<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Megégetheti magát, aki utolsó pillanatra hagyja a karácsonyi ajándékok beszerzését. Az akadozó ázsiai ellátás, a nemzetközi tengeri szállítmányozás lassulása miatt szűkebb választék és drágább termékek várnak ránk a boltokban.

A cikk erdetileg a Piac&Profit magazin november-decemberi számában jelent meg. 

Tavaly novemberben még arról írtunk: a 2020-as karácsony merőben más lesz, mint azt addig megszoktuk, a hazai kiskereskedelemnek pedig számtalan bizonytalansági faktorral – járvány második hulláma miatti szigorodó szabályokkal, kijárási korlátozásokkal, visszavett plázalázzal és 19 órai boltzárral – kellett szembenézni. Az idei tél is sok kérdőjelet tartogat: a következő időszaknak úgy vágnak neki a kereskedők és a fogyasztók, hogy nem tudni, mit hoz a járványhullám pár nap és hét múlva, mennyire söpörheti el a karácsonyt a vírus a kiskereskedelemben. A bizonytalanság tehát megmaradt, csak most más problémákkal várhatjuk a Jézuskát.

Áruhiány és áremelkedés

Az Árukereső.hu és piackutató partnere, a GKI Digital idén már hetedik éve vizsgálta meg a felnőtt lakosság karácsonyi ajándékvásárlási terveit és szokásait. A kutatás legfőbb megállapításai szerint, míg a koronavírus hatására a tavalyi karácsony szűkebb körben telt, és az ajándékbeszerzés nagyja átterelődött az online áruházakba, addig most ismét több embernek szeretnénk ajándékozni, és többet tervezünk költeni. Csakhogy az év végére várhatóan fokozódó készletproblémák és a folyamatos áremelkedés kihívás elé állíthatják a vásárlókat.

Kép: Pexels.com)Kép: Pexels.com)

– Idén az erőteljes áruhiány jelenti a legnagyobb változást, amely jelenséggel tavaly még nem szembesültünk. A hangsúly itt a még szón van, hisz már 2020-ban elkezdődtek a gyárleállások, és szűkültek a kapacitások, azonban több hónapnak is el kellett telnie, mire a hatások begyűrűztek a kiskereskedelembe. A most tapasztalható készletgondok még a tavalyi év gyártási nehézségeiből fakadnak, azonban a probléma a jövő év elejére megoldódni látszik. A mostani karácsonyi szezont befolyásolja majd az áruhiány, de ez egyszeri időszak lesz – mondta a Piac & Profitnak Madar Norbert, a GKI Digital vezető tanácsadója.

Limitált készletekből válogathatnak a vevők

A gyártási kapacitások szűkülése miatt a vevők nem fognak találkozni a korábban megszokott minőséggel és választékkal a boltok polcain. Áruhiány alatt nem azt kell érteni, mint amit a járvány elején tapasztaltunk, amikor vadászni kellett például a lisztre, az élesztőre, a WC-papírra. A mostani termelési válság elsősorban a csipeket érinti, így az okostelefonok, laptopok, tabletek, televíziók, játékkonzolok kínálatát szűkíti. A GKI Digital szakértője szerint ezek a termékek limitált készlettel és választékban lesznek elérhetőek.

De az olyan termékeknél is szükség lesz a vásárlók türelmére, amelyek nagyméretűek, és nem Európai Unión belüli, hanem ázsiai gyártási láncból érkeznek. Ilyennek számítanak a bútorok, a nagyobb háztartási eszközök, sporteszközök, köztük a futópad, a szobabicikli és a hagyományos kerékpár.

– Még az Amazon is azt kommunikálja, hogy idén érdemes egy hónappal előbb nekiállni a karácsonyi ajándékok beszerzésének. Nálunk a kereskedők – látva az ázsiai gyártási láncok problémáit – most úgy gondolják, azokra a termékekre lehet biztosabban számítani, amelyek már Magyarországon vagy legalább az Európai Unión belül vannak. Ami viszont valamelyik teherszállító hajó konténerében utazik épp, valószínűleg nem kerül az idei karácsonyfa alá – véli Madar Norbert, aki szerint nem arról van szó, hogy üresek lesznek a polcok, hanem arról, hogy a szűkös kínálatból lesz muszáj választani. – Aki a választékcsapdát szeretné elkerülni, jó, ha mielőbb nekilát a vásárlásnak – tanácsolja a szakember.

Forrás: GKI DigitalForrás: GKI Digital

A GKI Digitalnál úgy számolnak, hogy a szokásostól eltérő karácsonyi szezon után a jövő év gigaakciókkal indulhat. Hiszen ha egyes árucsoportok csak karácsony után érkeznek meg, a kereskedők a beragadt készletektől akciókkal igyekeznek majd megszabadulni. A fogyasztók ennek a nyertesei lehetnek, feltéve, hogy maradnak még tartalékaik, amikből január–februárban is vásárolhatnak.

Járványajándék helyett újra telefont

A koronavírus-járvány a tavalyi karácsonyi szezonban a slágertermékek körét is átalakította, egy évvel ezelőtt ugyanis a három legnépszerűbb, ajándéknak szánt termékkategória a ruházati cikk, a játék, valamint a szépségápolás és kozmetikum volt. Most úgy tűnik, visszatérünk a COVID előtti időkhöz: ismét a szórakoztató elektronikai termékekre a legnagyobb az igény. Főleg az okostelefonok és kiegészítői, tabletek és játékkonzolok lesznek slágercikkek, pont azok a termékek, amelyek beszerzését a kínálati szűkösség nehezíti. Második helyre a ruházati cikkek, míg a harmadikra a játékok kerültek a legnépszerűbb termékek listáján.

S mit jelent mindez a pénztárcánkat tekintve?

– A tavalyi karácsonyhoz képest, termékkategóriától függően, akár 30 százalékos drágulás is lehet. De ezt az áremelkedést nem úgy kell elképzelni, hogy a kereskedők holnaptól árat fognak emelni, és karácsonyra minden drágább lesz. Ez tartós, év eleje óta velünk élő folyamat, csak hullámokban jön elő, és kereskedőtől függ, ki mikor lépi meg. Például egy új iPhone-nál már beépítették az árba a COVID-hatásokat. De egy olyan kávéfőzőért, amit már tavaly is kapni lehetett, és most már jelentkeznek az ellátási problémák, többet kell majd fizetnünk idén, mint tavaly karácsonykor – magyarázta a folyamatot Madar Norbert.

A szűkebb árukínálat tehát drágább termékeket is jelent, emiatt a vásárlók idén többet költhetnek, mint amit eredetileg terveztek. A GKI Digital felmérése szerint tavaly átlagosan 52 300 forint volt az ajándékokra szánt keret a magyaroknál, idén ez az összeg már meghaladja a 60 ezer forintot (60 411 forint). A karácsonyi ajándékokra szánt kiadás az egy háztartásra vetített átlagos, nettó havi jövedelem akár 17 százalékát is jelentheti. A több mint 60 ezer forintos keret közel 28 százalékát a gyerekek ajándékaira szánjuk.

Többeknek ugyanannyiból

Most karácsonykor több rokon, ismerős megajándékozását tervezzük, de mindezt úgy, hogy az ajándékok értékén drasztikusan nem szeretnénk változtatni. Az egy ajándékra szánt átlagos költés idén nagyjából kilencezer forint lesz, ez az összeg pár száz forinttal alulmúlja a tavalyi évit.

Van más, érdekes tanulsága is 2021-nek. Tavaly, a járványügyi korlátozások miatt a karácsonyi ajándékok beszerzése minden korábbi évnél erőteljesebben támaszkodott az online értékesítésre. Az online kiskereskedelem többek között az év végi rekordforgalomnak köszönhetően tudott Magyarországon 45 százalékos növekedést felmutatni. Ezzel hazánk az uniós országok között az élmezőnyben zárta a 2020-as évet. Idén aztán a fokozatos lazítások és az október közepére 60 százalék körüli átoltottság bátrabbá, optimistábbá tették a lakosságot: ismét megteltek a vendéglátóhelyek és bevásárlóközpontok.

Bár az online kereskedelem térhódítása idén is folytatódik (várhatóan 30 százalék körüli éves növekedéssel), a vírushelyzet – egyelőre – nem befolyásolja a vásárlók gondolkodását az ajándékvásárlás helyszínét illetően, így az ünnepi szezonban ismét megtelhetnek a hagyományos üzletek, indulhat a plázázás. Legalábbis ezt mutatja, hogy az idei ünnepi szezonban a tavalyinál kevesebb vásárló tervezi az ajándékok beszerzését webáruházakból, míg bevásárlóközpontokban, plázákban, illetve hagyományos boltokban arányaiban többen szeretnénk vásárolni. Persze előfordulhat, hogy újra életbe lépnek a korlátozások advent utolsó heteiben, amelyekkel elveszik az emberek kedvét a plázázástól.

A nyugdíjprémium és az szja-visszatérítés hajthatja a költéseket

A GKI Digital elemzése egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a novemberben kifizetett nyugdíjprémium – fejenként 80 ezer forint – továbbemelte mintegy 2,5 millió nyugdíjas szabadon elkölthető jövedelmét, így esetükben az extrajuttatás a karácsonyi költekezést is növelheti. Az aktív lakosság is bátrabban tud majd vásárolni: a jövő évi személyijövedelem-adó visszatérítés már idén is okozhat – előre nem tervezett és ezért most még nehezen mérhető – vásárlási lázat, ám a nyugdíjprémiumokkal ellentétben ez elsősorban az áruhitel-felvételi kedvet serkentheti, illetve a megtakarítással rendelkező háztartásoknál okozhat merészebb költekezést a jövőbeli bevétel reménye.

Nincs jelentős ugrás a lemondásokban

A pandémia előtt már érezhetően nőtt az élményalapú ajándékok népszerűsége Magyarországon is. 2019-ben minden második ember élményt akart adni karácsonyra, a 18–24 éves fiatalok körében ez az arány 80 százalék volt a Bónusz Brigád és a GKI Digital akkor készült karácsonyi felmérése szerint. Ilyen ajándék például az utazás, amellyel akár magunkat is meglephetjük; nem véletlen, hogy karácsony környékén többen kerekednek útra.

A két ünnep között, illetve szilveszterkor sokan szeretnék egy wellness szállóban kipihenni az év fáradalmait. A Szállás.hu adatai szerint a vendégek – nyilván nem függetlenül a járványhelyzet alakulásától – óvatosabban foglalnak, de egyelőre nincsenek tömeges lemondások, hiába romlottak a koronavírus-számok az elmúlt időszakban. A portál megkeresésünkre adott válaszából az derült ki, hogy a korábbi hullámok tapasztalatai alapján tömeges lemondás addig nem várható, ameddig nincs kifejezett korlátozó intézkedés.

Úgy tűnik azonban, hogy az ünnepi időszakban a magyarok nemcsak belföldi, hanem külföldi úti célokban is gondolkoznak. Legalábbis ezt tapasztalja az Invia utazásközvetítő, amely cég válaszában kiemelte: az előző év szinte teljes utazási stopja után most többen indulnak útnak. Ők nemcsak az idei szezonra tervezett álomutazásukat, hanem a pandémia teljes időszakában kimaradt élményeket szeretnék bepótolni a belföldi és külföldi úti célokkal.

– Egyértelműen nőtt a foglalások száma, és az úti célok tekintetében is tapasztalható némi elmozdulás: Egyiptom a korábbi, járvány előtti évekhez hasonlóan idén is sláger, viszont mellette a mezőnyből most a korábban megszokott Thaiföld és Kanári-szigetek helyett egyre népszerűbb célpont az Egyesült Arab Emírségek, valamint a Maldív-szigetek és Mexikó – sorolta az Invia munkatársa.

Eddig úgy tűnik, a síszezon valamiért elmarad, jóllehet, sokan hódolnak ennek a sportnak. Itt sem tapasztaltak lemondást az iroda szakértői, viszont a korábbi években ilyenkor már nagyon sok volt a foglalás, ami nem jellemző az idei évben. Jó esély van azonban arra, hogy ezek az utak nem „elmaradnak”, hanem helyettük valamilyen több, szokatlan élményt tartogató egzotikus üdülésre, adventi városlátogatásra vagy szilveszteri körutazásra voksolnak azok, akik a járvány előtt ebben az időszakban inkább a léceiket csatolták fel.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló A nap képe: durranásokat hallott ma Budapesten? Ez a magyarázat
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 17:43
Május 21. nem akármilyen nap a honvédség számára.
Vásárló Mi a titka az egyre népszerűbb CBD olajnak?
Márkázott tartalom | 2022. május 18. 10:48
Amikor pár évvel ezelőtt megjelentek az első CBD olajok, mindenki gyanakvóan figyelte, hogy ki, mikor és hogyan fogja ezeket használni. Aztán azok az emberek, akik utánaolvastak, akik megbíztak különféle egészségügyi szervezetek ajánlásában, elkezdték használni a kannabisz virágából kinyert olajat, és hódító útjára indult a CBD olaj, aminek ma már óriási sikere van.
Vásárló Akár okosóráról vagy hangvezérléssel is irányíthatod okoseszközeidet
Márkázott tartalom | 2022. május 17. 11:14
Az okosotthonok kialakítása során érdemes figyelembe vennünk azt, hogy milyen módon szeretnénk majd irányítani a rendszerbe integrált eszközöket. A különböző applikációk segítségével megszokott módon tehetjük ezt, akár okostelefonról, akár tabletről, de ma már az sem ördögtől való, hogy egyszerűen hangvezérléssel vagy egy óra segítségével irányítsuk ezeket.
Vásárló A pilates az egyik legjobb mozgásforma - Tudd meg miért!
Márkázott tartalom | 2022. május 13. 09:56
A pilates egy viszonylag könnyen elkezdhető, számos előnyös hatással kecsegtető mozgásforma. Cikkünkből megismerheted a pilates pozitív hatásait!
Vásárló Sohajda Júlia egyedüli magyarként került be az amerikai Forbes 2022-es válogatásába
Natív tartalom | 2022. május 12. 13:55
Az amerikai Forbes szerkesztősége idén is összeállította a harminc év alatti sikeres fiatalok harmincas toplistáját, amelyre idén egyedüli magyarként felkerült Sohajda Júlia, a budapesti kockázati tőkealap-kezelő, Vespucci Partners társalapítója és ügyvezető partnere is.
Vásárló Amit az ittas vezetésről tudni érdemes
Márkázott tartalom | 2022. május 12. 10:27
Bármilyen közlekedési jármű szeszesital elfogyasztása utáni vezetése bűntetőjogi tárgyalásokat vonhat maga után.
Vásárló Megtalálni álmaink lakását néhány kattintással
Márkázott tartalom | 2022. május 11. 10:51
Napjainkban, az internet világában viszonylag egyszerű dolgunk van, ha eladó lakást vagy házat keresünk. Nincs más dolgunk, mint találni egy jó ingatlanhirdetési portált, ahol néhány kattintást követően már nézelődhetünk is az igényeinknek megfelelő ingatlanok között.
Vásárló Optimalizált cégügyek? Kezdd a szerződésekkel!
Márkázott tartalom | 2022. május 10. 11:24
Az optimalizált működés manapság már valamilyen varázsszónak tűnik, amelyik egyik vagy másik módszert alkalmazva könnyen megvalósítható, s annak nyomán vállalkozásunk biztosan szárnyakra kap. Valóban számtalan opció elérhető, ami a racionális és hatékony működést segíti, de biztosan nem fog semmi jól működni megfelelő alapok nélkül.
Vásárló Ezért hosszabbította meg az árstopot az Orbán-kormány: óriási drágulás a boltokban
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. május 9. 05:52
A Privátbankár Árkosár-felmérések 15 éves történetében még sosem mértünk 20 százalék fölötti éves drágulást, májusban azonban ez is bekövetkezett. 27 ezer forint alatt már sehol sem ússzuk meg a nagybevásárlást, a margarin ára duplázódott, a kenyér, a sajt és a tojás ára is hatalmasat ugrott - egyre jobban látszik, hogy az árstop legfeljebb szépségtapasznak jó, ahogy azt is képtelenség megbecsülni, hogy milyen hatással van a többi termék árára.
Vásárló Kutya seborrhea: a házi kedvencek bőrbetegsége
Márkázott tartalom | 2022. május 8. 10:49
A seborrhea egy gyűjtőfogalom, amely igen változatos bőrproblémákat foglal magában. Lehet genetikai eredetű is, de hormonális problémák, illetve allergia miatt is kialakulhat. Nézzük most meg, mit érdemes tudni a betegségről!
hírlevél
Ingatlantájoló