9p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Megégetheti magát, aki utolsó pillanatra hagyja a karácsonyi ajándékok beszerzését. Az akadozó ázsiai ellátás, a nemzetközi tengeri szállítmányozás lassulása miatt szűkebb választék és drágább termékek várnak ránk a boltokban.

A cikk erdetileg a Piac&Profit magazin november-decemberi számában jelent meg. 

Tavaly novemberben még arról írtunk: a 2020-as karácsony merőben más lesz, mint azt addig megszoktuk, a hazai kiskereskedelemnek pedig számtalan bizonytalansági faktorral – járvány második hulláma miatti szigorodó szabályokkal, kijárási korlátozásokkal, visszavett plázalázzal és 19 órai boltzárral – kellett szembenézni. Az idei tél is sok kérdőjelet tartogat: a következő időszaknak úgy vágnak neki a kereskedők és a fogyasztók, hogy nem tudni, mit hoz a járványhullám pár nap és hét múlva, mennyire söpörheti el a karácsonyt a vírus a kiskereskedelemben. A bizonytalanság tehát megmaradt, csak most más problémákkal várhatjuk a Jézuskát.

Áruhiány és áremelkedés

Az Árukereső.hu és piackutató partnere, a GKI Digital idén már hetedik éve vizsgálta meg a felnőtt lakosság karácsonyi ajándékvásárlási terveit és szokásait. A kutatás legfőbb megállapításai szerint, míg a koronavírus hatására a tavalyi karácsony szűkebb körben telt, és az ajándékbeszerzés nagyja átterelődött az online áruházakba, addig most ismét több embernek szeretnénk ajándékozni, és többet tervezünk költeni. Csakhogy az év végére várhatóan fokozódó készletproblémák és a folyamatos áremelkedés kihívás elé állíthatják a vásárlókat.

Kép: Pexels.com)
Kép: Pexels.com)

– Idén az erőteljes áruhiány jelenti a legnagyobb változást, amely jelenséggel tavaly még nem szembesültünk. A hangsúly itt a még szón van, hisz már 2020-ban elkezdődtek a gyárleállások, és szűkültek a kapacitások, azonban több hónapnak is el kellett telnie, mire a hatások begyűrűztek a kiskereskedelembe. A most tapasztalható készletgondok még a tavalyi év gyártási nehézségeiből fakadnak, azonban a probléma a jövő év elejére megoldódni látszik. A mostani karácsonyi szezont befolyásolja majd az áruhiány, de ez egyszeri időszak lesz – mondta a Piac & Profitnak Madar Norbert, a GKI Digital vezető tanácsadója.

Limitált készletekből válogathatnak a vevők

A gyártási kapacitások szűkülése miatt a vevők nem fognak találkozni a korábban megszokott minőséggel és választékkal a boltok polcain. Áruhiány alatt nem azt kell érteni, mint amit a járvány elején tapasztaltunk, amikor vadászni kellett például a lisztre, az élesztőre, a WC-papírra. A mostani termelési válság elsősorban a csipeket érinti, így az okostelefonok, laptopok, tabletek, televíziók, játékkonzolok kínálatát szűkíti. A GKI Digital szakértője szerint ezek a termékek limitált készlettel és választékban lesznek elérhetőek.

De az olyan termékeknél is szükség lesz a vásárlók türelmére, amelyek nagyméretűek, és nem Európai Unión belüli, hanem ázsiai gyártási láncból érkeznek. Ilyennek számítanak a bútorok, a nagyobb háztartási eszközök, sporteszközök, köztük a futópad, a szobabicikli és a hagyományos kerékpár.

– Még az Amazon is azt kommunikálja, hogy idén érdemes egy hónappal előbb nekiállni a karácsonyi ajándékok beszerzésének. Nálunk a kereskedők – látva az ázsiai gyártási láncok problémáit – most úgy gondolják, azokra a termékekre lehet biztosabban számítani, amelyek már Magyarországon vagy legalább az Európai Unión belül vannak. Ami viszont valamelyik teherszállító hajó konténerében utazik épp, valószínűleg nem kerül az idei karácsonyfa alá – véli Madar Norbert, aki szerint nem arról van szó, hogy üresek lesznek a polcok, hanem arról, hogy a szűkös kínálatból lesz muszáj választani. – Aki a választékcsapdát szeretné elkerülni, jó, ha mielőbb nekilát a vásárlásnak – tanácsolja a szakember.

Forrás: GKI Digital
Forrás: GKI Digital

A GKI Digitalnál úgy számolnak, hogy a szokásostól eltérő karácsonyi szezon után a jövő év gigaakciókkal indulhat. Hiszen ha egyes árucsoportok csak karácsony után érkeznek meg, a kereskedők a beragadt készletektől akciókkal igyekeznek majd megszabadulni. A fogyasztók ennek a nyertesei lehetnek, feltéve, hogy maradnak még tartalékaik, amikből január–februárban is vásárolhatnak.

Járványajándék helyett újra telefont

A koronavírus-járvány a tavalyi karácsonyi szezonban a slágertermékek körét is átalakította, egy évvel ezelőtt ugyanis a három legnépszerűbb, ajándéknak szánt termékkategória a ruházati cikk, a játék, valamint a szépségápolás és kozmetikum volt. Most úgy tűnik, visszatérünk a COVID előtti időkhöz: ismét a szórakoztató elektronikai termékekre a legnagyobb az igény. Főleg az okostelefonok és kiegészítői, tabletek és játékkonzolok lesznek slágercikkek, pont azok a termékek, amelyek beszerzését a kínálati szűkösség nehezíti. Második helyre a ruházati cikkek, míg a harmadikra a játékok kerültek a legnépszerűbb termékek listáján.

S mit jelent mindez a pénztárcánkat tekintve?

– A tavalyi karácsonyhoz képest, termékkategóriától függően, akár 30 százalékos drágulás is lehet. De ezt az áremelkedést nem úgy kell elképzelni, hogy a kereskedők holnaptól árat fognak emelni, és karácsonyra minden drágább lesz. Ez tartós, év eleje óta velünk élő folyamat, csak hullámokban jön elő, és kereskedőtől függ, ki mikor lépi meg. Például egy új iPhone-nál már beépítették az árba a COVID-hatásokat. De egy olyan kávéfőzőért, amit már tavaly is kapni lehetett, és most már jelentkeznek az ellátási problémák, többet kell majd fizetnünk idén, mint tavaly karácsonykor – magyarázta a folyamatot Madar Norbert.

A szűkebb árukínálat tehát drágább termékeket is jelent, emiatt a vásárlók idén többet költhetnek, mint amit eredetileg terveztek. A GKI Digital felmérése szerint tavaly átlagosan 52 300 forint volt az ajándékokra szánt keret a magyaroknál, idén ez az összeg már meghaladja a 60 ezer forintot (60 411 forint). A karácsonyi ajándékokra szánt kiadás az egy háztartásra vetített átlagos, nettó havi jövedelem akár 17 százalékát is jelentheti. A több mint 60 ezer forintos keret közel 28 százalékát a gyerekek ajándékaira szánjuk.

Többeknek ugyanannyiból

Most karácsonykor több rokon, ismerős megajándékozását tervezzük, de mindezt úgy, hogy az ajándékok értékén drasztikusan nem szeretnénk változtatni. Az egy ajándékra szánt átlagos költés idén nagyjából kilencezer forint lesz, ez az összeg pár száz forinttal alulmúlja a tavalyi évit.

Van más, érdekes tanulsága is 2021-nek. Tavaly, a járványügyi korlátozások miatt a karácsonyi ajándékok beszerzése minden korábbi évnél erőteljesebben támaszkodott az online értékesítésre. Az online kiskereskedelem többek között az év végi rekordforgalomnak köszönhetően tudott Magyarországon 45 százalékos növekedést felmutatni. Ezzel hazánk az uniós országok között az élmezőnyben zárta a 2020-as évet. Idén aztán a fokozatos lazítások és az október közepére 60 százalék körüli átoltottság bátrabbá, optimistábbá tették a lakosságot: ismét megteltek a vendéglátóhelyek és bevásárlóközpontok.

Bár az online kereskedelem térhódítása idén is folytatódik (várhatóan 30 százalék körüli éves növekedéssel), a vírushelyzet – egyelőre – nem befolyásolja a vásárlók gondolkodását az ajándékvásárlás helyszínét illetően, így az ünnepi szezonban ismét megtelhetnek a hagyományos üzletek, indulhat a plázázás. Legalábbis ezt mutatja, hogy az idei ünnepi szezonban a tavalyinál kevesebb vásárló tervezi az ajándékok beszerzését webáruházakból, míg bevásárlóközpontokban, plázákban, illetve hagyományos boltokban arányaiban többen szeretnénk vásárolni. Persze előfordulhat, hogy újra életbe lépnek a korlátozások advent utolsó heteiben, amelyekkel elveszik az emberek kedvét a plázázástól.

A nyugdíjprémium és az szja-visszatérítés hajthatja a költéseket

A GKI Digital elemzése egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a novemberben kifizetett nyugdíjprémium – fejenként 80 ezer forint – továbbemelte mintegy 2,5 millió nyugdíjas szabadon elkölthető jövedelmét, így esetükben az extrajuttatás a karácsonyi költekezést is növelheti. Az aktív lakosság is bátrabban tud majd vásárolni: a jövő évi személyijövedelem-adó visszatérítés már idén is okozhat – előre nem tervezett és ezért most még nehezen mérhető – vásárlási lázat, ám a nyugdíjprémiumokkal ellentétben ez elsősorban az áruhitel-felvételi kedvet serkentheti, illetve a megtakarítással rendelkező háztartásoknál okozhat merészebb költekezést a jövőbeli bevétel reménye.

Nincs jelentős ugrás a lemondásokban

A pandémia előtt már érezhetően nőtt az élményalapú ajándékok népszerűsége Magyarországon is. 2019-ben minden második ember élményt akart adni karácsonyra, a 18–24 éves fiatalok körében ez az arány 80 százalék volt a Bónusz Brigád és a GKI Digital akkor készült karácsonyi felmérése szerint. Ilyen ajándék például az utazás, amellyel akár magunkat is meglephetjük; nem véletlen, hogy karácsony környékén többen kerekednek útra.

A két ünnep között, illetve szilveszterkor sokan szeretnék egy wellness szállóban kipihenni az év fáradalmait. A Szállás.hu adatai szerint a vendégek – nyilván nem függetlenül a járványhelyzet alakulásától – óvatosabban foglalnak, de egyelőre nincsenek tömeges lemondások, hiába romlottak a koronavírus-számok az elmúlt időszakban. A portál megkeresésünkre adott válaszából az derült ki, hogy a korábbi hullámok tapasztalatai alapján tömeges lemondás addig nem várható, ameddig nincs kifejezett korlátozó intézkedés.

Úgy tűnik azonban, hogy az ünnepi időszakban a magyarok nemcsak belföldi, hanem külföldi úti célokban is gondolkoznak. Legalábbis ezt tapasztalja az Invia utazásközvetítő, amely cég válaszában kiemelte: az előző év szinte teljes utazási stopja után most többen indulnak útnak. Ők nemcsak az idei szezonra tervezett álomutazásukat, hanem a pandémia teljes időszakában kimaradt élményeket szeretnék bepótolni a belföldi és külföldi úti célokkal.

– Egyértelműen nőtt a foglalások száma, és az úti célok tekintetében is tapasztalható némi elmozdulás: Egyiptom a korábbi, járvány előtti évekhez hasonlóan idén is sláger, viszont mellette a mezőnyből most a korábban megszokott Thaiföld és Kanári-szigetek helyett egyre népszerűbb célpont az Egyesült Arab Emírségek, valamint a Maldív-szigetek és Mexikó – sorolta az Invia munkatársa.

Eddig úgy tűnik, a síszezon valamiért elmarad, jóllehet, sokan hódolnak ennek a sportnak. Itt sem tapasztaltak lemondást az iroda szakértői, viszont a korábbi években ilyenkor már nagyon sok volt a foglalás, ami nem jellemző az idei évben. Jó esély van azonban arra, hogy ezek az utak nem „elmaradnak”, hanem helyettük valamilyen több, szokatlan élményt tartogató egzotikus üdülésre, adventi városlátogatásra vagy szilveszteri körutazásra voksolnak azok, akik a járvány előtt ebben az időszakban inkább a léceiket csatolták fel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG