogyaracson az egyébként csak reggel, délelőtt nyitva tartó bolt a hónap első hetében hétköznap délutánonként 15-16 óra között is kinyit (ugyebár a hó eleji fizetéseket követően azért nagyobb a költekezési kedv itt is). Kivéve kedden, mert ezen a napon az év bármely szakában csak 6-tól 8:30-ig tart nyitva.
  • Halastón a Körmendi Áfész kisboltja kizárólag a reggeli órákban tart nyitva, 6-tól 8:45-ig, vagy 9:45-ig.
  • A drávatamási Coop Mini hétfőnként mindössze másfél órát tart nyitva, 6-tól 7 óra 30 percig. Csütörtökön ugyancsak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Fűtési kisokos a fától a hőszivattyúig: hogyan működnek?
Natív tartalom | 2020. november 25. 12:47
Dübörög a fűtési szezon Magyarországon. Ez nem csak akkor válik nyilvánvalóvá, ha a hőmérőre nézünk: a légszennyezettségi adatokat nézve is látszik, hogy országszerte füstölnek a kémények. Magyarországon a szakértői becslések szerint 800 ezer és 1 millió közé tehető az elavult, több mint 20 éve felszerelt kazánok száma, így sok háztartásban esedékes vagy válik hamarosan esedékessé a fűtőberendezés cseréje.
Vásárló Újra visszajöhet az idősek vásárlási idősávja
Privátbankár.hu | 2020. november 23. 10:47
Az Idősek Tanácsa javasolja.
Vásárló Hagyományos vagy modern karikagyűrű?
Márkázott tartalom | 2020. november 18. 10:35
Milyen is az a hagyományos karikagyűrű? Mivel érdemli ki egy gyűrű ezt a titulust, és mitől válik modernné? Ezekre keressük ma a választ, és ezzel talán segítünk abban, hogy ki tudd választani azt is, hogy hozzád melyik stílus áll a legközelebb.
Vásárló Ragyogó tisztaság a HORECA szektorban is!
Márkázott tartalom | 2020. november 16. 12:22
A vendéglátóipar egyes szegmenseiben, az éttermek, a szállodák és a kávéházak személyében, azaz a HORECA szektorban kifejezetten fontos a vendégek számára a higiénikus és egészséges környezet biztosítása. Hiszen ahol az ember alszik és ételeket vagy italokat fogyaszt, ott érzékenyebb a megfelelő higiéniára. Amennyiben ezzel nincsen megelégedve, akkor többször garantáltan nem fogja látogatni az adott helyszínt, és más lehetőség után néz.    Az ő helyzetében könnyű a váltás, míg a szektorban tevékenykedő szálloda, kávéház vagy étterem hírneve egyetlen rossz tapasztalat hatására is romolhat. Ennek tükrében érdemes beszerezni a legideálisabb ipari tisztítószereket, hiszen jó minőségű szerek segítségével képes az ember biztosítani a megfelelő higiéniát és elégedetté tenni a vendégeit. 
Vásárló Ne féljen a budapesti költözéstől! Így néz ki a költöztetés egy profi csapattal
Márkázott tartalom | 2020. november 15. 12:43
Sajnos a legtöbben félnek a költözéstől. Akik nem vesznek igénybe költöztető cégtől segítséget, azoknak többféle félelmük is van. Egyrészt attól félnek, hogy hogyan fogják kilogisztikázni az egész fuvart. Gondolok itt a segítőkre, a parkolásra, a fel-le cipelésre, a sérülésmentes szállításra, stb. Ez mind-mind jogos félelem, mert nem profi költöztetők végzik a költöztetést, a pakolást, a rakodást.   Akik viszont költöztető segítségét veszik igénybe, részben másfajta félelemmel rendelkeznek. Persze ők is félnek attól, hogy valóban épségben meg fog-e minden érkezni, vagy megérkezik-e egyáltalán minden. Attól is tartanak, hogy a felpakolás pillanatában valóban meg fog-e érkezni a teherautó, és megkezdik-e a felpakolást. És természetesen ott van a végösszegtől való félelem, nehogy többe kerüljön, mint amire számítanak. Nézzük, hogy miért érdemes költöztető cég segítségét kérni, és kis körültekintéssel miért alaptalanok a félelmek!
Vásárló Így lehet megoldani házilag a gumicserét a robogón
Márkázott tartalom | 2020. november 14. 17:55
Mi szükséges ahhoz, hogy a robogó gumicseréje akár önállóan, házilag is megoldható legyen? Ezt a kérdést fogjuk részletesen megválaszolni ebben a bejegyzésben. Megnézzük a műveletet indokoló tényezőket, a beavatkozás eszközigényét, illetve a leghasznosabb tudnivalókat a robogó gumicseréjére vonatkozóan. Szóval, amennyiben előszeretettel javítjuk és tartjuk karban a motorunkat önállóan, akkor a házilag történő gumicserét is sikeresen oldhatjuk meg.
Vásárló Szigorítások - mit léptek a vidéki városok?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 12. 18:18
Több helyen is korlátozták, hogy egy időben hányan tartózkodhatnak a piacokon. Van, ahol újra bevezették az idősek vásárlási idősávját.
Vásárló A magyar GDP háromnegyedét költötték el pár nap alatt két áruházban
MTI | 2020. november 12. 08:19
Majdnem kéthetesre húzták el a szinglik napját, és egyébként is pörög az internetes vásárlás - el is költötték pár nap alatt a tavalyi éves magyar GDP háromnegyedét két áruházban.
Vásárló Sehol sincs már a fekete péntek: ma van a legnagyobb vásárlási őrület
MTI | 2020. november 11. 06:43
Úgy tűnik, hogy nem a fekete péntek lesz idén sem a vásárlók legnagyobb ünnepe, hanem a szinglik napja: már a felvezető időszakban megdőlt a tavalyi rekord az Alibabán.
Vásárló A jövő innovatív technológiái egy helyen: Moon Store
Márkázott tartalom | 2020. november 10. 13:10
Most egy olyan hazai céget fogok bemutatni neked, ahol felismerték, hogy a jövő elkezdődött. A Moon Store azért jött létre, hogy globális, vezető, innovatív márkák termékeit hozza el Magyarországra. Olyan termékeket, melyekről egyszerűen bűn lenne lemaradni.    Fókuszban az innováció és a minőség, valamint a kiváló felhasználói élmény. Ezeket az igényeket, elvárásokat, vágyakat veszik figyelembe egy-egy innovatív termék forgalmazásának megkezdésekor. Ha szeretnél betekinteni a jövőbe, jó helyen vagy, ugyanis a Moon Store elhozta számodra is a jövő innovatív technológiáit. Lássuk, hogy az Anker cégcsoport milyen innovatív termékeit érheted el immár te is Magyarországon az otthon, biztonság és szórakozás területén.
Friss
hírlevél