4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Három hipermarket közül csak egyben csökkentek az árak májusra, összességében 14 hónapja nem látott mértékű drágulást mértünk a Privátbankár Árkosár friss felmérésében. Az eperszezon elejét átaludták az áruházak, a magyar halak terén pedig tényleg komoly erősítésre van szükség...

112-edszer is felmértük az árakat

Május 4-én végeztük el a legfrissebb Privátbankár Árkosárhoz szükséges felmérést: ahogy az elmúlt 111 (!) hónapban mindig, ezúttal is 3 hipermarket-lánc egy-egy egységét kerestük fel, hogy megnézzük, hogyan alakult 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarunk ára. Bár ezúttal volt néhány Auchan-áruház, amely kivételesen vasárnap is nyitva tartott, saját szabályunk az, hogy minden láncot egyazon nap kell végiglátogatnunk - ezért inkább egy hétfői napot választottunk.

Drágább lett

Az előző hónapban az Auchanban és a Tescóban mértünk komolyabb árcsökkenést, május elején viszont csak az Auchan mérsékelte árait: éves és havi összehasonlításban is csak a francia láncnál mértünk árcsökkenést.

A tavalyinál közel 6, az áprilisnál pedig 4,4 százalékkal volt olcsóbb az Auchan, a Tesco 6,3 százalékkal emelte árait, az Interspar pedig tavaly májusnál 2, idén áprilisnál közel 5 százalékkal volt drágább.


A három áruház átlagára 17 612 forint lett, ez 1 hónap alatt közel 3, egy év alatt közel 4 százalékos átlagos áremelkedést jelent. Átlagosan 477 forinttal többet kell hagynunk a kasszánál, mint áprilisban, tavaly májushoz képest 637 forinttal emelkedett a számla végösszege.

 

Az áruházak sorrendje nem változott, viszont nőtt a különbség az első és a harmadik helyezett között: kétezer forint, bő 10 százalék lett a marzs.

 

A legjobban persze akkor járhatnánk, ha minden ott vennénk meg, ahol azt a legolcsóbban adják - 30 terméknél már bőven van szórás, ebben a hónapban tejet például a Tesco árult a legolcsóbban, cukrot az Auchan, banánt pedig az Interspar, stb. Ekkor akár 16 ezer forint alatt is megúszhatnánk a vásárlást. (Ez azonban tripla utazgatást jelentene, esetleg tripla létszámú bevásárlócsapatot.)

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

A KSH pénteken teszi közzé az infláció áprilisi alakulásával kapcsolatos friss adatait,

Komolyabb, 10 százalékot meghaladó árcsökkenést áprilishoz képest most nem mértünk, az alma viszont 27 százalékkal drágult, ötödével lett drágább a csoki, 13 százalékkal a krumpli és a csirkemell, mint áprilisban.

Egy év alatt 20 százalék körüli mértékben csökkent az alma, a cukor, a párizsi és a sajt ára. A legnagyobb áremelkedést a tojásnál mértük (30 százalék), 20 százalék körüli mértékben drágult a banán és a csokoládé, 10 százalék fölött a kávé, a rizs, a száraztészta, a margain, a tejföl, az égetett szesz, a narancslé és az ásványvíz is.

Havi legolcsóbbak

Egyre gyakrabban halljuk: a kakaó világpiaci áremelkedése miatt hamarosan luxuscikké válhat a csokoládé. Megnéztük, most hogy állunk a kakaó-fronton, melyik áruházban mennyibe kerül a legolcsóbb kakaópor. Ami biztos: komoly beltartalmat ne várjunk ebben a kategóriában. Az Auchan sajátmárkás TutiTipp kakaója kilónként már 1836 forintért is megkapható, a Tesco sajátmárkása 2290-ért, az Interspar S-Budget kakaója pedig 2390 forintért. Ezekben a kakaóvaj-tartalom 10-12 százalékos, míg a drágábbakban meghaladja a 20 százalékot is.

Az eperszezonnak kezdünk beérni az elejébe, sok helyen már a magyar gyümölcs is emberi áron kapható - de nem a hipermarketekben. A három vizsgált áruház közül egyedül az Auchanban találtunk epret, az is spanyol volt - kilónként 570 forintot kértek érte. Magyar terméknek se híre, se hamva május elején, pedig a piacokon, vásárokon már kapható.

MTI Fotó: Kollányi Péter
Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

Arról is hírt adtunk nemrég: Magyarország halfogyasztás tekintetében az utolsók között kullog Európában, a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program keretében ezen változtatnának. Nem csak a mennyiségen, a választékon is javítanának: szeretnék, ha a ponty mellett magyar harcsa, csuka, süllő és pisztráng is bekerülne a kínálatba. Ettől egyelőre nagyon messze vagyunk: nem túl erős a magyar halak kínálata a hiperekben. Van, ahol ugyan élő pontyot is kínálnak, és jégre téve néhány friss példányt is, de ugyanitt csak a tengeri herkentyűk között találtunk fagyasztott balatoni pontyfilét. Ami pedig az egyéb kínálatot jelenti: fogast csk két áruházban találtunk, az Auchanba és a Tescóba is Tanzániából érkezett Viktória-tavi hal, kilónként 3549 illetve 4998 forintért, természetesen fagyasztva.

Címkék: Vásárló Árkosár

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Újabb pofont kapnak a termékzsugorítók
Buksza blog | 2024. május 7. 11:11
Méretes bírságra számíthat az a gyártó Dél-Koreában, amelyik titokban próbálja csökkenteni termékei megszokott mennyiségét ugyanazért az árért.
Vásárló Az Aldi közelebb menne a vevőkhöz, miközben a Lidl ünnepel
Buksza blog | 2024. május 7. 07:48
Az Aldi egyik legjobb terjeszkedési döntése az volt, amikor a cég vezetősége úgy határozott, hogy partra szállnak Nagy-Britanniában. A „hódítást” a helyi lakosok bevonásával akarják kiterjeszteni.
Vásárló Örömhírt kaptak a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 13:24
Szerdától a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is tovább csökken.
Vásárló Hogyan hat a fizikai teljesítményre az alvás hiánya?
Márkázott tartalom | 2024. május 2. 14:23
A fizikai és mentális egészség fenntartásához nélkülözhetetlen a kellő mennyiségű és minőségű alvás. Kutatások bizonyítják, hogy frissen tartja a memóriát, szabályozza az érzelmeket, javítja az anyagcsere-folyamatokat, erősíti az immunrendszert.
Vásárló Megérkeztek az esős hónapok, milyen gumiabroncsot válasszunk?
Márkázott tartalom | 2024. május 2. 14:15
Már látótávolságban a nyár, betört a tavasz, ami magával is hozta a szeszélyes időjárást. Egyik nap még tűző napsütés van, másnap pedig hosszú órákon keresztül esik az eső. A nyár eleje pedig mindig a viharokról szól, ami azt jelenti, hogy az autósoknak gyakran kell nedves körülmények között vezetni.
Vásárló Prémium szoláriumcsövek a tartós barnulásért
Márkázott tartalom | 2024. május 2. 08:28
Vannak, akik télen is szeretik a szép, barna bőrszínt, mások a jó idő közeledtével kezdenek el szoláriumba járni. Akár egész évben, akár csak időszakosan választja valaki a mesterséges barnulás lehetőségét, fontos, hogy megfelelő minőségű csöveket biztosítsunk számára a barnuláshoz. 
Vásárló Pénzügyi szempontok a beltéri lámpák kiválasztásánál
Márkázott tartalom | 2024. május 1. 14:45
A világítás megtervezésénél és a konkrét beltéri lámpák kiválasztásánál az egyéni ízlés mellett számos más lényeges szempontot is figyelembe kell venni. Az egyes helyiségekbe szükséges lámpák típusa mellett az esztétikum, a tartósság és természetesen az ár-érték arány is meghatározó.  Egyik szempont sem lehet másodlagos, ezért a döntés alapos megfontolást kíván! 
Vásárló Újítás az online hirdetéskezelésben
Márkázott tartalom | 2024. május 1. 14:07
A frissítésnek köszönhetően jóval könnyebb lesz vele a vállalkozások kezelése, illetve népszerűsítése a Google rendszerében. Ennek eredményeként várhatóan növekszik az ismertség, és nagyobb bevételnövekedést realizálhatnak majd a cégek. 
Vásárló Feliratozógépek: gyors, hatékony, gazdaságos!
Márkázott tartalom | 2024. április 30. 14:33
A feliratozógépek olyan hordozható eszközök, melyek a címkézési folyamatokat egyszerűsítik, jelentősen felgyorsítják, ezáltal segítik a még hatékonyabb munkavégzést. Az optimális munkakörnyezet megszervezésében nagy szerepük van, ahogy abban is, hogy maximálisan gazdaságossá lehessen tenni a címkézés folyamatát.
Vásárló Hogyan védhetjük az izületeinket az ülő munka adta nehézségektől?
Márkázott tartalom | 2024. április 29. 19:45
Az ülő munka legalább olyan szinten terhelheti az ízületeket, mintha kemény fizikai munkát végeznénk. Gyakran pedig 40 óránál is többet töltünk a számítógép előtt ülve, ezért különösen fontos, hogy tudatosan védjük az ízületeinket. Mit tehetünk egészségünk érdekében? Mutatjuk a leghasznosabb tippeket!
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG